[Eski] Burada ProTools ve Control 24 kullanan yok muuuuuuu?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

LeventUslu

Yeni üye
Sevgili arkadaşlar bu forumda protools başlığıda var ama herhalde protools kullanan yok .

Bir yazıda mahcem Control 24 için üzerinde bir sürü düğme bulunan işe yaramaz bir cihaz diye yazmıştı. Mutlaka bir bildiği vardır.

Ancak yinede burada Control 24 kullananlar varsa iyi ve kötü taraflarını öğrenmek istiyorum.

Cenk Eroglu'nda var, ama bu aralar oldukca mesgul sanirim forumda gormeyeli bayagi bir sure oldu.

Bağırmana gerek yok. Bir işe yaramaz demedim, sadece üreticisinin dahi peşini bıraktığı, geleceği kapalı, ufaktan da sorunlu bir ürün olduğunu söyledim.

Pro Tools dünyasına girdiysen böyle kandırılmalara alışacaksın. Digidesign bunu hep yapar. Hehe. "İleride implement edilecek özellikler" diye cihazın üzerine bir yığın fonksiyonsuz düğmeler koyar 15,000 dolardan satar, alan da bekler ki firmware update çıkacak da o düğmelerin hepsi birer işlev görecek.

Yok öyle birşey tabii. Hâlâ beklemekteler, Digidesign ile sessizce o cihaz üzerinde yaptığı geliştirmeleri durdurduğunu açıkladı da D-Command'a geçti bile. Aletin fiyatı da yarıya düştü.

Onun dışında otomasyonda fader ve pan kontrolü için ideal tabii. Neticede 24 kanal kontrol yüzeyi, kullanmasını bilen ne işler çıkartıyor ondan. Sen Cenk'in yaptıklarını bir dinle, hehe. Artı meterbridge de var. Arada bir sapıtsa da EQ ve dynamic kontroller için de müsait. Mic preleri ucuz seri ama hiç yoktan iş görür (neticede adamın 8,000 dolarlık cihaza 16 tane ISA serisi Focusrite mic pre koyacak hali yok, 16 kanal ISA mic pre zaten 8,000 dolar eder. Öyle Class A Focusrite diyor ama hangi Focusrite? Focusrite ISA mic pre var kanalı 500 dolar, Focusrite Red mic pre var kanalı 1,000 dolar, Focusrite Platinum var kanalı 100 dolar. Bilmeyen de atlıyor üzerine 'vay Focusrite' diye.)

Olay aslında ne kadar kritik kayıtlar yapacağına bağlı. O yüzden takma kafana fazla. Madem cihazları aldırmışsın, başkalarının ne dediğine bakacağına bari kayıt yap kurcala, karşılaştırma yap, kendi deneyimlerini edin. Gerisi yalan.

M.

İşte budur. Yokmu başka düşüncesi olan.

Cihaz daha gelmediği için buradan bir şeyler alabileceğimi düşünmüştüm. :lol:

Tercih etmemdeki sebeplerin en başında elimin altında en az 24 kanal bir mikserin olmasıdı. (Canlı seslendirmeden kalma bir alışkanlık ama bilgisayar monitörü üzerindende mix yapmak hiç hoş gelmiyor.) Birde otomasyon. Digidesign da da fiyatı uygun olan tek cihaz bu. D command küçük mix esnasında zorlanabileceğimi düşündüm. Procontrol pahalı - ICON da alacak halimiz yok. ozaman ne yapacağız Control 24 olacağız. Başka bir düşüncenizde varsa duymak isterim.
Bunun dışında söylediklerin gayet bilgilendirici, gelsinde biraz kurcalayalım bakalım neler çıkacak içinden. :lol:

Control 24 te kullandim, Pro Control da kullaniyorum. Kullandigim tek sey faderlar. Gerisi hikaye. Herseyi klavyede bitiriyorum, daha hizli/verimli.

Control24 Digidesign'ın hakkettiğinden yüksek fiyata sattığı sorunlu bir ürüründür.Belli bir seri numarasının altında olan Control24'lerin power supply'larında sorun vardır.Sürekli sigortaları atar.Üstündeki preamp'ler Focusrite'ın en ucuzudur.

Öncelikle 16 kanal preamp'e ihtiyacın varmı,bir düşün istersen.Eğer varsa farklı ürünlerin bulunduğu bir pakete yatırım yapmak daha doğru olurdu bence.

Command 8'de iş görür.Zira mix sırasında kanal sayısı arttıkça Control24'de yetmiyor.Kanalları Shift etmeye başlıyorsun.Eğer ProTools kısayollarını biliyor ve programı hızlı kullanıyorsan, zamanla Control24'e talkback ve monitör sistemi için ihtiyacın olur ki bunu yapabilen daha ucuz alternatifler var artık(SPL MTC2381,Mackie Bigknob).

Ayrıca Yamaha'nın yeni nesil mixerleri'de artık ProTools'u kontrol edebiliyor ve daha ucuz.

Bu arada iyi yönleride var Control24'ün;

Test menüsünde Vegas'ı dene.Karanlıkta güzel gözüküyor. :wink:

Bende bir yorum ekleyim .Stüdyoda çalışırken bir süre kullandım control24'ü .Fader lar ,pan potları ,transport kontolleri ve edit kısa yolları nı kullanıyordum bir tek ; efekt kontrolüne hiç bulaşmadım.Meterlar çok kullanışlı ve büyük bir artı masa açısından ;kontrol mikser oalrakda aslında yeterli ama tek artı yönüde bunlar.Preampler denildiği gibi oldukca yetersiz benim bildiğim kadarıyla en alt seri focusrşte değil ,onlar digi002rack de diye biliyorum ben=) .Üstündeki preamp bildiğim kadarıyla m-box ile aynı en alt seri olmasada oldukca alt bir sei oldukları gerçek=).Power supply olayıda dorudur ,alırsın koyarsın stüdyona sonra tamire gider yerine yedek bir tane gelir sorna alet tamirden gelir ama bir süre sonra canı sıkılır servisi tekrar ziyaret ediyim der.Bilen ve parası olan gider güzel bir tube preamp alır kayıtlarını onla alır ;parası olup bilmeyende sting -desert rose u bunla live kaydetmiş vay be alete bak demosuda ne güzel ışıl ışıl faderlar dans ediyor diyip stock preamplarla kayıt alırken parasını odayı ne renk halı kaplasak ikide 3yollu genelec alsak diyip çar çur eder.Kısaca benim açımdan Control24ün anatomisi ve türkiyedeki control24 ler ve bulundukları stüdyoların durumu budur.

Arkadaşlar çok kötü şeyler yazıyorsunuz korkutuyorsunuz beni. Yapmayın ya bu kadar kötümü bu cihaz.
sonra mic pre için Platinium serisi diyor Digidesign tabiiki bu cihaza kanalı 500 dolarlık pre koyupta 8000 dolara satması mümkün değil.
Peki söyleyin bana üzerinde çok iyi mic pre leri olan bir mikser yada DAW önerin. Sonra araya bir mic pre alırız kanalı 500 dolarlık.

Control24 e alternatrif olarak ben mackie dxb yi önere bilirim.Daha önce D8b ye göz atma fırsatım olmuştu çok güzel bir alet idi ama tabi dxb den oldukca farklı bir sistemi far onun.Üstündeki mic preler hakkında bir fikrim yok ancak control24den daha iyi olacağını düşünüyorum .Foruamda kullanan var ise yorum yaza bilir belki ,bende merak ediyorum oldukca.
http://www.mackie.com/products/digitalxbus/index.html dxb hakkında bilgiyi bu sitesinden alabilirsin.

Valla arkadaşlar çok sert çıkışmışlar, mutlaka vardır bildikleri ve doğruluk payı eminim yüksektir.
Öncelikle söylemem gerekir ki bizde lambalı avalon bi preamp tercih ettik kayıtlarrımızı almak için. Masanın preamplisinden çok çok daha iyi sonuçlar aldığımızı belirtmeme gerek yok sanırım.

Ama control 24ten oldukça memnunum. kullanım açısından büyük kolaylıklar sağlıyor. özellikle protools kısayollarına aşina isen, işini oldukça kolaylaştırıyor.

Bence iş bildikçe güzel işler çıkarmak için oldukça yeterli bi ekipman. tek başına yeterli olmasa da. Masanın yanına güzel bi ttube preamp tavsiye ederim.

Undordog,

Söylediklerin için teşekkürler. Ancak enson mesaja bakarsan 04 Şubat olduğunu göreceksin. Dolyısı ile 5 ay oldu ve biz 4 aydır C24 kullanıyoruz. Dediklerin doğru bir tube mic pre almak lazım.
Saol

Levent Uslu' Alıntı:
Undordog,

Söylediklerin için teşekkürler. Ancak enson mesaja bakarsan 04 Şubat olduğunu göreceksin. Dolyısı ile 5 ay oldu ve biz 4 aydır C24 kullanıyoruz. Dediklerin doğru bir tube mic pre almak lazım.
Saol

e abi sen anlat o zaman biraz :) nasil buldunuz c24`u, routing`i nasil yaptiniz, memnun musunuz?

bana sorarsaniz, en buyuk artisi fader`la otomasyon yapmaya olanak tanimasi. bunun disinda hep klavye + mouse`a gitti benim elim okulda kullandigimiz sure icinde, cok daha hizli calisiyordum bu sekilde.

Ben daha çok C24 üzerinden çalışmaya alıştırıyorum kendimi. Belki klavye üzerinden daha kolay ama nedense sevmiyorum ama sonuçta mecbursun tabii ki klavye ve fare elin ayağın gibi fakat masayı yaptırırken hata yapmışız klavye ters bir yerde kaldı :) bu da bizi C24 kullanmaya yönlendiriyor sanki :)
Başta çok kararsız kalmıştım C24 alırken. Özelliklede alım aşamasında forumda da bir çok olumsuz görüş vardı. Ama bence son derece iyi ve yeterli. Özellikle en az 24 fader'in elimin altında olması ve bir tuşla diğer 24 fader'a ulaşmak harika.Otomayon gerçekten büyük kolaylık. Edit harika. Mic preler tabiiki çok iyi değil. Bu fiyatada iyi olması beklenemez ama yeterli. Elimde ki miclerlede sonuç gayet memnun edici. Ancak sisteme iyi bir mic pre ve en son bir converter koymak sanırım sound'u oldukça değiştirecektir. Genel görüşte ve kullanımda bu yönde. Sanırım İtalyada da öyledir bildiğin başka bir şey varsa söyle bak saklama :)

Aslında sistemi kurduk hemen ufak tefek kayıtlara başladık. Daha bir çok özelliğini bilmiyorum. Konservatuvarda olduğumuz için hem diğer dersler, hemde stüdyodan başka işlerde yaptığım için çok fazla zamanda ayıramadım. Öncelikle mikrofonlama teknikleri ve kayıt odasının ve kontrol odasının davranışı üzerinde yoğunlaştım.
Routing olması gerektiği gibi. Patchbay üzerinden gelen mic ler (16 adet) C24'e oradan iki adet 96 I/O 'ya, M2000 AES EBU 1. 96 I/O'ya, MOne SF/DIF 2. I/O'ya bağlı. 2. I/O'nun B1-2 den C24 Aux in oradan Kulaklık anfisine bir out var. Bunun dışında yakın dinleme 8050A kullanıyoruz. Mic pre ve bir kaç proces eksiğimiz var bunlarıda yıl sonu gibi tamamlayacağız.

http://www.muziktek.net/modules.php?nam ... c&start=30

Stüdyoyuda bu linkten inceleyebilirsin.

bir diger sorunda workstation ustunde eger baska bir ethernet baglantisi yada usb ile internete yada networke baglanicak bir device varsa pro tools u acinca default bu alet goruluyor en mantıklısı bu device ı iptal ederek pro tools u oyle acmaktır. aksi taktirde offline kalit controller24.

Diğer arkadaşların da dediği gibi problemli cihazlar, yurtdışındaki forumlarda da sıkça dile getiriliyor. Power supply problemleri var, bazen kendi kendine titreyen bir fader görüyorsunuz "üzerini örteyim mi?" diye sorası geliyor insanın. Sonra düzeliyor gene oluyor, tamir görüyor yine power problemleri çıkıyor... bana pek güven vermedi açıkçası.

Evet 4 numaralı faderimiz titremeye başladı. ara sıra yapıyordu ki testleri yaptık gördük ki, azer bülbül kıvamına ulaşmış. çalışmasında bi sorun yok dokundurunca parmağını geçiyo=)

Ama tabi bi servis yüzü görücek.

Control 24 ve digi 002 ler digidesign in yüz karası ama bu kadar laftan sonra hadi deyin ki onun yerine şunu alırım yok öle bi şey kimse diyemez
Levent bey sen bak keyfine 8000 USD ye bu işi yapacak başka şey yok Command8 alırsın stüdyona gelen mixer nerde der İcon zaten dünya para bunu yerini ne tutar Yamaha DM2000 tam bilmiyorum aam 20 000 Euronun üzerinde ne koyacaz stüdyoya hem gelen müşterinin gözünü dolduracak hemde bu işleri yapacak hiç birşey yok önemli olan işlevi boyutu değil dersen ozaman klavye ve fare ile takıl aynışey :) grup kayıtlarında sekizinci kanalı acil kısman gerektiğindede bi dakka deyip protools ta mikser i açar sekizinci kanala gelir fader i tutup aşağı çekersin biraz ayıp olur ama olur kısacası sadece fader bile olsa bu parayı alır alet çünkü daha ucuza sirf fader olan bi alet yok malesef keşke olsa bizde digidesign e bayılmıyoruz (kara kaşına kara gözüne )

Olay sırf fader ise üç tane Behringer BCF2000 alın, 600 dolara bitsin iş :D Stüdyonun imajı biter tabii.

Geri