[Eski] Kısa Film - Ses Miksajı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

BugraKezan

Aktif üye
Çekilen kısa filmin ses miksajı, tonlaması için hangi programları kullanıyorsunuz?

Cubase'de video ekleme gibi bir seçenek gördüğümü hatırlıyorum, onun üzerinde sesler ile uğraşabiliyor muyuz?

Sesleri ayrıca alıp cubase ortamına atsam daha sonradan filme senkron edilse sorun olur mu?

Ben Cubase'i bilmiyorum ama Pro Tools'da filmi .mov olarak import edip timeline'a dizip altına müzik ve efekti senkron etmek gayet mümkün. Spot Edit ile de istediğin ses dosyasını istediğin timecode'a düşürebiliyorsun. Tam o iş için yapılmış bir program. Cubase de Nuendo ile aşağı yukarı aynı olduğundan ve Nuendo da post-prodüksiyonda yaygınca kullanıldıından Cubase'de de aynısını yapabiliyor olman ihtimal dahilinde.

M.

Cubase'de video özelliği mevcut ama kullanışlı değil,zaten cubase ile Nuendodaki en belirgin fark(hatta yegane) bu.
Cubase de video için şunları yapamıyorsun;
• Drawing, Gluing, Muting and Scrubbing.
• The video track has no editor and does not make use of parts.
Şunları yapabiliyorsun;
Cut, copy, paste and trim video events.

QuickTime, AVI, MPEG formatları kullanılabiliyor.AVI ve MPEG otomatik açılıyor,QT için preferencesden ilgili sekmeyi seçmen lazım.

sibiryali' Alıntı:
Cubase'de video özelliği mevcut ama kullanışlı değil,zaten cubase ile Nuendodaki en belirgin fark(hatta yegane) bu.
Cubase de video için şunları yapamıyorsun;
• Drawing, Gluing, Muting and Scrubbing.
• The video track has no editor and does not make use of parts.
Şunları yapabiliyorsun;
Cut, copy, paste and trim video events.

QuickTime, AVI, MPEG formatları kullanılabiliyor.AVI ve MPEG otomatik açılıyor,QT için preferencesden ilgili sekmeyi seçmen lazım.
pardon arkadaşlar eger pc kullanıyosan nuendo,dan başka programda yapamazsın görüntü mpeg yada mov,sa sorunsuz içine alır zaten

BugraKezan' Alıntı:
...Sesleri ayrıca alıp cubase ortamına atsam daha sonradan filme senkron edilse sorun olur mu?
Olmaz.

Video'yu profesyonel biri, sağlam timecode/frame sayısıyla render etmişse, sample boyutunda senkronize edebilirler, Cubase'de yaptığın sesi/miksi.
Filmle ses aynı noktadan başlatılacak, o kadar.
Yalnız sen ses/müzikle uğraşırken filmde çok değişiklik oluyorsa, güncellemeleri ya da en azından yenilenmiş timecode'u sana iletmeleri gerek ki, son dakika değişikliklerine kurban gitmeyesin.

Son ürün/video üzerinde çalışırsan hiç sorun yok.

Baya zorlu bir çalışma oldu, karmaşık bir yapıdaymış film, sesler de, cubase'de bir kısmını ben senkronlamak zorunda kaldım.

5 dakikalık film de 2gb olunca cubase'e attığımda hayatım değişti. Converter ile küçülttük boyutunu ama 30mb olmasına rağmen baya bir kastı cubase anlamadım neden.

Bundan sonra sadece ses ile çalışacağım sanırım, video ile beraber olunca çok bir kısıtlandım.

Bunun için birkaç neden olabilir.

İlk olarak Cubase içinde hangi "engine"in bu videoyu oynatmaya çalıştığı.
Device Setup'ta Video Player sayfasında farklı engine'leri seçerek daha iyi bir performans elde etmeyi deneyebilirsin.

Video import sırasında "Generate Thumbnail Cache" seçeneği çıkıyorsa karşınıza, onu da seçili hale getirip videoyu öyle import etmekte yarar var.
Bu video track'te görülen frame'lerin, proje çaldırıldığında her seferinde yeniden oluşturulmasına engel olur.
Bu seçeneğin işaretli olması video import işlemini daha uzun zaman alan hale getirir ama, işlemci yükünü hafifletmeye yarar.

Windows altında Cubase/Nuendo, avi ve mov formatındaki videolarla daha rahat çalışır. Eğer video dosyası başka bir formattaysa (örneğin mpeg), video başarıyla import edilmiş olsa da Cubase zorlanıyor olabilir.

Bir de bu gibi işlerle çok uğraşanların, birden çok monitör bağlanılmasına izin veren tipte (dual-head, triple-head) grafik kartlarıyla çalışması önerilir. Böylece Cubase/Nuendo, aynı monitörden hem kendi arayüzünü hem de videoyu görüntülemeyle uğraşmaz, sisteme daha az yük biner.

Bu arada Cubase 5'e de Nuendo'da olan bazı video özellikleri eklendi. Örneğin "drawing, gluing, scrubbing" Cubase 5'te de var artık.

Edit/düzeltme:

Pardon, ben Cubase kılavuzunu yanlış okumuşum. Cubase'in yeni sürümünde de bazı Nuendo özellikleri yokmuş hala.

Diyorum "erken bunama" diye... vallahi hem gözlerimi hem de beynimi kontrolden geçirtmem gerekiyor benim...

Selam

Performans sorunu yasamanin diger sebebi kullandigin Harddisk ve Codec.

Kural olarak video ve Ses harddiskleri ayri tutulur. Yani ses icin bir harddisk video icin ayri harddisk e ihtiyacin var. Partition degil !!! - video ve ses icin ozel atanmis harddiskler. Boylece calistigin arayuz; video ve ses dosyalarina ayri ayri harddisklerden ulasarak butun varolan gucunu optimize edebilir.

ikincici codec. bazi codec ler inanilmaz CPU ya yuk veren codeclerdir. bunlari en hafifi DV dir. evet boyutu buyuk olucaktir ama memory e ve CPU digerlerine gore daha az stres verecektir. Video icin ayri bir harddiskin olunca yer probleminde kalmiyacaktir.

Yukardakilerin dogrulugu ispatlanmis ve benimsenmistir. Internette google'layarak ayni sonuclara ulasabilirsin.

DV codec ikine ve ayri bir harddiske gecersen sorunlarin %60-70 azalacaktir.

Dikkat etmen gereken baska bir sey, filmin cekildigi frame rate'de ve 48K 16 veya 24 bitte Cubase'de dosyani acmaktir. Quicktime'da videonu acip movie properties'den frame rate'i ogrenebilirsin.

DV-PAL standardi 48KHz dur. Video sana gelene kadar farkli degerlere cevrildiyse, bastan herseyi standardina degistirmeni oneririm.

bol sans

berk

Cubase yeni bir update ile kendine ait yeni bir video engine'a kavuşacakmış. Cubase'de hep sorun olmuştur video oynatma hikayesi umarım bu update düzeltir bazı şeyleri. Misal olarak Cubase 4 aslanlar gibi wmv açarken C5 açamıyor.

Geri