[Eski] Sesle ilgili bir sorun - Sadece gürültü var

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

psygnosis

Yeni üye
Bir DVD'yi olduğu gibi ya da kliplere ayırarak HDD'ye atıyor ve vegas'tan çağırıyorum. Sorun şöyle bir tuhaflık içeriyor; bazı videoların sesleri sorunsuz iken, bazı videoların seslerinde sadece gürültü duyuyorum (alttan çok az ses geliyor, ama gürültü inanılmaz boyutta. Zaten ses dalgasının görünümünden belli oluyor sorun olduğu). Bir tür kopya koruması mı diye düşünüyorum, ancak kopya korumasını her tür yazılımı denedim. İşin tuhaflığı aynı DVD içerisindeki videoların bir kısmı normal bir kısmı böyle.

Yalnız bu durum 24 bit olan seslerde böyle. DVD eğer 16bit ise hiç sorun çıkmıyor. Sesler PCM 24bit stereo. Bu Vegas'a dair bir durum mudur? Ses kartı mıdır? Zira Adobe Pre ile deniyorum, açıyor ancak epey bir senkron kayması oluyor.

DVD'yi atarken AnyDVD bazı korumlar olduğunu ve kaldırıldığını söylüyor ama hikaye herhalde!?

Aynı videoları harddsikten VLC player ile izlerken sorun yok.

Görsel olarak gösterirsek;

Sorunlu
sorunb.png

Normal
normalmc.png

Bu problemi hala aşabilmiş değil. Şöyle bir yöntem denedim;

DVDfab ile esas filmi (klipleri) HDD'ye attım, daha sonra Sony Vegas Import - DVD Camcorder seçeneğinden DVD'nin harddisk üzerinde olduğu adresi gösterip programa çağırdım. Bunun güzelliği şu; ayrı bir klasörde filmin hazır geçiş noktalarına göre klip klip ayırıyor. Herhangi bir re-encode olayı olmadan tek tek klipleri yapıyor. Bu klipleri tekrar Sony Vegas ile açıyorum, tuhaf bir durum oluşuyor;

Örneğin 10 klip varsa, 6-7 tanesi normasl açılıyorken, 3-4 adedi seste problemli çıkıyor. Seçtiklerim problemli olanlar.

http://i56.tinypic.com/2w6w26d.png

Bu problemli olanlardan bir tanesinin sesini bir başka yazılım ile ayırıp tekrar projeye aldığımda, problemli olanların ses-görüntü ilişkisinde gecikme olduğunu gördüm. Bu bir çeşit koruma olabilir.

Aynı işlemi slysoft'un AnyDVD yazılımı ile yine denedim, sonuç değişmedi. İlginç olan bu nasıl bir sistemse, normal DVD oynatıcılarda dinlerken en ufak probleme sebebiyet vermiyor. AnyDVD kopya korumasını kaldırdığını söylüyor, ancak belliki tam olarak beceremiyor.

Current profile: DVD-ROM
Media is a DVD.
Booktype: dvd-rom (version 1), Layers: 2 (opposite)
Size of first Layer: 2041392 sectors (3987 MBytes)
Total size: 3630032 sectors (7089 MBytes)

Video DVD (or CD) label:
Media is CSS protected!
Media is region free.
Video Standard: NTSC

Found & removed structural copy protection!
Found & removed invalid cell pieces!
RCE protection not found.
Autorun not found on Video DVD.
Removed CSS copy protection!
Found & removed 5 potential bad sector protections!
Emulating RPC-2 drive with region 1!

Ne yapmak lazım?

Problemi aştım. Çeşitli yazılmlar ve yöntemler denemek suretiyle onlarca kez kopyalama yaptım, ancak ses üzerinde bir çeşit şifreleme ya da koruma var. Video düzenleme programı ses ve görüntüyü aynı anda açınca sapıtıyor Uzun yoldan çözümü;

ANyDVD altta çalışıyor, DVD decrypter açılıyor IFO mod seçeneği ile, ayaralar pencerisinden video bölme işlemi iptal edilip tek parça çıkartılma seçeneği seçiliyor. Yani çıktı dosyamız 1GB'lık VOB dosyaları olarak değil, 6-7 GB'lık tek dosya olacak şekilde ayarlanıyor. Daha sonra kopyalama başlatılmadan, stream processing sekmesine geçiliyor ve direct stream seçlip demux seçliyor.

Kopyalama bittikten sonra elimizde *.m2v ve *.vob uzantılı 2 dosya oluşuyor. VOB uzantısını wav olarak değiştirip, Vegas ile açıyoruz ve sesi tekrar 16bit olarak olarak kaydediyoruz.

Adobe Encore açılıyor ve bu 2 yeni dosya (m2v + yeniden işlenmiş ses) yazılıma atılıyor. Daha sonra bölüm bilgileri (şarkı geçiş nokatalrı) elle tekrar giriliyor ve tekrar DVD yapılıyor. Sony vegas'tan yeni yaptığımız DVD'yi import seçeneğinden gösteriyoruz ve sorunsuz olarak kliplere ayırıyor.

not : Adobe Encore ile DVD yaparken, don't transcode seçeneğinin her iki dosya içinde seçili olmasına dikkat ediyoruz. Zira hem yeniden kodlamamış oluyoruz, hem de daha hızlı bir işlem oluyor. Yaptığımız tek şey, görüntü ve sesi tekrar VOB içine gömmek.

Ben bu problemi Final Cut'da tekrarlamaya çalıştım ama olmadı. Çözümü yazdığın iyi oldu.

M.

Yalnız DVDDecrypter neden demux işlemi yaparken Wav dosyasını VOB olarak alıyor bilmiyorum. Dosya uzantısını değiştirmeyi tamamen denme-yanılma ile buldum. Ayrıca Soundforge bu ayrılmış (vob-wav) sesini açamadı bile. Sadece Sony Vegas açabildi. Encore yine bu wav dosyasını tanımadığı için 16bit olarak kaydettim. Ki tanısa bile yine muhtemelen senkron sorunları olacaktı.

Şurda bölümlendirme işlemi basitçe anlatılmış;

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xptVHo-xNMg[/youtube]

m2v ve wav dosyasını encore içerisine atıyoruz. Video dosyasına sağ tıklayıp new-> timeline diyoruz. Videoumuzu yeni timeline'a açtıktan sonra, sesi sürükleyip ses kanalına atıyoruz. Ondan sonrası yukardaki video. Menü vs. yapmayacağımız için, videoda görüldüğü gibi sağda menüler var. End Action'dan stop diyoruz (ya da tekrar oynat vs. diyebiliriz) Bu tip seçenekleri seçmez isek, encore hata uyarısı veriyor DVD oluşturmuyor. Build bölümünde DVD folder seçiyoruz, büyüklüğü 8.5GB DVD olarak seçiyoruz. Bunlarda hataya sebebiyet veriyor.

Yalnız şu önemli bilgiyi ekleyeyim. DVD Decrypter IFO mudunda DVD'yi açtığında (misal DVD'miz 2 saat 15 dakika olsun)

en büyük dosyaya gider otomatik olarak. Ancak bu tarz korumalı DVD'lerde yazılımlar sapıtıyor. Zira DVD'de 2 adet 02:15:00 ve bir adet 02:18:00 gibi oluyor. 3 adet büyük dosyanın DVD'de olması imkansız, sığmaz. Ben en üsttekini seçerek yaptım.

Geri