[Eski] sesli çekim için bu mikrofon uygun mu?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

tokerkanga

Yeni üye
merhaba..ben daha yeni üye oldum...bir film çekme aşamasındayım...sesli çekim yapacağım.ortam seslerinin devamlılık problemi yaratmaması açısından dinamik mikrofon kullanmak zorundayım..şimdi asıl soruyu soruyorum...120 milyon civarı bir param var bu parayla en iyi performansı alabileceğim mikrofon ne olabilir???marka ve model tabii ki.

sennheiser e-815 s, işimi görür mü?özellikleri için bir link de atrdım ama bunun kurallara aykırı olup olmadığını bilmiyorum...

cevap veren herkese bol teşekkür, bol selam...

teşekkür ederim karşılamanız için.bu mikrofonu vokal açısından değil de çekim açısından değerlendirdiniz değil mi?yani çekim esnasında benim işimi görür mü?denediniz mi?

kusura bakmayın bunları sormak zorundayım.çünkü 120 milyon benim için iyi para..sonra elimde patlamasın. :wink:

Ortam seslerinin devamlılık problemi yaratmamasından kastın elde daha önce dinamik mikrofonla yapılmış bazı sesli çekimlerin olması ve bu yeni çekimlerin de onlarla kullanılacak olması mı?

Açıkçası dinamik mikrofon boom için seçilebilecek en kötü seçenek. Mikrofonu ekran dışında tutabilmek için ses kaynağından en az 2 metre ötede tutman lazım, o mesafeden dinamik mikrofonun yakalayacağı sesi stüdyoda kullanılabilir hale getirmeye çalışırken uygulayacağın EQ dip gürültüsünü öyle bir arttıracak ki feleğini şaşıracak, pişman olacaksın.

Eğer çevre gürültülerin baskınlığından çekiniyorsan sana tavsiyem hypercardioid alış paternli bir pencil condenser mikrofona yatırım yapmandır. Daha uygununu düşünemiyorum.

Bu amaç için tasarlanmış condenser mikrofonlar var, mesela AKG C1000S. Alış paterni cardioid/hypercardioid olarak değiştirilebiliyor ve pille de çalıştığı için üzerinde 48V fantom voltajı olmayan mikrofon preamplileriyle de kullanılabiliyor, on-location recording için üretilmiş zımba gibi bir condenser. Eğer daha paran ve fantom voltaj sağlayabilen bir ses mikserin varsa özellikle kamera çekimleri için tasarlanmış C 568 B, veya kapsülü değiştirilebilen C 480 B preampli gövde üzerine CK63 hypercardioid kapsül kombinasyonu alırsın. İleride paran oldukça diğer kapsülleri de alır, kayıdı yaptığın ortama ve ihtiyaca göre kapsülleri değiştirip çekime devam edersin.

Dinamik mikrofonu hiç tavsiye etmem, broadcast quality için uygun mikrofonlar değillerdir, paranı boşa harcarsın.

Kolay gelsin.

M.

devamlılıktan kastım şu:

diyeilm ki sizi bir plandan çektim, kondenser mikrofonla.arkadan geçiyor arabalar, insanlar...bir sürü ses var..daha sonra aynı sahneyi değişik planlardan çektim..normal olarak arka fonda her plan için değişik sesler olacaktır...buraya kadar herşey tamam..asıl sorun kurguda meydana geliyor.çünkü bu farklı planları ard arda eklediğimde kurguda, arkadaki seslerde her plan değişiminde kaçınılmaz bir biçimde uyuşmazlıklar oluşuyor.misal bir planda geçen arabanın sesi ilk cut tan sonra kesiliyor...ikinci planın sesi devreye giriyor...

bunun için de ortam seslerini almayıp, mümkün olduğunca oyuncu seslerini alan bir mikrofona ihtiyacım var...daha sonra ortam sesini ayrıca kaydedip farklı bir kanaldan arka fona monte edeceğim.bir önceki filmimde dublaj denedim, olumlu sonuç alamadım...oyuncuları tekrar o havaya sokmak neredeyse imkansız.bu yüzden sesli çekim yapacağım ve sadece oyuncuların sesini alıp ortam sesini bunun üzerine monte edeceğim...ses konusundaki bilgilerim çok değil..benim bildiğim bu dediğimi dinamik mikrofonla yapabilirim...sahne gereği boydan planlar pek yok..ama dinamik mikrofon sanırsam en iyi performansı karış mesafesinde ve ağıza dönükken veriyor...

asıl sorunum şu:

dinamik mikrofon

başın 10-15 santim üzerinden iyi ses alır mı?
aralarında 50-75 cm olan iki oyuncunun ortasına, duruma göre başın 20 cm üstü veya altına koyarsam(doğrultusu ikisine doğru sırayla değişecek, kim konuşursa boom operatörü ona döndürecek mikrofonu) iyi ses alabilir miyim?(yani yatay mesafe 25-37.5 cm, dikey mesafe 10-15 cm)

bütçemin 120 milyon civarı olduğunu da tekrar hatırlatırım...

Bu is icin dinamik mikrofonu unut derim. Mahcem'in dedigi gibi hiper kardioid bir kondenser mikrofon lazim sana. Degisik planlarin tabi ki degisik tonlari olacak, bunu da senin dedigin gibi extra bir kayitla (buzz track)aradan miksleyerek minimuma indireceksin. Bu arada elimdeki bir proje icin Istanbul sesleri lazim, carsi-pazar, vapur, karga vesaire. Nereden edinebilirim?

yani bana kibarca 120 milyona bu işi halledemezsin diyorsunuz..bu çok kötü oldu işte...hayır bu izmirde mikrofon kiralayan bir yerde yok..sordum fanfinfona, güldü adam bana...ne halt edeceğimi şaşırdım şimdi...

istanbul sesini kaydetmeden hazır olarak kısa belgesellerden bulma ihtimalin var...çıma mesela..benimsinemalarim.com'dan download edilebilir.ama onda da bol bol fon müziği vardı yanlış hatırlamıyorsam...eğer uzun süreli sesler lazımsa işin çok zor...yine aynı sitede istanbul diye bie belgesel var ama izlemedim...bit pazarı diye bir şey var...onu da izlemedim henüz...adobe,ulead gibi video editing programlarıyla beğendiğin kısımları tek tek ayıklarsın...aklıma şu an başka bir yöntem gelmiyo.üzgünüm...

bir umut tekrar soruyorum..120 milyon civarı bir paraya bu işin çözümü yok mudur?

Onerdigin tarzda bir yaklasimi tasvip edemiyecegim. Baskalarinin isinden izinsizce ses araklamak hem benim hem de bu forumun prensipleri disindadir. Onerin icin thanks but no thanks.

120 milyona bir yaka miikrofonu filan bulabilirsen en iyi cozum budur heralde senin icin. Yoksa allah ne verdiyse giriseceksin illaki.

izinsiz al demedim ki ben...bu sitedeki herkes karşılıksız paylaşımcıdır...filmi indirdiğin sayfada yönetmene özel mesaj kısmını görebilirsin...buradan izin istersin ve yüzde doksan dokuz karşılık beklemeden izin verirler...ama yine de senin bileceğin iş...

selamlar

Dinamik mikrofon ile istediğini yakalaman mümkün değil. İdeali shotgun ya da Mundox ve Mahcem'in söylediği gibi hypercardioid condenser mikrofon kullanmak. Alternatif olarak yaka mikrofonu da kullanabilirsin fakat aynı anda konuşan oyuncu sayısı kadar yaka mikrofonuna ihtiyaç duyarsın.

120 YTL'ye böyle bir mikrofon alman mümkün değil. Bence kiralama yoluna git. Shotgun'ı bulamayabilirsin ama condenser ve yaka mikrofonlarını bulursun. İzmir'de Ekin Ses var, onlara sor. Mikrofon ve benzeri ekipmanları ses ve ışık sistemleri kiralayan firmalardan temin edebilirsin.

kameraya iki mikrofon takmaya karar verdim...sordum soruşturdum, iki mikrfonda sorun çıkmaz ama üçüncüyü takarsan mixer gerekir dediler.doğru mudur?bu konuda bilgisi olan var mı?

selamlar

Selam
ben simdi yukaridan asagiya olucaklari yazayim sana, az cok benzer yazilanlarla, biraz daha detayli. sen secersin.
1. Shotgun senin tek cevabin, eger Kibris Sehitleri,Sevinc pastenesi gibi yerlerde cekiceksen, min uzunlugu 50 cm olan ki tam direk ses alabilen boom ( cubuk) ustune takilarak aktorun alnina nisan alicanak, kafasindan max uzakligi 1m yi gecmicek, nekadar yakin o kadar iyi bedenli ses. ama diyorsun bir scene icin birden cok aci kullanicam ve ADR istemiyorum ve inanilmaz geri plan gurultusu olan bir sette yapican bunlari. Ilk once bol sans, cut larin birisindeki diyaloglarda bir otubus gecer yada birisi kornya basarsa, Post ta bayagi zorlanirsin, cunku arka plan gurultusu kesinttili biri geciyor biri duruyor, gercekten sansa ihtiyacin var. ADR istemiyor ve gurultu yerde cekicem diyosan cok da genis acin yoksa shotgun.
2.Shotgun mic yoksa, son tercigin lav mikrofon(yaka). aktorun sadece bir kat giysi giydigini dusunerek, aktorun vucudunu alkolle temziledikten sonra, hastane karsilarinda bulunan eczanelerden alacagin iki tarafli ameliyat bandiyla, mikrofonu aktorun vucudu ve ona degen elbise arasinda sandwich yapican, iki yuzey de cok temiz olmali. boylece lav in vucuda veya elbiseye surtunmesini engelledin.
Wireless kullanacaksan UHF genis bant olani, yoksa kordonlu olani kullan. baska hic bir sey olmaz.
3. Ikincisi shotgun i ve lav i ayni anda kameraya yukarda anlattigim gibi kulanmak ve cameraya girmek. Lav dan low-mid i shot gun dan high mid leri alarak bir mix yapabilirsin, eger bu yazdiklarimi anliyosan yaparsin yada anlayan birisine yaptir :)

Kamera ustune takilan mikrofon nie olmaza gelince; birinci kamera self-noise nu alir. butun diyaloglar ..ic olur. istersen 30 tane mic koy kameranin ustune gene olmaz, genis aci ile close-up ta ne yapican, aktorden uzaklastikca, daha cok ambiyans ve gurultu kaydedicen ve bunu Post ta temizleyemezsin, gene diyaloglar cok kirli olucak. Yakin mikrofonlama yapman sart, gurultu lu yerde cekiceksen.

diger mikrofonlarin niye olmayacagini, sorarsan anlatirim.

kolay gelsin, daha cok bolsans 8)
cut sayini azaltmaya bak, ses leri deki jump i daha aza indirirsin.

öncelikle çok teşekkür ederim berk.

evet bol gürültülü yerlerde çekim yapacağım ve senşn de dediğin gibi şansa ihtiyacım var.

fakat kameraya mikrofon takınca self noise alma kısmına takıldım.şimdi benim kameramın kendi mikrofonu kaset gürültülerini falan alıyor.ama harici mikrofon bağlayınca bu sesleri almıyor.

iki mikrofon takmaktan kastım ise şu:

karakterlerden birisi senaryo gereği hiç görünmüyor.sadece ses olarak var.görünen karakter ikincisi.ben tam ortalarına bir mikrofon yerleştirip ikisinin sesini aynı anda alıp ortam sesini almayan-en az alan bir mik. istiyordum.sanırım hiperkardioid kondenser bu dediğime en yakın mikrofon türüydü.fakat bunu alacak param yok ve hiç bir yer de kiralamaya yanaşmıyor.

ben ise şöyle bir şey denedim.kameraya iki tane harici dinamik mikrofon bağladım.ikisini de siticklere yerleştirdim.birini bir oyuncuya, diğerini ise diğer oyuncuya yönelttim.görünmeyen oyuncuda sorun yok.diğeri ise sırıtmayacak kadar sesi alıyor.yaptığım ilk denemeler başarılı oldu.ortam sesinin en az olduğu tarafa(oyuncunun ağzı doğrultusunda tabii ki) yöneltiyorum mikrofonları.self-noise yok.otam sesleri yok denecek kadar az.ses alımı ise birisi çok iyi, diğeri ise idare eder...

bu da bir çeşit tecrübe ve deney olur hiç değilse.işim bittikten sonra sonuçları sizinle paylaşırım.başkaları faydalanır böylece.

bol teşekkür bol selam

Simdi sen kameraya mic takicam diyince, ben zannettim bir cok pro-consumer kameralarda kamera ustu mikrofonlar var, onlar gibi kullancaksin diye dusundum, ve bunun cok kotu bir secom olacigini anlattim.
Kameranin markasini soylersen daha cok yardimci olabilirim. ustunde balansli girisler var mi? (XLR) daha once dynamic mic taktim diyorsun, herhalde oldugunu tahmin ediyorum. Frame disi oyuncu ya, dyanmic mic versen olur, obur oyuncuya yaka mic(lav) takman sart. dyamic mic olmaz, yukarda anlatilmis.
Simdi story board unda bilmedigim icin, acilarin nasil olucak nasil cekicen fazla bir sey diyemiyorum.
Onun icin, kameraya baglamak uzere (mali kisitlama oldugundan) frame disi oyuncuya dynamic ve aktif olan talent ida, yaka mikrofonu senin tek secenegin gozukuyor.
kolay gelsin

berk

Geri