Herseyin oldugu gibi bunun da bir kac yontemi var. En basiti, ben akustik ve mix dengesi aramiyorum diyorsaniz, mixer de bir stere out alirsiniz, herhangi bir kayit cihazina girersiniz, (ya da bilgisayar) bastan sona kaydedersiniz. Avantaji, dusuk maliyet, basit kurulum, konser esnasinda ilgilenmek gerekmez, genellikle sorunsuz olur.Dezavantaji, kayitta sonradan bir mix dengesi yapilamaz, kayit oldugu gibidir.
Yine basit ama teknik deneyim gerektiren baska bir kayit sekli. FOH pozisyonundan stereo-pair mikrofonla kayit yapmaktir. Burada kullanacaginiz mikrofonlar yuksek onem tasir, ortamin cok yuksek gurultulu olacagi goz onune alarak, yuksek SPL e dayanikli mikrofonlar kullanmaniz gerekir. Bu yontemin ilkinden farki mix dengesi aynen kayida gelir, cunku disaridaki sound u kaydedersiniz. Yine mix kalitesi disaridaki ses muhendisine baglidir orasi ayri. İşinin ehli biri tarafindan FOH'da dogru konumlandirilmis stereo-pair ile gayet iyi bir kayit yapilabilir. Hem temiz istir, kayit bittiginde hazirdir. Dezavantajlari, yine kayittan sonra herhangi bir mix dengesi yapilamaz, sarki aralarinda yakin cevredeki insanlarin sesleri kayida bariz bir sekilde yansir, kayidin sonradan temizlenmesi gerekebilir.
Bir diger ve isin profesyonel sekli, kanal kayit yapmaktir. Gunumuzde cogu konserlerde FOH ve monitor icin iki hat halinde multicore kullanilir. Stagebox'larin bir kisminda ucuncu bir Record, Rec Out seklinde bir cikis vardir. Bu cikistan ayri bir multicore ile butun kanallar, harddisk recorderlara, ya da Protools gibi bir sisteme girilebilir.Fakat isiniz bununla bitmez, etrafa, seyircilerin onune ambiyans mikrofonu denilen mikrofonlardan bir kac adet(5-6) tane yerlestirilir. BU sekilde etraftaki seyirci sesi de kaydedilir ki, kuru bir ses olusmaz.Yine FOH mixerinden bir stereo out alinir ve kaydedilir. Eger ki goruntu kayidi da yapilacaksa isler biraz daha karisir, butun sistemlerin ayni sekrona uymasi gerekecegi icin hepsi arasinda bir timecode agi kurulur. Son olarak da tercihe bagli olarak, daha sonra mix i yapacak kisinin, o anki mix hakkinda bir fikri olmasi adina yine disaridaki ses, FOH pozisyonundan stereo-pair ile kaydedilir.Profesyonel olarak dusunuyorsaniz Turkiye'de Imaj Studyolari bu isi hakkiyla yapan firmalardan biri. Alp Turaç'ı da bu yaz Harbiye'de kayit yaparken gormustum, ona da danisabilirsiniz konuyla ilgili. Sanirim Compel'de bu konularda yardimci oluyor, bu yaz Moğollar - Kıraç konserini kaydetmişlerdi. Dışarıdan iş alıyorlar mi bilmiyorum, arayip bilgi alabilirsiniz.