[Eski] Bölümle İlgili Bir Öneri

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

qriss

Yeni üye
Forum bölümümüz : Sahne Seslendirme ve Işık fakat temel kavramlar hakkında bilgi alamıyorum. Ben aradım bulamadım veya biryerlerde vardı göremedim. Konumuz sahne olup temel bilgileri bence kilitli bir konu başlığı altında vermek gerekiyor diye düşünüyorum. Her tarafta live de kullanılan temel kavramları ve işlevlerini arıyorum ve soruyorum bunları kilitli bir başlık altında toplayıp canlı performansta kullanılan teknik terimleri acıklayabilirmiyiz acaba. Hatta 2 başlık (Ses,Işık) olarak toparlayabilirsek çok iyi olur diye düşünüyorum.

Örnek Teknik Terimler:
FOH(Front of house)
Monitör Miks Mühendisi
Mixer katları(group,subgroup,matrix) gibi.
vs.

Bunları ve daha fazlasını devamlı yukarıda kalıcak bir başlık altında toplayabilirsek çok iyi olur diye düşünüyorum.

Yiğit BİLGİÇ

Eğer yanlış anlamamışsam sana birşey tavsiye edebilirim; Serhat Durmaz Müzik teknolojisi ve Audio terimleri Sözlüğü ;)

Sevgili dostum yinede ilgin için teşekkür ederim. Mesaja 9 10 kişi bakmış fakat cevap yazma özeni gösterebilen birisi olduğun için. Öncelikle şunu belirteyim internet bilgiye ulasmanın en kolay yoludur. Forumlar ise bilginin en kolay şekilde paylaşılabileceği ortamdır. Ben bu bilgileri bir şekilde öğrenebildim sende öğrenebildin. Fakat işimiz müzik yurdun batısından doğusuna kuzeyinden güneyine her tarafta yapılıyor. Bu kitaba ulasma şansı olan var olamıyan var. Müzik teknolojileri alanında ülkemizde aktif olarak bilgi verebilen en büyük bilgi kaynağı tartışmasız muziktek.net dir. Eğer internet üzerinden herkesin bu bilgilere ulaşması sağlanmak isteniyorsa ve bu gibi siteler bunun için varsa benim fikrim paylaşım bu bilgiler internet ortamından bu başlık altında paylaşılmalıdır.

Haklısın fakat konu açıldıkça forumda herşey ayrıntısına kadar anlatılıyor zaten. Ama konunun açılması gerek. İnsanlar merak ettiklerini sormalılar ki ondan sonra cevap yazılıp öğrenilmeli.Biri birşey sorduğunda ilgili insanlar o konuda bilgilerini paylaşıp yeterince yardımcı oluyorlar zaten.Bence seninde öğrenmek istediğin birşey varsa aç konunu sor sorunu ondan sonra mutlaka yazan işin ehl'i insanlar olacaktır... Kitap konusuna gelince eğer almak isteyen olursa online satış yapan sitelerden alabilirler.Bende rastgele aldım ama oldukça beğendim.

Cevabın için teşekkür ederim. Bu işlere başlarken ciddi şekilde bilgisizlikler içinde başladım live da tonmaisterlik yaptıkça birileri birşeyler soruyorlar konuşuyorlar... en başında bunları bilsem insanlara daha çok yardımcı olabilirdim başında öğrendiğim konuları şu anda daha hızlı biçimde geliştirebilirdim. şu anda zaten önemli bir sorum olduğu zaman yazıp gerekli kişiler aracılığı ile bilgi alıyorum. Dediğim gibi konumuz live ve ben terimlerin konumuzun kalbi olduğunu degerlendiriyorum. Terimleri bilmeden etrafta bilgisizce gezilmesi bence yanlış ama tabii ki herkes benden farklı şekilde düşünüyorsa tabii ki terim bilgisi talebim gözden çıkartılabilir. Ayrıca internetten hala alışveriş yapmaktan cekinen bircok insan var bence bir artı daha atılsa bu bilgiler bu ortamda paylasılsa hiçbir kötülüğü olmaz diye düşünüyorum :)

Tamam güzel ama Terim işine girilirse ayrı bi sitede daha açmak gerekir. Audioterimleri.com :p :D Binlerce terim var dediğin konuda ve bunları hepsinin açıklanması imkansız gibi birşey. Bence sen gir www.idefixe.com burdan arat kitabı al. En azından ben öyle yaptım. :)

Ben sadece temel bilgileri içeren birşeyden bahsediyorum. Tıpkı forumda Türkçe Müzik Teknolojileri Sözlüğü oluşturulduğu gibi. Aklına merak ettiği bir terim gelen üyeler isteklerini yazabilir ve istediğini öğrenebilir. İşin en güzel tarafı ise bunlar birçok başlık altında değil tek bir başlık altında toplanır ve gerçekten çok yararlı olabilir. Bizlerde bilmediğimiz aklımıza gelemeyen terimler sorulduğunda ve cevaplandığında faydalanabiliriz. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

orayı zaten biliyorum forumun sıkı bir takipçisiyim fakat orası biraz konuyu genel olarak ele alıyor ve live için aradığımız birşeyi bulmamızı zorlastırır diye dusunuyorum. sadece live de kullanılan terimleri içeren birşey burada acamazmıyız acaba.

qriss' Alıntı:
orayı zaten biliyorum forumun sıkı bir takipçisiyim fakat orası biraz konuyu genel olarak ele alıyor ve live için aradığımız birşeyi bulmamızı zorlastırır diye dusunuyorum. sadece live de kullanılan terimleri içeren birşey burada acamazmıyız acaba.

o zaman soyle yapalim
sen bir terimler listesi olustur bana mail at bende max 1 hafta icerisinde tum turkcelerini aciklayip foruma yayinliim :)

uygunsa herkes icin :)

mail telefon irt zirt imzada mevcut :))

qriss' Alıntı:
Sevgili dostum yinede ilgin için teşekkür ederim. Mesaja 9 10 kişi bakmış fakat cevap yazma özeni gösterebilen birisi olduğun için. Öncelikle şunu belirteyim internet bilgiye ulasmanın en kolay yoludur. Forumlar ise bilginin en kolay şekilde paylaşılabileceği ortamdır. Ben bu bilgileri bir şekilde öğrenebildim sende öğrenebildin. Fakat işimiz müzik yurdun batısından doğusuna kuzeyinden güneyine her tarafta yapılıyor. Bu kitaba ulasma şansı olan var olamıyan var. Müzik teknolojileri alanında ülkemizde aktif olarak bilgi verebilen en büyük bilgi kaynağı tartışmasız muziktek.net dir. Eğer internet üzerinden herkesin bu bilgilere ulaşması sağlanmak isteniyorsa ve bu gibi siteler bunun için varsa benim fikrim paylaşım bu bilgiler internet ortamından bu başlık altında paylaşılmalıdır.

Sevgili griss,

İnternet bilgiye ulaşmanın ve paylaşmanın en kolay yoludur buna itiraz etmek mümkün değil. Fakat aynı zamanda da büyük bir bilgi kirliliğide yaratmıştır. Bence kitap hala başucu kaynağıdır ve kendi alanınla ilgili kitaplar mutlaka kütüphanende bulunmalıdır. Bu durumda bilgiye ulaşmak internetten çok daha kolaydır. Ayrıca, interneti olan birinin yurdun doğusunu batısını bırak dünyanın neresinde olursa olsun bu kitaba ulaşması internet sayesinde artık çok kolaydır. Bu başlık altında bilgilerin bir kısmı paylaşılabilir ancak adı geçen kitapta yaklaşık 2000 terim vardır ve 382 sayfadır.

Geri