[Eski] Windows - OSx VST uyumu?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

olgun

Yeni üye
Merhaba,

Kendimi bildim bileli, Dos 5.0'dan Windows XP'ye kadar hep Microsoft işletim sistemleri kullandım. Elimde yedi senedir kullandığım bir P4 masaüstü bilgisayar var ve bilgisayar kullanımı artık iyice eziyet olmaya başladı. Yeni bilgisayar almayı düşünüyorum ve dizüstü almak niyetindeyim. Şimdiki bilgisayarlar da genelde Vista ile geliyor ve epey sorun çıkardığını duydum/gördüm.

Haftaya pazartesi İngiltere'den gelecek bir arkadaşım var. Ona bir 2.2 GHz işlemci ve 2 GB bellekli MacBook (Pro değil) aldırmayı düşünüyorum. Vergisini falan çıkışta geri alınca buradaki fiyatının üçte ikisinden ucuza geliyor. Haliyle benzer donanıma sahip Apple olmayan bir dizüstünün Türkiye fiyatı ile başabaş hatta daha bile ucuza gelecek.

Daha önce hiç Mac kullanmadım, almaya karar vermeden önce sormak istediğim şeyler şunlar:

1) Cubase SX kullanıyorum, üzerine gerektiğinde VST'ler (özellikle synth ve sampler'lar) açmam gerekiyor. OSx'e geçtiğimde ilk iş Cubase'in OSx sürümünü satın alacağım. Peki ya VST'lerin de OSx sürümü ve Windows sürümleri ayrı ayrı mı oluyor, yoksa windows'da kullandıklarımı sıkıntı çekmeden OSx'de kullanabilecek miyim? Genelde aynı sürümler OSx'e de yüklenebiliyorlar mı?

2) Eğer ilk sorunun cevabı "ayrı ayrı" ise: Korsan olayından haz etmiyorum. Önce de belirttiğim gibi uzun süreli kullanacağım kesinleşmiş programları satın alıyorum. Fakat takdir edersiniz ki (veya etmezsiniz bilmiyorum artık) henüz çalışmıyorum, müzik işinden para da kazanmıyorum ve öğrenci bütçemle haliyle zırt pırt her VST'yi falan sırf denemek için orjinal satın alabilecek düzeyde değilim. Şu anda da bu işlerle amatör olarak uğraşıyorum ve açıkçası kullanıcı olarak daha bir sürü yazılım açısından deneme aşamasındayım. Bir sürü yeni ve çeşitli şey çıkıyor piyasaya. Önce bunların kırılmış sürümlerini deneyip, memnun kalırsam para denkleştirip orjinallerini almayı düşünüyorum. OSx için "kırılmış olan VST falan yok OSx'te" veya "kesinlikle sorun çıkarıyorlar, hiç kalkışma" durumu var mı?

3) Gerçi şimdi forumdan edindiğim bilgiye göre Leopard Boot Camp ile birlikte geliyormuş, ama neticede o da bir nevi emulatör, tam performans çalışacağını sanmıyorum. O nedenle MacBook'a bir ihtimal Windows da kurabilirim. Elimde orjinal XP cd'si var. Fakat 32-bit. Herhalde 64-bit'liğini almam gerekecek öyle değil mi?
Bir de bu kendim halledebileceğim bir şey mi, yoksa "son kullanıcı kolay kolay beceremesin de söğüşleyelim" diye epey karmaşıklaştırılmış bir işlem mi veya ne bileyim işte, "yetkili servis yapmazsa garantisi iptal olur" gibisinden durumlar falan var mı? Özetle teknik servise de bir miktar (ne kadar? :) ) bayılmam mı gerekecek?

4) Bir de lütfen "ama şimdi Cubase niye kullanıyorsun, falancayı kullan madem OSx'e geçiyorsun" falan gibi (iyi niyetli olduğunu elbette biliyorum) tavsiyeler vermeyin. Çünkü bir sürü arkadaşım da Cubase kullanıyor ve evlerimizde projeleri kaydedip birbirimize yollayarak çalışıyoruz ve onlar en azından uzun bir süre daha Windows kullanmaya devam edecekler. Yani istesem de istemesem de Cubase kullanacağım. Zaten bir de şimdi yeni programa alışma sürecinden geçmek de istemiyorum :)

MacBook almaya bir kaç gün içerisinde karar verip, arkadaş dönmeden ona göre para yollayacağım. Sorduklarım kısa sürede cevaplanırsa çok sevinirim.

Teşekkürler

1) Satin almis oldugun lisansli Cubase'in varsa ayrica bir versiyon almana luzum yok, Mac'e de kurabilirsin. Mac uzerinde lisanssiz Cubase kullanamazsin.

2) Pluginler icin de gecerli bu, pek cogunu satin aldiginda hem PC hem Mac icin kullanabiliyorsun. Tek tek internet sitelerine bakip bilgi al bunun icin.

3) Boot Camp emulasyon degil, tam gucte Windows calistiriyor, hem XP hem Vista'nin 32 bit versiyonunu da 64 bit versiyonunu da kurabilirsin. Mac'te herseyi yapmak cok kolay, Mac servisi diye bisey yok :)

Merhaba Olgun,

Vst'ler orijinal paket içinde Mac ve PC için iki ayrı install seçeneği ile geliyor. Tabi sadece PC'ye özgü vst'ler var, ürünü alırken internet sitelerinden mutlaka kontrol et.

OSX Mac'te, pc'de olduğu her istediğin yazılımın kopyasını bulamazsın. Orijinal programlara vereceğin tutarı da bütçenin içine koy bence.

Ama Cubase ve bilindik vst'lerin birçoğu (elinde ne var bilmiyorum) mac üzerinde çalışacaktır, elinde olanları muhtemelen ayrıca tekrar satın almana gerek yok.

Eğer dışarıdan alma şansın varsa, vst'leri de arkadaşına dışarıdan aldır, bir çok üründe daha ucuza gelir. (Gerçi İngiltere de pek ucuz değil ama fiyatları karşılaştırırsın)

Sitesinden download edilebilenleri kredi kartı ile online satın al, daha ekonomik olur.

Selamlar,
Yavuz

MacBook kullanmıyorum, araştırmadım, bilmem... ama 7200 rpm bir sabit diski varsa (ya da en azından 5400 rpm) ne âlâ. Yoksa iyi değil. Bazı dizüstülere çağ dışı hızlarda sabit diskler taktıklarını biliyorum. Umarım MacBook onlardan biri değildir.

Müzik/multimedia işlerinde sabit diskin hızı hâlâ önemli. Vista kullansan da önemli.

Evet, ona ben de dikkat ettim, bazı laptoplarda 4200 rpm oluyor. Gönül ister 7200, ama alacağım MAcBook'ta hatta sanırım MacBook pro'larda dahi 5400 var. Aslında Mart başı bir arkadaşım Almanya'dan gelecek ve Alienware Almanya'da da şube açmış. Fiyatları da öyle abartı astronomik değil, hele bir de tax free olayı olacağını düşünürsek.
Onlarda var işte 7200 rpm, diğer özellikleri de epey canavar Ama şimdi PC (sanki Mac'ler personal computer değil :p ) laptopun bozulma olasılığı sanki Mac'e göre daha yüksek. Haydi onu geçtim, öyle olmasa bile bir terslik olsa, burada Alienware'in servisi yok. Almanya'ya gönderecek halim de yok aleti. Yoksa çok fena aklımı çeldi bir ara da sonra gaza gelmiyim dedim. :)

Eğer aynı anda 40 ve üstü ses kanalıyla çalışmayacaksan, 5400 rpm de yeter büyük ihtimalle.

Selçuk Ergen buralardaysa o daha sağlam yanıt verebilir MacBook konusunda. Onda var bildiğim kadarıyla. Ve yine bildiğim kadarıyla Cubase 4 Vista'yla da, Mac işletim sistemiyle de sağlam bir şekilde çalışır.

5400 rpm hd var Macbooklarda. Intel işlemciler için optimize edilmiş versiyonu olması lazım VST Pluginlerin. C4 gayet güzel çalışıyor OsX ile.

Bendeki Pentium D desktoptan daha sağlam çalışıyor Macbook, hiç çekinmeden alabilirsin.

E, madem böyle, hakikaten alayım ben bu aleti.
Bu arada, alırsam getirecek olan arkadaşın kendi laptop'u da var. Neticede bu MacBook'lar ufak olduğundan onun laptop çantasının şarjdı, püsürdü bölmesine dahi sığar. Ama hani uçaklarda kabine birden fazla laptop sokmuyorlar falan gibi bir şey var mı? Duyan var mı böyle bir şey? Geçen gün birisi bana öyle olabileceğini söyledi. Bu gün Sabiha Gökçen Havalimanı'nı aradım, "bizde böyle bir şey yok, bilgisayarı çalıştırıp bomba olmadığını bize gösterdikten sonra alıyoruz, ama İngiltere'deki kuralları bilemeyiz" dediler.
Oradaki arkadaş da tarzan ingilazcasıyla havaalanını arayıp bunları sormayı becerebilecek birisi değil.
Ama bana saçma geldi sonuçta, ağırlık ve boyut limitini aşmadıktan sonra, bir adet çantaya içeriğini önemsemeden her türlü izin vermeleri lazım diye tahmin ediyorum. Neyse yani, muhabbeti iyice sohbete kaydırmayayım lafı uzatmayayım da, hani belki bilen vardır diye sordum.

Ha yok; benim dediğim de zaten bir el bagajında hırka, mecmua, pasaport, biniş kartı ve iki adet laptop... :)

Evet İngilizler bagaj konusunda problem çıkartabilir. Ama sorun bildiğim kadarı ile el bagajı adedi, içinde ne olduğu değil.

Ben geçen yıl, iki el bagajı ile Londra'ya indim ve bindim sorun olmadı. Ama şansıma denk gelmiş olabilir.

ABD gibi başka problem ülkelere de seyahat ediyorum iş nedeni ile. Elim de hep dolu oluyor (fuar vs olduğu zaman, malzeme çok oluyor tabi,bagaja da veremiyoruz, kırık dökük çıkıyor)

Mecbur kaldığımda uyguladığım bir taktik var, her zaman yemezler tabi ama genelde tutuyor.

İkinci el bagajını kontuarda başkasına ver, check in yaptırırken. Hostes abla ikinciyi görmesin bileti kessin. (Mümkünse ikinci bagajın dikkat çekecek ölçüde büyük olmasın tabi)

Daha sonra gate'e geldiğinde zaten çorabını, pantalonunu çıkaranlar, duty free torbaları falan derken ortalık karışıyor. Cuma namazı abdest çeşmelerinin önü gibi oluyor. :lol: Eşyalar havada uçuşuyor.

X-ray'e ver, çıkışta zaten çok bagaj olur,alır sıvışırsın ortalıktan... Uçağın içinde pek bakmazlar elinde ne var diye...

Garanti vermiyorum yukarıdaki yönteme, muhtemelen sık seyahat eden arkadaşlar benim gibi şanslarını deniyordur. Yine de macbook için denemezdim. :?

Ya da ikinci laptopu aynı çantanın içine koyar, açar çalıştırır arkadaşın çok merak ederlerse...

İstersen yine de THY veya British Airways'e sor yine de... Bunların sağı solu belli olmaz. :roll:

Biraz nükte olsun gülelim diye yazdım...

Gayet mantıklı...
Ama zaten ben aynı çantaya koydurtacağım. Yine de başka zaman kullanmak için iyi yöntem.
Teşekkürler! :)

Geri