[Eski] Mark of the Unicorn VS. Digidesign

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Fusion

Yeni üye
Herkese merabalar...
3-4 yıldır davul ve perküsyonlarla ilgilenen ( 2 yıldır ciddi ciddi :) ) bunun yanısra ses kayıt teknikleri ve ses fiziği hakkında birikim sahibi olmayı amaçlamış birisiyim.
Kendime daha rahat ve geniş imkanlarla çalışabileceğim bir yer kurma çabasındayım...
Sistemimi kısmen toparlamaya basladım önemli bir bölümünüde ne alacağım konusunda karar verdim. Ama Belkide tüm bu bileşenlerin en önemli noktasında tıkanmış durumdayım.
Niyetim Bütün çalışmalarımı temelde hard diske taşımak olduğunu hatırlatarak artık şunu sorabilirim :wink:

Benim İçin Motu daha yerinde bir tercih yoksa digi mı, yada her ikisinin kullanılarak oluşturabileceği bir bileşkesi mi :D
bu arada davul kayda girdiğinde ortalama kaç mikrofon yediğini hatırlatmama gerek yok heralde :D

Soru 2 pro tools mu digital performer mı
hatırlatma: her ikisinede daha önce sahip olmadım ama sahip olanlar tanıdım :) arayüzlerine aşinayım. ve temel olarak kullanabilirim biraz ağır aksak ta olsa... not: ihtiyaç dışı gözüksede( kimileri küfür etsede :) ) piyano tuşeli iyi bir controller alma niyetindeim ve takdir edersinizki bunuda optimum kullanmak istiyorum.
Forumlarda dp nin midi performansının daha ii olduğunu okumuştum.
Aslında Böylesine pro software lerin sınırlarını zorlamak benim çapımdaki birisi için şu an itibarı ile gerçek dışı olsada ortalamaya vurdugumuzda bu yazılımların lisans ücretleri ortada... Almışken iisini almak lazım dimi 8) Birde düzenli bir çalışma temposu içinde dur midileri sunda akustik kayıtlarımı şunda işliyim, a bak sunun EQ su ne küselmiş dur onuda bi katıyım demek istemiorum . 1 tane ossun sağlam olsun :wink:
Uzun yıllar sorunsuz,masrafsız( ve gecikmesiz :) ) çalışılabilecek bir sistem, işte bütün mesele bu ! :) E tabi bunu düşük bi bütçeyle yapmak en harbi mesele

( aldığım ve almayı kafamaya koyduğum diğer ekipmanların listesini bu problemimle ilgilenecek deneyimli arkadaşlara msj layabilirim )

Nekadar paran var kardeşim sorusuna cevabım 2500$ ama sıksam 3000$ olurmu :roll: ... olur..( ortaya müthiş bişey çıkacaksa ve kredi kartına taksit olacaksa daha ii bişe de olur tabi :D )

Not: Kardeşim sen bırak motuyu digiyi sana lazım olan bunlar bunlar bunlar önce bunları halletsene diyen abilerimin önerilerine de açığım.

İlginiz için şimdiden çok teşekkürler
Saygılarımla

serdarAtasoy,aramıza hoşgeldin :) Bence ilk yapılması gereken,çalışmalarını yapacağın yeri ayarlayıp,ses yalıtımı ve akustik iyileştirme konularını çözmen...

hoşbulduk allbay... işin doorusu yaklaşık 2 haftadır cok yakından forumu takip ediyorum bi başlık atma bügüne kısmetmiş :)
Akustuk konusuna parmak basmıssın hemen cevaplıyım bu konuyu... yaşımın 20 olması ve dershane ye gitmemek bu işi babama havale etmemde bana oldukça yardımcı oldu :D
o da bi iki firmayla görüşmüş ( bir ikide bilir kişiyle ) babam şu an karşılaştırmalı bir maliyet hesabı yapıyor diyebilirim bu iş bu haftanın kararı olacak zaten...
E zaten yumurta kartonu ve strafor bi yere kadar :lol:

bilgisayarlar kullanicilari kadar hizlidir diye bir laf vardir; ayni sozu buraya da uygulayabiliriz sanirim, studyolar kullanicilari kadar maharetlidir :)
ben sahsen protools hic kullanmadim ve heralde onune otursam bi mezurluk bisey kaydetmem cikarmam heralde bir kac saat surer, ama cakewalkta mesela bi gunde 4 dakikalik sarkiyi herseyiyle yaptigim oldu (basit bir rock sarkiydi ama bi gunde yaptim :))
diyecegim odur ki, protools ya da dp'e bir suru para gomulecegine coklu giris cikisi olan bir ses karti alinsa, yanina adam gibi bir masa alinsa boyle gruplu mruplu, guzel yazilim alinsa cakewalk cubase gibi, bence biraz daha mantikli olur.
daha yasin da 20 imis, belki ileride asik olursun, evlenirsin, studyo olayindan sogursun, calismaya baslayinca vakit bulamazsin falan
Yani bence bu olayda ilerledikce ekipmana yatirim yapman daha mantikli olur. Gercekten elindeki ekipman seni sinirliyorsa yeni ekipman al; basina buyuk gelecek sapka alma yani.
bence protools'a ayirdigin butce ile guzel bir bilgisayar; coklu giris cikisli bir ses karti , mesela prosonus'tu galiba bol giris cikisli bir modeli var, guzel bir mikser, guzel mikrofonlar alabilirsin.
Tabi kisisel dusuncem ama benim harcayacak 3000 dolarim olsaydi heralde bu yonde bir arastirmaya girerdim.
Ayrica alacagin cihaz teknoloji urunu, ama eskiyen bir teknoloji; heralde 4-5 sene sonra satmaya kalkarsan digi 02 simdikinin belki 4te biri fiyatinda olacak.
ama mesela ses karti mikser mikrofon alirsan ses karti haricinde digerlerini daha uzun sure kullanabilirsin ve yenileme yapacagin zaman sadece ses kartini yenilersin. ya da bilgisayari yazilimlari yenilersin;
ayrica sunu unutma 'her seyi yapan sihirli kutu' diye bir sey varsa bile ben gormedim, yani bir tane cihaz alayim hepsini yapsin, onlar bana yetsin diye bir durum pek yok malesef; her sarki icin her enstruman icin yeri geldiginde baska bir seye ihtiyac duyabiliyorsun;
bence parca parca toplaman daha mantikli su asamada.

emrah alpat' Alıntı:
daha yasin da 20 imis, belki ileride asik olursun, evlenirsin, studyo olayindan sogursun, calismaya baslayinca vakit bulamazsin falan
Yani bence bu olayda ilerledikce ekipmana yatirim yapman daha mantikli olur. Gercekten elindeki ekipman seni sinirliyorsa yeni ekipman al

öncelikle önerilerin çok teşekkür ederim emrah.... Hemen bir parantez açıyım Bir süredir itü maçkadaki ses tekniği bölümüne hazırlanıyorum. geçen sene çeşitli sağlık sorunlarım yüzünden takip edemedim dolayısıyla sınava da giremedim. İnşallah bu sene.... O yüzden eğer aşık olacaksam muhtemelen bu yeni alacağım maple bi davul olur yada güzel bi mikrofon seti :D
Ev tipi mikser ler olsun yada düşük bütçeli audio interface ler bikaç modeli deneyim edindim ancak ancak hiç bir zaman :!: işte bu :!: diyemedim. üstelik bu hayal kırıklıklarını yaşarken kullandığım mirofonlar, ve onların kombinasyonları hiçde yabana atılır cinsten deil.
kaydettiğim şeyler genelde amfiden çıkan bir ses olmadığı için :) kullanabileceğim toplam form sayısı da ortada...
bilmiyorum sorunum belki tatminsizlik doktora felan görünmeliyim :D ama davulun derisinden yada ses tellerimden çıkan sesin işlenerek bir parçaya oturmasının mümkün olduğunca birbirine yaklaştırmak. hem duyumsal olarak hemde araya mümkün olduğunca az hardware/software sokarak.
sonuç olarak olayın ses kartı ve yada kullanılan programla hal olmadığını bende biliyorum bu noktada akustik düzenleme ve bu sinyallerin iletişimi içindeki her aygıt ( mics eq's compressors,harmonizer,preamps , di box, channel strips, mixer, audio interface,sound card gibi gibi gibi) onca software( audio sequencerler plug inler , virtual ins ler felen felen) tabiki önemi var mix yaptığın biligsayara bağladığın monitörleri oturttuğun açıya kadar
bütün elimde nevar ne yok tabikide atmış deilim ancak kendi değerlendirmem sonucu daha kritik bulduğum ve daha rahat nasıl çalışırım doğrultusunda kendi çapımda( ekonomik gücüm ve bu forumda olduğu gibi benden daha deneyimli arkadaşlar, abilerin bilgilendirmesi) bir değerlendirme ile müziğime yatırım yapmak istiyorum bütün hadise bundan ibaret....
bu forumu takip ederken öğrendiğim önemli doneleri ve aldığım tatminin attığım bu başlık sorasıyla parallik göstermemesi ben için bir hayal kırıklığı oldu maalesef...
Lütfen birşeyler yazmak için çekinmeyin (eliniz korkak alışmasın :D )
Siz abilerimin ve arkadaşlarımın deneyimlerini benimle paylaşması beni onurlandırır ...
Saygılarımla

emrah çok güzel şeyler söylemiş aynen katılıyorum..öğrendikçe almak en güzeli çünkü biraz ilerlediğin zaman elindeki alet ya da yazılımın daha iyisini ya da senin işine daha çok yarayacak olanını görüyorsun ve için cız ediyor..Basit olarak elinde ne varsa onla yapabildiğinin en iyisini yap ve senin tarzında müzik dinleyenlerin-yapanların olduğu forumlara git (burada da demo bölümü mevcut) eserini aynen foruma yolla ve neresi eksik neresi fazla bunu bilenlerden duy(kalite kötü ses kartı-mikrofon al-preampini at gibi tavsiyeler alacaksın)..geri dön ve daha iyisini yapmaya çalış sonunda kafanda bir şimşek çakacak bu sorun şu alet olmadan düzelmez diyeceksin işte o zaman foruma geri gel ve kullanıcı gözlemlerinden başla okumaya :D...

bu arada illa Protools diyorsan satılık bölümünde çok yeni bir m-box vardı..ahmet arkadaşımıza satılıp satılmadığını sor bence fiyatı da güzeldi benim monitör ve klavye harcamam çok olduğu için alamıyorum kısmet değilmiş.. :(

m-box içinde Oskay güzel bir yazı yazmış linke bak derim:
http://muziktek.com/forum/viewtopic.php?t=59

Öncelikle:

3000 Amerikan dolarına Digital Performer'i yükleyeceğin Mac bilgisayarı dahi alamazsın, o yüzden o bütçeyle fazla hayal kurma. Öyle minik Mac'larla da DP'den performans alabileceğini sanma. Dört kompresör bir reverbde kaput olursun.

Karşılaştırmalar:

PT:

- Hem Mac hem PC versiyonu var ve güzel çalışıyor.
- Heryerde var.
- Hardware'i ile beraber geliyor ve baba modelleri pahalı (TDM'ler), LE modelleri de pek ucuz değil ama iş görüyor (bende var, 002R/Command 8 ).
- Kullanması kolay.
- Audio Editing süper.
- MIDI Editing son iyileştirmelere rağmen vasat.
- DSP kendi modülü olmak durumunda ve pahalı (diğer VST DSP'ler wrapper üzerinden gitmek zorunda).
- Reason ve Live'ın cut-down versiyonları ile beraber geliyor.
- Standart plug-inleri fena değil ama diğer pluginleri çok pahalı ve illa da RTAS (ve/veya TDM olacak ki söylediğin bütçeyle TDM'i unut, el kitabını dahi alamazsın, mecburen Digi002R/PTLE yapacaksın).
- Wrapper latency olayları ile başa çıkarım dersen VST enstruman/plug-inleri de kullanabilirsin, aynı prensiple çalışan DSP kartlarını kullanabilirsin, ama zahmetli.
- Yapacağın müziğin soundu standart "Pro Tools" soundu olacak, kimisine göre iyi, kimisine göre kötü.

DP:

- Sadece Mac'da çalışır, PC versiyonu yok. O yüzden bir 3000$ sadece bilgisayara ayır.
- Amerika'da heryerde var ve genelde Pro Tools'un MIDI'deki zayıflığını kapatmak için kullanılır (veya Logic kullanılır), Türkiye'de bilemiyorum.
- İlave hardware alman lazım, ancak esneklik sağlaması açısından iyi.
- Audio Editing'de PT kadar iyi.
- MIDI Editing'de Pro Tools'a birkaç tur bindirir, üzerine su bile içmez.
- Kendine özgü bir plug-in standardı olduğu için Plug-inler açısından o kadar zengin değil.
- Pro Tools ve diğer editor proje dosyaları ile iki yönlü olarak uyumlu, dolayısı ile PT dosyalarını açabilmen veya projeni PT dosyası olarak export edebilmen bmümkün.
- Hardware ile beraber düşündüğünde aslında PTLE ile aynı fiyata gelir, ancak genişleme imkânın var.
- Piyasa DSP kartlarını yükleyip kullanabilme şansın var, Powercore ve UAD sanırım DP standardını destekliyor.

Daha böyle muhtelif karşılaştırmalar yapılabilir, hangisi sana uyarsa ona yürü. Ancak söyleyeyim, her ikisinin yaptığı da aşağı yukarı aynı.

O 3000$ bütçe biraz az gelebilir yalnız.

Ayrıca davul kaydetmesini bilmiyorsan onun acısını ekipmandan çıkarma, iyi davul kaydı sadece mikrofona bağlı değildir. İyi davul kaydının sırası:

1) İyi bir davulcu.
2) Doğru tonlanmış iyi bir davul kiti.
3) Akustiği doğru ve iyi bir kayıt odası.
4) Akustiği doğru ve iyi olan o odada doğru davul yeri.
5) Doğru mikrofonlar (ki sırf burada doğru kombinasyonu bulabilmen için gereken bütçe 50,000 dolara çıkabilir).
6) Doğru preampliler (yine aynı bütçe)
7) Doğru dinamik kontrol cihazları.
8 ) Doğru kayıt medyumu
9) Doğru monitörleme sistemi.
10) Doğru monitörleme ortamı.
11)Doğru ses mühendisi.
12) Doğru asistan.
13) Doğru mikrofon yerleşimi.
14) Doğru düzenleme.
15) O gün herkesin iyi gününde olması.
16) Şansın yaver gitmesi.

Bunlardan herhangi birindeki imkân sınırlılığı doğrudan kayıt neticesini etkileyecektir. O yüzden çok heyecanlanma, yavaş yavaş git.

Bu arada bu forumlarda öyle "geloorum gidooorum deil meil" gibi Avrupa Yakası misali Tiki Türkçesinden pek hoşlanmıyoruz, bir zahmet o tip yazımları başka forumlarda yapıver.

Kolay gelsin.

mahcem hocam öncelikle aydınlatıcı bilgiler için sağol...
verdiğin donelerin önemli bi bölümünü internette ulaştım diyebilirim...

ha bu arada foruma bir başlık attık yemediğimiz taş kalmadı en son sayende tikky de olduk... :( insanlar kız peşinde koşarken yada hava atmak için karizma için kendine müzisyen süsü verirken biz kadiköyün belkide yapılan tek alternatif sanat etkinliğini ve söyleşilerini düzenledik ümraniye kartala birçok arkadşımıza fikirlerimize paylaştık... sen gecenin 4 ünde yaptığım kellime yalnışları uğruna harcaman apolitik gençlik saflarına itmen beni derinden üzdü...

ben en iyisi soruma geçiyim :D
mahcem abi zaten bi g4 üm var benim starclassic performer davulum, audix ve shure dan oluşan birkaç parça da mikrofon... birde behringer monitörüm vardı ama onları genelec ile değişecem öyle görünüyor.
diğer verdiğin donelere gelince: kinayene anlam veremedim zaten bunun gibi bilmem gereken leri öğrenmek için burdayım...
nasihatlarının devamını bekliyorum
saygılarımla
EDIT: 2500$ dolar olarak telafuz ettiğm rakam sizlerin audio interface ( ve belki buna ilave bir hardware) konusundaydı diğerleriyle ilgili değil

Ya belki konuyla cok ilgili degil, ama kendi caldıgın davulların hakkaten iyi duyulmasını istiyorsan yapabilecegin bir çakallık var,
davulları cal, kanal kanal kaydet,
sonra sequencer'da bi drum module ac, ve mesela kick'in altına bi midi kanalı ac, ve kickin her vurdugu yerde, dalga boyunu da hesaba katarak midi notaları yerleştir, yani audio track'te kick her vurdugunda onunla aynı anda bir midi notası vursun ve bu nota adam gibi bir davul samplerına yollansın (storm drum olur ne bileyim bfd olur artık sana kalmış) her davul parcası icin bunu yaptıktan sonra kendi kaydettigin audio kanalları kapat sadece midiler calsın,
boylece senin çaldıgın groove'da iyi tonlanmış bir davul elde edersin.
Belki ilk bir kaç denemende super sonuclar almayacaksın, özellikle velocity olayına dikkat etmen gerekecek, dalga boylarına denk gelen velocityleri anlaman zaman alacak ama bu yolla demolarına davul koyan bir iki arkadasım var, sonuclar bence süper
davulu atıyorum mehmet ahmet çalıyor, ama bu aşamadan sonra çıkan davul tonundan sanıyosun omar hakim'in studyosundaki davul setinde yapılmış kayıt, hele ki davulcu bi de zamanlı çaldıysa.
Bence sonuca ulaşmaksa eger amacın, cok kasma, carol mikrofonlarla kaydet davulu sonra bu numarayı uygula :)

emrah alpat' Alıntı:
Ya belki konuyla cok ilgili degil, ama kendi caldıgın davulların hakkaten iyi duyulmasını istiyorsan yapabilecegin bir çakallık var,
davulları cal, kanal kanal kaydet,
sonra sequencer'da bi drum module ac, ve mesela kick'in altına bi midi kanalı ac, ve kickin her vurdugu yerde, dalga boyunu da hesaba katarak midi notaları yerleştir, yani audio track'te kick her vurdugunda onunla aynı anda bir midi notası vursun ve bu nota adam gibi bir davul samplerına yollansın (storm drum olur ne bileyim bfd olur artık sana kalmış) her davul parcası icin bunu yaptıktan sonra kendi kaydettigin audio kanalları kapat sadece midiler calsın,
boylece senin çaldıgın groove'da iyi tonlanmış bir davul elde edersin.
Belki ilk bir kaç denemende super sonuclar almayacaksın, özellikle velocity olayına dikkat etmen gerekecek, dalga boylarına denk gelen velocityleri anlaman zaman alacak ama bu yolla demolarına davul koyan bir iki arkadasım var, sonuclar bence süper
davulu atıyorum mehmet ahmet çalıyor, ama bu aşamadan sonra çıkan davul tonundan sanıyosun omar hakim'in studyosundaki davul setinde yapılmış kayıt, hele ki davulcu bi de zamanlı çaldıysa.
Bence sonuca ulaşmaksa eger amacın, cok kasma, carol mikrofonlarla kaydet davulu sonra bu numarayı uygula :)

Bu iş için yazılmış bir plug-in var, Drumagog.

http://www.drumagog.com

VST, RTAS ve AU versiyonları mevcut.

B.

öneriler için herkese yürekten teşekkür.
Özellikle drumgog ' ın vst sini denedim gerçekten çok güzel ( birde bedava olsa yemede yanında yat :) )

sorum şu :
Tascam ın fw1884 ve onun 2 tane fe8 expander ı bundle olarak stoklarla sınırlı olmak üzere köln de 1500 euro ya buldum.
yine aynı yerde DP 4.5 yi de ulaşım dahil 505 euroya getirebileceğimi öğrendim. bir aksilik olmassa siz bu yazıları okurken ben siparişimi vermiş olacağım :)
Sizce bu takımı tamamlayacak audio interface ne olmalı bu konuda aklım fazlasıyla karışık ... ( 828mk 1 haftadır rüyama giriyor ) ne yapmalıyım?
bir de bu iş kullanmayı amaçaldığım g4 ün 256 ram ı var ekleme yapmam sartmı? yani mahcem beyin dediği gibi kaput olmam kaçınılmaz mı :D
son soru: DP ile ilgili İki gündür internette araştırıyorum DP ile ilgili ücretsiz birtek ücretsiz software synthesizer a rastlayamadım ... acaba DP i yükledikten sonra internet ara sıra denemek için de olsa ücretsiz birşeyler bulmalıyı unutmalıyım..
Sorularım Bunlar
Saygılar...

en son bende bir görüş belirtiyim...sequencer olarak cubase kullanıyorum -pc platform'unda-..Geçen yıl digi002R ile kullanıyordum audio interface olarak sonra mtou 828mk2 ye geçtim ,şuana kadar motu çok daha stabil ve kayıt kalitesi olarak da daha iyi bana gööre..002 nin preamp lerindeki donukluk yok en azından..
yurtdışı imkanın varsa tavsiye edebileceğim bi başka kart yamaha i88x ,açtığım topicdede belirttiğim gibi music123 ve zzounds fiyatı şuan 400$ ve bu fiyat cidden çok komik bu alet için...imkanın varsa hiç kaçırma derim bedavaya iki adet güzel mic-preamp in olur..=)
digi002 mi -motu mu dersen cubase altında ben motu derim fakat protools mu , dijital performer mı , cubse mi ,logic mi ,vs... mi dersen o sana kalmış birşey..

Geri