[Eski] İdealinizdeki şarkıcı?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Fascination fascinates me...

Ümit Besen öneririm. Beni benden almıştır bin kere.

Mustafa Keser'i de atlamamak lazım tabii... :D

Ben açıkçası müzikte erkek sesi çok fazla sevemedim. Belki de daha doğru erkeği dinlemedim ama Diana Krall ve Norah Jones benim favorilerim. Zaten bu iki inanılmaz müzisyen de birbirine yakın tarzda müzik yapıyorlar, ikisi de son derece sağlam piyano çalıyorlar ve en önemlisi ikisinin de ses rengi çok güzel.

Ses renginin yanı sıra, bir "şarkıcı"dan beklediğim başka bir şey de çok az eforla yeterince yüksek volume'da ses çıkarabilmesi. Yani gırtlaktan zorlanan bir ses üretmemeli şarkıcı. Örneğin Evanescence dinlediyseniz grubun vokalisti Amy Lee'nin güzel bir ses rengi vardır; biraz Mahogany olarak tanımlayabileceğim bir ses tonu. Ancak sesinin gırtlaktan zorlanıyor olması büyük bir eksi. Bunun tam tersi Şebnem Ferah'tır. Konserine gidenler Şebnem'in hiç zorlamadan ortalığı nasıl öttürdüğünü, ve bu yüksek volümde bile ses rengini nasıl koruduğunu iyi bilir.

Ancak Diana Krall ve Norah Jones konusunda ısrar etmemin sebebi biraz da bu iki müzisyenin "komple müzisyen" diyebileceğim insanlar olmaları. Hani bir insanın sesi güzeldir, ama detone olur. Hadi detone de olmadın, iyi piyano çalamaz. Hadi iyi piyano da çaldın, teoriye bu kadar hakim olamaz...

Tabi sonuçta hayatında şarkı söylememiş ve vokal müzik de pek dinlemeyen bir adamın cahil yorumları da olabilir bunlar. Ama tekniğin yanı sıra, zevk doğrultusunda da yorum yapılabileceğine inanıyorum.

Erkeklerde, doğal distortiona sahip sesleri sanırım daha çok seviyorum. Gerek Mesa Boogie distortionunu andıran sert bir ses olsun(James Hetfield, Max Cavalera :mrgreen: ), gerek midleri açık ve çatlak bir Marshall tonu olsun(Chris Cornell), gerek Matchless tüplü sesini versin(Louis Armstrong, Rob Dougan)... :p (Stingin overdrive' ı neye benziyor bulamadım, çok ilginç o. :) )

O bir yana, tınısı kendisine özgün adamlar güzel oluyor işte, müziklerine uygun yaratılmış ayrı bir enstrüman gibi. İdealimdeki şarkıcı da, benim şarkılarıma benim katamadığım, eksik kalan yorum gücünü getirebilen, çeşitliliği sesiyle sağlayabilen, beni şaşırtabilen biri olur, ses aralığı falan çok ilgilendirmez açıkçası. Kaymak gibi tertemiz ve çok tize kaçan özelliksiz erkek sesleri, oktav boyunu göstermek için yapılmış numaralar falan beni bozar. :)

Yorum gücü kuvvetli olduğu takdirde, Dave Gahan veya Nick Cave gibi karakterli bir bass vokali tercih ederim.

İlginç konu esasında. Vokalistlere de sormak lazım ideallerindeki müzisyeni. :)

awakeone' Alıntı:
Erkeklerde, doğal distortiona sahip sesleri sanırım daha çok seviyorum. Gerek Mesa Boogie distortionunu andıran sert bir ses olsun(James Hetfield, Max Cavalera :mrgreen: ), gerek midleri açık ve çatlak bir Marshall tonu olsun(Chris Cornell), gerek Matchless tüplü sesini versin(Louis Armstrong, Rob Dougan)...

:D :D :D Nereden aklına gelir böyle şeyler...

awakeone' Alıntı:
O bir yana, tınısı kendisine özgün adamlar güzel oluyor işte
Ozzy Osbourne 8) Mümkün değil başka biriyle karıştırmak.

Sinan' Alıntı:
David Bowie derim bende...

Normalde benim de NEDEN diye hatirlatmam lazim ama David Bowie oldugu icin affediyorum.

David Lindley. Sesi cok yuksek ve "beyaz reggae" turunu iyi beceriyor. Tabii taptigim (slide) gitarcilardan biri oldugunu soylememe gerek varmi bilmiyorum.

Paul Rogers. Bu adamin sesine hasta oluyorum. Yaslanmasina ragmen gencliginde soyledigi tonun ustunde soyluyor. Eger bir gun cover calmaya donersem listemin basinda Free ve Bad Company olacak. Ayrica daha duymadim ama Queen ile verdigi Albert Hall konseri cok iyi elestiriler aldi.

eddie vedder.. söylediği tüm şarkıları yaşıyormuş gibi içten söylediği için.. çoğu zaman şarkı aralarında durmayıp ah, yeah, uh vb şekillerde bizi şarkıya daha çok yaklaştırdığı ve şarkıya başka bir hava kattığı için.. aralık falan önemli değil.. nasıl söylediği önemli bence.. eddie abimiz dünyanın en iyi şarkı söyleyen vokallerinden biridir kanımca..

Bruce Dickinson: Ruh ve teknik mükemmel sözlerle ve ağır vibrasyon ile birleşip alarm gibi çıkar adamın gırtlağından.

Eric adams: Yaptıkları müzikle çok uyumlu bir ses.

Freddie mercury: Bunun nedenini söylemesek de olur sanırım.

Shirley bassey: Bu kadın şarkı söylemiyor..Kesinlikle başka bir şey bu..Söylediği her sözü anlatıyor.

Andi Deris-michael kiske: Helloween sevdiğim için.. :wink:

Ian Gillan: Süper bir ruh..Bir çok rock solistinin ilham kaynağı.

Ronnie james Dio: Gelmiş geçmiş en iyi metal solisti fikrimce. Kusursuz bir ruh ve yorum. Dik ve tok duyulan notalar. Canlı izleme şansım olduğu için mutluyum.

Graham Bonnet: Nedense pek kimse sevmez ama bence çok farklı bir yorumu var.

Chris Cornell: Soundgarden zamanlarında favori solistlerimdendi. Alice cooper'ın albümünde adamın sesini duymuş ve şaşırmıştım. Bir spoonman söylemek herkesin yapabileceği bir iş değil.

Robert Plant: Bunun da nedenine gerek yok bence..Yaşayan notalar. Büyü bence bu adamın şarkı söylemesi.

Jorn Lande: Dio, coverdale, seb. bach, chris cornell karışımı olağanüstü bir gırtlak. Yırtılan bir ses. Son dönemin en başarılı yırtık gırtlağı bence.

Elvis presley: Küçükken babam o kadar plak dinletti ki, aileden biri sanıyordum. :)

Arada ağır toplar var. Sıralama şeklinde yazmadım. Hepsini ayrı severim.

Gerçi söylenmiş ama ben perçinleyeyim :)

David Coverdale; geçen sene park ormandaki konseri tabiki kaçırmayanlardanım, yaş felan hak getire inanılmaz bir performansdı ki zaten herhangi bir şekilde performans düşüklüğü yaşamıyor adam yıllardır. "In the still of the Night" daki çıkış yeri hep kulaklarımdadır.

Lindsey Buckingham; Fleetwood Mac'teki performansını da çok severdim ama solo albümlerinde daha da feci sanki. Özellikle tek bir akustik gitarla kendi çalıp söylediği "Big Love" versiyonunu şiddetle tavsiye ederim herkese ( Elizabeth Town adlı filmin soundtrack'inde var)

Michael Kiske; Helloween'in Helloween olduğu zamanlardaki solisti, Keeper of the Seven Keys 1 & 2 albümlerinde vokalde o var. Öyle bir tize çıkış yok, yuhh bu kadar da olur mu dediğim yerlerde utanmadan ton atlar bir de sinir eder insanı :).

Myles Kennedy; Alter Bridge grubunun solisti, grubun diğer elemanları Creed grubun elemanları ( gitarist arkadaşlara da Mark Tremonti'yi tavsiye ederim, yeni jenerasyonun George Lynch'i bu adam bence :) ) İlk albümdeki performansı inanılmazdı Myles Kennedy'nin, ses rengi çok güzel, kafa sesi kullanımı vs. çok ama çok başarılı.

Norah Jones; Benim kişisel zevkim bu kadını dinlemek, sanki böyle içime huzur doluyor şarkılardanmıdır sestenmidir tam da çözemedim ama :) böyle yani.

Atomic Punk sana inatmış gibi olacak ama :) Ben Steve Hogart'a bayılırım. Evet Fish'i de çok severim ama Steve Hogart'ı bir solist olarak çok daha fazla beğeniyorum ve Marillion'a daha çok oturmuş buluyorum. Tabiki Fish ile birlikte Marillion'ın konsepti oldukça farklıydı.

Steve Walsh; Malum Kansas'ın vokalisti, ses rengi bir harika.

Stevie Wonder.

Teknik olarak olsun, yorumuyla olsun bence bambaşka biri.

Yaşayan en büyük erkek soul - funk şarkıcısıdır benim gözümde.

Hem Fish hem Steve Hogarth diyelim ortayı bulalım. :p

Fish tabi 25 yil onceki sesine sahip degil, Script For A Jester's Tear'daki falsettoları yapacak sesim kalmadi diye kendi söylüyor. Amma ; su anda oyle bir rengi var ki sesinin ; sanki butun o yılların olgunlugunu hissediyorsunuz. Ayrica gunde 1 paket sigara, 1 sise viski'nin de etkileri var. :)

Canlı soylerken Marillion zamanından parcalar 1,5 ton falan asagiya transpozeli mecburen... :wink:

13th Star adli son albumu alin diyecegim ama turkiye'de artik dagitimi yok Fish'in. En azindan biryerlerden indirin. Kendisi cok karsi degil yeni dinleyicilerin sarkilarini indirme olayina, onun icin rahat konusuyorum, begenirseniz sitesi www.the-company.com 'dan siparis verin, cunku plak sirketi yok, bagimsiz, kendi finanse ediyor herseyi, destek olalim. 8)

Kendisini 7-8 kez canli izledim (malesef solo kariyerinde yakalayabildim, yaşım itibari ile Marillion'dan ayrıldığı 1988'de orta ikideydim)
Herhalde o sahne hakimiyetine sahip adam da azdir. Izleyiciyi hipnotize eder. Köprüden atlayin dese atlayan cikabilir, o kadar etkileyicidir yani... :lol:

Steve Hogarth ise ipeksi ve cok teknik bir vokale sahip. Sarkiyi doldurur, tek gitarla albüm yapsa dinlenir. Henüz dinlemediyseniz vokal için Brave albümünden başlayın.Iyi de piano calar kendisi...Tabi Fish'le kıyaslamayın, apayrı bir tarzı ve ses rengi var.

Ayrica ; Chris Rea. Gitari ile birlesen yorgun sesiyle anlatimi cok dogal,samimi ve duygulu. Bıkmadan dinliyorum.

Yes / Jon Anderson. Herhalde bu ses rengine sahip dunyadaki tek adam. Dogal chorus effektine sahip. Yes'in komplike düzenlemelerinin uzerinde basit ezgilerle cok duru tertemiz bir vokal... Hastasıyım....

Arabesk fantazi camiasından Nejat Alp derim. Doğal reverb'li... Sesi gayipten veya kuyunun dibinden geliyor... 8)

Selamlar,
Yavuz

Kimiko İtoh - Follow Me

Kimiko İtoh Kendisi aslen japondur.

Fakat " Ghost in the shell 2 " Anime-manga filminin ,

bitişinde "kast" ekranında Rodrigo'nun ünlü gitar konçertosunu , adapte

edilmiş ingilizce sözleriyle seslendiriyor. Ve film bittikten sonra zaten kala

kalmışsınız , bir de onu sesi ve şarkı sizi koltuğa çiviliyor...

Alessandro Safina. Mükemmel bir teknik ve ses rengi. Pek çok dinleyici için en güzel erkek ses rengi baritonal tenor ya da tenoral baritondur (iki ses tipi farklıdır). Safina'nın çok hoş bir baritonal tenor sesi var.
Ses rengindeki armoniklerin doğallığıyla bazı şancılardaki yapaylıktan eser yok sesinde. Ayrıca hem yumuşak pasajlarda hem de dramatik fortelerde aynı temel rengi ve ince nüansları koruyabiliyor.

Freddie Mercury. Sesindeki hüzün ve problemlere rağmen "güçlü" olarak tanımlanabilen bir ses. Hem pop hem rock müzikte hatta Monserrat ile düet yaparken bile mükemmel bir bütünlük, doğallık ve hakimiyeti var. Basitçe söylemek gerekirse yeri doldurulamaz bir yorumcu.

Mark Knopfler: İyi şarkıcı olmak için bas bas bağırmanın şart olmadığını anlatan iyi bir örnek bence. Vokalin çok fazla öne çıkmadan ve müziğin genel toplamındaki herhangi bir enstrüman gibi kullanılabileceğini gösteren bir şarkıcı. Kriter ifade gücüyse basit fakat etkili bir şarkıcı.
Sting'de de benzer durum söz konusu tabii ki ses rengi olarak Sting'in çok daha hoş bir tablo çizdiği aşikar.

Amy Lee: Çok genç yaşına rağmen başlı başına bir okul denebilecek bir şarkıcı. Harika bir renk ve ifade gücü. Özellikle konserlerde bazen sesini fazla zorluyor olması ses kalitesini zaman içinde düşürmez umarım.

Tarkan: Ses rengi konusunda hangi türü severseniz sevin gözden kaçırmanınızın mümkün olmadığı "üst lige" ait bir örnek. Doğuştan gelen ses rengini şarkı söylerken daha da renklendirmeyi çok iyi biliyor üstelik.

Aklıma çabucak gelenler bunlar...

Geri