[Eski] Macbook pro i7 alma arifesindeyim.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Merhaba arkadaşlar,

MAcbook pro i7 15.4" almak üzereyim apogee duet ile kullanıcam. Bir tavsiyesi olan var mı?

Mac platformuna yeni geçiyorum(nihayet geçiyorum).

Ben gecenlerde 15 inch i7 aldim, muzik kayit/mix performansini henuz denemedim ama makina epey guclu gorunuyor. 7200 rpm harddiskli modelini tercih ettim,sanırım bu önemli. 5400 hd ile yogun projelerde sıkıntı yaşanabilir. Fw ile external hd kullanma ihtiyaci dogabilir.

Kasada önceki jenerasyonlara gore belirgin bir fark yok. 2 usb port olmasi cok kötü, sd kart girisi yerine 3. portu koysalar daha mutlu olurdum. :roll:

Tahminim 50-60 kanal rahat rahat mix yapilabilecegi.
Uzerinde 4 gb ram geliyor, 8 gb'a yukseltilebiliyor.

Ayni Logic projesini bu makinede açarak muzik islerinde kullandığım emektar 2.00ghz quad tower mac'im ile performanslarını kiyaslayacagım musait bir zamanda.

Ancak bu i7'nin pek asagi kalacağını zannetmiyorum, muhtemelen daha hızlı bile olabilir.

Selamlar,
Yavuz

Ortalama bir Core 2 Quad (desktop) ile ortalama bir i7 (Mobile) arasında farkedilebilir hız artışı var. OS bile farklı çalışıyor. Desktop/desktop ya da Mobile/mobile karşılaştırmasını yapmaya bile gerek yok zaten.

dyold,
Ne gibi bir tavsiye işine yarar?

Açıkçası Mac hakkında kulaktan dolma dışında bilgim olmadığı için her türlü bilgiye ihtiyacım var. Canlı performans için apogee duet ile sahnede kullanmayı da düşünüyorum, belgesel veya kısa film gibi orta çaplı projeler için de kullanamayı düşünüyorum.

Elim cubase'e alışık olduğu için CS4 ile kullanıcam. Zaten şu anda birde ayrıca Logic için masrafa giremiycem.

Her türlü bilgiden kastım aslında ağırlıklı olarak bu ürünü tecrübe etmiş arkadaşların söyleyebileceği şeyler ile ilgili. Ya da söz konusu kişi sensen İlter, her türlü tavsiye:) CS4, duet ve macbookpro nasıl bir konfigürasyon olur diye de sorabilirim daha net bir yanıt için.

Bu arada, acaba 7200 rpm HDd olan modelde ısınma durumu nedir?

Isınma sorunu 2008'in ikinci yarısından önce üretilen "discrete" MacBook Pro'larda var biraz. Tabii alet gerçekten de dizinin üstündeyken ciddi müzik işi yapabilmek mümkün değil, bu bir, ikincisi zaten o ısınma, aletin içerideki ısıyı dışarıya atabildiğinin göstergesi... performansı etkileyen bir durum yok.
Ama 2008 sonu ve sonrasında üretilen "unibody" MacBook Pro'larla birlikte o, sorun olmaktan çıkmış. Hem işlemciler o kadar ısınmayan cinsten, hem de ısı dağılımı konusunda Unibody'lerin tasarımı daha iyi.

Sana ilk tavsiyem, henüz hiç bir ciddi işe başlamadan önce Mac OS'un kısayollarına ve genel işleyişine alışman olur. Hele hele sadece trackpad'i kullanmak zorunda kaldığın durumlarda epey bir canın sıkılabilir ilk başta.
Windows'daki kısayolları hangi yoğunlukta kullanıyorsun bilmiyorum ama, kendine en az 1 hafta ver, yeni işletim sistemine alışmak için.

Cubase 4, Apogee Duet, ve OSX Leopard; beraber iyi çalıştığı bilinen kombinasyon.
Cubase konusunda Win-Mac arasında büyük bir fark görmeyeceksin.
Ben Nuendo 4.3'ü kullanıyorum Snow Leopard'da... gayet normal her şey.

Çok teşekkür ederim İlter. Alır almaz acemiliklerimi buraya yazıcam:)

Isınma konusunda, zaten zalman cooler'ımın üstüne koyucam gelir gelmez:)

Elimdeki 7200 hd'li i7'de ısınma durumu core2duo bundan evvelki seri macbookpro'lara göre daha iyi seviyede ki i serisi işlemcili macbook'ların çok ısınacağı konusunda rivayetler vardı. Hatta onun için lansmanı gecikti vs. deniyordu. Hd'yi ve işlemciyi zorladığımda dahi aşırı ısınma yok.

Ancak yoğun çalışacağı durumlarda Ilter'in de bahsettigi gibi diz üstü çalışmak zor, yine de ten ile temasta rahatsız edici olur.

Cooler'ın üzerine koymana pek gerek olacağını zannetmiyorum.

Zaten ısınma sorununu eski laptopum sayesinde bayaa tanışık olduğum bir durum vaio vgnfz21m. Şu anda kahve ısıtıcısı olarak kullanıyorum, şaka değil kahve fincanını fanın yanına koyuyorum ve kahve 2 saat soğumuyor:) hatta ordan çekmedikçe soğumuyor. Bir de londrada geçe göğsüme koyarak internette gezinmiştim ve evde ısınma sorunu vardı ben valla terlemiştim:):)

Bu Macbook kışın ısınma sorununa Vaio kadar çözüm getiremeyecek... :D :D
Zaten Antalya'dasın sanırım, pek gerek de yok... :lol: :lol: :lol:
Bende de şirketin verdigi 13 inch bir Vaio vardı eskiden, P4 işlemcili falandı sanırım.
O da aynen bahsettigin gibi ısınırdı, bozulunca kurtulmuştum. :lol:

Bende 2007 yazından önce üretilen MB133B/A tipi 15" Macbook Pro var. Pili çabuk geberdi. Çalışırken bayağı ısınıyor da meret. Ancak ses kaydı alırken ya da ses üzerine çalışırken aşırı bir ısınma gözlemlemedim. Genelde video oynatıyorsa bayağı ısınıyor. Onun dışındaki ısısı normal geliyor bana, o kadar da olacak. Aletle düzenli olarak 16-18 kanal lokasyon kaydı alıyorum ve herhangi bir sorun yok. Kutudan çıktığı gibi çalışıyor. Bulsam bunun aynısından bir tane daha alıp kenara atarım.

Bendeki lokasyon kayıt düzeneğinde konvertör ve arayüzler:

Digi003R
Prism Orpheus
RME ADI-8 DS

003R ve/veya Orpheus konvertörler 18 kanal sesi firewire üzerinden laptopa taşıyor. Kayıtları yine firewire üzerinden bağlı 7200rpm harici disklere alıyorum.

Şu ana kadar herhangi bir sorun yok. Yeni modellerin bundan daha kötü performanslı olacaklarını zannetmiyorum.

Alırken bence asgari kabul edilebilir sayıda FW ve USB soketi var mı yok mu ona bak bence, geri kalanı zaten çalışıyor meretlerin.

M.

Merhaba Dyold,

Bende eskiden Duet - Temmuz 2009MacBookPro, 250 SSD, 4Gb Ram, 17 inch kullanıyordum. Şimdi ise Duet'in yerini Ensemble aldı. Mac aynı...çok şükür yerinde duruyor.

Önce Duet'ten başlayım. Çok iyi bir ses kartı, Ensemble'in iki kanallısı. Dikkat etmen gereken tek şey, 48 Volt seçeneği açıkken mikrofonu takıp çıkarmaman....ben USA'ya göndermek zorunda kalmıştım. Aman deyim. Sakın yapma ve sakin sakin, 48 V deaktive et ardından plug veya unplug... :eek: Ben çok sevmiştim Duet'i.

MacBook Pro için de bu kitabı okumanı öneririm bana çok faydası dokunmuştu, o neydi bu neydi diye sorup cevap beklemek de bir seçenek ama bu kitabı öneririm.

http://www.amazon.com/MacBook-Portable-Genius-Brad-Miser/dp/0470291702

Ben Logic kullandım her ikisiyle

Bence Mac'den ziyadesiyle memnun kalacaksın. Hem ilk çalıştırdığında hem de projenin içinde çalışırken. Kolay kolay sorun yaşamazsın en azından ben yaşamıyorum. Ama sonuçta bu da bir bilgisayar :twisted:

Duet'in hiç sevmediğim ikinci yönü de break out cable saçmalığı, bunun yerine şunu yaptırdım(resme bak). Konusunda çok deneyimli ve hassas çalışan birine üstelik. Çok ama çok işime yaradı. Şu an kullanmadığım için bir kenarda duruyor...duet'i sattığım arkadaşıma çok ısrar etmiştim alması için ama sanırım bu ısrarımı farklı anladı oysa niyetim çok yapıcıydı... :wink: Neyse konumuza geri döneyim en iyisi :) Bu ara birimin faydaları basitçe şunlardır:

1. Ses kartına bağlı her kablo bir bubi tuzağı, böylece ses kartını ve ona bağlı olan Mac'ini koruyabilirsin.
2. Ses kartının break out cable ile ilgili benim gibi yüzlerce kullanıcının başi dertte, hatta bu konuyla ilgili yazdığım bir eleştiri de bir voicecounsil web sitesinde yayımlandı. Hiç kulanışlı değil ve her yerde bir şeylere dolanıyor.... :evil:
3. Gözümün önünde her şey daha derli toplu olduğu için daha rahat kullanıyorum.

Bu arada ABD de bu konuda hemen br pazar oluşmuş durumda
http://pro-audio.musiciansfriend.com/product/TSoundPro-duet-BREAKOUT-Interface?sku=485418
http://www.duetbreakout.com/gallery.html

Ayrıca bir sana harici firewire bir Harddisk önereceğim, çok araştırdım en iyisi bu:

http://www.amazon.com/My-Book-Studio-WDH1Q10000-eSATA-300/dp/B000VZCEU8

Bir de time machine için (Mac'in kendi yedekleme programı) USB bağlantılı bir tane daha harici disk öneririm. Ayrıca ses ile çalışırken Time Machin'i devre dışı bırakmanı da şiddetle tavsiye ederim... :) Değilse kilitlenme yaşyabilirsin.

Kullandığın sequenceri bilmiyorum ama dediğim gibi ben çok büyük sorunlar yaşamadım. Almayı planladığın iki üründen de çok memnun kalacağını düşünüyorum.

Huzur. 8)

TG,

Çok teşekkür ederim detaylı ve ilgili yanıtın için, tavisye ettiğin kitap aslında bütün sorunumu çözecek gibi.
Bu arada breakout kablosuna bulduğun çözüm ilgimi çekti.

dyold' Alıntı:
Bir de, acaba Apogee'nin duet'te verdiği converterlar gerçekten ensemble'daki gibi mi? Bir fikri olan var mı?

Duet maksimum 96 , Ensemble 192 khz çözünürlükte kayıt yapabiliyor.
Ama standart 44.1, 48 khz çalışırken kalite aynı, bariz bir fark olmadığı söyleniyor.

Geri