[Eski] pro logic'deki hazır sesler- jingle'lar

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

chopinx1x

Yeni üye
Bir tv reklamında ve bir programda, pro logic'de bulunan hazır sesleri duydum. Aynen alınmış ve bir değişiklik yapmadan ekrana konulmuş. Anlamadığım nokta, aynı hazır müziği bir başka besteci, reklamlarda veya tv programlarında kullanırsa ne olur.Kim hak idda edebilir bu müzik bana ayit diye.Günümüzde büyük bir sektör olan jingle müziklerine yüyük paralar veriliyor,hazır seslerimi kullanıyorlar bu noktadamıyız?

Pakette gelen hazır sesler "telifsiz" olarak geliyordu yamulmuyorsam. Bir sorun çıkmaması lazım (yine yamulmuyorsam)

chopinx1x, "pro logic" bir teknolojinin adı.
O yazılımın adı Logic Pro.

Hangi seslerden bahsediyorsun?
O hazır sesleri nerede duydun/gördün daha önce?

Sample sesler telifsiz kullanılabilir, ama demonstrasyon amacıyla verilen sesler ticari amaçlı kullanılamaz.

Konuyu merak ediyorsan, o duyduğun seslerin lisans sözleşmesi dosyasını oku.
Orada yazar her şey.

Minocan, Türkçe'de "yamulmuyorsam" diye bir kelime yok. O kelimenin doğrusu "yanılmıyorsam" olacak. Lütfen Türkçe'ye en azından bu forumda yazarken biraz özen göster :)

Bu konuyu ben de merak ediyorum. Ben de tv de bir kaç kez duydum. Sanırım Mtv Almanya'ydı. Bildiğiniz Logic Pro'nun library'deki jingle'lar. Hem de ard arda duydum. Loop değil. Mixlenmiş bildiğin müzik.

Bir kaç da Türk dizilerinde duydum. Hatta bu müziği nereden hatırlıyorum derken daha sonra programda yeniden denk gelince ''vay çalmışlar burdan'' dedim.

Kullananların izin alıp ya da para ödemediği zaten belli de, en çok da bilen insanlar için imaj zedeliyor. Bir de başka biri daha kullanmak istese durum daha da kötü. İkinci kullanan dizi ya da film diğerinden araklamış diye düşünecekler. İlk kullananın mı olacak bu durumda? Apple'ın yaptığı da iş mi yani doldurmuş 30 40 gb loopu :lol:

Çok "akıllı" var piyasada yahu... şimdi o hazır müzikleri ben de merak ettim.
Dizilerde bile kullanılabildiğine göre, şöyle oryantal, Orta Doğu hissi veren bir şeyler olmalı? :mrgreen:
Şu çalıp çırpma huyumuz yok mu...

"Lie To Me" diye bir dizi var, Amerikan... onun müziklerinde birkaç Stylus RMX loop'u duyduğumda bile biraz garip hissediyorum (ki hissetmemem gerek, zira Stylus'un amacı doğrudan bu durumlar ve kullanılacağı pazar o), tamamen araklama müzikleri duysam kim bilir neler düşünürüm.
Gıcıklığına video kayıtlarını alıp Apple'a gönderesim bile gelebilir. O kadar da "gıcığım" yani. :)

Piyasada, albümü çıkmış birçok sanatçının düzenlemelerinde çok fazla kullanıyor bu sesler.Örneğin (ilk aklıma gelen) Sıla'nın Alendelon şarkısının ana melodisi de Apple loopların içinden bir melodi. Sadece ritmi hızlandırılmış hali.

http://www.youtube.com/watch?v=1pt9Yypf ... re=related

Acilista giren ve butun sarki boyunca arka planda devam eden loop Reason Factory Library ile geliyor. Cok akilda kalici bir ses. Bir kac kere dinleyin. Bir cok televizyon reklaminda, ya da belgesel muziklerinde duyacaksiniz. Ben bir ara yaziyordum kenara bu sekilde. Bir sure sonra biktim. Hazir libraryler ile cok calisiyorum. Kendimizde library icin ses hazirliyoruz. Cabuk uretilecek isler icin, bir loop alip uzerinden isler yapabiliyoruz. Birebir kullanmadim hic, gerek de yok zaten. En cok yaptigim hazir bir loop'dan melodiyi alip parcalarim, sonra ustune calisiriz. Sonucta cikan is ile de loop un pek bir alakasi olmaz.

Boran, bu baştaki synth sesi tam bir melodi değil. Loop olarak çok kullanılmış olsa da, yukarıda anlatılanlara benzer bir durum değil yanılmıyorsam.
Komple aranjenin alındığını söylüyorlar yukarıda.
Hani DAW yazılımıyla beraber Demo projeler gelir ya... anladığım kadarıyla demo projeyi komple yürütmüş bizim akıllılar.

grego' Alıntı:
http://www.youtube.com/watch?v=1pt9Yypf ... re=related

Acilista giren ve butun sarki boyunca arka planda devam eden loop Reason Factory Library ile geliyor. Cok akilda kalici bir ses. Bir kac kere dinleyin. Bir cok televizyon reklaminda, ya da belgesel muziklerinde duyacaksiniz. Ben bir ara yaziyordum kenara bu sekilde. Bir sure sonra biktim. Hazir libraryler ile cok calisiyorum. Kendimizde library icin ses hazirliyoruz. Cabuk uretilecek isler icin, bir loop alip uzerinden isler yapabiliyoruz. Birebir kullanmadim hic, gerek de yok zaten. En cok yaptigim hazir bir loop'dan melodiyi alip parcalarim, sonra ustune calisiriz. Sonucta cikan is ile de loop un pek bir alakasi olmaz.

Bu bahsettğin kullanım şekli olması gerekendir bana göre. Ama İlter ağabey'in dediği gibi demo projeleri yada düzenlenmiş loopları alıp birebir şarkıya reklama filme koyuyorlar. Enteresan geliyor duyduğumda, yok artık bunu nasıl yaparlar diyorum ama hiç bir zaman ardı arkası kesilmiyor.

Ben daha önce sormuştum benzer bir soruyu, programın lisansına sahip olan, onun sunduğu her türlü loopu kullanma hakkına sahip gibi bir cevap gelmişti.

Hadise'nin Evlenmeliyiz gibi bir şarkısının girişi direk looptu; Elastik adlı VSTi'ın Balkan Lines bankasının ilk loopu hem de.Ah leleleee diye giden.

çok mu dizi izliyorum diye kendine kendime sormama sebep olmuştur o jingle. Karaca çatal bıçak firmasının dizi aralarında çalan muziği garage band ve logic prodaki ortak ses bankasında mevcut. kısa orta ve tam sürümlerinden bişeyler yapıp vermişler reklama.. bence de bu işi yapan bilen birisi için çok basit bir durum ve çok merak ediyorum o işten ne kadar bir para istediler?

BugraKezan' Alıntı:
Ben daha önce sormuştum benzer bir soruyu, programın lisansına sahip olan, onun sunduğu her türlü loopu kullanma hakkına sahip gibi bir cevap gelmişti.
Loop'lar evet.
Demo parçalar hayır.
Demo parçalara "loop" denmiyor.

Yahu hiç bir Allah'ın kulu da çıkıp, şu başlıkta Logic paketindeki Terms Of Use metnini okuyup da buraya işin ne olduğunu yazmadı ya, habire boş boş konuşulur daha bu konu.

Şimdi asabi tınlayacak ama, sakin konuşuyormuşum gibi algılayın şu yazacaklarımı:
Kardeşim, Logic sahibiyseniz açın şu meretin kutusunu ya da DVD'sini, okuyun neymiş ne değilmiş diye.
Sahip değilseniz de bırakın konuşmayı.

İstanbul'a gelince tanıdığım Logic sahiplerini bulup ben okuyacağım o lisans konusunu en sonunda.

Demo derken proje halinde verilmiş şarkılar değil. (Mesela bir kaç demo şarkı var. Projesiyle verilmiş ve hangi sanatçı ya da gruba ait olduğu belirtilmiş.)

Bu müzikler loops olarak geçiyor ve jingle klasörü altına yerleştirilmiş. Mesela, tv haberler açılışı için intro müzik ya da kavga sahnesi için action bir müzik gibi. Bu loop değil demiştim bir önceki yazımda. Belki yanlış biliyorsam uyarın lütfen. İçinde davulu, bassı, bazen vokali dahi bulunan ve 1 dk. bile uzun olabilen, jingle altında toplanan müzikler bunlar.

2. Permitted License Uses and Restrictions.' Alıntı:
C. Except as otherwise indicated, you may use the Apple and third party audio file content (including, but not limited to, the Apple Loops, built-in
sound files, samples and impulse responses) (collectively the “Audio Content”), contained in or otherwise included with the Apple Software, on a
royalty-free basis, to create your own original soundtracks for your film, video and audio projects. You may broadcast and/or distribute your own
soundtracks that were created using the Audio Content, however, individual Apple loops, audio files, sound settings, samples and impulse responses
may not be commercially or otherwise distributed on a standalone basis, nor may they be repackaged in whole or in part as audio samples, sound
files, sound effects or music beds.

O zaman "Audio Content" olarak geçen ne varsa, istenen her şekilde kullanılır.
Muhtemelen bu eskiden Dance eJay adıyla pazarlanan Magics Music Maker'a ait "loop"lar gibi düşünülmüş.

Dans müziği yapanların anladığı anlamda Loop olmasalar da, loop'lanarak ya da loop'lanmayarak kullanılabilirler.

Şikayete de gerek yoktur o zaman.

Bilgi için teşekkürler.

Geri