[Eski] TV kanallarındaki gizli efekt?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Hedon

Yeni üye
Selamlar.

Herhangi bir TV kanalını açın, dikkat edin, canlı yayınlarda konuşmaların altında sanki çok çok hafif bir phaser var gibi sesler tüpün içinden dalgalanarak geliyor gibi duyuyorum.Bende mi sorun var? :)
Bir TV kanalında çalışıyorum.Ses çıkışını inceliyorum, mantık yürütüyorum, o efekt nereden gelir bulamıyorum bir türlü.
Uydudan geri dönüşle alakalı bir durum olabilir mi acaba?

Hedon' Alıntı:
Selamlar.

Herhangi bir TV kanalını açın, dikkat edin, canlı yayınlarda konuşmaların altında sanki çok çok hafif bir phaser var gibi sesler tüpün içinden dalgalanarak geliyor gibi duyuyorum.Bende mi sorun var? :)
Bir TV kanalında çalışıyorum.Ses çıkışını inceliyorum, mantık yürütüyorum, o efekt nereden gelir bulamıyorum bir türlü.
Uydudan geri dönüşle alakalı bir durum olabilir mi acaba?

Sıkıştırmadan olmasın?

Televizyonun ya da yayın stereo değilse, o hata TV istasyonunun iki kanalı bire indirirken yaptığı ayıptan kaynaklanıyor olabilir.

ilterocktive' Alıntı:
Televizyonun ya da yayın stereo değilse, o hata TV istasyonunun iki kanalı bire indirirken yaptığı ayıptan kaynaklanıyor olabilir.

Analog montajdan gelen belli alışkanlıklar var bu yüzden tv (yurtdışını bilemem ama Türkiye) mono yayın yapar.. mesela muhabir mikrofonu kamerada bir kanala bağlıdır diğer kanal kamera üstü mikrofondur ve bu montajdada böyle kullanılır üstüne voice over okunur sonrada dsf derler dış ses fon yani kamera üstündeki ses ellenmez genelde... tabi ses kesmek kopyalamak yapıştırmak non linear montaj gibi kolay değildir analog montajda.

TuncaEskiyerli' Alıntı:
mesela muhabir mikrofonu kamerada bir kanala bağlıdır diğer kanal kamera üstü mikrofondur ve bu montajdada böyle kullanılır üstüne voice over okunur sonrada dsf derler dış ses fon yani kamera üstündeki ses ellenmez genelde... .

Bu yüzden de faz yer sinyal (comb filtering). Yaka mikrofonuyla kamera/fon mikrofonu aynı anda açık olmamalı. Tabi TR'de alışkanlıktan ya da tembellikten dolayı bunu es geçiyor olabilirler.

Mundox' Alıntı:
TuncaEskiyerli' Alıntı:
mesela muhabir mikrofonu kamerada bir kanala bağlıdır diğer kanal kamera üstü mikrofondur ve bu montajdada böyle kullanılır üstüne voice over okunur sonrada dsf derler dış ses fon yani kamera üstündeki ses ellenmez genelde... .

Bu yüzden de faz yer sinyal (comb filtering). Yaka mikrofonuyla kamera/fon mikrofonu aynı anda açık olmamalı. Tabi TR'de alışkanlıktan ya da tembellikten dolayı bunu es geçiyor olabilirler.

12 senedir bu işi yapıyorum
senelerce kameramanlık yaptım
yaka mikrofonu ve kamera üstü mikrofonu her zaman beraber kullandım... çünki back up tır.
hiçbir sorunda yaşamadım.
Çoğu işte sesçi kullanmıyorum telsiz mikrofonu direk kameraya giriyorum ama mutlaka dinletiyorum.

Kameraman / sesçi olarak tabii ki iki kanalı da alacaksın, bu senin görevin.
Miksçinin görevi ise hangi kanalı nerede kullanacağı.

Tv dizilerinde çokça rastladığım bir durumdu bu.Elime gelen yaka ve boom'dan oluşan dialog kanallarını (avid'den omf export,sonra pro tools'a import) pro tools'ta beraber dinlediğimde faz mevzularından dolayı phaser efekti duyuyordum sürekli.Ayrı ayrı kanallara kaydedilip gelirse boom ve yaka, ki öyle olması lazım zaten :) zamanımda varsa şayet hallediyordum.Ama bazen iki kanal mikslenmiş halde geliyordu ki, evlere şenlik :)

Mehmad' Alıntı:
Tv dizilerinde çokça rastladığım bir durumdu bu.Elime gelen yaka ve boom'dan oluşan dialog kanallarını (avid'den omf export,sonra pro tools'a import) pro tools'ta beraber dinlediğimde faz mevzularından dolayı phaser efekti duyuyordum sürekli.Ayrı ayrı kanallara kaydedilip gelirse boom ve yaka, ki öyle olması lazım zaten :) zamanımda varsa şayet hallediyordum.Ama bazen iki kanal mikslenmiş halde geliyordu ki, evlere şenlik :)

Yaka ve boom u mixerle mixlemek ağır salaklık... back up ın bir anlamı kalmıyor o zaman....
ben de bir montajcı salaklığı anlatayım o zaman 4 telsiz mikrofonla bir iş çekiliyor 2 mikrofon 1 kanala diğer 2 si de başka bi kanala mixleniyor... sonra tv den izliyoruz çıkışı 4 kişi tek mikrofonla konuşuyor neden? montajcı milleti sesten hiç anlamadığı için aktarırken tek kanal aktarıyor montaj setine.

TuncaEskiyerli' Alıntı:
montajcı milleti sesten hiç anlamadığı için aktarırken tek kanal aktarıyor montaj setine.

O zaman 2-0 oluyor işte durum dahada beter bir hal alıyor. :) Allahtan bugüne kadar çoğunlukla hep işini bilen montajcılarla çalıştım.Onlardan fazla çekmedim.

Geri