[Eski] Digital Performer 4.5

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Doruk_Somunkiran

Aktif üye
Digital Performer, 4.5 versiyonu ile cok onemli birtakim yeni yetenekler kazandi. Bunlari bir suredir duyuyordum ama gecen hafta katildigim bir klinikte yakindan gorme sansini elde ettim. Bunlar adama zorla Mac aldirirlar :D

4.5 ile gelen en onemli yeniliklerden biri, artik Digital Performer'in (DP) tamamen Pro Tools ortamiyla uyumlu hale gelmesi. DP Digidesign tarafindan uretilen her turlu hardware ile calisiyor (MBox'tan MIX ve Accel sistemlerine kadar). Daha da guzeli, TDM ve RTAS eklentilerini de tanidigi icin Pro Tools ortami icin gelistirilen her turlu eklentiyi DP icinde acip kullanabiliyorsunuz. Buna soft-synth'ler de dahil.

Latency compensation yetenegi mukemmel hale getirilmis, UAD gibi hardware tabanli eklentilerle calisirken bile sample-accurate latency compensation saglanabiliyor.

Benim en heyecan verici buldugum yenilik ise Pro Tools'dakine benzer bir "beat detection" yeteneginin getirilmis olmasi. Istediginiz bir kaydi (loop olsun olmasin) analiz edip, ritmik haritasini cikariyor. Bu bir kez yapildiktan sonra, Pro Tools'da hayali bile kurulamayacak seyler yapmak mumkun. Oncelikle, haritasi cikan kaydi istediginiz sekilde quantize edebiliyorsunuz, aynen bir MIDI kanali gibi. Buna groove quantize, shuffle vs. parametreler de dahil. Veya bir kaydi ritmik olarak diger bir kayda uygun hale getirebiliyorsunuz. Ornegin kick drum ile bass arasinda uyumsuzluklar varsa, kick drum kaydinin haritasini cikarip, bass kaydini ona gore quantize ettiginizde ikisinin arasinda mukemmel bir senkronizasyon elde edebiliyorsunuz. Tabi isin asil heyecan verici tarafi, bu teknolojinin verdigi gucu sinirlarinin otesine iterek elde edebileceginiz "mutlu tesadufler".

DP zaten harika bir programdi, bu versiyonla birlikte muhtesem bir program olmus. Bir Mac bir de DP isteseim... Noel baba bizim eve bir daha ugrar mi acaba?

Doruk; Sonar'i az cok ogrendik gibi, su aralar protools'u anlamaya calisiyorum, DP dir asil olay deyip beni uzme :) Zaten MOTU'da var elde Audiodesk'e update almak ve mac mi kullanmak lazim simdi? :D

Hocam benim gordugum tum studyolarda ProTools'un yaninda (hatta ProTools'un yerine) DP kullaniliyor, proje bitmeye yakinken ProTools icine aktariliyor. Adamlar resmen yillardir projeleri DP ile hazirlayip ProTools ile paketliyorlar. DP'dir asil olay :D

Bu arada telefonunu yine kacirdim, ilk firsatta arayacagim...

Doruk Somunkiran' Alıntı:
Hocam benim gordugum tum studyolarda ProTools'un yaninda (hatta ProTools'un yerine) DP kullaniliyor, proje bitmeye yakinken ProTools icine aktariliyor. Adamlar resmen yillardir projeleri DP ile hazirlayip ProTools ile paketliyorlar. DP'dir asil olay :D

Bu arada telefonunu yine kacirdim, ilk firsatta arayacagim...

DP gercekten super bir yazilima benziyor, ozellikle duzenleme yapmak icin, bizim sitede Mehmet Ali Sanlikol diye bir muzisyen/besteci bir arkadasim var, o DP + ProTools birlikte kullaniyor Doruk'un dedigi gibi aynen.

ProTools'un midi destegi cok kotu, bunu neden o kadar yazilimci olmasina ragmen cozmediler hala anlayabilmis de degilim :(

DP 4.5 ile RTAS destegi gelmis, bu cok hosuma gitti, artik DP user'larina da plugin satma umudum dogdu :wink:

Bulent

Geri