[Eski] Protools hakkýnda ufak bir danýþma ve ufak bir soru?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

K_N_O_B

Yeni üye
Merhaba , ben 3 yýldýr cubase kullanýyorum ve protools a geçmem gereklimi diye düþünüyorum burda ki usta insanlar dan önce bu görüþlerini öðrenmek istedim bir diðeri ise protool u hardware olmadan pc de çalýþtýrýp kullanmak mümkünmü eðer deðil ise ne gerekli (lütfen ilk sorumun cevabý benim için çok önemli çünkü ben sadece bir program üstünde yoðunlaþmak istiyorum vereceðiniz cevaplar doðrultusunda bir daha geri dönmeyi düþünmüyorum!!!!!) Saygýlarýmla......

Ders gibi cubase'i öğrenen protools'a geçer diye bir kural yok. :)
Ben 10 senedir Cubase kullanıyorum protools'a geçme ihtiyacı hissetmedim, bilakis uzak durmak istiyorum.

Bu biraz senin hedeflerinle ilgili bir durum. Hedefin stüdyo adamı olmak ve protools kullanılan stüdyolarda çalışabilmek ise o zaman protools kullanmalısın. Ama böyle bir hedef yoksa o zaman bu bir şart değil.

Protools'un bir demosu vardı ama sadece windows milleniumda çalışıyor sanırım. Onun dışında protools hardware istiyor.

selçuk ilgine çok teþekkür ederim , zaten cubase den memnundunm ama hani kafamdaki ufak soru iþaretlerinin ortadan kalkmasý açýsýndan yazmýþtým çok saðol , birde sen den biþe öðrenmek istiyorum eðer bilgin varsa tabiki ; Ben elimdeki çalýþmalarýmý deðerlendirmek istiyorum baðzý remixlerim var , bir kaç film müziði çalýþmlarým var kýsaca bunlarla ilgilenen þahýs yada firmalarý en iyi nereden araþtýra bilirim son olarak þu www.junorecords.co.uk adlý þirket hakkýnda bilgin varmý yada bilen ardaþlarda yazabilirler o firmanýn öyle bir çalýþmasý var diye duydum....Ýlginiz için þimdiden teþekkür ederim saygýlarýmla....

Selcuk'un dedigi gibi amaclar ve kisisel tercihlerle ilgili birsey. Ben de bayagi eski bir Cubase kullanicisiydim. -di'li gecmis zaman kullaniyorum cunku Cubase'i hic sevmedim. Pro Tools'la ilk once audio editing ve mix islerimi yapiyordum, bu sirada tum MIDI islerim Cubase'de yapiliyordu. Daha sonra Cubase'den iyice fenalik geldi ve neredeyse tamamen biraktim. Su anda sadece Pro Tools'da olmayan MIDI ozelliklerine ihtiyac duydukca acip kullaniyorum. Cubase'in MIDI ozellikleri Pro Tools'dan daha fazla fakat her zaman bu ozelliklere ihtiyac duyulmuyor (ya da ben duymuyorum). Tum audio islemleri ve temel MIDI islemleri bence Pro Tools'da cok daha kolay ve cabuk hallediliyor - sahsi fikrim.

Diger soruna gelince... Pro Tools'un hardware olmadan calisan tek versiyonu Pro Tools Free. 8 ses kanali ile sinirli tamamen free bir versiyon. Sadece Windows 98, ME ve de Mac OS 8.6 ve 9'la calisiyor.

Arkadaþlar aslýnda beni tam anlamda aydýnlatýðýnýz söylenemez hele son yazan arkadaþlarý göz önünde bulundurursam! Þunu söyliyim ki Hans Zimmer 'ýnda Nuendo kullandýðýný göz önünde bulundurduðum zaman vay be ne iþler ortaya çýkýyormuþ diyesim geliyor çünkü engine olarak cubase le nuendo ayný yapý üstünde bildiðim kadarýyla. Aslýnda protools u hiç kullanma þansým olmadý onun için bir yorum yapamýyacam ama ben 3 senelik cubase kullanma sürecim içerisinde hiç bir sýkýntýyla karþýlaþmadým ama tabiki karþýlaþan arkadaþlar olmuþtur....

Dip Not (Protoolsu Çalýþtýrmak için minimum ne almam gerekiyor çünki þu an bir maliyet ayýracak durumum yok beni aydýnlatýrsanýz sevinirim.)

Yukarýda belirtildiði gibi, ProTools Free'yi ProTools'un web sitesinden indirebilirsin. Beleþ ve her donanýmla çalýþýyor bildiðim kadarýyla. Ama Win 98 olacak iþletim sistemin.

En azýndan; nedir ne deðildir, nasýl birþeymiþ bu PT sorularýna cevap olur kýsa vadede.

Onun dýþýnda güncel PT'yi denemek istiyorsan -ki masraf yapman gerekiyor, ki sen masraf yapmak istemiyorsun- en ucuza çýkacak yol bir MBox ses kartý alman. Onunla beraber PT LE geliyor. MBox'ýn Compel fiyatý 635$+KDV.
:arrow: http://www.compel.com.tr/digidesign/mbox/index.php

K.N.O.B' Alıntı:
Hans Zimmer 'ında Nuendo kullandığını göz önünde bulundurduğum zaman vay be ne işler ortaya çıkıyormuş diyesim geliyor çünkü engine olarak cubase le nuendo aynı yapı üstünde bildiğim kadarıyla.

Reklamlara fazla inanma bence. Hans Zimmer MIDI sequencing islerini hala Mac uzerinde Cubase'de yapiyor. Plug-in olarak en cok Native Instruments urunlerini kullaniyor. Bir de kendi kayit ettirdigi sample library var. Bunun yanisira Mac Cubase'e slave olarak yaklasik 10 adet PC'de GigaSampler calisiyor. Ne var ne yok tum cikislar dijital olarak Pro Tools HD sistemine giriyor. Amcanin kullandigi set up boyle. Reklamlara pek aldirma derim.

Ne kullanırsan kullan, olay pluginler ve senin vizyonuna kalıyor. Daha profesyonel noktada programların işleyiş şekillerine. Bu son nokta daha çok stüdyoların dikkate alması gereken konu. Protools'u cubase e tercih ederim.

Bence Protools' u senin tercih etmenin tek sebebi stabil çalýþma olayý yoksa , kullaným bakýmýndan ve bir prodüksiyoculuk bakýmýndan cubase de protools dan aþþaðý kalmaz . Ama þunu söyliyim protools hardware istediði için , benim düþüncem biraz daha az yaygýn olarak kullanýlýyor (Stüdyolar hariç) ama cubase ve reason ý bir laptop dada rahatlýkla kullana bilirsin ama tabiki ne kadar profesyonel olur orasý kiþinin yaratýcýlýðýna kalmýþ. Aslýnda benim görüþüm þu ; profesyonellik laptopda bile yapýlabilir stüdyo ortamýný hiç karýþtýrmayalým zaten albüm bitim aþamasýnda bir kere stüdyodan geçmeli ama müziði yaratmak için bana göre bir yer ve alet sýnýrý yoktur onun için ben gene cubase diyorum saygýlar...

Cubase algoritması ses dosyalarını işlemede yetersiz. Şu ana kadar ciddi anlamda scope creamware ve Protools HD sistemleri en iyi soundu veriyor.

K.N.O.B' Alıntı:
.....Ama şunu söyliyim protools hardware istediği için , benim düşüncem biraz daha az yaygın olarak kullanılıyor (Stüdyolar hariç) ama cubase ve reason ı bir laptop dada rahatlıkla kullana bilirsin ama tabiki ne kadar profesyonel olur orası kişinin yaratıcılığına kalmış.

Cubase Turkiye'de Pro Tools'a gore daha yaygin bunun da sebebi cogu insanin kirik kopya kullanmasi. PT hardware istedigi icin kirik kullanma imkani yok. Alacak oldugunda Cubase, mBox + PT setine gore daha pahaliya geliyor ustelik Cubase'i alirken yaninda hardware vermiyorlar tabii.

Laptop olayi her platform icin gecerli. Mesela ben iBook + mBox'la akil almayacak kadar cok is yaptim, yapmaya da devam ediyorum.

Şunu aklınızdan çıkarmayın:

Bir ürünün isminin başında "Pro" yazması o ürünü veya kullananını "Pro" yapmaz.

Önce ihtiyaçlarınızı iyi belirleyin. MIDI ağırlıklı mı çalışıyorsunuz yoksa Audio mu?

Pro Tools Audio Editing'de kullanışlılık açısından dünyanın en iyi grafik arayüzlerinden birine sahiptir, audio editing gerçekten Pro Tools ile çok kolaydır ama MIDI olayında Pro Tools tam bir kepazeliktir. İnternette bedava dağıtılan bildiğim birçok program MIDI Editing olayına gelince Pro Tools'a beş basar geçer. O yüzden zaten PT reklamlarında dikkat ederseniz hep audio'da şöyle, audio'da böyle diye pompalarlar da MIDI olayına gelince "ihtiyacınız olan herşey var" derler geçerler, pek detaya girmezler.

Pro Tools etrafında çalışan stüdyolarda bu MIDI açığını kapatmak için sürekli ya bir Logic, Digital performer veya Cubase gibi MIDI Editing kabiliyetleri ileri editörler de bulundurulur ve bunlar birbirleri ile tandem olarak kullanılırlar.

Kendinizi sınıf atlamış hissetmek için belli bir cihazı satın almanız gerektiğine inandırmayın.

Bence kendinize neden öyle bir ürün almanız gerektiğini düşündüğünüzü sorun. Kim bilir belki de ihtiyacınız olan şey Pro Tools'da değil, veya gerçekten Pro Tools'da. Ama bundan emin olmanız için sormanız gereken başka sorular da var.

Geri