[Eski] Deinterlace yöntemleriniz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

psygnosis

Yeni üye
Dosyam LowerField ve mpeg2 (m2v) dosyası.

Orijinal dosya
interlcerw1.png

AVS + VirtualDubMod ile aldığım sonuç
progbj3.png

Altta dosya ise Virtual Dub Mod'un dahili filtresi ile elde ettiğim sonuç; ki netlik gidiyor (sağ taraf) ;

Bu da TomsMoComp filtresi (script ile)

Bu da script;

#import("c:\Program Files\GordianKnot\es\PixieDustPP.avs")
import("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\blinddehalo2.avs")
import("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\Soothe.avs")
#import("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\hqdering.avs")#
#import("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\blinddehalo2.avs")
#import("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\DeHalo_Alpha.avs")
#import("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\SeeSaw.avs")
#import("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\limited.avs")
import("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\LimitedSharpenFaster.avs")
LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\MaskTools.dll")
LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\mt_masktools.dll")
#LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\LoadPluginEx.dll")
#LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\AGC.dll")
#LoadPlugin("C:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\Deen.dll")
#LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\colormatrix.dll")
LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\degrainmedian.dll")
LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\RemoveGrainS.dll")
LoadPlugin("C:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\repairS.dll")
#LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\UnDot.dll")
LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\TomsMoComp.dll")
#LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\hqdn3d.dll")
LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\LimitedSupport_09Jan06B.dll")
LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\DGDecode.dll")
#LoadPlugin("c:\Program Files\GordianKnot\AviSynthPlugins\Convolution3d.dll")
mpeg2source("I:\xxx\xxx\xxxx\xxxx\xxx\03_Billie Jean.d2v")

TomsMoComp(1,5,1)

Açıkçası virtual dub mod ile elde ettiğim sonucu vegas vs. elde edemedim. Bir de şöyle bir yöntem var ama henüz denemedim

http://www.topazlabs.com/topazlabs/03pr ... interlace/

After Effects'in çıktısı da fena değil. Mpeg2 olarak çıkarttım, ayarlara fazla girmedim (dosya boyutu biraz düştü) Buna rağmen gayet güzel sonuç verdi; oynatma esnasında da bi problem görünmüyor. Herhangi bir titreme, bulanık yok.

interlace1602.png

prog1186.png

Yok abi, PC'ciyiz :) Sony Vegas kullanıyorum. Yalnız onda deinterlace yaparken bulanıklık gibi tarif edemediğim bir rahatsızlık var. Ben de interlace olan videoları nasıl progresive yaparım diye araştırıyordum. VirtualDubMod bilindiği üzere ücretsiz bir yazılım. Ücretsiz, küçük ve becerikli bir programcık. Özellikle divx, mkv türü formatlarda. Dosya bölme, kesme vs. işlemleride hallediyor. Ancak bu konudaki dezavantajı çıktı olarak bana Mpeg2 ya da PAL/DV veremiyor, uncompressed bir AVI çıktısı veriyor, ancak o da devasa boyutlara çıkıyor. 5 dakikalık klip oluyor 9 GB. Uzun bir dosya olsa ne olacak :) Bu yüzden başka ne yapabilirm derken, bir de Adobe Efter Effects ile deinterlace deneyeyim dedim, gayet başarılı bir işlem gerçekleştirdi. Titreme, bulanıklık vs. kalmadı. Onun da dezavantajı encode biraz uzun sürüyor. Fakat makul dosya boyutlarında (ve istediğiniz formatta) verebiliyor. Yazayım, belki bilmeyen birilerine faydası olur dedim :) Tabi farklı yöntemler varsa öğrenmekte isterim :)

Not: After Effects CS3'ün son güncellemesini yüklemenizi öneririm. Yoksa tuhaf bir şekilde simsiyah bir çıktı alıyorsunuz.

Daha önce başka bir mesele için bahsi geçmişti, twixtor. Bunu görüntüyü hızlandırmak ya da yavaşlatmak için kullanıyorduk. Ancak üzerinde deinterlece ayarları olunca bir deneyeyim dedim, gayet başarılı. 25fps bir görüntüyü import edip kompozisyonu 50fps olarak ayarladım. Videoyu "seperates fields - off" yapıp progressive duruma alıp filtreyi uyguladım ve onda da kare sayısını 50'ye çektim.. Hız ayarlarına dokunmadığımız için (speed %100) sadece deinterlace işlemi yaptı. Çıktı dosyasını 25fps olarak ayarladım. Son derecede hızlı bir render oldu. 6 dakikalık video 8 dakikada bitti.

AMD Phenom II x4 965BE - 4000Mhz
8GB Kingston 1600mhz
Windows 7 64 bit

13179.png

Bu tip işlemlerin handikapı: televizyonlardaki true motion özelliği gibi, hareket sırasında oluşan motion blur'ü yok etmesi. Bu da alan derinliğini azaltıp görüntünün birazcık çiğ gözükmesine neden oluyor. Netleştirdiği kesin ama derinliği yakalamak için flu yüzeylere de ihtiyacımız var.

Malum youtube'u çok kullanıyorum. Dolayısı ile deinterlace önemli. Açıkçası Vegas'ın deinterlace yöntemlerini hiç sevmediğim için arayıştaydım. Ancak son 64bit 10e sürümnde bir deneme yaptım sonuç yukardakilerin hepsini çöpe attı.

Son videom NTSC idi, ancak PAL görüntülerde kullandım. NTSC görüntüler lowerfield, PAL olanlar upperfield. Ana montajı deinterlace yaptığımda (AE ile) PAL görünütlerin olduğu noktalarda dalgalanmalar oluyordu. Hele bir de görüntülerde yavaş çekim vs. kullandığınzda iyice bozuluyor. Bu bir yana, istediğim kalite olmuyordu. Yuvarlak nesnelerin kenarları hep köşeli kalıyordu. Yukardaki tüm filtreler aynı sonucu veriyordu.

Vegas projemi şöyle ayarladım;

2564.png

çıktı olarak önce uncompressed alıyorum;

upload.php

Sonuç gayet başarılı. Hem videolardaki farkılıklara rağmen dalgalanmalardan-titremelerden, hem de köşeli görüntülerden kurtuldum.

Son çıktı olarak hep mp4 kullandım bu güne dek (youtube için). Ancak win764 bit'e getikten sonra bir türlü o eski kalite olmuyor. Deblock kullanmama rağmen, video hep karalenme yapıyordu. Ben de mpeg2'ye geçiş yaptım. Sonuç gayet güzeldi. Youtube'da HD izlerken daha kaliteli, ya da en azından daha az bozulmuş oluyor. Keza AVC/AAC mp4 çıktıda ses 512kbps seçiyorum ama, AAC çok sıkıştırıyor. Seste bariz detay kaybı oluyordu.

2646.png

Bu videoda tamamen bu dediklerimi uyguladım; 720p izleyin

http://www.youtube.com/watch?v=l3uAtUBnces

Geri