[Eski] PC for ProTools HD (huhh?)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

berk

Yeni üye
Selamlar,
Gozukuyor ki, en kisa zamanda evdeki sistemi HD ye sicratmak sart oldu. Acaba, hic duydugunuz yada gordugunuz kisiler yada kurumlar var mi, PT HD icin PC config yapmis ve minumum sorunda calisiyorlar?

Amac, en kisa zamanda terfi edip, G5 arasindaki farki diger hardware ve software yatirmak.

Sizce bu delilik mi?

Win XP is much friendlier to networking, system restoring, NTFS disk stability, and all the basic disk & system maintanence utilities you could want, plus tons more software available, and Mr. Gates hasn't charged for a software upgrade since the OS came out.
How about it Digi- it walks like a duck and talks like a duck - it might be a ----!

Steve Hallquist

Ps:Hazir configuration lar var Digidesign da, desteklenen PC ler. Markalari fiyatlariyla belli. kullanicilar da forum larda yaziyor, lutfen oralara yonelik cevaplar yazmayin hepsini okumustum, bu sadece fikir alisverisi.

Berk sende su anda ne var MBox'u 002R mi yoksa 002 mu?
HD'ye neden gecmeyi planliyorsun bilgisayar gucsuz kaldigi icin mi?
Cift islemcili bir bilgisayar da cozum olabilir, ama PT'nin + plugin ureticilerinin bunu tam anlami ile desteklemesi 6-12 ayi bulur gibime geliyor.

Selam Bulent,
ikiside var bende,

mbox tan kurtulmak istemim sebebi, Windows ta IN lerini kullanamiyorum Live Sound yaptigimda, sadece OUT; daha once konustugumuz gibi :( .

002 ise, evde Post calismalarim oluyor, ve track ve plug-in sayisi artiyor gun gittikce. HD farz olmus durumda. cift cpu olayina hic girmek istemiyorum, tam bir bela. hemen LE den kurtulup, HD ye gecmek amacim. G5 farkinida, diger seylere yatirmak. Ucuz etin yahnisi olmak istemiyorum.

Dedigim gibi, sadece bir myth olabilir su G5 forumlari okudukca. 600$ a PC alip HD3 leri hic sorunsuz calistiranlari gordukce. :evil:

Sence?/Sizce?

berk' Alıntı:
Dedigim gibi, sadece bir myth olabilir su G5 forumlari okudukca. 600$ a PC alip HD3 leri hic sorunsuz calistiranlari gordukce. :evil:

Sence?/Sizce?

Biraz ekonomi yapmak icin su durumda G5 yerine Pc almak degilde HD3 yerine HD2 alip G5 ten vazgecmezdim.Aradaki fark G5 i bedavaya getiriyor.G5 in native power i oldukca yuksek bence.Benim yada musterilerimin yaptigi muzikte G5 + HD 2 nin gucu fazlasiyla yetiyor.
"Pc de sorunsuz calistirmak" icin belirli bir ugras vermek gerekiyor su yada bu sekilde fakat bu ugras G5 de nispeten cok daha az.Boyle pahali bir yatirimda Pc nin cikartabilecegi sorunlari dusunmek istemezdim musteriye hizmet veren bir is sirasinda..
Time is money hesabi...

Tesekkur cevabin icin Digitolia,
Ilk asamada, HD1 dusunuyorum. cok kasarsa, Accel disindaki bir processing kart ekleyebilirim, 600$ civarinda geziyorlar. Ama su an icin HD1 yeterli olucaktir, track ve plug-in olarak.
Calistigim yerde, G4 900MHz dual OSX9 + PT 5.3.1 kullaniyorlar, nuh diyorlar, upgrade icin peygamber demiyorlar. Forumlara gore, en stabil makina Post icin simdilik bu gozukuyor. Ama kesinlikle eski bir teknolojiye para yatirmak istemiyorum.
gene yazilanlara gore G5 ve PC de esit oranda soruna karsilasiliyor. Bir engineer yazisina gore, hangi ortamda rahatsan onu al, ikisi de ayni ..ok yazisi beynimde zonkluyor.

berk' Alıntı:
Bir engineer yazisina gore, hangi ortamda rahatsan onu al, ikisi de ayni ..ok yazisi beynimde zonkluyor.

Rica ederim Berk

Evet bence en dogru cevap bu olmus,rahat oldugun yerde calismak...
G5 ve HD 1 bence proceesing acisindan cok guclu bir sistem,fakat finansal acidan dusununce HD2 almak cok daha mantikli bir yatirim geliyor bana...Tercih etmemin sebebi bu,HD 1 in yetmeyecegini dusundugumden degil... Orandan tam emin degilim ama 3000 $ daha yatirip sana verilen core card in 3-5 kat daha guclusu olan bir accel kart(Bulent bu oranin en dogrusunu soyler sanirim) i sisteme eklemek,ozellikle daha sonradan 1500$ daha pahaliya ekleme sansina gore bastan dusunulmesi gereken finansal bir unsur bence..Gecenlerde cok guzel bir kampanya vardi Massive Pack Pro adinda,bitmediyse ona da bir goz gezdir bence...Benim tecrubelerime gore bastan maddi imkanlari biraz zorlamak ilerde cok iyi yapmisim dedirtiyor...

Hakikaten bu accel kartların DSP gücü nedir. Hangi sample rate ile hangi pluginden kaç tane çalıştırır. Bu soruların cevaplarını ne yazık ki bulamadım. Veya TDM kullandığımızda dsp gücümüz yetmeyince cpu'ya yönlendirir mi?

Bu arada ebayde çok uygun fiyatlara HD kartlar var. Hiç göz attınız mı?

Yazayim hemen arkadaslar:

Hd kartta 9 adet 100 mhz'de calisan Motorola 56301 (Presto?) DSP vardir.

Accel'de ise 2 adet 100 mhz'de calisan Motorola 56301 (ilk 2 DSP), 7 adet 200 Mhz'de calisan Motorola 56321 DSP vardir. yani kabaca HD'den yaklasik 2 kat daha iyi performans verir diyebiliriz.

RAM'lari karsilastirirsak bu kartlardaki yanilmiyorsam Accel'deki chiplerin RAM'lari HD'dekilerin 2 katiydi. Yanliz Accel'de onemli bir ayrinti var: 56321 chip'lerde calisan pluginler external ram (SRAM)'e erisiyorlarsa bu erisim hizi 56301'in yarisi hizinda sanirim oyle bir detay var.

Berk bence de hangi ortamda rahat calisiyorsan onu sec derdim, yani eger XP ile iyiysen XP'de kal derim. Ben sahsen windows temelli bir programci oldugum icin bu gibi sorular karsisinda biraz biasli cevap veriyorum sanirim, ama objektif bakmaya calistigimda da bazi gercekler onlari da yazayim: Fiyat/performans olarak PC'lerin bence cok bariz bir ustunlugu var, Apple bu konuda birseyler yapacak yanliz sanirim Mac Mini ile bunun ilk ornegini gorduk. Mesela tek islemcili bir G5 (1.6 Ghz?) en ucuz 1300 dolar, oysa cok daha dusuk bir maliyetle 3.2 Ghz P4 / AMD 64 sistem toplanabilir.

Mac'in PC'den daha stable oldugunu soyluyorlar, ama bence duc.digidesign.com forumuna bakilirsa Pc kullanicilari da gayet stable calisiyorlar ProTools ile. Orada sen bakmissindir zaten, hangi motherboard'un iyi oldugu vsvs hepsi yaziyor. Oradan bakip bir konfigurasyon cikarabilirsin kendin.

Ben cift islemci konusunda soyledigimi tekrarlayacagim sana. Eger yapacagin yatirim hemen olmayacaksa beklemeye vaktin varsa 2005'de bekle derim. Sene ortasinda bakarsin cok islemci destegi geliverir :wink:
PC islemcileri de cok guclu cunku, 2 tane Pentium Xeon / AMd opteron islemci ile epey bir audio processing yapilir :)

ilgilenenler icin,
PC for ProTools Hd konfugirasyonu, hic degismiyor, sabit.

ASUS P4C800-E Deluxe
P4 2.XG-3.XG 800FSB CPU
2 sticks 512M PC3200 (or better) CL2 DDR brand name ram (I prfer Kingston HyperX)
System drive: Primary Master IDE 120G or higher 7200rpm 8M cache drive
Audio Drive: WD Raptor 10k rpm SATA drive(s) via onboard Promise controller (dont do RAID)
AGP Video card, 128M or better.
Enermax 520W PSU
Zalman sogutuculari.

Bulent cevabin icin cok tesekkurler. Yukardaki config yi 800cad$ civarina toplayabilirim. G5 arasindaki farki Sound Effect Library (Foley, Ambience,..etc) yatirmak istiyorum. Bunun orjinal kopyasini almam sart. yaklasik bu libraryde 1100cad$ lerde geziyor. HD1 beni uzun sure kaldirir.
Beklemek konusunda hakli olabilirsin. Biraz askiya alabilirim, ortaligin bulantisi gecene kadar.

Vaktin varsa bekler derim valla Berk. HD1 almak bence cok da sart degil, pahali bir yatirim (aman Digidesign duymasin :lol: :lol: :lol: ) Alirsin bir dual processor, al sana super bir sistem, ama dedigim gibi dual processor destegine daha 6 ay var, ki onun stable hale gelmesi, ve pluginlerin bunu desteklemesi 12 ayi bulur.

berk' Alıntı:
Yukardaki config yi 800cad$ civarina toplayabilirim.

O konfigürasyonun daha azı üç sene önce bize 2500 sterlin'e maloldu, 5000 Kanada dolarından fazla.

Intel D850MVL mobo, P4 2.2Gig CPU, 4x 256MB PC800 Samsung RAMBUS stick (400FSB hepsi, zaten daha fazlası yoktu ki o zaman), 1x 40GB ve 2x80GB ATA100 HD, Plextor CD-RW, Matrox G550 Dual DVI, SilentDrive HD susturucu kutular ve Zalman/Papst fanlar. Ayrıca bir 19" server rack kutu ve iki tane de Philips17" flat screen TFT.

İnsanın isyan edesi geliyor.

berk' Alıntı:
Amac, en kisa zamanda terfi edip, G5 arasindaki farki diger hardware ve software yatirmak.

Sizce bu delilik mi?

Berk,

Çalıştığım yerde G4 kullanıyorlar demişsin, bir de Windows'da mBox'ın IN'lerini kullanamıyorum yazmışsın...

Eğer doğru anlıyorsam hem Mac hem de PC'de (audio) tecrüben var. Bu durumda, sonuçta her ikisi de aynı işi yaptığına göre, bence bahsettiğin şey delilik değil...

Ama eğer esas kullandığın platform Mac ise bu durumda zor bir karar seni bekliyor...

Ben her gün hem Mac hem de PC ile çalışıyorum. Tüm audio işlerimi Mac üzerinde yapıyorum çünkü yıllardan beri bildiğim, alıştığım platform bu. Birkaç defa ben de senin gibi, aradaki fiyat farkından dolayı, PC'ye geçmeyi düşündüm fakat ne zaman ciddi bir iş yapmaya kalksam PC'de başıma çok tatsız, cok can sıkıcı olaylar geldi. Bu kötü şans olabilir tabii. Ama bence, daha çok, problemlere nasıl çözüm bulmam gerektiğini bilmememden kaynaklandı bu can sıkıntısı. Ve bunu öğrenmek de epey bir zaman alıyor. + benim hiç merakım yok bu tip teknik bilgisayar problemleri ile uğraşmaya. Şu bir gercek: PC'ler hardware, işletim sistemi, software vs vs hep farklı firmalardan çıktığı için daha çok problem yaşanıyor ve çözümler de biraz daha çetrefilli oluyor. Mac tarafında bu sorunlar daha az.

Hergün PC'lerde de çalışıyorum fakat bunlarda audio işi yapmadığım için bir problem çıksa boşver diyip geçebiliyorum fakat audio veya müzik işlerimde bunu yapamam çünkü işi yetiştirmem gerekiyor ya da o sırada insanlarla beraber çalışıyor oluyorum, tam bir işin ortasında bilgisayar problemleri ile uğraşmak çok can sıkıcı bir durum.

Mac'den PC'ye geçip ağlayarak Mac'e dönen çok insan var. Tabii bunlar da belki Windows'da troubleshooting yapmayı öğrenmeyi bekleyemeyip geri dönmüş olabilirler.

Ne zaman PC için kafamda bir soru işareti oluşsa hemen ikinci defa düşünüyorum ve bunlar aklıma geliyor, vazgeçiyorum.

Sonuç olarak:

- Eğer iki platformda da kendine güveniyorsan tabii PC alıp aradaki farkı başka bir yere yatırmak mantıklı. Sonuçta PC ile çalışan ve problem yaşamayan veya problem çıktığında anında müdahele edebilen birçok kullanıcı var.

- Benim gibiysen, esas platformun Mac'se, bilgisayarların orasını burasını kurcalamaktan hoşlanmıyorsan, bilgisayar senin için işlerini yapabileceğin ve creativity'ni ortaya koyman için sana yardımcı olan bir aletse PC'yi unut, kafanı fazla yorma ve Mac al.

PC veya Mac savaşı çıkartmaya çalışmıyorum, yanlış anlaşılmasın. :D Zaten sanırım burdaki ortak görüş herkes istediği, rahat ettiği platformda kalsın, değil mi? Ben sadece kişisel fikirlerimi yazdım.

Karar vermesi zor Berk, kolay gelsin! 8)

UfukOnen' Alıntı:
PC veya Mac savaþý çýkartmaya çalýþmýyorum, yanlýþ anlaþýlmasýn. :D Zaten sanýrým burdaki ortak görüþ herkes istediði, rahat ettiði platformda kalsýn, deðil mi? Ben sadece kiþisel fikirlerimi yazdým.

Karar vermesi zor Berk, kolay gelsin! 8)

Benimde istedigim buydu zaten Ufuk, tesekkur ederim fikirlerin icin. Dedigim gibi, HD1 kacinilmaz oldu benim icin. Track sayisi ve kullandigim plug-inler olarak. Islerim aksamaya basladi, biranoce karar vermem lazim.
Ama korkmuyorumda degil, dedigin gibi PC de konfugirasyon sorunu yasarsam diye. As long as I stick with the config on the DUC, I'll be all right, I guess.
gorucez,

Tesekkurler

Rica ederim Berk. Fikir alışverişi ve brainstorming yapıyoruz hep beraber, zaten bu forumun esas amacı da bu.

HD ve LE konusunda... Bülent'den gelen haberler çok güzel tabii. Dual processing support eminim ki LE'yi çok rahatlatacak. İnsan zevk olsun diye kendi kendine yaptığı projelerde bir şekilde LE ile çok tatmin edici sonuçlar alıyor, güç yetmedigi zaman plug-in'i kapatıp AudioSuite ile print ediyorsun efekti vs vs. Türlü türlü numaralarla işi halledebiliyorsun kendi kendine. Fakat ticari projelerde bazen gerçekten çok sıkışıyorsun. Bu yüzden seni çok iyi anlıyorum. Ben de bir fırsat bulsam senin gibi geçmek istiyorum HD'ye.

Kolay gelsin.

Geri