[Eski] 2. Hardisk Montajı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

aristo

Yeni üye
160 GB lık samsung hardiskimden tık tık diye sesler geliyordu, kafa vuruyor dediler, yeni bir tane aldım 200 GB'lık sonra eskisine format atıp sistemi tekrar kurdum çalışır oldu. Şimdi elimde 2 hardisk var. 160 GB'lık hardiski nasıl bilgisayarıma dahil edeceğim. Kasaya montajı yaptım, power supley dan bir güç, anakarttan da bir sata kablusu bağlayınca iş bitecek mi? Yoksa bios tan ayar yapmam gerekir mi?

Bir de bu harddiski kullanmalımıyım, ileride yine tık tık lamasın. Bilgilerim uşmasın :roll:

teşekkürler

Eskisine format attým deyince 160gb lýða format atýp sistem kurduðunu varsayýyorum.

Sonra onu sisteme nasýl dahil edeceðini sormuþsun, orasýný anlamadým.

Sisteme dahil edemiyorsan nasýl sistem kurdun üzerine?

Ve gelen seslerin içeriðine göre deðiþir evet fakat normal seslerinden farklý sesler ise ben güvenmezdim.

200 GB'lık yeni hardiskime kurdum sistemi artık asıl hardiskim o oldu. Ancak diğerini denemek için 200 GBlıktan kabloları söküp eskisine taktım ve format atıp yeniden sistem kurdum, bozuk olan da çalışamaya başladı. Şimdi diyorum ki 200 GBlık benim asıl HD olsun, bu 160 GB (eskiyi) olanı da madem çalışıyor artık çöpe atmayım. Formatlayıp (sistem kurmadan)yedek disk niyetine kullanıyım diyorum.

Umarım anlaşılır olmuştur :)

Bağlantı yapmayı bilmiyorum ama, eve geldim pc goldun bağladığı kablolardan kopya çekerek 160 lığı bağlayıp format attım. Şimdi şöyle mi yapmalıyım :

Anakartta (asus) 2 tane sata yeri var tekine 200 lük bağlı yeni aldığım. Anakarttaki sata dan 2. bir kablo ile 160 lığa bağlayacağım. Sonra Power supley dan bir güç kablosu (200 lük tekine bakıp anlarım hangisi ) bağlayacağım. Sonra bios a gidip boot tan imaster (200 GB) ve slave (160 GB) olarak ayarlayacağım.

oldumu üstadlar, patlamasın sonra :lol:

160 lık Harddiskinde kafa vurma sorunu varsa ve garantisi hala geçerliyse (Samsung için 3 senedir) bence hiç uğraşmadan değiştir.
HD çalışsa bile ileride bad sector veya başka bir problemi yapma ihtimali çok yüksek. Nedense karşılaştığım bozuk harddisklerin %90'ı Samsung marka oluyor. :roll:
Hatırlıyorum da geçenlerde bir arkadaşımın bozulan Samsung harddiski senin yaşadığın kafa vurma mevzusunu genelde 11/8 lik ritm ile araya bazen progressive tadında ataklar katarak yapıyordu. :? (ciddiyim)

aristo' Alıntı:
Bağlantı yapmayı bilmiyorum ama, eve geldim pc goldun bağladığı kablolardan kopya çekerek 160 lığı bağlayıp format attım. Şimdi şöyle mi yapmalıyım :

Anakartta (asus) 2 tane sata yeri var tekine 200 lük bağlı yeni aldığım. Anakarttaki sata dan 2. bir kablo ile 160 lığa bağlayacağım. Sonra Power supley dan bir güç kablosu (200 lük tekine bakıp anlarım hangisi ) bağlayacağım. Sonra bios a gidip boot tan imaster (200 GB) ve slave (160 GB) olarak ayarlayacağım.

oldumu üstadlar, patlamasın sonra :lol:

Sata girişlerine harddiskleri bağlıyorsun. Sonra iki harddiske de ayrı ayrı power supply kablolarını bağlıyorsun. Ardından, bios ayarlarına girip boot device olarak, windows hangi harddiske kuruluysa onu seçiyorsun. Sonra da windows a girip, diğer harddiskine bakıp, artan kapasiteye bakıp seviniyorsun. =)

Tamam bir deneyim şunu çarpılmazsam ya da küçük çaplı bir patlama olmazsa yazmaya devam ederim :)

Bu arada bu harddiski kullanmak mantıklı mı acaba tam olarak şöyle olmuştu :

Windows açıkken işlem yapıyorum, HD lambası sürekli yanıyor ve çıt çıt diye 2 saniyede bir periyodik ses geliyor. (bu ses şeye benziyor, hani 56K modemlerde bağlan derdik sonra ÇIT diye bir ses gelir ve numaraytı çevirir sonra kuş sesleri gelirdi işte kasadan gelen ses de tam o çeviri sesi gibi ÇIT diye) Bu çıt sesi 10-15 defa geldikten sonra mavi ekran çıkıyor ve ekranda bir sürü saçmalık yazıyor :

İşlem yaparken hata oluştu. Bu hata en son yüklediğiniz bir yazılımdan olabilir, yazılımı kaldırmayı deneyin. Sistem zarar görmesin diye windows kapatıldı.

0000X0E000 0000F004D0000 0000&00f 00004020K0X

blaaa bla bla.....

Sonra restart atıyor makine ve ram i sayıp windows yükleniyor penceresinde yükleyemeyip, tekrar restart atıyor ram i sayıyor ve windows u yükleyemeden bi daha restart.... sabaha kadar böyle :evil:

Şimdi bu harddisk kafa vuruyomuş dedilerdi (ne demekse!)

**Ee ben şimdi bu HD kullanırsam ilerde yine kafa atmasın bana :) Ya da şöyle yapiim takıyım bu lanet HD i. Önemsiz bazı evraklarımı yükelrim MP3 falan. Bozulsa da atarım çöpe giden evraklar önemsiz nede olsa. Ne dersiniz az da değil yaa 160 GB.

harddisk'in elektrik girişinin olduğu arka kısmında jumper denilen devre tamamlayıcılar vardır, bunlar diskin master veya slave olup olmadığını belirler, muhtemelen cd-r ve ayrı bir hdd daha kullandığın için jumper ayarı yapman gerekiyordur.. hdd'in üzerinde jumper tablosu ve nasıl konfigure etmen gerektiği yazıyordur büyük ihtimalle..

kafa vurması demek; bildigimiz gibi hdd teknolojisi hala mekanik işleyen bir teknoloji ve manyetik disklerin üstüne manyetik yazabilen bir kafa sayesinde data işlenir.. normalde diskin elektriği kesilince hdd bu yazıcı kafayı diskin üzerinden çekip, diskin zarar görmesini engeller.. fakat bazı durumlarda disk elektriği keserken kafayı bir şekilde diskin veya disklerin üzerinden çekemez, yada yarım bir şekilde kalır.. durum böyleyken disk bir daha çalıştığında ise %10 bir ihtimalle kafa normal yerinden başlamadığı için disk üzerindeki balansı kaybolur.. yani otomobil lastiklerindeki rot/balans ayarı gibi düşün.. diskin bazı yerlerinde kafa diske çok yakın olduğu için, disk üzerine direkt temas eder ve bu temas diske zarar verdiği gibi otomatik olarak diski de durdurur..

bu yüzden kafa vurması denilen problem disklere çok fazla zarar verdiği gibi tamir edilmeside hemen hemen imkansızdır.

accuracy' Alıntı:
harddisk'in elektrik girişinin olduğu arka kısmında jumper denilen devre tamamlayıcılar vardır, bunlar diskin master veya slave olup olmadığını belirler, muhtemelen cd-r ve ayrı bir hdd daha kullandığın için jumper ayarı yapman gerekiyordur.. hdd'in üzerinde jumper tablosu ve nasıl konfigure etmen gerektiği yazıyordur büyük ihtimalle..

Onlar Sata larda yok. Satalardaki jumperlar veri alışveriş hızını ayarlıyor.

Harddiskten normal olmayan sesler geliyorsa o diskten ümidi kesme zamanıdır. diğer arkadaşların da söylediği gibi..
Ama ben bir diskten ümidi kesmeden her zaman sert bir format atmayı dener, o diske bir şans daha veririm. Eğer diski tanıtabildiysen, bios içinde görünüyorsa, ki bunu muhtemelen yapmışsındır, Sata IDE den daha kolay tanıtılıyor, denetim masasında, yönetimsel araçlar içinde, bilgisayar yönetimi bölümüne gir. Eğer diski sorunsuz tanıtabilmişsen, burada görebilirsin. Bölümleri sil, yeni bölüm oluştur ve hızlı seçeneğini işaretlemeden diskine bir biçimlendirme yap. Eğer bu işlem uzun sürerse, özellikle belli bir veya birkaç bölümde uzun beklemeler olursa, o diskin artık kabını söküp duvarına süs olarak asabilirsin, çok güzel ayna oluyor :D
Ama yok inatla bu diskle aramda sıkı bir bağ var, bir anda 160 GB ı çöpe atmak istemiyorum diyorsan, buradaki programları deneyebilirsin.. Düşük seviye format (Low Level Format).. şimdi ekliyorum.

http://www.oguzdemir.com/kraldevre/index.php/32

Yok bunlar da olmadı, ayna işi de beni bozar diyorsan, karşı ödemeli bana gönderebilirsin, ben duvarıma asarım. 20MB, 40MB aynalardan sonra 160GB epey iyi olabilir :lol:

Harddisklerin içinden çýkan mýknatýslar süper oluyor! Ýkisi arasýna parmaðýný kaptýrmamaya çalýþ hehe...

Systemx, þunu eklemek istiyorum: 80ler ve 90lardan bilinen þu "low level format" hadisesini son 10-12 yýlýn harddisklerinde yapmak teknik olarak mümkün deðildir. Reinitialization olarak bilinen ve low level format ile alakasý olmayan bir iþlem eski geekler tarafýndan hala llf olarak adlandýrýlýyor ama doðrusu bu deðil. Artýk disklere low level format atýlamýyor yani.

Bunun dýþýnda bütün partitionlarý silip sýfýrdan bir deneme amaçlý format atýlmasý gerektiði görüþüne katýlýyorum.

Low level format tarihçesi ile ilgili bilgiye þuradan ulaþýlabilir:
http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_formatting

Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
Harddisklerin içinden çıkan mıknatıslar süper oluyor! İkisi arasına parmağını kaptırmamaya çalış hehe...

Haklısın Batuhan oldukça eğlenceli oluyor. Bir arkadaşım da içindeki step motordan model uçak yapabilmek için bayağı kafa yormuştu
hatta bobinleri yeniden saracağını ,uçağın denge problemlerinden de başka bir mesele kalmadığını söylemişti . (o günden beri karşılaşmadım zaten :) )
Ya aslında biraz alakasız olacak ama gece gece uyuklarken nedense kafayı taktım
Google da araştırmama rağmen bulamadım.
Hardiskin içindeki mıknatısların türü nedir ?
Neodimyum veya samaryum olabilir mi acaba ? :roll:

Batuhan teşekkürler..
Hergün yeni birşeyler öğrenmek, öğrenmek için hala zaman var diye beni umutlandırıyor.. :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri