by Sleepless on Sat Mar 27, 2010 1:21 am
aristo wrote:
Kusura bakmayın ama Titanic saçmalığı neydi peki öyle? Klasik bir aşk hikayesi ve batan bir gemi.. Sırf yaşanmış gerçek bir hikaye diye ödül mü almalı yani?
Neden hep aşk-duygu yüklü filmler ya da ne bileyim birilerinin hayatını inceleyen gerçek olaylar ödül alır ki? Neden gerilim/korku ya da bilimkurgu filmleri tüm ödülleri toplayamıyor?
Bana göre Aliens, Terminator, Matrix vs. gibi filmler türlerinin ilki olması ve yaratıcılığı zorlayan yapımlar olması dolayısı ile titanic gibi filmleri çoktan rafa kaldır(malı)dı bile.
Ama işte insanların çoğu böyle düşümüyor hala daha, içlerindeki zayıflıktandır belki, duygu yüklü filmlere ödül yağdırıyorlar
James Cameron yerme bolumune hosgeldiniz.
Saka bir yana, Avatar bence konusundan ziyade gorselligi ile degerlendirilmesi gereken bir film. Transformers da oyle. Konulari zaten hepimizin bildigi klasik hikayeler.
Titanic ve diger ask filmleri, televizyonlarimizdaki diziler neden begeniliyorsa ondan begeniliyor. Bu tur konular insani daha cok etkiler. Matrix veya Alien izlendikten sonra kalan etki ile bir dramanin biraktigi etki hem siddet hem de sure olarak birbirinden cok ayridir. Misal, Titanic ilk ciktiginda izlememek icin yaklasik 4 yil kadar dayandim. Sonra bir gun zaman oldurmek adina izledigimde cok begendigimi de itiraf etmem lazim. (Leonardo'yu halen sevmem ) Bu tur filmler sana, bana klasik gelebilir cunku ilgi alanimizda degildir. Ancak oncelikli olarak bu turden zevk alan insanlar oldugunu da unutmayalim.
Star Wars benim icin basucu filmidir. Ancak kiz arkadasim Yoda'yi hala "kucuk yesil yaratik" diye isimlendirirken Titanic veya Ask-i Memnu'yu daha ilgi cekici bulacaktir.
Odul olaylari mutlaka danisikli dovus havasinda geciyor olabilir. Benim icin bir yapimin odul alip almamasindan ziyade, uzerimde biraktigi etki cok daha onemli. Konuya falan cok takilmamak lazim. Uzayli-dunyali, kizilderili-kovboy, Navi-insan, jedi-sith... Hepsi ayni. Sonucta bunlar eglence sektorunun urettigi ve belli basli birkac konu etrafinda donen seyler. Hayat felsefesi ogretmiyorlar. ABD ve kahramanliklarina maruz kaliyoruz, kalacagiz. Bu konuda da "uff cok klise, yine mi, baydi" turunde tanimlamalar film elestirilerinin vazgecilmezi olacaktir. Siz bir de Stargate SG1 izleyin. Adamlar evreni kurtariyor. Sacma mi? Evet. Izleniyor mu? Evet. Sorun yok o halde. Herkesin bir alicisi vardir.
=)Evet, ABD ve kahramanliklarina maruz kaliyoruz, kalacagiz..Görsel açıdan değerlendirildiğinde gayet güzeldi tabi, ç-alıntı haberlerini çıakrtırsak=)