[Eski] Protools 101 (Yeni Kullanıcılar İçin)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Atalay

Yeni üye
Bu programı/sistemi kullanmaya henüz başlamış olanlar için bilgi havuzudur. Manuelinde çözemediğiniz, "hemen uygula-öğren" gibi ilk etapta akılda bulunması gereken Protools kullanma bilgileri içindir.
Ayrıca bu sistem hakkında bilgi almak ve yine sadece Protools sistemi hakkında en son yenilikleri haber vermek için de kullanabilirsiniz.

Protools LE Temeli:

PC ve Mac ile komple kayıt yapabilme özelliği ile dünyada profesyoneller için tasarlanmış ve ödül kazanmış sistemi kullanır. LE sistemi, kayıt, miksleme, masterlama ve hatta medya çıktısı alınabilen ve bunları evinizde kendi başınıza yapabileceğiniz bir sistemdir. Her Protools sistemi içinde Mbox, Digi 002 rack veya Digi 002 I/O ünitesi -MIDI ve ses kaydı için - ve kolay kullanımlı LE programı (software) içerir. Buna ek olarak paket software (plug-in) de hediyesidir.

Detaylı sistem bilgileri ve LE serisi modelleri karşılaştırması için

http://www.digidesign.com/ dan "LE sistemi"ne ve oradan "Basics" kategorisine bakınız.

Bu sabah shipment emaili geldi, sanirim ya cumartesi yada pazartesi Digi 002 Rack ve Protools LE 6.4 elime ulasacak.
Bundan sonra cok basini agritacagim :twisted:

Hayırlı olsun, çok eğlenceli ve "smooth" çalışan bir sistem emin ol. PCnde sorun olmazsa çok temiz işler çıkartabilirsin. Bildiğim, öğrendiğim, tecrübe ettiğim ne varsa zevkle yardımcı olurum. Ben de bilgilerimi pekiştirmiş olurum. Mahcem de girerse konuya zaten tamamız :)

Eh, herhalde yani :D

Hadi hayırlı olsun Burak, Pro Tools'u yüklerken internet'e bağlı ol, her yeni PT update'i yaparken Digi 002R'a firmware update'i de yapacak otomatikman.

Bende hizli internet yok bayagi surer gene dl yapmak :?
Cumartesi gelirse cok sevinecegim, haftasonu bayagi vaktim olacak.

Software Update'i pakedin icinde geliyor zaten, ancak en son versiyon olan PTLE 6.4.1 guncellemesini Digi websitesinden indirmen gerekebilir, onu da takma kafana, ben zaten indirmistim, bir CD'ye kopyalayip postaliyorum hemen. Prosedur olarak once 6 serisinin ilki olan 6.0'i yukleyip sonra update'leri yapman gerekiyor. Kafadan 6.4 yukleyemiyorsun (ya da en azindan benimki oyle oldu).

Firmware update'i ise o kadar uzun surmuyor, sonucta bir hex file indirip kendisi yukluyor, hex file'lari da en fazla birkac yuz kb oluyor, hatta daha da kucuk, o yuzden endiselenmene gerek yok.

Hayirli olsun. Super egleneceksin :)

Yanilmiyorsam benimki 6.4 ile gelecek. Ama 6.41..c gibi bir yeni update cikmis. Bu arada bugun monitor kablolarini filan da degistiriyorum. Studio tam anlami ile yenilenecek :) Command 8'den memnunmusun? Ileride bende mix icin o tarz bir konsol dusunuyorum. Protools diger konsol birimleri ile (yamaha, tascam, mackie etc..) calisiyor mu?

Command 8 büyük kolaylık gerçekten, tek eksiği Mackie Control ve Tascam US-2400'de olan shuttle jog olayı yok, ama o da büyük bir eksiklik değil yani, hiç alışmadıysan nereden bileceksin? O yüzden sorun yok.

Aslında bu controller'ların her birinin bir diğerine göre artıları ve eksileri var. Mesela Tascam US-2400'de USB bağlantısı, surround pan joystick, 25 tane (24 kanal + 1 Master) hisli motorize fader ve jog wheel var, ama etiket ekranı yok, kanalların hangisi ne ekrandan takip etmen lazım. Ona karşılık Command 8'de joystick, o kadar çok fader ve jog wheel yok ama mevcut 8 kanalın ne olduğunu gösteren ekran var, dolayısı ile kanal kontrolünü bir sonraki sekize kazdırdığında yukarıda hangi kanal ne olmuş görebiliyorsun, ayrıca standart MIDI giriş çıkışları dışında USB bağlantısı var ve bilgisayara USB üzerinden bağlandığında üzerindeki MIDI I/O'yu da sanki Digi 002R'ın üzerindeki MIDI I/Olar gibi ayriyeten kullanabiliyorsun, ayrıca üzerinde Focusrite tasarımı monitör preamplisi ve kontrolleri var, monitörlerini ve kulaklığı oradan kontrol edebiliyorsun. Mackie Control'da ise jog wheel, hisli motorize fader, jog wheel ekran vs var ama USB bağlantısı yok, sadece standart DIN standardı MIDI I/O var, sistemine bağlayabilmen için bilgisayarındaki MIDI I/O'ların bir çiftinden feragat edip Mackie Control'a ayırman lazım, ki piyasadaki interface'lerde de normalde sadece bir çift MIDI I/O olur, ya gidip ilave bir MIDI-buddy cihaz alman lazım, ya da MIDI-Patchbay filan.

Command 8 özellikle Pro Tools için tasarladığı için onunla direkt çalışıyor, ama ilaveten Sonar, Cubase, Logic, DP gibi diğer bütün öncü programlarla da çalışıyor (deniyor reklamlarında).

İlk aşamada çok acil değil ama orta vadede tavsiye ederim, mikslerde çok büyük rahatlık, bir defa kullanıp da rahatlığının farkına varınca hep istiyor insan, sadece mouse ile çalışmak acı vermeye başlıyor geri dönünce.

Aklında ne var?

Hayır Atalay, Command 8 ile Control 24 veya başka kontrol yüzeylerini aynı anda bağlayabiliyorsun ve hepsi beraber çalışıyor (mesela biri kontrol odasında, diğeri kayıt odasında, tek başına kayıt yapanlar için ideal, Rec'e basıp içeri koşmaktan kurtarıyor insanı) ancak iki Command 8'i genişletilmiş olarak kullanamıyorsun diye hatırlıyorum, dokümantasyona bir daha bakmam lazım.

Burak, ne yaptın abi, kurdun mu 002'yi?

Kurdum, basladim kurcalamaya. O file'yi benim servere de koyabilirsin aslinda, oradan indirmem daha kolay. Okula gidip seri nosu yaz , ivir zivir gerekmez o zaman. Fileyi rename yap ne olur ne olmaz ;)

Geri