[Eski] Acil Yardım !!

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Karaarslan

Yeni üye
Bir dostumun elinde farklı çözünürlük ve bit değerlerine sahip wmv. uzantılı dosyalar var bunları montajlamam için bana yolladı.
Herbir dosyanın içerisine sadece arkadaşın logosunu koyup tekrar kaydetmem gerekiyor dosyanın çözünürlük ve bit değerini değiştirmeden.
Amatör olarak montajı yapıyorum ama yine aynı çözünürlük ve bit değerini ayarlayıp kayıt yapamıyorum. (Kayıt yapıyorum ama istediğim bit değerini giremiyorum kullandığım program bu değeri değiştiriyor)

Bu arada elimde sadece Windows movie Maker ve Corel Video studio 12 var.

Örnek olarak dosyaların çözünürlük ve bit değerleri şöyle.

QPC4-600X450-480KBps.wmv
QPC-test-174X144-80kbps.wmv
QPC-test-320X240-125kbps.wmv
QPC-test-350X288-150kbps.wmv
QPC-test-600X450-360kbps.wmv
QPC-test-720by576-700kbps.wmv
QPC2-1280x720-4.1MBps.wmv
QPC2-1280x720-1300KBps.wmv

Nasıl yapmam gerektiğini bilen arkadaşlar varsa anlatırlarsa sevinirim.
Yada hangi programı kullanırsam bu istediklerimi yapabilirim.
Çok fazla bu konularda fikrim olmadığı için bilen arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var..

Şimdiden cevaplar için teşekkürler..

Dosyaların çözünürlük ve hacimlerini değiştirmemeniz Allahın emriyse o zaman onları bir flash dökümanına alıp orada her birini hacmine göre akıtabilirsiniz. Flash dökümanının içinde çözünürlüklerine uygun boyutta alanlar açın, oralara import edin, her birine timeline'da sırayla yer verin (ya da aynı anda, artık nasıl olmasını istiyorsanız).

Karaarslan' Alıntı:
...Herbir dosyanın içerisine sadece arkadaşın logosunu koyup tekrar kaydetmem gerekiyor dosyanın çözünürlük ve bit değerini değiştirmeden...
Eğer ulaşılmak istenilen sonuç, değişmeyen dosya boyutuysa, bence çözünürlük ve bit değerini sabit tutmaya çalışmak işe yaramaz. Dosyaların boyutları yine de değişecek yani.

Gerçekten bunu neden istediğinizi anlamadım. Hiç karşıma çıkmayan bir istek.
Sabi-R'nin önerdiği yöntemin de nasıl olduğu hakkında bir fikrim yok.
Kolay gelsin.

Ben video konusunda deneyimli biri değilim ama -bit değerinin değişmesi- gayet doğal değil mi?

Şöyle ki; kbps nedir? Kilobit per second (saniye başına kilobit değeri)

Şimdi diyelim elindeki bir görüntünün saniye başına kilobit (kbps) değeri 100 olsun. Sen bunun üzerine saniye başına kilobit değeri 20 olan bir imaj (logo) ekliyorsun. Oluyor mu sana toplamda saniye başı 120 kilobit !?

O hesaba göre enstruman ekledikçe, yaptığın .wav ya da mp3 çıkışların da boyutları değişmesi gerekmez mi?

Ekleyeceği logo ayrı bir layer olarak kalmayacak, bir şeylerin üstüne gelmiş olacak.

experience' Alıntı:
Ben video konusunda deneyimli biri değilim ama -bit değerinin değişmesi- gayet doğal değil mi?..
"bit değeri"nden kasıt, yanılmıyorsam encoder'ın uygulayacağı sıkıştırma oranıyla ilgili, sonuçta çıkacak dosyanın boyutuyla ilgili değil.

experience' Alıntı:
...Şimdi diyelim elindeki bir görüntünün saniye başına kilobit (kbps) değeri 100 olsun. Sen bunun üzerine saniye başına kilobit değeri 20 olan bir imaj (logo) ekliyorsun. Oluyor mu sana toplamda saniye başı 120 kilobit !?
Sanıyorum tam olarak dediğin gibi çalışmıyor/sonuçlanmıyor, ama render edilecek görüntüde değişiklik olduğu anda aynı dosya boyutunu elde etmek mümkün değil. Orada haklısın.

Yalnız Karaarslan'ın elde etmek istediği şey dosya boyutuyla ilgili olmayabilir.

Berkay' Alıntı:
...Ekleyeceği logo ayrı bir layer olarak kalmayacak, bir şeylerin üstüne gelmiş olacak.
Evet, dolayısıyla "resim" değişecek. Dosya boyutu da.

Uygulananın bir "sıkıştırma", ve sonuçta çıkacak dosyanın boyutunun da bu sıkıştırma algoritması sonucunda değişken dosya boyutu yaratacak bir işlem olduğunu unutmayalım.

Miksten bir enstrüman çıkartıp, aynı süredeki farklı miksi mp3 haline getirdiğinizde, aynı sıkıştırma oranını kullanmış olsanız da, dosya boyutu değişir örneğin.

Sorun dediğim gibi dosya boyutuyla alakalı değil, boyutun azalması ve çoğalması önemli değil..önemli olan bu dosyaların render dan sonra aynı çözünürlük ve ilk mesajda belirttiğim bit değerlerinde kaydedilmesi ..

Arkadaşımla konuşmamda bu dosyaların bu şekilde Amerikada bir encoder şirketinde hazırlandığını öğrendim yani bu dosyaların sadece software ile yapılması mümkün değilmiş hardware ile yapılmış..

Amaç ise uzak bir serverdan bu da Marshall Media Encoder üzerinden son kullanıcıya net üstünden yayın yapmak ..
Değişik bit ve çözünürlük değerleride cep telden tv ye kadar farklı çözünürlükte alıcıya net üstünden yayın aktarmak..

Flash'a alındıktan sonra tabii artık onlar .wmv olarak seyredilmez, .swf ya da .flv olarak seyredilebilir kullanıcı tarafından. Bir de Flash'ın sıkıştırması zaten sıkıştırılmış olan .wmv dosyalarının kalitesinde düşmeye sebep olur. Ama bunların hepsi seyirci açısından olan kısmı. Yoksa dosyanın orijinal çözünürlük ve hacmini, istenen bant genişliğini aynen korur Flash, ister orijinal dosya dışarıda olup link verilsin, ister Flash dökümanının içine alınsın.

kullandigin NLE hakkinda hic bir bilgim yok.
son surum final Cut a ulasimin varsa cok basit.

file lari import et. bir adet sequence ac.
tek bir file i cek sequence birak. final cut sana file ile sequence setting in ayni olmadigini degistirmek isteyip istemedigini sorucak.
evet de.

logo nu koy
export with sequence setting dersen ve her file icin bunu yaparsan bit ve compression ile oynamazsin.
file lari ancak bu yontem ile kalitesini %100 yakin koruyabilirsin.

bol sans
berk

P: unuttum kullandigin mac de Perian yuklu olmasi lazim. googla cikar. free codec paketi

öncelikle elindeki videolar farklı formatlarda çekilmiş. gördüğüm kadarıyla iki adet hd çekilmiş dolayısıyla 16:9 formatlı video var gerisi de 4:3 çekilmiş videolar onların da orjinal boyutta olan sadece bir tane var galiba diğerleri ise farklı boyutlara düşürülmüş. aslında çözüm kolay ama öncelikle sana tavsiyem evde kullanıma en uygun olan adobe premier pro 2.0 yüklemen. movie makerla bu işi çözmen pek mümkün değil.

sonrasında hangi formatta çıkış alacaksan ona uygun bir proje dosyası açman. yani 16:9 ya da 4:3 seçeneklerinden birini seçeceksin. elimde hd çekilmiş görüntü var madem hd dosya açayım diye düşünme çünkü boyut olarak hd boyutunda doğru ama artık o elindeki dosyaların hd özelliği azaldı boşu boşuna elindeki diğer videoların kalitesini düşürmekten başka bir şeye yaramaz.

kararını verdikten sonra proje dosyanı açıp elindeki dosyaları import ettiğinde karşılaşacağın ilk sorun videolar arasındaki boyut farklılıkları olacaktır. hemen hemen bütün kurgu/montaj programları 4:3 dosya açtığında 720-576 ; 16:9 açtığında ise 720-480 boyutlarında açılır ve dolayısıyla senin dosyaların ya büyük ya küçük kalacaklar. ve sen bunlar üzerinde montaj yaptığında çıkışı hangi boyutta alırsan al elindeki görüntü koca bir siyahlığın içinde küçük bir video -ki her videonun farklı boyutu olduğundan her biri de farklı boyutta video- ya da görüntünün büyüklüğünden dolayı kaybettiğin görüntüler elde edeceksin. bunu çözmenin iki yolu var ya elindeki videoları önce tek bir standart boyuta (720-576 ya da 720-480) çevirip onun üzerinden montaj yapıp çıkışta hangi boyutta istiyorsan o boyutta ve formatta almak ya da bunu premierin içindeki efektler yardımıyla her birine büyüme küçülme oranları vererek aynı boyuta getirmek ve çıkışı gene istediğin boyutta ya da formatta almak.

filmi bitirdin çıkışını alacaksın diyelim, premierin çıkış ayarlarında her tyürlü format,boyut ve bit seçeneğine ulaşabilirsin. böylece elindeki filmin ögürntüleri bir önceki aşamadan dolayı eşitlendiğinden istediğin boyuta çevirebilirsin. kpbs ile de uğraşmana gerek kalmaz çünkü program çıkarken hangi değerde seçersen toplu halde hepsini encode eder böylece hangi değeri istiyorsan onla çıkış alırsın.

Geri