[Eski] Video montaj başka bir dünya

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

bowkart

Yeni üye
Merhabalar uzun zamandan beri turkrock sitesinden çalışmalarınızı takip ediyordum ama okulumun yoğunluğu nedeniyle hani üye olimde yazim demek kısmet olmadı. zaten olayı buraya taşımışsınız daha iyi oldu ancak herkez hala orda takılmaya devam ediyor. Müzikle alakası olan tüm arkadaşlarıma tavsiyem bu forum.
Ancak bu başlık video başlığı ve ben bu konu hakkında birşeyler yazıcam..

Normalde ben garfikle uğraşıyorum afiş tasarımları katologlar falan. iş büyüdükçe hani "sen reklam çekebilirmisin" şekline geldi hani sonuç olarak ajans modunda katolog falan yapıyoz bir adımız var yerimiz olmasada ( bowkart ajans) :) ve durum itibariyle ben kimseyede yok ben video montajdan anlamam diyemedim :) tabi canım reklamda yaparız modlarına girdim hemen .. eheuh

Dededim bu işte en ney işe yarar, başladım karıştırmaya. uUlead video 6-7-8 dedim hıh tatmin etmedi Pinnacle studio dedik 8-9 falan yok buda aynı mantık yani fazla bir şey yapamıyorum sonra ulead media studio ile tanıştım vay anasını demiştim ki adabe premire 7 de deniyim dememle ulead medianın pabucu dama atıldı ehuehu :) yani anlıcanız beni sardı bu program internetten video derslerini indirdim ing pek iyi olmasa anladık bir şey ve bluebox olayını bile söktüm ancak özel efektler nasıl yapıyolar ya ben niye yapamıyorum diye kendimi yerken Adobe After Effects le tanıştım tum pluginlerini indirdim ve çalışmaya başladım.

Anlıcanız hala çalışıyorum yeni bir bakış açısı kazandırdı hayatıma video zaten photoshopu 4 senedir prof. kullanıyodum ordaki birikimi birleştirdim ve orya birşeyler çıktı herhalde..

şimdi sormak istediğim arkadaşlar amatör video kliplerin video çalışmalrının kısa filmlerin olduğu bir site biliyomusunuz yada çekim tekniklerini gösteren çünkü montaj olarak herşeyi bilmem yetmiyo. Sonuç olarak bunun çekimi de var. onu sorucakatım..

forum iyi başlamış ama sanırım pek ilgi alaka yok. bende hoşgeldim artık muziktek teyiz. birimlerinizi herkezle paylaştınğınız için tüm üyelere teşekküler..

bowkart' Alıntı:
şimdi sormak istediğim arkadaşlar amatör video kliplerin video çalışmalrının kısa filmlerin olduğu bir site biliyomusunuz yada çekim tekniklerini gösteren çünkü montaj olarak herşeyi bilmem yetmiyo. Sonuç olarak bunun çekimi de var :) onu sorucakatım..

http://www.grafficafe.net/

Cok elit bir forum. Cok bilgili insanlar var. Bu sorduklarini orada sorarsan cevap alma olasiligin daha cok.

Ehohoheh Ufuk abi, valla Cem abi herhalde 3d-network olaylarından sonra delirip bu seferki forumu sadece davetlilere acmıs, yeni üye alınmıyor anladıgım kadarıyla. :mrgreen:

Burası var kısafilmlere dair bildiğim... http://www.kisafilm.com/

awakeone' Alıntı:
Ehohoheh Ufuk abi, valla Cem abi herhalde 3d-network olaylarından sonra delirip bu seferki forumu sadece davetlilere acmıs, yeni üye alınmıyor anladıgım kadarıyla. :mrgreen:

Burası var kısafilmlere dair bildiğim... http://www.kisafilm.com/

Hatirlasana... Cildirtmislardi Cem'i :D Sanirim sadece davet ile girilebiliyor yeni foruma...

Nasıl montaj ?

Benim de bir sorum olacaktı.
Sony marka video kameram var.Oldukça güzel çekiyor.
Tabii ki amatör bir el kamerası ama 2 sene önce çıkmış bir model.
Ufak siyah kasetlere çekiyor.(neydi onların kısa adı unuttum)
Gerektiğinde sepya ya da siyah beyaz çekebiliyorsunuz .
Güzel geçişler yapmak da mümkün.

Adobe un Video Edit yapan programını da aldım.
Ama kameradaki görüntüleri PC ye nasıl aktaracağım onu bilemiyorum.
USB ile resimleri aktarmayı biliyorum sadece.
Aktardıktan sonra da montajlama işini nasıl yapacağım.
Bilen birileri bu konuda detaylı bilgi verirse birçok kişi yararlanmış olur.

Sevgiler

Bilgisayarda firewire kartin var mi? Yoksa video sinyalini usb ye ceviren kutular var bunlarla "digitize" edebilirsin.

video montaj...

Çekim tekniği, kurgu, video montajı birbirinden oldukça farklı bilgi ve beceri birikimi gerektiren konular... Zaten herhangi bir prodüksiyonun bu aşamalarını aynı kişi üstlenmez...

Çekim tekniğinden kasıt; framing, focusing ve lighting (kadraj, odak ve ışık) ise biraz fotoğrafçılık öğrenmek gerek önce... Forumda bunları bir kaç cümleyle anlatmak imkansız; en azından ben bir yolunu bilmiyorum.

Kurgu ise anlatımın, filmin şekillendiği aşama... Seti kurmadan, kamerayı eline almadan karar vermen, bir senaryo çerçevesinde storyboard'u felan çizmen/çizdirmen gerek... En küçük proje bile storyboard ile daha kolay hale gelir. Ekibe ne istediğini anlatman kolaylaşır. Kısaca kurgu filmi film yaptığın aşamadır. Rastgele birşeyler çekip arka arkaya koyunca iyi birşeyler çıkartabiliyorsan; Allah'ın en sevgili kulusun demektir. Kimseye bişey sorma, sen anlat herşeyi...

Video montajı ise hangi amaçla yaptığına göre değişik ekipman gerektirir. VCD kalitesinde bir promosyon hazırlamak, high definition master hazırlamaktan milyon kat ucuz ekipmanla mümkündür. Ortalama bir kalite olan TV standartları içinse (PAL [25fps@720x576] , NTSC[24fps@720x540 ]) Canopus, Matrox vs. üreticilerin $1500-$2000 civarı kartları var. DV kamera ile çekip bu kartlarla gelen yazılımla veya Adobe Premiere ile montajlayabilirsin. Bu kartlar konusunda İstanbul'da Computorium, Ankara'da Dorcoteks'ten bilgi alabilirsin. Başka yerlerde var tabii... Megavizyon felan... Aklıma gelenler bunlar. Yurtdışından daha ucuza almak da mümkün tabii...

Teknik konularda Internet'te bir sürü kaynak var. Video tutorialler felan var. Ama işin tekniği kolay kısmı... İyi bir fikir kurguda montajda mahvedilebiliyor. Ya da elinizde malzeme yokken kurguda harikalar yaratabiliyorsunuz.

Soruna cevap vermek gerçekten güç... Kısa, yüzeysel bir cevap, gitar kaydı nasıl yapılır sorusuna "fişi tak kırmızı yuvarlak düğmeye bas" demek kadar saçma olacak. Video prodüksiyonu trick dolu bir dünya; pratikle öğreniliyor, herşeyin kitabı yok, kuralı yok... Okuyup öğrenip teknisyen olunur ama sanatçı olunmuyor...

Re: Nasıl montaj ?

marqueemoon' Alıntı:
kameradaki görüntüleri PC ye nasıl aktaracağım onu bilemiyorum.
USB ile resimleri aktarmayı biliyorum sadece.
Aktardıktan sonra da montajlama işini nasıl yapacağım.
Sevgiler

DVcam değilse Hi8 gibi bir kaseti vardır tahminim.Kameranın Firewire (IEEE1394) çıkışı varsa oradan direkt bilgisayara bağlayıp sürücüsü ile tanıtırsan görüntüleri 0 kayıpla bilgisayara aktarabilirsin,bilgisayarda IEEE1394 bağlantısı yoksa 30$ civarına Firewire kart alabilirsin.

Kamerada IEEE1394 yoksa görüntüleri SVHS,sesleri ses çıkışından aktarman gerekecekdir.Bunun için PC'de TV kartı,VIVO özellikli ekran kartı ya da MPEG Capture kartı ve seskartı olması gerekir.

Montaj işlemi basit işler içinse Windows XP'nin içinde gelen Windows Movie Maker bile kullanılabilir bu program Premiere gibilerinden çok daha basittir aile,tatil görüntüleri gibi efekt'e gerek olmayan kurguları yapmak için yeterlidir.

Formatlar konusunda ufak bir ek yapmak isterim,VCD standardı (PAL'lar 25 kare,NTSC'ler 30 kare) VCD 1150kbit 352*288,320*240, SVCD 1500kbit 720*576,DVD 4000-6000kbit 720*576 civarındadır.Kameradan çekilmiş görüntü VCD yapılırsa kalitesiyle beraber akıcılığı da gider daha az kare gösterir kamera görüntüsüne yakınlaşmak için DVD formatı tercih edilmeli.DivX formatında da durum benzer,3000-6000kbit arası sıkıştırmalar iyi sonuç verecekdir.

yukaridaki konuya bir update yapayim
HD artik bir standart olmus durumda
HD cozunurlukleri:

HDTV 720p 1280x720
HDTV 1080i 1920x1080
DVCPRO HD 720p60 960x720
DVCPRO HD 1080i60 1280x1080

bunlar en son kullanilan sikistirmalar ve cozunurlukleri. cilgin demi? 8)

Sorma benim kayinbiraderde HD yayini ile sanirim 720P oluyor bir amerikan futbolu maci seyretmistik, hala aklimda :)
Fiyatlar biraz daha dussun diye sabrediyorum belki kendime bir christmas hediyesi olarak kocaman bir HD TV alip, directtv'nin yeni HD servisine gececegim :twisted:

kısa film indirebileceğin en büyük türk sitesi şu an benimsinemalarim.com sanırım..çağan ırmak, tan tolga demirci, ethem özgüven...bir çok ismin kısa filmlerini buradan bulabilirsin.

selamlar.

Geri