[Eski] Logic'te stereo kanalı ters çevirme?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Stereo alınmış perküsyon kanalının düm'ü solda, tek'i sağda. Ben düm'ü sağa, tek'i sola almak istiyorum. Sesler tam tamına solda veya sağda olmadığı için panı tek yöne yatırarak mono yapıp tekrar import edip zıt yöne yatırmayı denemedim. Çünkü aradaki bazı seslerin kaybolmasını istemiyorum. (Nadiren düm kanalından tek, tek kanalından da düm geldiği için) Kanalı olduğu gibi ters çevirebiliyor muyuz?

1-Soundtrack pro da dosyayı açın,
2- önce left bounce,
3- sonra right bounce yapın,

sonra left ettiğinizi sağ kanala right ettiğinizi sol kanala koyup deneyin.
büyük ihtimalle faz yiyecek dosya ama deneyin bakalım sonucu yazarsınız.

Saçmalamış da olabilirim :)

Merhaba Orçun,
Stereo kanala Gain plug-in'i aç. Ve Swap L/R seçeneğini aktif hale getir.

Sorun çözülmüş ama anlamadığım bir nokta var. Bu kanal Stereo bir kanal değil mi? Bu kanal üzerinde L/R Pan yok mu?

L tam R - R tam L yaptığın zaman konu çözülür. Ekstra bir işleme ihtiyacın yok.
Bu şekilde plugin ile işlemcini de boşuna meşgul etmemiş olursun.

Yada stereo kanalı split mono yapma gibi bir şansın yok mu? Elinde L/R ayrı ayrı iki mono kanalın olur. İstediğin tarafa yatırırsın, kaldırırsın. :)

Yoksa bunlar Logic'te olmuyor mu? :) :) :) :) :)

Levent abi selam,

Sene 2011 ama logic'de stereo kanallarda hala stereo pan yerine balance ayari var. Yani sadece "ya sag, ya sol kanal" seklinde calismaya izin veriyor abi :)

Aziz.

LeventUslu' Alıntı:
Sorun çözülmüş ama anlamadığım bir nokta var. Bu kanal Stereo bir kanal değil mi? Bu kanal üzerinde L/R Pan yok mu?

Yada stereo kanalı split mono yapma gibi bir şansın yok mu? Elinde L/R ayrı ayrı iki mono kanalın olur. İstediğin tarafa yatırırsın, kaldırırsın. :)

Önceki mesajımda da yazdığım gibi; kayıt tam tamına stereo alınmadığı için (yani bir ses tam solda veya tam sağda olmadığı için) muhakkak ters çevirmem gerekiyordu. Yoksa yine yazdığım gibi; tam sola yatırıp mono olarak kaydedip, sonra da tam sağa yatırıp yine mono kaydedip ikisini birden aksi yöne panlayınca arada kaybolan sesler olacaktı.. O yüzden TG'nin söylediği yöntemle istediğim net sonuca ulaştım.. Tekrar teşekkür ederim.. Bu arada, Logic tamamdır :)

LeventUslu' Alıntı:

@Levent,
Yahu burası da olmasa görüşemeyeceğiz valla. Ama eve geliş sattimiz 22-23 civarı. Bildiğin üzere…neyse bir iki hafta sonra daha düzene gireceğiz… konuşuruz. Kardeşim,

Birincisi, Logic'te Stereo kayıtlar interleaved olarak saklanıyor. Bu yüzden Stereo bir Audio kanalını tam sağa veya sola panladığında sağ veya sol kanalın sinyalini azaltıyor veya artırıyor olursun.

Bu maksatla Logic'te Stereo bir sinyalini panlamak farklı bir yöntem gerektiriyor. Ancak bunu hemen "off ya böyle olur mu, Sonix'te (bu arada Sonix diye bir şey yok kafadan attım, varsa da valla kasıt yok, biline) bu iş şöyle kolay" diye kestirip atmamak gerek. (Senin böyle bir düşüncede olmayacağını biliyorum ama belki yeni arkadaşlarımızdan bazıları tecrübesizlik nedeniyle böyle düşünebilir diye yazdım. :roll: )

Bunun nedenini aşağıda JunpingCat'e verdiğim cevapta bulabilirsin.

Ikincisi, evet tabii ki bu interleaved dosyayı Pro Tools'da da kullanmak üzere Split Bounce ederek iki mono sinyal haline getirebiliyorsun. Selam ve Sevgiler Kardeşim.

jumping_cat_music' Alıntı:
Levent abi selam,

Sene 2011 ama logic'de stereo kanallarda hala stereo pan yerine balance ayari var. Yani sadece "ya sag, ya sol kanal" seklinde calismaya izin veriyor abi :)

Aziz.

@Jumping Cat,
Eksik bilgi… :wink: Bu işlem için Logic'te direction Mixer var. Bunun önemini kısaca anlatıyım. Diyelim elimizde Stereo bir Piyano kaydı var. Haliyle bir piano'nun Stereo kaydı mikrofonlama tekniğine göre farklı olabilecektir.

Ancak beklenen L ve LM sol, HM ve H'ların sağda olmasıdır (veya tersi). Eğer bu Piano kaydını iki mono kanal haline getirip, panlayarak işlem yaparsanız gerçek Piano'nun doğal stereo panoraması bozulacaktır. Yani sene 2011 Logic, bu yüzden hala bu yöntemi saklı tutuyor. :wink:

Bu Logic'in bir eksikliği değil tam tersi bir opsiyonudur (seçeneğidir) :hehheh: . Logic'te bulunan direction Mixer plug-in'i ile Piano'yu Stereo panoraması bozulmadan Stereo Spread'inizin içerisine yine Stereo olarak yerleştirebilirsiniz. :)

Myris' Alıntı:
Bu Logic tırsıtmaya başladı beni. Hiç geçmesemmi ki acaba ?

@Myris,
Benden ders al Logic Senden tırssın.… :lol:
http://www.muziktek.net/forum/viewtopic.php?f=23&t=32285

Huzur. 8)

Tümer,

Aziz ve benim dediğim şey aşağıdaki gibi ve çok rahat. Kanalı split etmeme gerekte yok. Bu şekilde de panoroma bozulmadığı gibi istediğim şeklide panorama ile oyama imkanına sahibim.

Audio 1 kanalına dikkat.

smpt_tut_10_020b.jpg

Kanal üstündeki panları tam ters yatırdığından kanalların yerleri değişir. Yada panaromayı istediğim kadar daraltabilirim.
Ayrıca herşey için bir plugin kullanmak daha öncede değim gibi sistemi sürekli yüklemek anlamına geliyor. Bu kadar basit şeyler için plugin kullanmamalıyım. Her nekadar mac olursada sonuçta işlemciye yük biniyor.

Üstad, bu resimdeki audio kanalındaki işlemi yine PC'nin işlemcisi yapmıyor mu? Anlayamadım durumu?

TG' Alıntı:
Üstad, bu resimdeki audio kanalındaki işlemi yine PC'nin işlemcisi yapmıyor mu? Anlayamadım durumu?

DAW ile çalışığında herşey zaten işlemci ile bağlantılı fakat ben bu iş için ayrıca bir de plugin kullanmıyorum. Zaten yazılımın üzerinde bu mevcut. Kısaca bu Logic için bir eksiklik olarak duruyor. Bir opsiyon değil.

Leventciğim Logic'i de Pro Tools'u da bos ver de ben acayip bir yer keşfettim oraya bi gitsek var ya ilham alır bugüne kadar olanlardan daha iyisini yaparsın…açık yazmadım olan var olmayan var, ama Sen anladın onu.…;)

Huzur.

Bu arada Logic'te Direction mIxer yerine şu tekniği de kullanabilirsiniz.

1. Stereo kanal için "New Track with duplicate settings" seçin (şekil 1)

2. Region'u bu track'e kopyalayın

3. Channel strip'te her iki kanalı biri left ve diğeri right olarak seçin (şekil 2)

4. Artık birinci track stereo sinyalin sadece sol panoramasını, ikinci track ise stereo sinyalin sadece sağ panoramasını almıştır.

Güzel anlatmadım biliyorum ama yazmış oldum. Deneyince daha iyi anlaşılır diye umuyorum. Bu yüzden şekilleri de ekledim zaten...:)

Huzur. 8)

Geri