[Eski] Oem parça uyumunu test eden bir site var mı?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

aristo

Yeni üye
Maksimum 1.300 TL bütçe ile bir sistem toplayacağım. Sadece kasa alacağım. Aşağıda bazı parçaları gözüme kestirdim ancak bunların birbiri ile uyumu ne derece olur, hangi parçalar daha uyumludur? bunu öğrenebileceğim bir site var mıdır?

Thermaltake VJ45021W2E V9 500W PENCERELİ MidT ATX SİYAH KASA

Intel Core2 Quad Q8200 2.33GHz 4MB Cache 1333FSB 45nm İşlemci

HIS HD4670 GDDR3 1GB 128Bit AGP 8X ATI DX10.1 Ekran Kartı

LG 22X ± DOUBLE LAYER SATA DVD YAZICI SİYAH

ASUS P5QC Intel P45 ICH10R DDR2/DDR3 1600FSB ANAKART

KINGSTON 4 GB DDR3 1333MHz CL9 Dual KIT Ram (KVR1333D3N9K2/4G)

SEAGATE 500GB 16MB SATA2 Barracuda 7200.12 Harddisk

Bu sistem için Vatan Bilgisayardaki fiyat 1.336 TL'dir. Bu parçalardan oluşan bir sistem için yorumunuz ne olur? Hangi parçaları değiştirmemi önerirsiniz?

Çeşitli güvenilir forumlara sorarak toplayabilirsiniz bilgisayarınızı.

Ya da bu siteye bakabilirsiniz:

http://inventus.com.tr/mi_products/HSList.aspx

Inventus epey iyidir. Toplama bilgisayar satıyorlar. Yanılmıyorsam hazır sistemler özel olarak toplanıp denenmiş sistemler. Fikir almak için iyi bir site.

Bütün parçalar birbiriyle uyumludur genelde. Ayrıca örnek verdiğin ürünler birbiriyle uyumlu. Bilgisayar toplarken amaç çok önemlidir. Eğer amacını söylersen daha fazla fikir edinebilirsin.

Pardon unutmuşum :)

Oyun oynamayacağım. 2 amacım var;

+ Klasik işler (word, excell, photoshop, msn, müzik dinleme vs..)
+ Cubase 5 sistemimle ev stüdyomda demo ve becerebilirsem albüm kayıtları alacağım. İmkanlar dahilinde de mix yapacağım.

AGP 8x ekran kartı o sisteme olmaz. PCI-e 16x ekran kartı bakman lazım.

Ayrıca Core2Q 8200 yerine daha güncel Core i5 tavsiye ederim. LGA775 platformu yakın zamanda tarih olacak. i5 veya i7 serisini tercih etmek ileride upgrade seçeneği sunacaktır.

Amatör şekilde çalışacaksan sistem seni idare eder. Ama müzikle ciddi ilgileneceksen mutlaka i7 sisteme geçmen lazım. Yani işlemci olarak i7 920, anakart olarak ta asus p6t alabilirsin. Ekran kartını en ucuzunda alsan bile seni idare edecektir. Tabi arkadaşın söylediği gibi pci-x olması koşuluyla.

İdare etmesine eder tabii. Misal, ben hala Pentium D805 kullanıyorum. :) Ancak yeni bilgisayar alırken eski teknolojiye para yatırmak akıl kârı gelmiyor bana her ne kadar ucuza patlasa da. Kaldı ki 1300 TL ye aynı sistem Core i5 olarak da rahatça toplanabilir.

Core i7 920 emekli oldu. Yerine 930 gelecek. Güzel olmasına güzel de X58 chipsetli anakartlar hala çok pahalı bence. 3 kanal DDR3 ramler de öyle.

Kendim alacak olsam Phenom II x4 sistem derdim ama aristo için i5 öneriyorum.

i5 platformu geçici bir süre devam edecek. Yenilikler i7 serisinden devam edecek. i7 920 nin eskimesi henüz mümkün değil. i7 930çıksa bile 920 ye kardeş olacak. Sonuçta hala satışta olan abisi i7 940 ile aynı platformu paylaşıyor. GT 6,8 ucuzlayınca işlemciyi değiştirerek çok kolay upgrade yapılabilir.

Konuyu tartışmak için değil ama lafı geçtiği için bilgilendirmek için söyleyeyim sadece, P55 platformu geçici değil. X58e göre daha uygun bir alternatif olması için geliştirildi ve LGA775 platformunun yerini alarak maliyet odaklı sistemler için devam ettirilecektir.

İlişki şu şekilde:

X58 - Maksimum performans
P55 - Uygun fiyata iyi performans

Bütçeniz hangisine yeter ya da ihtiyaçlarınızı hangisi karşılarsa onu alırsınız. Malum platformlardaki sidik yarışı muhabbetine dönmesin ama durum budur.

Arkadaşlar o dediğiniz i5, i7 mimarisi çok maliyetli olmaz mı? :roll: Tüm sistem değişiyor anakart, işlemci, ramler falan.. 1.300 ü geçer gibi geliyor bana :?

1300 TL - Yıllar öncesinin yakında EOL (End of life) olma ihtimali yüksek platformu.

~1500 TL - Gıcır gıcır, ileride bolca upgrade imkanı sunabilecek yeni platform.

Gerisi sana kalmış artık aristo. :) Aciliyeti yoksa bütçeyi doğrultur güncel sistem toplarsın. Ha dersin ki, ileride upgrade ile uğraşmam, bunu satar yeni toplarım, o zaman şu an paranın yettiği herhangi bir sistemi toplayabilirsin.

Sleepless' Alıntı:
Konuyu tartışmak için değil ama lafı geçtiği için bilgilendirmek için söyleyeyim sadece, P55 platformu geçici değil. X58e göre daha uygun bir alternatif olması için geliştirildi ve LGA775 platformunun yerini alarak maliyet odaklı sistemler için devam ettirilecektir.

İlişki şu şekilde:

X58 - Maksimum performans
P55 - Uygun fiyata iyi performans

Bütçeniz hangisine yeter ya da ihtiyaçlarınızı hangisi karşılarsa onu alırsınız. Malum platformlardaki sidik yarışı muhabbetine dönmesin ama durum budur.

Bilgi için teşekkürler. Fakat i7 sistemle i5 sistem arasında sözedilebilecek parasal fark yok. Tabiki x58 ucuz kartlar da var. i5 ile i7 nin farkını söylememe gerek yok herhalde. Çok açık farkla i7, çok daha performanslı bir sistem. Fakat amaç oyun olsaydı ben de i5 önerebilirdim.

Sevgili aristo; almak istediğin sistem bugün bile demode olmak üzere. Ayrıca işlemci soketi de değişik bir platforma taşındı. Sisteminin güncel kalmasını sağlamak ve boşa para harcamaya gerek bırakmamak için güncel bir sistem kurmanı tavsiye ederim.

işlemci: i7 920
anakart: ex58-ud3r
ram: hi-level 2gb x 2 ddr3
vga: hd4650 pci-x

Diğer yönden de, sen,n bahsettiğin sistem fiyat performans olarak çok iyi. Sadece yukarıda yazdığım ekran kartını kendi sistemine eklersen sorunsuz kullanabilirsin. Biz en iyi makinayı almanı istiyoruz ama mutlaka parasını ödeyecek olan sensin. Kolay gelsin.

arito,

Romeo ve Sleepless'in anlattıkları bana mantıklı geldi.

Bence sen bir fırtık daha bekle, ilerde yenileyebileceğin bir sistem yap.
Q8200 senin için büyük bir güncelleme olacak olsa bile, yine sonradan pişman olmamak için bekle.

Sen yine şimdi bilen adamları dinlemez, burnunun dikine gidersin. Ama yine de söylemiş olalım.

Arkadaşlar haklısınız tabiki eski teknolojiye (hatta çöplük bazılarına göre) o kadar para vermektense yeni sistem almaya ben de katılıyorum. Ancak öyle 100-200 TL bir fark yok baya bir farkediyor yani;

Asus P7P55D Intel® P55 Soket 1156 DDR3 Anakart 324 TL

Intel Core i7 860 Soket 1156 2.8GHz 8MB Cache 45nm İşlemci 601 TL

Thermaltake VJ45021W2E V9 500W PENCERELİ MidT ATX SİYAH KASA 226 TL

His HD4670 ICEQ GDDR3 1GB 128BIT EKRAN KARTI 155 TL

Kingston 4GB (2*2GB) KIT Hyperx DDR3 2000MHz CL9 XMP Ram 259 TL

500GB 16MB SATA2 Barracuda 7200.12 Harddisk 106 TL

Lg 22X ± DOUBLE LAYER SATA DVD YAZICI SİYAH 57 TL

Vatan Bilgisayar Fiyatı: 1.688 TL

Ancak şu var mesela Anakartı Asus değil de Gigabyte alırsam bir 100 TL azalıyor :) Bir de RAM leri de 2000Mhz değil de 1333 Mhz lik alırsam 60 TL den ordan gidiyor. 160 TL :) Öyle mi yapsam ne :roll: Bu arada Gigabyte ın RAID özelliği yok. Onun dışındaki tüm özellikleri aynı.. RAID tam olarak nedir, ne işe yarar?

Yukarıdaki sistem konfigürasyonu nasıl sizce?

İlter, burnumun dikine gitme durumu değil.. Mevzu şu; arkadaşların önerilerini alıp sonrasında elimdeki imkanları dahilinde bir karar veriyorum.

Ama ne yalan söyleyim 1156 soket sistem almak daha cazip geldi şimdi :)

RAID ne diye sorduğuna göre ihtiyacın olduğunu sanmıyorum aristo. :p

RAID: http://tr.wikipedia.org/wiki/RAID

Bahsettiğin kesintileri yaparak sistemi toplayabilirsin. Performans açısından hissedilebilir bir fark görmeyeceksindir. Hatta oyun oynamıyorum diyorsan o bahsettiğin ekran kartını da çıkart listenden, ya bulabildiğin en ucuz kartı ya da onboard ekran kartlı bir anakart tercih et. Oradan da güzel bir para kalır eline böylece. Güzel ve sağlam bir anakart almaya bak. Elini korkak alıştırma, katı kapasitörü bol olsun. :p Bana göre sistemin en önemli parçası budur. Gerisi zaten değiştirilebilir şeyler.

Sleepless yine haklı.

Ayrıca RAID'le uğraşacağına, "tek tuş" yedekleme yapan harici bir USB/Firewire sabit disk alırsın olur biter. Dertsiz başa dert açmaya gerek yok.

. Anakart ve işlemci FSB'leri aynı olsun. Sistem, düşük olan FSB'de çalışır. Ama ileride işlemci upgrade yaparım dersen, anakartın FSB'sini yüksek alabilirsin. Ama her zaman eşit FSB daha uyumlu çalışır.

. Kasanın power supply'si sana rahatça yetiyor mu ona dikkat et.

. Dual-DDR destekleyen bir anakart al ve ram'leri dual kullan. Dual kit olarak satılan (aynı matched-pair mikrofonlar gibi) ram'ler var. Ram'leri dual kullanmazsan yarı frekansta çalışırlar.

. Ek bütçe ayırabilirsen, fansız veya sessiz fanlı soğutma sistemlerine bir göz at.

. Ve en önemli husus; her zaman upgrade'e imkan veren bir sistem kur.

RAID özelliği benim için gereksiz. O yüzden o işlere hiç girişmeyi düşünmüyorum. Onun dışında 1.156 soketli sistem baya bir yattı aklıma :)

experience, senin söylediklerini de dikkate alacağım az çok biliyordum zaten.

Peki;

Asus P7P55D Intel® P55 Soket 1156 DDR3 Anakart yerine tek farkı RAID olmayan Gigabyte P55-US3L Intel® P55 Soket 1156 DDR3 2200MHz (O/C) Anakarta ne dersiniz?

Gigabyte ın anakartları nasıldır sizce?

aristo' Alıntı:
Gigabyte ın anakartları nasıldır sizce?

ASUS, marka olarak ekran kartlarından dolayı sempatim olan bir marka idi bir dönem. Sonrasında Nvidia işlemcilerden vazgeçip ATİ'ye yönelmiş bulunduğumdan yollarımız ayrıldı bu alanda. Anakartlarda ise bir dönem P4P800 ve P4C800 anakartlarımın ikisi birden arızalandı ve aynı dönemde ASUS'un anakart piyasasından çekilme kararı aldığı dedikodusunu duydum; bu yüzden artık ASUS'u genel olarak tercih etmiyorum.

Gigabyte anakartlardan bir tanesini halen kullanıyorum. Tavsiye üzerine edindiğim EP45-DQ6 modeli mimari olarak gerçekten üzerinde ciddi çalışılmış olduğunu gösteriyor, performans olarak da öyle. Ancak deneyimlerimden yola çıkarak iyi bir sistem için orijinal Intel'in anakartlarına bakmanızı öneririm. Intel çipsetli olanlar değil kastettiğim, Intel markalı anakartlar.

Asus güzel anakartlar yapar. Uzun zamandır ilgilenmedim ancak ülkemizdeki teknik desteği de çok güzeldi benim hatırladığım zamanlarda. Genel olarak güvenilir, stabil anakartlar için Asus'a yönelmişliğimiz çoktur. Şu an makinelerimden birinde hala P4P800 kullanıyorum. (Model isminde yanılmış olabilirim.)

Gigabyte da güzel anakartlar üreten bir firma. Benim için 2. sırada yer almıştır. Ancak bugüne kadar hiçbir gigabyte kart ile de sorun yaşadığımı hatırlamıyorum.

Forumun tüm mesajlarını okumadım. Ancak "ilerde işlemcimi yenilerim." fikri bana çok da olası gelmiyor. Bu güne kadar kendime ve çeşitli dostlarıma pek çok makine kurdum. İşlemci yenileme peşinde koşan görmedim. Zaten -büyük ihtimalle- canınızın çektiği "yeni" işlemciler, daha farklı mimarilerde çalıştığı için, yeni anakart gerektiriyor. Bu yüzden fiyat-performans oranına göre, düzgün çalışacak kaliteli ürünler seçmek, iş yapacak bir sistem için son derece yeterli.

Ram konusunda çok titiz davranmışımdır. Kesinlikle markalı ve güvenilir ram'ler kullanmanı öneriyorum.

Müzik yapılacak sistemlerde genelde görüntü kartına pek özen gösterilmez. Ancak ben görüntü kartına da -çok para harcamadan- özen göstermeni öneriyorum. Sistem çakılmalarında başrolü oynayabilecek bileşenlerdendir çünkü... Ayrıca ilerde birden fazla monitör kullanmak istediğinde vs. ihtiyaçlarına cevap verecek bir kartın olsun.

Upgrade etmek üzerine sistem toplama konusuna şüpheyle yaklaşıyorum. Çünkü mimari değişmedikçe, harcanan para ile kazanılan performans arasında öyle büyük kazançlar olmuyor. Dolayısıyla işinizi yapabileceğiniz, güvenilir bir sistem toplama yoluna gitmenizi öneririm.

İçimden bir ses "başlığın konusu dışında kaldın" diyor ama... Şimdi dönüp önceki mesajların hepsini okuyacak takatim yok. ;)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri