[Eski] Analog Synth Geyiği

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Ebay de görüğünüz fiyatları 3 e bölün o zaman piyasa fiyatına ulaşabilirsiniz.
E bay den alış veriş yapıp keklenmeyin derim ben size sattığı fiyattan kendisi sattğı malın aynısından en az iki tane daha alıyordur. Türkiyede de böyle keklenenler mevcut ne yazık ki. Analog fiyatları abartıldığı kadar yüksek değil
bunlarında para edeni var etmeyini var. Biraz da şans işi 150 dolara jüpiter8 bulanda var 5000 dolara alanda.

Bu dediklerinize maalesef pek katılamayacağım. Bir ürünü sahibinden direkt almak elbette bazen daha ekonomik olabilir. Mesela ABD pazarında Craig's Lİst bu tarz bir yer. Bazen de ebay satıcıları local pick up seçeneği sunuyor. Yani gel yerinde gör sonra teklif ver diyor. Ama yine de satılan ürünlerin çoğu çürük aletler. Özellikle ebay'den ürün alırken feedback yüzdesi 99 ve üzeri olan ciddi satıcılardan aldığın ürün güvenilir oluyor. Zaten hayatta bir defa alacağın bir aleti daha fazla fiyat verip adam gibi kullanmak benim şahsen tercih edeceğim bir yöntem. Ucuzculuk bazen şans eseri "good deal" ürünler çıkarsa da genelde fazla para verdiğin ürün daha düzgün oluyor. 150$ fiyata Jupiter-8'in ancak bir kaç tuşunu ve slider'ını alabilirsin. Böyle birşey ancak 1980'lerin sonunda mümkünmüş, artık imkansız. Eğer bir kişi Jupiter-8'i milyon dolarlar değerinde prodüksiyonlarda kullanabiliyorsa o alet için 5000 değil 15000$ fiyat bile rahatlıkla verilir. Ama evin bir köşesinde duracaksa elbette 2000$ bile anlamsız. Yani fiyat konusu biraz subjektif birşey.

Klasik araba denince akla en az 25 yaşında olan arabalar gelir. Ama 25 yaşın üstündeki bütün arabalar klasik sayılmazlar, çünkü klasik sayılmaları için özel bir değeri veya önemi olmaları lazımdır. Mesela İlk çıkan Mustang'lar, Ferrari'nin kimi modelleri, belli başlı Mercedes'ler (450 SEL 6.9, 280 SLC, 220 SE), bazı Rolls-Royce modelleri, vb. Ama Mercedes'in bir 230-4 modeli, 123 kasa bir 250 klasik sayılmaz ve çok itibar görmez, çünkü ne serinin üst modelidir ne de ender üretilmiş bir modeldir. Keza aranızda Ford Sierra'yı hatırlayan var mı diye sorsam herhalde çok az kişi çıkar. Opel Manta da klasik sayılırken Kadette'in 1. motorlu olana bugün fazla itibar eden çıkmaz.

Gerçi araba meraklıları paralı insanlar olduğu için belirli özelliği olan arabalar binlerce TL vermekten çekinmezler.

Neden bu kadar klasik araba geyiği yaptığımı sorarsanız; klasik arabalarla analog synthesizer'lar arasında bir benzerlik kuracağım. Öncelikle her 25 yaşın üstündeki araba klasik olmadığı gibi, her analog synthesizer da bence klasik arabalar gibi talep gören cihazlar değildir. Dolayısıyla bir Jupiter-8, bir MS-20, bir Arp-2600, bir CS-80'in üretildiği zamanki teknolojisi, kullanımı ve popülaritesi göz önün alındığında, bütün analog synthesizer'ları belirttiğim modellere benzer şekilde talep görmesini beklememek lazımdır.

Bir de şu var; herkesin maddi durumu kendi özeli olmakla beraber, aramızda klavyelere yüzbinlerce TL para yatıracak kadar maddi durumu iyi olan arkadaşın olduğunu sanmıyorum, belki bir elin paramağı kadar vardır. E-Bay'deki fiyatları göz önüne alırken, o ülkelerin milli gelirini de düşünün. Dolayısıyla bir ABD'linin analog bir cihaza 1000 USD vermesiyle bizlerin 1000 USD vermesi nisbi anlamda aynı değildir. Bütün bu faktörlerin yanı sıra, E-Bay'da belirtilen referans fiyatların üstüne navlun gibi maliyetler de eklendiğinde cihazlar hem daha yüksek maliyetle ülkemize geliyor, hem de bizler ortalama alım gücü düşük olan ülke vatandaşıyız. Hal böyle iken, bir ABD'li Juno-106'ya 700-800 USD rahat rahat verebilirken, ülkemizde aynı cihaz için 1500 USD vermek bence doğru bir şey değil. Ya paranız da isteğiniz de çoktur 1500 USD'ye alırsınız, veya yurt dışında 700-800 USD'ye alırsınız, Türkiye'ye gelirken arabanızla veya uçakta bagajda getirirsiniz.

Lafı kısalatmayı beceremedim; mevcut koşullar itibarıyla bence iyi analog synthesizer özlemimiz devam edecek gibi görünüyor. Zira profesyoneller için 1500 USD'lik Juno-106 veya 5000 USD'lik Prophet-5 ile sahne yapmak bence mantıksız, benim gibi ev kullanıcılarının da çok azının sadece keyifleri için bu kadar para yatıracağını sanıyorum.

O nedenle gerek sahne yapanlar için, gerek amatörler için va cihazların kurtarıcı olacağını sanıyorum.

Bu arada analog cihazlar ABD fiyatlarından burada satılsalar eminim çoğumuz ciddi anlamda almaya çalışırız. Bir Korg i30 fiyatına Roland Juno-106 sahibi olmak herhalde hemen hepimizi mutlu edecektir.

80 lerin sonunda mumkunmuse katilamiyorum, hala mumkun, evet cok daha inanilmaz durumlar soz konusu imis ama ben 10 senede, leslie si ile hammond un bile 1000 lira nin altina alindigini gordum ama istanbul zuhal deki cihaza ne kadar sacma paralar istendiginide gordum (ayni zamanda), ben sahsen ebayde 1000 dolar olan cihazlardan 500tl ye aldim, yani yasadigim birebir tecrubeler boyle olmadigini gosteriyor.

Tabii simdi soyle bir durum var, bu cihazlari almak icin ne kadar sabirlisin. Ben uygun fiyatina sh-101 almak icin 3 senedir bekliyorum, burada sacmasapan fiyatlar cikmadi mi, cikti, simdi ben buldum bir tane sonunda, cok da uygun bir fiyata alacagim hem de sifir ayarinda.

Beklemelisin, arastirmalisin, eminim sende bunlarin hepsinden haberdarsin. Bence 1500dolar a Juno106 cok pahali, bu fiyata satman tabii ki zor, ben o fiyata yurtdisi imkanimda oldugu icin ikinci el tertemiz polyevolver alirim, ya da iki tane juno106 alirim. Artik eskisi gibi degil, herkesin eli bir sekilde tum dunyaya ulasiyor, ben o yuzden siz ne kadara mal etmis olursaniz olun, bunun piyasasina bakarim ve piyasaya uygun veya altinda ise cihazla ilgilenirim. Zaten bu saatten sonra hele ki tutku ile alinmis analog cihazlar sahiplerinden turkiye de uygun fiyata alinmaz.

Su an tr de 700dolar a juno 106 ciksin ilana ben hemen satilacagina inaniyorum eger temiz ise, mesela ben alirim :)

Hakkettigi para kavrami cok ayri birsey, bence bazi cihazlarin bana yasattiklari icin paha bicilmesi zor. Ama ben bu cihazlari istesemde o fiyatlardan satamam.

Ebay de bence o kadar kotu bir yer degil, sayesinde herkes piyaslardan az cok haberdar oldu, malesef suni bir artis da yaratti ama, exploit edilen insanlar azalmis oldu en azindan. Ben sahsen bilmeyen birinden 3 kurusa binlerce dolarlik cihaz almaktan yana pek olmadim, hele ki bu insanlar para ihtiyaci olan insanlarsa...

1500 dolara 5 tane juno 106 alınır yahu uçmayın. Sh 101 ler falanda en fazla 250 dolar eder. E bay fiyatları Kerizler için bir referans olur ancak. Ayrıca sadece Amerika fiyatları baz alınması yanlış.
Ben Ebay de çok öyle farklı kullanıcı adları ile aynı analogu kakalamaya çalışan insan yakaladım. E bay den bu paralara analog alanlar Özellikle avrupalı kerizler malesef bunlara türkler de dahil.

dealer' Alıntı:
1500 dolara 5 tane juno 106 alınır yahu uçmayın. Sh 101 ler falanda en fazla 250 dolar eder. E bay fiyatları Kerizler için bir referans olur ancak. Ayrıca sadece Amerika fiyatları baz alınması yanlış.
Ben Ebay de çok öyle farklı kullanıcı adları ile aynı analogu kakalamaya çalışan insan yakaladım. E bay den bu paralara analog alanlar Özellikle avrupalı kerizler malesef bunlara türkler de dahil.

Bana alalım hocam o aletlerden o zaman yardımcı olursan sevinirim.

dealer' Alıntı:

Bana da öğretsen şunun yolunu 300 usd ye adedi yarın hemen 10 tane alayım dursun kenarda... :D

Ara bul ben ne bulacam sana . Hem millete binlerce dolara gazlarlarken ben niye ucuzunu sana yedireyim :D Enayimiyim. Sabredin arayın araştırın karşınıza mutlaka çıkacaktır.

Yahu birşey sormak istiyorum valla merakımdan yani bağışlasın beni

Synth cilerimiz.Çok fazla bu konu ile yazı okuduğumdan dolayı.

Bu aletlere duyulan merak nedir ?

Sadece alayım ev studyomun bir köşesinde dursun ışıklarını açayım arada

bir böyle yansın ama ben yine software yazılımlarından müziğimi yapayım.

Hobimidir?

Forumlarda ve kişisel müzik sitelerinde boy boy oda resimlerini koyup

bak bende kaç tane analog var diye hava atmakmı?

Eve gelen misafirleri odaya sokup cihazlarımı göstermek?

Gerçekten merak ediyorum bu cihazlar ile ne yapıyorsunuz,Müzik mi

yoksa koleksiyon mu?

Sevgili dostlarım,yazmadan yapamadım :lol: sitedeki bu yeni bölümün oluşmasını sağlayan ilanımdaki,Roland JX-3P analog synth im satılmıştır.Merak edenler olabilir diye belirtiyorum,cihazı alan kişi Müziktek'den değil :D göstermiş olduğunuz yakın ilgi ve alaka için çok teşekkür ederim,sevgiler saygılar :)

dealer' Alıntı:
Ara bul ben ne bulacam sana . Hem millete binlerce dolara gazlarlarken ben niye ucuzunu sana yedireyim :D Enayimiyim. Sabredin arayın araştırın karşınıza mutlaka çıkacaktır.

Ben gerçekten sormuştum ama troll mesaj olduğunu yukarıdaki mesajında zaten belirtmiş oldun. :D Artık araştırıp bekleyeyim bari...

optic,

Ben kendi açımdan söyleyecek olursam. Seviyorum, hobim, sahnede va kayıt yaparken çoğunu kullanıyorum.

Bendeki analog tutkusu 80 ler takıntımdan kaynaklı, çocukluğum boyunca hep bu dönemi dinledim ( hem başka kaynak fazla yoktu, hemde bu dönemdi ) doğal olarak bu benim üzerimde basınç yapıyor. :D Hem hala dinlediğim bu şarkıların yapıldığı aletleri alıyorum. Hem de çalıyorum. Diğerlerini bilmem :D

synth_m

Haluk Abicim hayırlı olsun.

dealer mesajlarindaki uslubun ve yaklasimin bence biraz kaba, biraz daha ozen gostermeye calis yazarken lutfen.

Bu synth ler ile ne ben ne yaptigimi anlatayim. Yaptigim parcalarda seslerini kullanmanin haricinde, esas kullanimim:

synthlerimi acip, genelde kendi kendine calan bir patch yazip, sample and hold lar ile picth module edip, filtreyi baska bir wave ile module edip veyahut mesela 3 osc ile module edip, 3 osc uda disaridan baska modulator ile module edip genelde cihazlari birbirne baglayip, orjinal bir ses ve hatta genelde ses grubu yakalamaya calisip, bunu delay lerden, reverb lerden veya zamana yaydigim ve module ettigim farkli effektlerden gecirip kendini tekrar etmeyen blip, blop veya growl lardan olusan sonsuz sekanslar hazirliyorum, sonra uzanip bunlari dinleyerek mutlu oluyorum, son donemlerde altyapi olarak bunlara yine kendi yazdigim ilginc algoritmalara ile tetiklenen drum sampler larimi da eklemeye basladim, altyapida ilginc ritm ler de olusuyor, ilginc oluyorve gercekten kendimden geciyorum.

Galiba ben studyomu dev bir moduler synth gibi kullanip patch yapip dinliyorum :) olay bu...

Ben de dekor olarak kullanıyorum tahta drum machineleri ekmeklik yapmayı düşünüyorum. Birçoğunu da saksılara altlık olarak kullanıyorum :)

Analog synthler arasında bile VCO, DCO karşılaştırması yapıyorlar genelde. Kimi synthçiler VCO ların DCO lardan daha "dolgun" tınladığını söyler.

Bana sahne için analog olarak bir Alesis Andromeda yeterdi şahsen. 21 kg gerçi.

dealer' Alıntı:

Bir yardimci olsaniz da soleseniz su ucuz aletlere ulasmanin yolunu ve merakimizi giderseniz emin olun su donemde cok sevaba girersiniz .
Baskalarinin tavsiyeleriyle cevaplar vermenizi degil de sizin bu aletleri, bu fiyatlara bulma yonteminizi cok merak ettim.. Ne yapmaliyiz..? :?

Bu arada sormadan gecemicem.. Daha once bu fiyatlara bu urunleri aldiniz mi hic? Almadiysaniz nasil bole bir cikarimda bulunabiliyorsunuz?

Bazı bulduğum cihazları yazayım
Korg ms 20 yalova bit pazarı 75 ytl yıl 2006 1000 dolara sattım.
Roland juno 60 çukurcuma 200 ytl 400 dolara sattım Kawai aldım yine çukurcumadan danimarkalı bir bayana sattım.
Yamaha cs 40m Tarlabaşında yaşayan bir ingilizden 400 dolara aldım.
Şişli ferköy ermeni ilköğretim okulu var adını unuttum şimdi onun orda bir antika dükkanı var. 25 ytl ye cr 78 aldım.
. Hemen pat diye 300 dolara juno bulamam tabi ama yurtdışından gümrüksüz olarak 300- 350 bilemedin 400 dolara mal ederim. Tabi bu iş için kimseye aracılık etmem sonuçta gavur benim babamın oğlu değil.
Ucuz aletlere ulaşmak istiyorsanız eskicileri dolaşmanız gerekiyor nerede neyin çıkacağı belli olmaz bir bakmışsınız mobilyacıda minimoog var. Ve ben idda ediyorum piyasada özellikle de eskicilerde minimoog kaynıyor. Çünkü bu alet türkiyeye fazlaca sokuldu diye tahmin ediyorum. Yani ucuz cihaz bulmanın yolu bit pazarı Yurt dışına gidebliyorsanız eğer oradaki parayla girilen bir pazarları var mutlaka uğrayın Danimarkada 20 30 kron imiş en son fiyatları.
Bit pazarı flea marketler dünyanın heryerinde var hem de analog çıkma olasılığı çok yüksek. E bay de aldığınız analogları buradan alıp sizlere gazlıyorlar.
Sonuçta herkes malını istediği fiyattan satmaya özgür ama benim için çok yüksek belki ucuza bulduğumdandır. 3 yıldır falan uğraşmıyorum aramıyorum ama dediğim gibi ümidinizi kesmeden arayın mutlaka bulursunuz minmoog falan... :D

Dealer, söylediklerin iyi güzel de, baþlýðýn baþýnda þöyle bir þey demiþtin:

Ebay de görüðünüz fiyatlarý 3 e bölün o zaman piyasa fiyatýna ulaþabilirsiniz.

Pazar senin mobilyacý benim dolaþýp, elindeki þeyin piyasa fiyatýný bilmeyen/umursamayan birine denk gelerek bir aleti çok çok ucuza kapatabilme ihtimaline/þansýna dikkat çekmek ayrý bir þey, bu ürünlerin piyasa fiyatýnýn o bulunan fiyatlar olduðunu iddia etmek ayrý bir þey.

Analog synthten anlamam, dijital dünyada kendi enstruman/synth/efektlerini tasarlayan biriyim, o "vintage" dünyaya biraz yabancýyým ancak tartýþmayý dýþarýdan takip eden biri olarak buna takýldým. Hemen her þeyi, daðýn taþýn altýna bakarak arayarak çok ucuza bulabilmek baþka bir þey, bunlarýn piyasada döndüðü gittiði fiyatlar ile ilgili konuþmak ayrý bir þey derim ben...

Yani "arkadaþlar bu aletleri þöyle arayarak çok ucuza düþürmeniz mümkün aslýnda" deseydin kimse sana karþý durmazdý sanýyorum.

Eğer e bay den başka şansınız yoksa evet katılıyorum ama bu e bay fiyatıdır Piyasa fiyatı diyemeyiz. Sonuçta da birden farklı pazar ve farklı talep esneklilikleri sözknosu iktisatçı arkadaşlar bilirler fiyat farklılaştırmasını. :D

Geri