[Eski] Cubase Midi Tuş Hassasiyeti?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Erkan Arslan

Yeni üye
Merhabalar arkadaşlar.

Cubase 5 üzerinde midi'den sanal enstrümanlar çalıyorum. Bazı vsti'lerde tuş hassasiyeti diğer bir vsti'ye oranla farklı olabiliyor. Öyle ki ; bazı vsti'lerde notalara çok sert basmam gerekiyor. Cubase üzerinde midi klavyenin tuş hassasiyetini nasıl ayarlayabilirim acaba?

Şimdiden teşekkürler.

Böyle Bi konu açmayı düşünüyordum bende.. Misal ben her davul oluşturduğumda tek tek velocity değerini elden geçiriyorum.Arkadaşın demek istediğide bu sanırım.Tuşlara basınca hepsi 127 olsun istiyorum, varmıdır bi yolu?

Evet ben de davullardan ziyade melodik enstrümanları çalarken sıkıntı yaşıyorum. Tuşu kırmam gerekiyor bazen ses alabilmem için. :)

Çaldığınız patch üzerinden ayarı olabilir.

Kullandığınız klavyenin kullanım kılavuzunda "velocity curve" diye bir parametre varsa ona da bakın.

1-File-Preferences-MIDI sayfasından ''MIDI Thru Active'' sekmesi şeçili olduğuna bakılır.

2-Track Parameters tıklanarak '' Transpose'',''Velocity Shift'',''Velocity Compression'',''Length Compression'',''Random'' ve ''Range'' parametrelerinin değiştirilebildiği alan görüntülenir.

3-Track Parameters yazısının hemen yanına tıklanarak uygulanan değişimler by-pass edilebilir.

4-Transpose,tüm notaları yarımnota şeklinde transpoze etmemize yarar.Aralığı -127 ve +127 olarak belirleyebiriz.Tabi bazı VST'ler bu aralığın tamamını karşılamayabilir.

5-Velocity Shift,tüm notaların dinamiklerini ayarlamamıza yarar.Yine -127 ve +127 aralığında çalışabiliriz.

6-Velocity Compression,belirlediğimiz bir katsayıyla velocity değerlerini çarparak,velocity'i istediğimiz değerlere getirebiliriz.Mesela,sırasıyla 3 vuruşumuz olsun (60,90 ve 120),katsayımızı 1/2 yaparsak,bu vuruşlar sırasıyla,30,45 ve 60 olacaktır.

7-Length Compression,Velocity compression ile aynı mantıkta çalışır,katsayıyı 3/1 yaparsak notalarımız 3 katı uzar,1/4 yaparsak ,çeyrek olur.

8-Random(rastlantısal,gelişigüzel), üzerine tıkladığımızda (OFF görünen yere)''position, pitch, velocity ve length'' parametrelerini görürüz.İstediğimiz parametreyi seçerek alt ve üst aralık belirleriz,böylece Random sapmasını bu aralıklar içinde olmasını sağlarız.
Mesela;
Position -500 to +500 ticks
Pitch -120 to +120 semitones
Velocity -120 to +120
Length -500 to +500 ticks

9-Range,''Vel. Limit,Vel. Filter,Note Limit,Note Filter'' değerleri için alt limit ve üst limit değerleri girmemizi sağlar,böylece ne yaparsak yapalım belirlediğimiz aralığın içinde kalmış oluruz.

Geri