[Eski] 1 UPS'e Kaç Cihaz Bağlanabilir (?)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Gülünecek birşey yok bence. Kafamızı "aaa bak 0.7 demiş, o 0.8 olacak, bir de başlangıç akımları kondansatörlerden kaynaklanır demiş, bastırayım mat edeyim, ne kadar akıllı olduğumu göstereyim"den öteye çalıştırırsak insanlara ve kendimize daha faydalı oluruz. Eğer amacımız oysa tabii.

Ayrıca "başlangıç akımları kondansatörle ilgili değildir" diye bir ifade ile ukalalık yapmaya girişiyorsak, bir an önce devre teorisi ve elemanları kitaplarımıza geri dönmemizi tavsiye ederim. "Sadece kondansatörlerden kaynaklanmaz, bobinlerin de doyuma ulaşana kadar devreden soğurduğu bir akım vardır" deseydik olurdu. Ama "başlangıç akımları kondansatörle ilgili değildir" diye bir ifade bizi açık yakalamaya çalışırken daha fazla açığa düşürür. Ki ses cihazlarında kondansatörlerle karşılaştırıldığında kayda değecek hacimde soğurma yapacak bobin kullanılmaz. Öyle bir yer yok bobine oradaki kullanım alanında? Dolayısı ile ses ile uğraşan ama elektrik/elektronik temel bilgisi olmayan bir adama bobinlerin sebep olduğu start-up akımlarından bahsetmenin ne faydası olacak, onu hiç düşündük mü? Kafa karıştırmaktan başka birşey değil.

Neyse, sayemizde öğrenmiş oldular arkadaşlar, en azından su soğutma pompalarını UPS'e bağlarken bobinlerin de start-up akımı olduğunu hesaba katarlar ona göre UPS seçerler artık. Malum önümüz yaz. Kışın da kesintisiz bir ısıtma için UFO ısıtıcılarını UPS'e bağlarken UPS'in tam gücünden faydalanabileceklerini öğretmiş olduk, zira saf rezistans var, kosinüs fi 1. Süper ses kayıtlarına devam edebiliriz.

M.

Öncelikle işin kompanzasyon panosuna geldiğine tebessüm ettim. Ukalalık yapacak biri de değilim. Her nekadar yıllardır akustik ile uğraşsamda aslında elektrik-elektronik müh. olduğumdan dolayı böyle bir sürü bilgi kalmış kafamda.Yardıma ihtiyacı olan için bilgi paylaşmalımıyım? Yanlış gördüğüm şeyi düzeltmelimiyim? Yoksa burada herkes herşeyi biliyor da bizim bilgimize ihtiyaç mı yok? Ben iyi niyetle yardım etmek istedim, hiçbir çıkarım olmamasına rağmen. Diğer bir yandan; konuyu açan arkadaşla yazışmalarımızdan sonra bu iş çözülmüştü. Yanlış birşey yazmadığıma ve arkadaşı yanlış bilgilendirmediğime göre konunun bu kadar uzamasına gerek var mı?

Yooo, bilginize ihtiyaç yok diye birşey söylemedim, onu sorgulamanıza gerek yok. Burası bir paylaşım yeri neticede. Sadece bir tarafı düzeltmeye çalışırken diğer tarafı yıkmayın.

"Başlangıç akımlarının kondansatörle ilgisi yoktur" ifadeniz tek başına ne kadar yanlış bilgi verdiğinizi göstermeye yeterli. Ses cihazlarının içinde elektrik motoru olmadığına göre oradaki "demoraj" akımına motor bobinleri sebep olmaz, başka bir şey sebep olur. Nedir o? Boş kondansatörler ilk enerjilendirme anında tam şarj olana kadar yoğun bir akım çekerler, şarj sürecinden sonra da devre normal sukunet akımına geri döner. Dolayısı ile bunu önce sırf kendi söyleyeceğinize yer açmak adına reddedip sonra ses devreleri ile alakası bile olmayan bir devre elemanı üzerinden aynı prensibi izah etmeye çalışmak bir "düzeltme" ya da "doğru bilgilendirme" değildir.

Ayrıca düzelttiğinizi söylediğiniz kosinüs fi değeri, tamamı ile şebeke şartlarına göre belirlenen bir değerdir, kat'i değildir. Daha doğrusu, sisteme bağlanan cihazların kapasitif/indüktif karakterine göre o değer her an değişebilir. O yüzden "Gerçek kosinüs fi değeri bilinemiyorsa takribi 0.8 alınır" denir. Güç hesaplamasında bunu 0.7 yapmak da bir yanlış değildir, tam aksine kullanıcıyı korur. Dolayısı ile o 0.7'yi 0.8 yaptırmakla son kullanıcıya iyilik yapmış da olmuyorsunuz.

İnsanları ehil olmadıkları bir konuda bilgilendirirken toleransları onları koruyacak şekilde vermekte fayda var.

İyi yazışmalar.

M.

Konuyu uzatmamak adına birşey yazmıyorum. Umarım bunları bir gün karşı karşıya tartışırız. Dediğim gibi konuyu açan arkadaş ups hakkında doğru bilgiyi almıştı. Önerdiğim ups zaten 2000va. Buraya kadar uzaması, bu kadar teknik detaya dökülmesi gerekmiyordu.

Mehcem bey,

Forumdaki yazılanları iki kez okudum.Konunun neden böyle bir süreç içerisinde devam ettiğini merak ettim.Ancak konuyu uzatmaktan ve bilgi vermekten öte ,baskı kuraran bir yapıda cevaplar verdiğinizi sezdim.Forumun "sahibi" olmak gibi bir amacınız yok ise verilen bilgilerin doğruluğunu "malımı bilirim" den öte matematiksel tabirler ile örneklemenizi yeğlerdim.Doğruluğu kesin olan şeyleri çarpıtmadan iletmek daha iyi bir yaklaşım olacaktır diye düşünmekteyim.

Merhabalar,

Matematiksel örneklerle yeterince izah ettiğimi düşünüyordum, nerede eksik kaldığımı söyleyebilirseniz o şekilde tekrar ifade etmeye çalışayım.

M.

Çok güzel bilgiler paylaşılmış,benim nacizane eklemek istediğim,böyle büyük UPS'ler için mutlaka havalandırma(soğutma anlamında) öngörülmeli.

Havalandırmasız mahaller kullanılmamalı.

Benim merak ettiğim olay şu. Farzedelim 1000va bir ups aldım. Laptop'umun şarj cihazının üzerinde şunlar yazıyor:

Input: 100-240VAC 1.7A 50-60hz
Output: 18.5 VDC 3,5A 65W

Burada bilgisayarım şarj cihazına bağlıyken hesaplamam gereken enerji tüketim miktarını input'a göre mi yoksa output'a göre mi almalıyım? Input'a göre alacaksam da 100 Volt 1,7A'e göre mi yoksa 240 Volt 1,7A'e göre mi hesaplayacağım? Yani merak ettiğim, Laptop'um şarj cihazına bağlı çalışırken kaç watt enerji harcıyordur. Intel'in sitesinde anakart + işlemci güç tüketim değeri TDP 52 watt görünüyor, bunun üzerine lcd, harddisk, wi-fi falan dersek 65watt bilgisayarın kullandığı güç olarak doğru gibi. Ama şarj cihazı da ısınıyor, orada da bir enerji tüketimi söz konusu. Kısacası laptop, şarj cihazına bağlıyken harcadığı enerjiyi nasıl hesaplayabilirim.

Asıl sorum, laptop şarj cihazına bağlıyken, şarj cihazı artı adsl modemimi bu 1000va'lik ups'e bağlarsam aşağı yukarı kaç saat/dakika internet kesilmeden, elektrik kesintisi geçiririm? Modem de aşağı yukarı 15 - 20 watt enerji harcıyor.

Input'a göre alacaksın, zira senin UPS'ne bağlanacak olan devre o devredir. Output değerleri input/ouput arası devre kayıplarından dolayı input'tan daha az olabilir. Dolayısı ile sana 18 Voltta 65W çıkış veren bir cihaz, UPS'den 65W'tan daha fazla bir güç çeker. Aradaki fark, güç kaynağının verim katsayısına bağlıdır. (Eğer %90 verimle çalışıyorsa sana 65W çıkış verebilmesi için şebekeden -yani UPS'den 73W çekmesi yeterli olur. Ama eğer verimi %60-65 ise -ki lineer tip trafolu güç kaynakları hep o verimlerde çalışır- o zaman sana 65W verebilmek için şebekeden 100W ve üzeri bir güç çekmesi gerekir. Aradaki fark güç kaynağının üzerinde kaybolur gider.

Eğer güç kaynağının verim oranını bilmiyorsanız -ki üretici vermediği sürece bilemezsiniz- o zaman cihazın üzerindeki input devresi değerlerini göz önüne alın.

M.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri