[Eski] 4gb RAM Sorunu

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ayk08

Yeni üye
Merhaba Arkadaşlar, kesin başlığı görünce yine mi aynı sorun diğceksiniz, ama bu sefer durum farklı.
Windows 7 Ultimate 64bit işletim sistemim var ve 4 adet 1gb 667mhz ram bulunuyor, ama şu şekil bir yazı ile karşılaşıyorum.

Yüklü bellek (RAM): 4.00 GB (kullanılabilir miktar: 2.94 GB)

Bunun mantıklı bir açıklaması olmalı?
Anakart: Asus P5B (8GB 800Mhz RAM Desteği bulunuyor)
RAM: Kingston (Hepsi aynı marka aynı model)
CPU: Core 2 Duo 2.13Ghz E6420 (64Bit desteği bulunuyor)

bilgisayardan soğudum bu nedir yahu. Bunun bir çözümü varmı forum sitelerine baktım ama BIOS'tan ayarları varmış. Bakmadığım yer kalmadı hiçbir ayarı yok.

32 bit işletim sistemleri 3gb ram destekliyor. istersen 10gb tak ama 3 gb kullanabilirsin. 64bit işletim sistemi kullanman gerekiyor eğer 3gb ram sana yetmiyor ise.

ayk08' Alıntı:
Windows 7 Ultimate 64bit işletim sistemim var ve 4 adet 1gb 667mhz ram bulunuyor...

ROMEO' Alıntı:
32 bit işletim sistemleri 3gb ram destekliyor. istersen 10gb tak ama 3 gb kullanabilirsin. 64bit işletim sistemi kullanman gerekiyor eğer 3gb ram sana yetmiyor ise

Bence de ekran kartının paylaşımlı bellek kullanması gibi bir durum olabilir.

evet oraları okumamışım, sabırsızlık kötü birşey. senin de dediğin gibi ekran kartı yemiştir geri kalanını. :)

evet oraları okumamışım, sabırsızlık kötü birşey. senin de dediğin gibi ekran kartı yemiştir geri kalanını. :)

Evet aynı problem benim laptobumda da oldu.Aynı miktarlar ve 667mhz lik 4GB ram.

Problemi yaratan ekran kartının kendisinden ziyade windows 7. Biostan bir ayarlama yapabiliyorsan ne ala (ben yapamamıştım - aslında 512mb olarak belirledim, nede olsa müzik yapıyoruz oyun oynamıyoruz dedim ama win 7 sallamadı) Sonuçta bu kadar miktarlık belleği ekran kartına paylaştıran işletim sistemin.Çünkü ben biostan 4GB görebiliyorken ve ekran kartı hafıza miktarını elle 512MB belirlemişken her açtığımda windows 7 1GB dın üzerinde belleği ekran kartına kullandırıyor. (bunuda driver ekranından görebiliyorum, paylaşımsız hafıza 128MB paylaşımlı hafıza 1GB demekte)

Sanırım windowsun yeni arayüzü buna neden oluyor, Aero nanesi yapıyor bunu.İşin ilginç tarafı aeroyu kapadığımda müzik programlarımda inanılmaz bir çıtırtı oluyor o nedenle windos 7 ye bıraktım ayarlamayı o bildiği gibi yapsın. :)

Sorun ekran kartından ziyade, anakartın chipset'inden kaynaklanıyor olabilir. Bazı intel chipsetli anakartlarda, işlemci 64 bit olsa bile, chipset 32 bit olduğu için bu durum kaynaklanabiliyor, başka yerlerde okuduğum kadarıyla.

Tabi paylaşımlı ise ekran kartı ve durumu bios'tan kontrol edebiliyorsan, ekran kartı da olabilir problem.

Denedim olmadı çabalarımın sonu nihayete varamadı. :D :D. Bıktım usandım bende XP Pro. 32Bit kurdum tekrar 2.93GB RAM görüyor ama napalım kaderimiz, en azından XP :D. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Bu konudan şunu anladım "64Bit destekliyen, 64Bit uyumsuzluğu."

Google üzerinde "3gb switch" diye aratirsan,ulasacagin yazilim, windowsun kendisine calismak icin 2gb ayirma özelligini, 1gb olarak sinirlayacak.

Böylece sana 3,25gb civarinda kullanabilecegin RAM kapasitesi kalacak.

Bu arada bende XP Pro 32bit kullaniyorum.

Erdoğan abi ben bu "3gb switch" yazılımını bulamadım? Nasıl yapacağımı anlatırmısınız? Teşekkür ederim

Verecegim bilgiler Windows XP Professional icindir.32 bit versiyonu.

Boot ini. sayfasina ulasman lazim.

HowToEditBoot.iniFilesInWindowsOperatingSystem.jpg

Acilan sayfada muhtemelen görüntü su:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS.0
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS.0="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Bu texti su altta yazan textle copy/paste teknigi ile degistir.

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional mit 3 GB Swich" /noexecute=optin /fastdetect /3GB
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional Standart-Installation" /noexecute=optin /fastdetect

Ok ile cik.

Tabiki PC'nde 4 GB Ram oldugunu varsayiyorum:)

Windowsu yeniden baslat.Acilirken sana 3gb switch alternatifini sunacak.

Secip secmemek senin elinde.

Bende sorunsuz calisiyor.

Verdiğin kod Almanca XP için ama Erdoğan abi, okuyan anlamayabilir :)

Windows 7'de 3GB switch'in nasıl yapılacağını da Autocad'i yapan Autodesk firmasının web sitesinde anlatmışlar:

http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/item?siteID=123112&id=9729516&linkID=9240697

To enable the 3GB switch on Windows 7 & Vista™

Right-click Command Prompt in the Accessories program group of the Start menu. Click Run as Administrator.
On the command line, enter "bcdedit /set IncreaseUserVa 3072"
Restart the computer.

To turn off the 3GB switch on Windows 7 & Vista

Right-click Command Prompt in the Accessories program group of the Start menu. Click Run as Administrator.
On the command line, enter "bcdedit /deletevalue IncreaseUserVa"
Restart the computer.

XP ve öncesi 32-bit NT bazlı sistemler ile ilgili Microsoft dokümanları:

http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/pae/paemem.mspx

http://support.microsoft.com/kb/833721

ve

http://support.microsoft.com/kb/171793/

M.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri