[Eski] OSX'te permissionlar hakkında

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Tunç Akın

Aktif üye
Selamlar,

Bir ay kadar önce bir adet wd tv live hub denilen bir media player satın aldım. Bu aygıtın içinde 1 tb HDD var. Bunu ethernet kablosu ile bilgisayara bağladım. İçerisine bir şey atmak istediğim zaman açtığımda gayet güzel bilgisayara bağlı diğer hard diskler gibi görünüyor.

Fakat sanıyorum network bağlantısından ötürü aletin içine bir şeyler atabiliyorum ama almak istediğim zaman klasörler içerisinde dolaşamıyorum, izin vermiyor, klasörlerin altında minik aşağıya doğru bir ok var.

Araştırdığım zaman şu kodun,

sudo chmod -R 777 /Volumes/WDTVLiveHub

terminale yazılmasından sonra bu permission olayının geçtiğini gördüm. Fakat ya bilgisayar (veya aleti hangisi emin değilim) kapayıp açtığımda bu işlemi tekrar etmek durumunda kalıyorum.

Bunun kalıcı bir çözümü var mıdır?

Teşekkürler.

Biraz sallama bir yöntem olacak ama "bellllki" işe yarayabilir;

Açılışı "Root" kullanıcı ile yapıp termanale kodu öyle yazmayı deneyebilirsin, işe yaramazsa bir bilene sorup geleyim :)

Buğra,

Root kullanıcı derken, zaten bilgisayarda tek bir account var, o da benim :mrgreen: Bunu mu kastetmiştin yoksa root kullanıcı farklı birşey mi?

Bir de bu hdd'ler ile sıkıntılarım oldu, o yüzden yoğurdu üfleyerek yiyeceğim malesef :D

Peki bu mode'da bilgisayar ethernet'ten takılı olan aleti görecek midir?

Veya her seferinde benim yukarıda yazdığım kod parçasını terminal'e yazıp uygulamamın alete veya bilgisayara bir zararı olur mı?

Teşekkür ederim.

Yok benim kastettiğim single user gibi ama Mac yine kendi ekranında açılıyor (Farklı masaüstü ve farklı ayarlarda).

Onu açmak için bir şeyi aktif etmek gerekiyordu, sonra kullanıcı seçme ekranına Root yazıp şifre girip açıyordun.

Root kullanıcı, bilgisayarı admin bir kullanıcı olarak değil de sistemin kendisi olarak açmaya yarıyormuş.

Onun dışında, arkadaşa sordum, dedi ki, o komutu terminalin açılış bölümüne eklerse, bilgisayar her açıldığında o komut girilmiş olur dedi. Nasıl olcağını bilmiyordu. Başkasına sordum o da dedi ki;

"Nerede olduğunu hatırlamıyorum, ama yanılmıyorsam sistemin içinde bir yerde, boot diye bir dosya var, orada açılışta girilecek komutlar yazıyor. Oraya eklerse olur dedi, ama nasıl ekleniyor filan bilmiyorum biraz sakat o işler"

Root kullanıcı her şeyi eskisi gibi görüyor sadece sistemin kendisi olduğu için, yapılan her hata ve alınan her virüs, direk sonuca ulaşıyor, sistem patlayabiliyor. Ama zararsız işleri yapmak ve permission gerektiren durumları halletmek için uygun bir ortam.

Her seferinde kodu girmenin bir sakıncası olacakğını sanmıyorum, tek sakınca senin zamanına sabrına olur bence :)

Buğra çok teşekkür ederim yahu zahmet olmuş öyle sorma durumları filan :)

Şimdi şöyle bir şey var, WD'yi açmadıkça tabii görünmüyor alet bilgisayar tarafından. O yüzden büyük ihtimalle bu komut otomatik olarak girilemeyecek. "Öyle bir volume bulunamadı" gibi bir şey diyecektir diye düşünüyorum.

Ben o zaman dosya transferi zamanı el yordamıyla girmeye devam :)

Tekrardan çok teşekkürler.

Rica ederim ne demek :)

Dediğin gibi bir durum varsa eğer zaten pek işe yaramaz diğer işlemler.

Bol sabır diliyorum :)

Automator ile bir shell script kaydedip sonra onu startup items'a ekleyebilirsin. Simdi denedim cok guzel calisiyor.

Sleepless, senin dediğinde yukarıda dediğim sebepten dolayı patlamaz mı acaba? Yani olmayan bir volume'un permissionlarını ayarlamaya çalışınca hata vermez mi?

Teşekkürler herkese.

Ben de onu düşünüyorum :)

Yani el ile girmekten yine bir farkı olmayacak. Ama belki Automator sürekli olarak mı giriyordur veya bağlandığı zaman mı o kod parçasını uygular bilemiyorum.

Yani aslında get info deyip bir şeyler yapabilmek lazım diye düşünüyorum ama olmuyor. Nitekim desktop'ta değilde herhangi bir pencere açtığınızda HDD'lerin altında görünüyor. Yani network'e bağlı bir bilgisayarın drop box'ı gibi.

Get Info dediğinde ''read only'' mi çıkıyor?

Öyleyse, aletin UUID numarasına bak, bilgisayar her açıldığında bu numara sabit kalıyorsa bir yöntemi var. Gerçi bu yöntem genellikle okunabilen ama yazılamayan ntfs'ler için ama..

Abi işte problem orada zaten, sağ tıkladığım zaman normal HDD'lerde çıkan ekran çıkmıyor, ekteki gibi bir görüntü var. Büyük ihtimalle ethernet üzerinden bağlı olduğu için bu görüntü böyle.

Geri