[Eski] G5 nedir ? Özellikleri ve Pc'ye göre üstünlükleri, eksikleri

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Varmı sahip olan?Şikayeti olan?
Ben merak ediyorum, 1ghz işlemcili 1.5ghz işlemcili bir makine, 3ghz lerde gezen bir laptoptan neden daha hızlı olsun ki?öyle mi değil mi?onuda bilmiyorum..Varsa bilen, beni ve yeni öğrenenleri aydınlatabilir mi?

64bit işlemci olması büyük etken Zeos. Biz 32bit işlemci kullanıyoruz. Ama şu an sana bunun teknik açıklamasını yapamam. :)

Çok teknik olmasa da bildiğim birkaç şey var:

Maclerin çalışma ortamı OS galiba, yani Windows taki DOS sistemi gibi basit ve PC ye çok az yük bindiren bir altyapıyla çalışıyor. PClerde Windows, bir kamyon kadar yük! Bu yüzden pclere daha hızlı çalışan çipler ve fazladan RAM koymak gerek çünkü Windows programı PC açıldıktan sonra altta birçok exe dosyası çalıştırıyo. Bunlar PC nin kontrolüydü, virüs programıydı, saatti, şuydu buydu derken sürekli olarak altta yük yapıyor ve bir kayıt programı kullanırken bir de alttaki yükü çekmek zorunda kalıyor.

İşte PClerimizin saçını süpürge ettiğini anlıyoruz! Macler bu yüzden çok çok verimli ve işte bir o kadar da pahalı.

Şu sıralar PClerde bir Linux sistemi gerçeği var ve bu sistemi Windows gibi bir hale getirmeye çalışıuyorlar ama sanırım programın yapısı itibariyle pek mümkün görünmüyor. Detaylarını bilemiyorum.

Bildiğim kadarı ile G5'ler 64-bit buss prensibi ile çalışıyor. PC'lerde aynı seviyede şimdilik sadece AMD'nin 64-bit işlemcileri var. Mevcut Windows versiyonları Intel'in 64-bit çözümleri için optimize edilmedi henüz galiba, o yüzden 64-bit destekleyen Nuendo gibi programları veya George Massenburg Works EQ veya Sony Oxford EQ gibi 64-bit yazılmış pluginlerden şimdilik tam 64-bit verimini almak 32-bit PC'lerde mümkün olmuyor.

Ayrıca bir de G5'ler PCI-X denen yeni 64-bit PCI standardını ve Firewire 2 denen 800MBps firewire standardını doğal olarak destekliyor. bir de OSX'in yeni Panther sürümleri filan verimliliği hayvanlar gibi arttırmış, o yüzden müzik uygulamalarında PC'lere nazaran hafif bir üstünlüğü söz konusu. Hele bir de Dual G5'ların performansının yanına yaklaşılmıyor müzik bilgisayarı piyasasında (şimdilik), ancak fiyatlarının da yanına yaklaşılmıyor.

Aslında buna fazla kafayı takmamak lazım, eğer baştan PC ile başladıysan PC ile yürü. Endüstride bir kesimin ısrarla Mac kullanmaları ve sistem yükseltmelerini de yine Mac platformunda yapmalarının sebebi adamlar o kadar sene plug-in'lere programlara interface'lere yatırım yapmışlar, sistemin içini dışını öğrenmişler, nereye dokunursan ağrır, nereye dokunursan öksürür filan. Şimdi kalk herşeyi çöpe at, sıfırdan PC'de yeni sistem kur, alışmaya çalış, problemlerini çöz filan bunlar aylar kaybettiren şeyler. Profesyonel seviyede bırak bir gün boşa harcamayı, müşterinin önünde yarım saat kaybet bir bilgisayar sakatlığından dolayı bak müşterinin yüzü nasıl ekşiyor.

O yüzden profesyoneller çalışan bir çözüm buldukları zaman orada bırakırlar, iki megahertz şurada üç megahertz burada'nın hesabına düşmezler fazla.

Yalnız G5'lerin PSU'larında bir sakatlık çıkmıştı ilk başlarda, FW hattındaki dijital sinyale gürültü veriyordu. Müzik ve video prodüksiyon camiasından çok kişi şikâyet edince Apple UK bütün makineleri geri çağırıp PSU'larını düzeltilmişleri ile değiştirmişti. Öyle şeyler hatırlıyorum.

slm bu forum güzel olmuş...
neyse mac olayında mahcemin de dediği gibi ilk fark 32 - 64 bit farkıdır ki çok belirgindir.(mahcem yeterli bilgi vermiş üzerinde durmıcam) Mac platformunun en önemli özelliği pc ye göre kat kat daha güvenli olmasıdır.çoğu kişi bunun unix tabanlı bir program olmasına bağlar.Ve pc ye de yüklenip çalışabileceğini düşünür ve hatta idda eder ki şu yazıyı yazdığım ana kadar osx hala her hangi bi pc de mac hızında çalıştırılamamıştır.Mac in bu güvenilir altyapısı ve sistem farklılıkları bize dosya kaybetmeme ve maksimum performans sağlar (tabi mac de oyun olayını unutmak gerekir) Örnegin yklediğiniz her hagi bi prog. klasörünü silseniz bile sistem problemsiz çalışmaya devam etmektedir.(kısaca bizi format veya yeniden kurulum dertlerinden kurtarır.)sistemin stabil makinaların sessiz ve hızlı olması bize bilgisayarda sorun çözmekten çok işe kanalize olmamazı sağlar...dosya paylaşımı (audio için) pc lerele sorunsuz çalışıyor.ki ben her ikisini de aktif şeklde kullanıyorum.İŞ için mac i tavsiye ederim özellikle g5 ersiyonu çok iyi.

Profesyonel anlamda Macler tabi ki en iyi çözüm. Türkiye'de servisleri olsa ve ideal fiyatlı bakımları olsa en iyi sistemi kurmak isterdim ama Mac'ı bilmediğim için büyük ihtimal Mac doktorlarına bir ton para öderdim. Ama iş için biçilmiş kaftan oldukları belli. Oyun oynamak için PCler zaten her köşede. :)

hosbulduk mahcem

genel olarak mac üzerinde protools digital performer kullanıyorum ama son zamanlarda logic e de merak saldım ne de olsa apple satın aldı.kendi evimde bir adet g4 dual var onun dışında stüdyolarda kullanıyorum tabi özellikle...fakat işin doğası gereği problem çıkmaması ve sorun yaşamamak adına kullandığın platformu iyi tanımak gerekir ki bende mac üzerinde biraz zaman harcadım...Örneğin türk milleti olarak hep iyisi peşinde olduğumuzdan bi çok stüdyo g 5 satın aldı (ki enteresan bi platform müzik işinde kullandığım kadarıyla fiyatı kadar performans vermediği kannatindeyim yani g4 ile arasında 2 kat fark omasına rağmen audi uygulamalarda performans artışı g4 e göre yüzde 20-25 pc ye göre çok daha iyi tabiki.Digidesign vs üreticiler 64 bit tabanına göre programları yeniden hazırlasınlar farkın ondan sonra ortaya çıkacağını düşünüyorum...Şahsen hd accel platformunda g4 şu ann itibari ile fiyat performans olarak alınabilecek en iyi makina diye düşünüyorum...bu güne kadar her hangi bi problem yaşamadım ki accekl çıktıpından beri kullanıyorum..bu arada apple laptop piyasasına g5 i yaz sezonuna yetiştirmekte sadece soğutma problemi kalmış... Bi ara ki siteyi kaybettim laptopların müzik piyasasında ki yerini yazmayı düşünüyorum ne de olsa hepimizin aklına takılan bi soru bu herkes en az bi kere düşünmüştür heralde bilgisayar alırken..:)
herkese kolay gelsin..

Ben merak ediyorum, 1ghz iþlemcili 1.5ghz iþlemcili bir makine, 3ghz lerde gezen bir laptoptan neden daha hýzlý olsun ki?öyle mi deðil mi?onuda bilmiyorum..Varsa bilen, beni ve yeni öðrenenleri aydýnlatabilir mi?

Bir iþlemcinin performansýný frekansý deðil, içinde yaptýðý iþlemlerin ne kadar optimize olduðu belirler. yani bir iþlemi bir iþlemci 3 cycle da yapýyor, bir diðeri de 1 cycle da yapýyor olabilir. Bu tamamen dizayný ile alakalý bir þey. bu yüzden 1ghz de çalýþan bir iþlemci 2 ghzde çalýþan bir iþlemciden daha hýzlý iþlem yapabilir. mhz ghz takýntýsý intel tekeli dönemlerinden kalma bir alýþkanlýktýr.

Örneðin bir Athlon XP 2000+ 1.6ghz de çalýþýr(2000+ model numarasýdýr)
ama performansta bir intel pentium 4 2ghz iþlemciyle eþtir. çekiþirler yani birinde pentium hýzlýysa bir diðer benchmarkta athlon öne geçebilir. altýnda yatan mesele de budur bildiðim kadarýyla. Saniyede ne kadar iþi sýradan geçirdiði deðil, bu iþleri ne kadar optimize edilmiþ þekilde yaptýðýdýr önemli olan.

Somut bir örnek olarak, bir iþlemci saniyede 10 iþlem yapsýn, öbürü de 10 iþlem yapsýn. yani frekanslarý eþit. biri toplama yapmak için 3 iþlem, diðeri 5 iþlem yapýyorsa kendi içinde, 3 iþlem yapan daha hýzlýdýr tabi ki.

Çok içlicesine bilmiyorum amak konsept bu olmalý. yanlýþ bir þey var ise düzeltin.

Batuhan' Alıntı:
mhz ghz takıntısı intel tekeli dönemlerinden kalma bir alışkanlıktır.

Ufak bir ilave sadece. Intel tekeli icin degil, "benzer mimarili" islemciler icin gecerlidir clock speed karsilastirmalari. Yani Intel'in urun yelpazesi icinde de, AMDnin urun yelpazesi icinde de , Motorola urun yelpazesi icinde de clock speedi digerinin yari hizinda olmasina ragmen 1 clock cycle icinde yapilan is bakimindan performansi ayni olan islemciler mevcut, tabi bu islemcilerin mimari yapilari birbirinden cok farkli. Clock speed degerleri birbirine oldukca yakin olup floating point performanslari , dolayisi ile matematiksel performanslari arasinda daglar kadar fark olan CPUlar piyasada dolanip duruyor. Hatta "ayni clock speeddeki ve ayni cache'e sahip" bazi CPUlarin performanslari arasinda da belli bir fark gozlemlenebiliyor , bunlar VLSI'in cilveleri.

Ancak overall performansa etki eden sadece CPU degil, anakartin chipsetinden tutun memory'ye kadar tum cevresel birimlerin performanslaridir, bunu unutmamak gerek.Bu onemli bir nokta.

Kısa bir ekleme. Konu performans iken ve konumuzun özü müzik iken: ekran kartının çok iyi olması gerekmiyor çünkü kullandığımız programlar bir PC oynu gibi 3. boyutta işlem yapmıyor bu yüzden karta yük binmiyor. PC performansı artırırken ekran kartı için çok pahalı modeller bakarak paranızı daha önemli olabilecek bir parça için aramaktan alıkoymayın.

Evet, ekran kartindan tasarruf edip parayi ses kartina kaydirmakta fayda var :)
Tabi, oyun oynayanlar sblive alip sonra Nvidia veya ATI'nin en baba kartlarini alirlar :lol:
Ben de oyle bir PC kurmayi dusunuyorum arada aslina bakarsan, mixlerde daralinca, soyle bir iki saat soldier of fortune filan oynamak icin :twisted:

bu arada eklemekte fayda var, ekran kartý çok mühim deðil müzik bilgisayarý için amma, en azýndan ekran kartýnýzýn üzerinde bi gpu olsun(min 32mb riva tnt).

çünkü hardware acceleration açýk olunca ekrana pencere çizme, mouse çizme vs gibi iþlemleri gpu alýyor, ve cpuya yük binimiyor. acceleration yoksa, onlardan da cpu sorumlu oluyor eski günlerdeki gibi, bu da performansý azaltýyor doðal olarak.

Konu ile ilgili olarak RISC ( Reduced Instruction Set Computer ) ve CISC ( Complex Instruction Set Computer ) teknolojileri konusunda araştırma yapmanızı önerebilirim. İki ayrı işlemci dizayn tekniğini anlamak kıyıda köşede kalmış sorulara cevap bulmada yardımcı olabilir...Ben de klavyemin döndüğünce anlatabilirim buradan isteyen olursa.

Geri