[Eski] İşlemci sıcaklığını çekirdekten ölçme. ve fan gürültüsü

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Yeni Fan aldım, amd athlon xp için thermaltake volcano 11+ diye ( kaliteli diye aldım)... Fan hızını otomatik ayarlamak için yapılan sıcaklık ölçme sensörünü işlemcinin çekirdiğinin altına yerleştirirken yanlışlıkla anakartın sıcaklık ölçme sensörünü kopardım ve neyse taktım fanı, altına termal sıvısınıda güzelce sürmeyi ihmal etmedim tabi, otomatik fan hızı ayarlamayı etkinleştirdim, çalıştırdım ama işlemcinin sıcaklığı ne onu bilmiyorum şimdi, bios değeri 0 santigratı gösteriyor ve fan en yüksek hızı olan 4800 rpm e doğru artıyor ve o dolaylarda kalıyor hiç yavaşlamıyor, windowsta hiç bir işlem yapmasam bile fan en yüksek hızında dönüyor. Acaba biyerde yanlışmı yaptım? bi de bu fanın manuel ayarlama düğmesi var ondan fanı kısabilirim ama işlemcinin sıcaklığını ne onu bilmediğim için tırsıyorum biraz. acaba işlemci sıcaklığını ölçen harici bir mekanizma gibi bişey varmıdır, işlemcinin altına iliştirebileceğim. Böyle bi mekanizmanın varlığını internette araştırdım ama rastlayamdım.

Harici sensör bilmiyorum ama onboard ölçümlerde kulaanılan MBM Motherboard Monitor diye bir freeware var, onu indir ve yükle, anakartın üzerindeki sensörlerden core voltajını, CPU ısısını fan hızlarını şusunu busunu herşeyini sana rapor edecektir. Tam linkini hatırlamıyorum ama Google'dan veya download.com 'dan arattır bulursun.

Hehe mahcem abi, tabi sen bir an benim nasıl öküz bi insan oluğumu idrak edemedin :). Ben direk cpu nun sıcaklık ölçme sensörünü kopardım ve hangi program denersem deneyim 0 derece gösteriyor. Yani programların veri elde edeceği bi sensörüm yok. ama kadıköyde varmış öğrendim, işportacılarda , çin malı harici olarak dijitall sıcaklık ölçerler varmış. O sorunu hallettim sayılır ama bu kaliteli diye aldığım fan başım ağrıtıyor.

Estağfurullah canım, o ne söz öyle :) Önümüz Kurban Bayramı, aman ifadelere dikkat, forum ahalisini tahrik etmeyelim ;)

Neyse olayı çözdüğüne sevindim, fanı hız kontrol çıkışı olan sokete bağladığından emin misin? Bazı anakartlarda belli soketler hız kontrollü, diğerleri sabit hızlı olabiliyor. Kontrol et.

Aynı fandan bendede var, 30küsür dolar para verdim, komşular gelip eve traktör mü aldınız diyorlar yahu, kafa mafa kalmadı bende aldığım yere götürecem atacam kafalarına vermesinler yenisinide istemiyorum yansın işlemci zaten kışta geldi etrafıda ısıtır belki

Evet, aynı traktör gibi valla...Benim soket hız kontrollü mahcem abi talimatta gösterilen yerlere taktığımdan eminin herşeyi. Neyse artık şu sıcaklık ölçer aletini alıyım, işlemci sıcaklığına göre kendim manuel olarak ayarlıyacam çünkü işlemcinin bakırına elimi deydiriyorum hiç sıcak değil hafif ılık, manuel olarak 3000 de filan çalıştırırım artık, bi de bu fanın sesinin frekansı tam benim çürük dişimin rezonans bölgesinde herlade, o döndükçe benim çürük diş zonkluyor hehe :)

Skull_KruSher' Alıntı:
komþular gelip eve traktör mü aldýnýz diyorlar yahu, kafa mafa kalmadý bende aldýðým yere götürecem atacam kafalarýna vermesinler yenisinide istemiyorum yansýn iþlemci zaten kýþta geldi etrafýda ýsýtýr belki

:D :D :D

E iyide fan gürültüsüyle uğraşacağınıza su soğutma deneyin .
Hatta fansız güç kaynakları var onlardan da alın.
Sessiz sessiz ohh :wink:

İşlemci soğutma için sessiz bir çözüm... Türkiyede fan hariç $59+KDV fanları ise kalitesine göre $12 ve $21... Aşağıdaki adresten bilgi alabilirsiniz. Ben kullanmadım ama bir kaç defa inceleme imkanım oldu, üretim kalitesi oldukça iyi...
http://www.thermaltake.com/coolers/cl-p ... tTower.htm

Diğer bir alternatif ise 0 dB'lik ses seviyesi :) ile dikkate çeken SonicTower modeli... ayrıntılı bilgi için bkz. http://www.thermaltake.com/coolers/4in1 ... -p0071.htm

Sitede daha onlarca oldukça kaliteli soğutma ürünü var... Bende alıcam bi kaç tanesini çok yakında...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri