Şu anki sistemimde 4 tane diski raid0 biçiminde kullanıyorum. Bu biraz riskli bir raid seçeneği, ancak düzenli yedek alarak bunu tercih ettim. Performans çok tatmin edici.
Şu an yeni çıkmış anakartların genelinde raid kontrolcüsü var. Hatta benimkinde 2 tane var. Sistem diskini SSD ile değiştireceğim için raid düşünmedim, gayet hızlı yürüyor. Ancak orada da ayrı bir raid kontrolcü bulunuyor.
Yeni sistem toplayacak olanlar, bu konuyu araştırabilir. Çift kontrolcü barındıran anakartlar mevcut.
Raid konusunu düşünenlere önerim şu olacak... Öncelikle sessiz diskler seçin. Ben Samsung diskler aldım ve çok memnunum. Bu disklerin cache'i 32mb. Aldığım dönemde WD'nin 64mb cache taşıyan diskleri vardı ve fiyatı neredeyse iki katıydı. Çok derinlemesine olmasa da test ettim. Arada vereceğiniz paraya değecek bir performans farkı yok. Hatta hiç yok diyebilirim.
Disklerin aynı marka ve model olmasını öneriyorum. Hatta ben direkt kutudan, ardarda duran 6 tane diski çekip almıştım.

)))
Bu disklerin ısınacağını göz önünde bulundurun. Eğer iyi, geniş ve kablo yönetimi konusunda iş gören bir kasanız yoksa, işiniz zorlaşabilir. Ya disklere bir biçimde bir soğutma sağlayın ya da daha iyi bir kasaya yönelin. Ben Cooler Master Haf-922 bir kasa kullanıyorum. Aldığım diskler zaten pek ısınmıyorlar ancak tam disklerin önünde, 140mm'lik bir fan düşük bir devirde dönüyor. Çok iyi iş görüyor. Oldukça serin ve sessiz diyebilirim.
Disklere taktığınız SATA kabloları etiketlemenizi öneriyorum. Eli sık sık kasaya girenlerdenseniz, Raid dizisindeki disklerden birinin kablosunu çekip sistemi çalıştırmanız felaketle sonuçlanabilir. Dikkatli olun.
Mutlaka düzenli backup öneriyorum. Sistem diskini raid yapma konusunu ben de pek faydalı bulmadım. Düşük kapasiteli ucuz SSD diskler düşünülebilir. 64gb'lik bir SSD'nin oldukça iyi sonuç vereceğini düşünüyorum. Ben şimdilik elimdekinden çok memnun olduğum için değiştirmeyi düşünmüyorum. Ama ruya makineye koşanları bilemem...
Gürültü ve ısınma konusunu önemsemenizi öneriyorum. Çünkü bunlar ısınan parçalar. Isı sistemin ömrünü kısalttığı gibi stabiliteyi de oldukça kötü etkileyebiliyor. Gürültü konusu da çok önemli. Diskin sesini kesmek gibi bir seçenek yok. Bir disk gürültülü çalışıyorsa, gürültülü çalışıyor.

Düşünün ki kasanın içinde bunlardan 6 tane var.