[Eski] canlı trombone performansı için eq ayar tavsiyesi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Selam arkadaşlar,

600 m3 lük fazla asimetrik olmayan bir salonda(pek soğurgan da sayılmaz) poprock çalacak bir gruba trombon ilave edilmiş. Elimdeki mikrofon e825 zeninheiser (tek uyumlu, yada en uyumlu olacak mikrofonum bu, diğerleri shure pg58).

Trombone için tavsiye edebileceğiniz bir eq ayarı var mı, Q,F ve gain detayları ile verebilirseniz çok sevinirim.

01v96 2nd. edition kullanıyoruz.

Verdiğim bilgiler yetersizse lütfen bilgilendirin.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Trombon için şöyle tonlamak lazım, basını açmak lazım, tizini kısmak lazım vs vs gibi bir şey yoktur. Hele tarif ile Q açısı filan hiç olmaz.

Öncelikle sesin kaynağı, kullanılan cihazlar ve salonun akustik yapısı ve tabiki de senin duymak istediğine kalmıştır olay.

Sen önce akustik olarak çaldır enstrümanı, sonra ona göre mikrofonlandırıp denemeler yap, beğendiğini kullan. Akustik olarak duyduğun sesi taklit etmeye çalış.
Olmadı içinde trombon çalınan bir iki şarkı dinle (Duke Ellington veya daha modern istersen David Sanborn filan)

Orta sertlikte bir kompresör de işine oldukça yarar.

Tromboncu olarak ek bilgi ekleyeyim. Trombon çalan arkadaşa önce kendine ait bir mikrofonu olup olmadığını sor. Eğer yoksa AKG nin bakır nefesli sazlar için klips li mikrofonları var. ( Modelini unuttum ) Onlardan kullanırsan rahat edersin. Yalnız bunu kullanırsan sakın tromboncunun önüne monitör koyma. Trombon çalınırken dik tutulan, çalınmazken eğik durup direkt feedback e düşen bir alet.

Bunuda bulamam dersen SM57 den fena tonlar çıkmıyor. Kalak kısmından 50 cm ila 1 mt uzaklık arasında bir uzaklığa yerleştirirsen, mekanın akustiğine göre güzel tonlar yakalarsın.

Tonlama işi sana kalmış. Poprock çalıyorlar demişsin. Nils Landgren & Funk Unit biraz dinlersen fikir edinebilirsin. Ama yapacağın tonlama orkestraya ve çalacak kişinin yorumuna ( Özellikle çalım tarzına ) bağlı. Bu tip nefesliler maalesef kişiden kişiye %50 değişirler. Ufak çok uzayıp zıplamayan bir delay ve geniş bir reverb seçimi ile daha lezzetli bir akustik duyumda sağlarsın.

Kolay Gelsin.....

Arkadaşlar çok teşekkür ederim ilginize, bu forum aracılığı ile burdan sizlerle tanışmak isterim. Benim ihtisas alanım modern kompozisyon ve profesyonel konser gitaristliği(klasik gitar). Benim bildiklerim sadece akustik enerjiye dair(o da sadece bir orkestra ve elemanları nasıl yönetilir üzerine. Akustik enerjinin elektriksel enerjiye dönüştürülmesi aşaması ve sonrasındaki gerekli manuplasyon tabiki ayrı bir ihtisas alanı. Uzun zamandır kendi basit kayıtlarım için Cubase kullanıyorum ve tabiki lisanslı kullanıcıyım.

Yakında bu masayı(01v96) Studio manager(sanırım adı buydu) aracılığı ile laptopumdan kullanmak istiyorum. Pazar günü Londrada olucam ve arkadaşlarımdan edinebileceğim kadar bilgi edinicem, Özellikle Eq, Comp ve Gate hakkında. Bu konularla ilgili bulabileceğim en sağlıklı kaynaklar hakkında bilgi verebilirseniz kendim deneme yanılma yöntemi ile sizleri yormadan ilerliyebilirim, ya da tahmin ettiğimden çok daha az yormaya çalışırım:)

Bu foruma katılmamın sebebi ise çok basit. Gerçekten bu işi çok iyi bilen insanlara ulaşabilmek çok büyük bir şans.

Bu forumu kuran arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Geri