[Eski] 1 UPS'e Kaç Cihaz Bağlanabilir (?)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

aristo

Yeni üye
1000 vatlık bir kesintisiz güç kaynağı alıp kayıt odamdaki tüm sistemleri buradan beslemek istiyorum. Ürün şudur:

http://www.vatanbilgisayar.com/powercom ... I_ID=18983

Bağlayacağım ekipman:

+5 oktav bir klavye
+50 watlık Marshall gitar anfisi
+PC (Kasa ve monitör), power suply 600W
+KRK RP 5 ler

Bağlantı şöyle olacak. UPS in arkasında 2 adet topraklı (çıkış) priz var. Prizlerin tekinden 5 li bir arakablo ile çıkıp tüm ekipmana dağılacak.

Sizce, böyle bir bağlantı sağlıklı olur mu? Herhangi bir olumsuz etki yaratır mı?

Almak istediğin ürün 1000 watt değil 1000va yani 800 watt güç verebiliyor.Senin bağlamak istediğin cihazlar daha fazla güç çekeceğinden daha güçlü bir ups almanı öneririm.Ayrıca bu ups max. güçte 800 watt veriyor. Cihazları max. güçte kullanmak sakıncalı olacağından en az %20 toleranslı ups alman gerekir.Yani verdiğin sitede 2000va olan cihazlardan birini tercih etmen gerekiyor.

2000va olan cihazda 2 adet 12 volt akü olduğu yazıyor. İstersen bu akülerin yerine dışardan bağlamalı araba aküsü bile kullanabilirsin. Ben aküleri ölmüş 3kva ups aldım, Akülerinin yerine araba aküsü kullandım.Elektrik kesildiğinde 2-3 bilgisayarı 6 saat idare ediyor.Neyse kafanı karıştırmayayım.

ROMEO' Alıntı:
2000va olan cihazda 2 adet 12 volt akü olduğu yazıyor. İstersen bu akülerin yerine dışardan bağlamalı araba aküsü bile kullanabilirsin. Ben aküleri ölmüş 3kva ups aldım, Akülerinin yerine araba aküsü kullandım.Elektrik kesildiğinde 2-3 bilgisayarı 6 saat idare ediyor.Neyse kafanı karıştırmayayım.

Sevgili ROMEO

Daha 1 hafta önce canım ups imi çöpe attım :(

Şimdi linktekinden kullanıyorum
http://www.inform.com.tr/kesintisiz_guc ... mpact.html
fikrini söylersen sevinirim.

eski ups leri atmayın.İçindeki aküleri değiştirip kullanabilirsiniz.Linkteki cihaza baktım gayet sağlıklı görünüyor allah bağışlasın.

Peki, voltaj regülasyonunun yanında topraklama konusunda da etkileri var mı UPS lerin. Mesela evin topraklaması çok iyi değilse (şu kayıtlarda dip gürültüye sebep olabilecek cinsten mesela), UPS bu konuda da imdadımıza yetişiyor mu? :)

Elektrik kesildiğinde ups in güç kablosunu frizden çekerek topraklamadan bağlantısını keserseniz ups in bağlı olduğu cihazlarda topraklama sorunu ortadan kalkar. Fakat enerji varken ups in topraklama sorunuyla uzaktan yakından ilgisi olamaz. Topraklama sorununun tamamen ortadan kalkması için izolasyon trafosu denilen trafoların kullanılması gerekir. Bu izolasyon trafolarının girişi de (primer) çıkışı da (sekonder) 220 dir. Şebekeden 220 ile beslenir fakat trafonun yapısı gereği sekonderdeki oluşan gerilimin toprakla (earth) alakası yoktur. Bu trafoların beslediği cihazlarda topraklama sorunu yaşanmaz. Hem de sizi topraktan izole ettiği için elektrikten çarpılmazsınız.Tren hattına konan kuşaların çarpılmaması gibi. Tabi macera seven biri sekonderin iki ucunu da tutarsa sonuç değişir. Aynı ups teki gibi izolasyon trafosunda da gücü hesaplamak için beslenecek cihazlar dikkate alınır.

ROMEO, evdeki topraklamanın varlığı ve kalitesini kolay yoldan ölçmenin yolu var mı? Tabi mümkünse çarpılmadan ve ölmeden :D

Bağlayacağın bütün cihazların güçlerini topla. VA yazanları W cinsine çevirmek için 0.7 ile çarp. Bağlayacağın cihazların toplam gücünün UPS gücünden fazla olmaması lazım.

Ayrıca UPS'e bağlı cihazları asla UPS'den açıp kapama. Önce UPS'i aç, sonra diğer cihazları teker teker aç. Zira cihazlar açılış anında normalde çektikleri gücün 10 katına kadar enerjiyi bir anlık çekerler, sonra normale düşerler. Dolayısı ile cihazları UPS'den bir defada açıp kaparsan bir anlık aşırı akım çekme esnasında UPS'yi yakarsın.

M.

Mahcem,

Peki cihazlar çalışırken, elektrik kesildiğinde durum nedir? O ilk yüklenme olmuyor diye biliyorum. Neden soruyorum dersen bir UPS'imiz var ve kullanılan cihazların gücü ile çok yakın bir değerde. Sanırım elektrik kesilmesinde zarar görmez ancak hepsinin aynı anda açılması durumunda sorun yaşayabiliriz.

Birde daha önce UPS ler hakkında yazdıklarından ki şimdi bulamadım, toplam gücün 1,5 katı güçte UPS alınmasını önermiştin. Doğru mudur?

Emniyet açısından o söylediğim doğru. Normalde 1000VA'lık bir UPS sadece bir PC ve monitörü içindir. Öyle "PC'yi de bağlayayım, KRK monitörleri de bağlayayım, onu da bağlayayım bunu da bağlayayım" ile olmaz. Bir süre gider, sonra yanar, ki gittiğim her yerde de ölü bir UPS ile karşılaşırım o yüzden. İnsanlar yüksek güçlü UPS'in fiyatını görünce "ya boşver 1000'lik alalım bağlayalım, idare ederiz" diye düşünüp hareket ediyor ama yanlış ekonomi oluyor. Matematik şaşmaz. İhtiyaç ne ise hesaplayıp, üzerine toleransı da koyup öyle kullanmak gerekir.

Cihazların ilk anda aşırı akım çekmesinin sebebi içlerindeki kondansatörler henüz boş olduğu içindir. Sistem çalışırken elektrikler kesildiğinde kondansatörler daha boşalmaya fırsat bulamadan UPS'in yedek beslemesi devreye girdiği için o esnada UPS'den aşırı akım çekimi sözkonusu olmaz. Ama sıfırdan başlatırken olur.

M.

Açıkçası cihazların kalkış esnasında çektikleri anlık akıma demeraj akımı denir ve çalışma akımlarından daha yüksektir fakat kapasitörlerle ilgili değildir. Transformatörün de demoraj durumu vardır motorların da.Ayrıca cos-fi ortalama 0.8 alınır 0.7 değil.Daha fazla detaya girersem konunun dışına çıkacağım galiba. Neyse sonuç olarak kullanacağınız gücün 1.5 katı ups kullanmak önerilir.Ek olarak cos-fi (1) olan resistanslı cihazlarla 1kva olan ups ten 1kw çekilebilir tabi teknik olarak.Fakat ups üreticileri 0.8 olarak aldığı için dikkat etmek gerekir. Ups lere resistanslı cihazların bağlanması bu sebeple önerilmez.

:roll:

Ben malımı bildiğim için cosφ oranını 0.8 değil 0.7 veriyorum Uğur kardeş, çünkü bizim insanımız o 0.7'yi de zorlar, 0.8 yapar. 0.8 verirsem onu birşey olmaz diye 0.9'a zorlar. Dolayısı ile sen yine 0.8 diye bil, kendi işinde hesaplamanı ona göre yap, ama bu işi bilmeyen adama söylerken toleransını koyup söyle. Onun 0.7 değil de 0.8 olduğunu bilen adam zaten gelip onu forumlarda sormaz.

Ama sağolasın, şimde senin sayende arkadaşlar da öğrendiler, artık 0.7 değil 0.8 alırlar, daha doğru bir hesaplama yaparlar. Bir dahaki sefere sorulduğunda insanlara gidip UPS'den sonra kompanzasyon tesisatı yaptırmalarını önereceğim zaten. Sırf kosinüs fi'yi ideal 0.99 yapsınlar da sistemlerindeki en son damlayı da kullanabilsinler diye. Malum milletçe sinekten yağ çıkarmakta üzerimize yok... :roll:

Ses cihazlarının içleri de elektrik motoru dolu zaten, start-up akımları da o yüzden yükseliyor ses sistemlerinde, haklısın. Şu fader otomasyonların gözü körolsun...

M.

Mahcem' Alıntı:
:roll:

Ben malımı bildiğim için cosφ oranını 0.8 değil 0.7 veriyorum Uğur kardeş, çünkü bizim insanımız o 0.7'yi de zorlar, 0.8 yapar. 0.8 verirsem onu birşey olmaz diye 0.9'a zorlar. Dolayısı ile sen yine 0.8 diye bil, kendi işinde hesaplamanı ona göre yap, ama bu işi bilmeyen adama söylerken toleransını koyup söyle. Onun 0.7 değil de 0.8 olduğunu bilen adam zaten gelip onu forumlarda sormaz.

Ama sağolasın, şimde senin sayende arkadaşlar da öğrendiler, artık 0.7 değil 0.8 alırlar, daha doğru bir hesaplama yaparlar. Bir dahaki sefere sorulduğunda insanlara gidip UPS'den sonra kompanzasyon tesisatı yaptırmalarını önereceğim zaten. Sırf kosinüs fi'yi ideal 0.99 yapsınlar da sistemlerindeki en son damlayı da kullanabilsinler diye. Malum milletçe sinekten yağ çıkarmakta üzerimize yok... :roll:

Ses cihazlarının içleri de elektrik motoru dolu zaten, start-up akımları da o yüzden yükseliyor ses sistemlerinde, haklısın. Şu fader otomasyonların gözü körolsun...

M.

:) :) :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri