[Eski] Merhaba, Ufak Bir Yardım..

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

iamilkay

Yeni üye
Merhaba,
Öncelikle sorum belki çok amatör ve cahilce gelebilir. O yüzden en baştan özür dileyerek başlamayı tercih ettim. Sorum; PC kullanıcısıyım, Müzikle haşır neşirim, amatörden biraz fala profesyonelden biraz az bilgiye sahibim. 5 Senedir Fruity Loops kullanıyorum. Yakın çevremin baskısı ile FL ve PC'nin yetersiz kalmasından dolayı, Hem Mac hemde Logic'e transfer olmayı düşünüyorum.

İlk takıldığım konu;
Mac almakla işe başlayacağım. Yalnız Logic için tavsiyeler hep Macbook PRO yönünde, ama ben ekranı cazip geldiğinden dolayı, Laptop kadar kolay taşınmasada taşınır olduğundan IMAC almayı düşünüyorum. IMAC, Logic platformu için uygunmudur? İkinci sorun ise IMAC, Macbook PRO yanında çok amatörmüdür? Teşekkürler..

Hangi Macbook Pro, hangi iMac?

Genel olarak baktığında ikisi de intel'in mobil işlemcilerini kullanıyorlar. Almayı düşündüğün modellerin üzerindeki işlemcilerin hızlarına ve bilgisayardaki RAM miktarına bakıp az çok karar vereceksin. Çünkü bileşenleri aynı bu iki modelin.

iMac'in taşınılırlığı bana pek mantıklı gelmiyor. Masaüstü bilgisayar o. Ev taşırken kolay taşınır sadece. Masaüstü Mac düşünüyorsan da, en düşük MacPro modeli müzik yapman için en iyi çözüm olur.

iamilkay' Alıntı:
Yakın çevremin baskısı ile FL ve PC'nin yetersiz kalmasından dolayı, Hem Mac hemde Logic'e transfer olmayı düşünüyorum.

Bu cümle dikkatimi çekti, yanlış anlama iyi niyetimden soruyorum logic'le hiç çalıştınmı? FL neden yetersiz geldi?...

Berkay' Alıntı:

Genel olarak baktığında ikisi de intel'in mobil işlemcilerini kullanıyorlar. Almayı düşündüğün modellerin üzerindeki işlemcilerin hızlarına ve bilgisayardaki RAM miktarına bakıp az çok karar vereceksin. Çünkü bileşenleri aynı bu iki modelin.

iMac'in taşınılırlığı bana pek mantıklı gelmiyor. Masaüstü bilgisayar o. Ev taşırken kolay taşınır sadece. Masaüstü Mac düşünüyorsan da, en düşük MacPro modeli müzik yapman için en iyi çözüm olur.

Berkay' Alıntı:

Düşündüğüm IMAC:

27" APPLE IMAC
2.66GHz Intel Core i5
2560 x 1440 resolution
4GB memory
1TB hard drive
8x double-layer SuperDrive
ATI Radeon HD 4850 graphics with 512MB

Düşündüğüm Macbook Pro:

MC226LL/A - Intel Core 2 Duo,
4GB RAM (Exp. To 8GB)
500GB 5400RPM
NVIDIA GeForce 9600M/9400M

Hangisini önerirsin?

Mertay' Alıntı:
iamilkay' Alıntı:
Yakın çevremin baskısı ile FL ve PC'nin yetersiz kalmasından dolayı, Hem Mac hemde Logic'e transfer olmayı düşünüyorum.

Bu cümle dikkatimi çekti, yanlış anlama iyi niyetimden soruyorum logic'le hiç çalıştınmı? FL neden yetersiz geldi?...

Yok neden yalnış anlayayım :)
Ana problemleri yazarsam; FL studioda harici VST ve VSTI lerde bir çok sorun yaşıyorum. Özellikle CPU problemleri. Kanal başına 1 pluginden fazlasını çalıştıramıyorum. Ortalama 20 Kanallık işlerden bahsediyorum. Tabi bu sorunu UAD-2SOLO ile çözebilirim, ama Mac'e geçme hevesimden dolayı FL'e veda etmeyi düşünüyorum. Çünkü Mac'de FL çalışmıyor. Tabi Mac'e windows yükleme saçmalığı yapmassam :)

Logic ile hiç çalışmadım, ama windows da çalışan her müzik programına hakimim. Cubase, Nuendo, Reason, FL vb.

iamilkay' Alıntı:
Mertay' Alıntı:
iamilkay' Alıntı:

Yok neden yalnış anlayayım :)
Ana problemleri yazarsam; FL studioda harici VST ve VSTI lerde bir çok sorun yaşıyorum. Özellikle CPU problemleri. Kanal başına 1 pluginden fazlasını çalıştıramıyorum. Ortalama 20 Kanallık işlerden bahsediyorum. Tabi bu sorunu UAD-2SOLO ile çözebilirim, ama Mac'e geçme hevesimden dolayı FL'e veda etmeyi düşünüyorum. Çünkü Mac'de FL çalışmıyor. Tabi Mac'e windows yükleme saçmalığı yapmassam :)

Logic ile hiç çalışmadım, ama windows da çalışan her müzik programına hakimim. Cubase, Nuendo, Reason, FL vb.

Logic son derece güzel bir program ama işleyişi elbette biraz farklı, kalitesinden ziyade size uygun olup olmadığını kavrayabilmek için fırsat bulup denemenizi öneririm. Yabancılık çekmek elbette zamanla aşılır ama pc upgrade'ine oranla mac'e geçmek arasında ciddi fiyat farkları var.

FL'u açıkçası kullanmadım ama yaşadığınız sorun bana büyük ihtimalle bir ayar hatası olduğu fikirini verdi. Bilgisayar eski olsa bile kanal başına 1 plug-in çok az, ses kartının buffer ayarlarını (kayıt işlemi bittikten sonra) değiştirmeyi denedinizmi? bazen kullancılar bunu atlayabiliyor...

Sorununuz FL'nin fonksiyon olarak yetersizliği olmadığı için logic'e geçmek muhtemelen paranızı en iyi şekilde harcamanın yolu değil belkide sorunun ne olduğunu çözmeyi öncelik olarak görmelisiniz. Elbette mac'e sadece müzik değilde başka nedenlerden geçmek isterseniz başka tabii...

Berkay'in dedikleri dogru, ancak ufak bir duzeltme (daha dogrusu guncelleme) yapmak istiyorum. Senin de spesifikasyonunu verdigin "en son" iMac modelleri artik mobil islemciler degil, kuvvetli desktop islemcileri kullaniyorlar. Yani iMac bu anlamda islem gucu acisindan ayni duzeyde bir macbook pro'dan daha kuvvetli artik.

Fakat tasinabilirligine ben de inanmiyorum. Eger sahne, veya tasima senin icin onemliyse macbook pro almani tavsiye ederim. Istedigin ekrani baglayabilirsin external olarak, ben cift monitor kullanyorum ornegin.

@Mertay
Zaman ayırıp derdimi dinlediğin için özellikle teşekkür ederim. FL studio'nun çok eski bir kullanıcısıyım. Hatta çok profesyonel kullanıyorum diyebilirim. Intel Core 2 Duo, 2.66 - 4GB Ram (Toshiba) bir laptopa sahibim. Burda kullanıyorum. FL Studio gerçekten kullanış bakımından kullanıcı dostu bir yazılım. Kalitesi zaten tartışmaya açık değil. Ama bu kadar güçlü bir laptopta, DSP kartsız daha fazla verim almak gerekir diye düşünüyorum. Lisanslı yazılım kullandığım halde, her türlü harici VST - VST I pluginlerde inanılmaz sorun çıkartıyor FL. Örnek: Tracks3 plugini FL studio'da çalıştırdığınız anda hemde sadece 1 kanalda CPU direk %50'ye fırlıyor. Bu örnek doğrudur. SS yollayabilirim. Ama kendi VST lerini çalıştırdıgımda kanal başına mak 5 plugin çalıştırabiliyor.

İkinci handikap ise, Google'da çok sık rastlanan düşük ses, kalitesiz ses ve export çıkışlarında herhalde FL studio bu işin filamasını taşıyor. 9.Nesil sürümünü çıkartmalarına rağmen ses kalitelerini düzeltememiş olmaları büyük saçmalık. Çünkü FL ile en basiti Cubase karşılaştırmasında Cubase'den aldığım sesin kalitesi cidden farklı.

Son olarak, sık sık programın kendini kapatması, donması, plugin kullanılamaması ve az sayıda kullanılabilmesi beni PC'den soğuttu. Ben bu PC yerine, Logic ve Mac için sizden bilgi talep ediyorum. Huzura kavuşurmuyum mac'e geçersem : )

@Batuhan
Çok teşekkür ederim, benim aslında üsteki postumda da belirttiğim gibi, Ben Mac ve logic'de daha profesyonel bir müzik dünyasına adım atabilirmiyim. Yaptığım müzik türü Electronic | Acid | Minimal. Logig syn ve içindeki pluginler bana yeterli gelirmi? Ve bir İmac yada Macbook Pro aldığımda DSP kartı almadan rahatlıkla Logic'den profesyonel mixler çıkartabilirmiyim? Teşekkür ederim bu ilginize ve desteğinize.

Bende amd 3000+ ve 1 gb ram var %18 gördü şimdi 4 modül ile (buffer yanlız son safhada-samplitude 10 le ile). FL'tanmı yoksa windows'tanmı bilemem ama o bilgisayar için veriminiz çok düşük.

Dediğim gibi son karar size kalmış ama ben yinede size logic'i insanların tavsiyesi ile değilde kendiniz denerseniz iyi olur. Tanıdık bir kullanıcı yoksa veya cubase ile karşılaştırmak isterseniz Compel'de yardımcı olurlar size.

Macbook pro lara yada imac lara pci-e kartları bağlayabiliyormuyuz? Eğer öyleyse Maliyeti yüksek midir? ne tür bir bağlantı arabirimi gerekiyor?

iMaclere i serisi islemcilerin geldigini bilmiyordum.

Bana sorarsaniz ben tasinabilirligi o islem gucu farkina degisirim. Zira benim pro olmayan macbookumla dahi hic bir zaman ekstra proses gucune ihtiyac duymadan calisabiliyorum.

Ben yaklaşık 1 aydır iMac ve Logic kullanmaktayım. Elbette MacPro kadar bir performans alamıyorum ancak yine de bayağı iyi bir bilgisayar. Logic'le de hiç sorunum olmadı. Yanında da M-Audio ProFire 610 kullanıyorum. Takır takır çalışıyor. Ne CPU yoruluyor ne de ben yoruluyorum. Ama yine de MacPro düşünmek de gerekir... :)

Geri