[Eski] Dijital restorasyon - Eski Türk Filmleri

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Bahsi geçen işler Vipsaş stüdyolarında yapılıyor. Benim bir arkadaşım yapıyor, buraya üye mi bilmiyorum. Ama bir karşılaştığımızda söylerim gelir bakar vakti varsa.

Bildiğim kadarıyla çok ciddi yatırım yapılmış bir iş bu. Vipsaş bu iş için hatırı sayılır miktarda harcama yaptı. Bunun dışında işin tekniği ile ilgili çok bilgim yok, yanlış yönlendirmek istemem.

1 hafta önce ntv'de bir programda vardı ama sonlarına doğru yakaladım hangi stüdyo falan yazmadı :(

Eger filmler master lari 35mm/16mm stock halinde duruyorsa (muhtemeldir), tekrar scan den gecirip, digitala cevrilir. Butce varsa color correction yapilarak, DVDye BluRay e cevrilir.

Butcenin buyuk bir kismi scan basamagina gitmektedir. DVD/bluray authorization butcenin diger buyuk kismini alir.

berk

Çok güzel bir soru. Bir ara Vipsaş'a uğrayıp Uğur abi ile özel bir röportaj yapmalı bu konuda. O artık ne kadarını açıklamak isterse.

M.

Bu işin en güzel yanıda, yıllarca eksik izlediğimiz filmleri 16:9 formatında geniş ekran olarak eksiksiz göreceğiz.

Geçen gün önümüzdeki aylarda gösterime girecek bir sinema filminin seslendirmesini yapmak için Vipsaş'a gittiğimde, bu restorasyon işlerini yapan arkadaşım Murat'ı gördüm. Ayaküstü biraz laflamaya vaktimiz oldu. Gerçekten son derece büyük bir yatırım yapılmış. Olay kabaca filmlerin yüksek çözünürlükte taranması, dijital ortama aktarılması ve burada restore edilmesi aşamalarından oluşuyor diyebilirim.

Oradayken bazı eski filmleri orijinal kutuları içinde görme imkanım oldu. Hatta birkaç kutunun fotoğrafını çektim. Uygun bir vakitte buraya eklemeye çalışırım. :)

Türk sineması için son derece önemli bir hareket. Artık kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olan pek çok film bu yolla sonraki nesillere aktarılabilecek. Vipsaş'a ne kadar teşekkür edilse az...

Cuma akşamı Vipsaş'taydım, Uğur abi ile konuştuk. Bu restorasyon konusunda insanların bilgi sahibi olmadan ileri geri konuşmasından o da şikayetçiydi. Önümüzdeki günlerde kendisi ile restorasyon konusunda detaylı bir bilgilendirme röportajı yapıp buradan yayınlayacağız.

M.

Mahcem' Alıntı:
Cuma akşamı Vipsaş'taydım, Uğur abi ile konuştuk. Bu restorasyon konusunda insanların bilgi sahibi olmadan ileri geri konuşmasından o da şikayetçiydi. Önümüzdeki günlerde kendisi ile restorasyon konusunda detaylı bir bilgilendirme röportajı yapıp buradan yayınlayacağız.

M.

abi ropörtajını dört gözle bekliyorum

ben de bundan bir kaç ay önce dayanamayıp vibsaş ı aradım yetkili bir kişiyle görüştüm, sağolsunlar vakit ayırıp bir kaç merak ettiğim konuyu cevapladılar

16:9 wide screen : ozamanki filmlerin hemen hemen hepsi 1.33:1 yani 4:3 formatında çekilmiş :(

HD yayın malum 16:9 (1.78:1) fomatında

ee peki nasıl oluyor?

malesef bu formata uymak için filmleri crop yönetimi ile alttan üstten keserek 16:9 formatına getiriyorlarmış

ama yinede tv izlerken izlediğimi oran kaybı kadar kayıp olmuoyor ben bunu bizzat inceledim

keşke bazı filmlerin sesleride çok kanallı revize edilse

cave' Alıntı:
Mahcem' Alıntı:

M.

ben de bundan bir kaç ay önce dayanamayıp vibsaş ı aradım yetkili bir kişiyle görüştüm, sağolsunlar vakit ayırıp bir kaç merak ettiğim konuyu cevapladılar

16:9 wide screen : ozamanki filmlerin hemen hemen hepsi 1.33:1 yani 4:3 formatında çekilmiş :(

ee peki nasıl oluyor?

malesef bu formata uymak için filmleri crop yönetimi ile alttan üstten keserek 16:9 formatına getiriyorlarmış

ama yinede tv izlerken izlediğimi oran kaybı kadar kayıp olmuoyor ben bunu bizzat inceledim

Hemen hepsi 1.33 diye bi genelleme yanlış.. bir kısmı 1.66 ama telesinede cropluyorlar.

TuncaEskiyerli' Alıntı:
cave' Alıntı:
Mahcem' Alıntı:

M.

ee peki nasıl oluyor?

Hemen hepsi 1.33 diye bi genelleme yanlış.. bir kısmı 1.66 ama telesinede cropluyorlar.

evet hocam haklısınız! ayrıntıya girip kafa karıştırmak istemedim, bazıları 1.66:1 yani 35mm filmin gerçek oranı.

Geri