[Eski] cubase'de herhangi bir enstrumanin sesini degistirmek !

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Konu gayet iyi aciklanmis!

Baran arkadasimiza tesekkur etmek istiyorum. Konunun ozu aslinda kayit esnasinda sesi degistirmek degil. Baglamayla yaptigimiz audio kayiti cesitli pluginlerle effect vererek gitar sesine dondurulebilirmi seklindeydi? Tabi konu arasinda bazi arkadaslar degisik konulara temas edince baran arkadasimizda konuya aciklik getirmek icin bilgi vermis. Bunun neresini anlamadin?

Baglamayla yaptigimiz audio kayiti cesitli pluginlerle effect vererek gitar sesine dondurulebilirmi seklindeydi?

Ýþte bu soru tuhaf geldi insanlara çünkü böyle bir þeyin imkaný yok, o zaman bir insanýn sesini baþkasýna da çevirmek mümkün olurdu. Veya bir enstruman çalan kiþi bilgisayarý da varsa bütün enstrumanlarý çalmýþ sayýlýrdý. Nasýl olsa efektle deðiþtirebiliyoruz. Bu soru arkadaþa þaka gibi gelmiþ o yüzden. Bir kaç yýl sonra sana da komik gelebilir o yüzden þimdi alýnma derim, sadece bil ki o iþ olmaz. ;)

oke batuhan

Sanirim bizim klavye ogrenmemiz sart oldu. Her sesin samplelari mevcut. Yani ister gitar sesiyle istersen flut sesiyle kayit yap :!:

01ozone_med.jpg

Re: Konu gayet iyi aciklanmis!

Sevgili black_dj,
Teknolojik zimbirtilarin seni ne kadar etkiledigi belli oluyor. Ve dogal olarak "acaba bu gariplik nereye kadar gider?" diye sormanda ya da dusunmende de gariplik yok. Ben de bazen boyle dusunuyorum.
Yalniz, sordugun soru, biraz abartili olmus.
Yani hani biz cocukken 2000 yilini gozumuzde nasil abarttiysak (Isinlanarak seyahat etme, ucan motosikletler ve isin tabancasi), sen de gozunde abarttinmissin biraz. Ya da "midi" fonksiyonlarini bir yerden duymussun ama, "audio" ile ayni seyi yapabilecegini sanmissin. Simdi midi diye biseyin oldugunu ve bu midi'nin tetikledigi seslere (sample) ihtiyacin oldugunu kavradin.
Konu su ki, ben bu foruma yeniyim, konuya degil. Sadece birisi saka yapiyor sandim. Ve seni kirdiysam ozur dilerim. Ama
black_dj' Alıntı:
Bunun neresini anlamadin?
diye cikismaya gerek yok. Benim anladigim pek cok sey var. Turkce okumak da bunlardan bir tanesi.
Kolay gelsin.

konu baya dağılmış ama şöyle baştan okuyunca aklıma geldi gitar yada bağlama giriş hangi inst se artık, line dan alıp real time midi sinyaline convert eden pro aletler var.
solo bir gitar konserinde izlemiştim ankara dan gtrst murat abimizin bi konseriydi bu gitarıyla tek başına davulda çaldı, yaylılarıda, organ, vs.

sevgili ilterocktive ...

sevgili ilteroctive... Oncelikle foruma hosgeldin ! Sanirim birbirimizi farklı anladik. Tabi boyle seylerde cok normaldir.Insanlar; bazı anlarda iletisime kapalı olabiliyor. Ayrica benden ozur dilemek gibi bir buyukluk gosterdigin icin saygi duydum. Kendimden yola cıkarak konuyu ozetlemek istiyorum. Cubase, Reason, Acid ve steinberg wawelabel programlariyla daha yeni tanistim. Muzik konusunda size gore bilgim sifir. Fakat icimde muzik yapma istegi var. Baglama dersleri aldim ve birazda gitar caliyorum. Bu forumdan bircok sey ogrendim ve hatta bu forumla tanismadan once kendi forumumda nekadar eksik bir icerige sahip oldugumuda gordum. Bunun yaninda teknik bilgim hic yoktu. Yinede azimle muziktek forumda yazilanlari okumaya calistim ve bugune kadar okudugum bircok yazidan essiz bilgiler elde ettim. Enazindan aklimda ufak fikirler olustu. Sordugum sorularin size cok basit gelmesini anlayabiliyorum fakat aciklamalarinizi hic bilmeyen birine anlatirmis gibi yaparsaniz sevinirim. Konu hakkındaki bilgilerinizi paylastıgınız icin tesekkurler.

husokaplan' Alıntı:
...line dan alıp real time midi sinyaline convert eden pro aletler var.
solo bir gitar konserinde izlemiştim ankara dan gtrst murat abimizin bi konseriydi bu gitarıyla tek başına davulda çaldı, yaylılarıda, organ, vs.
Bu anlattigin bana gitar synth'leri hatirlatti.
Fakat input sinyalinden midiye ceviren alet bilmiyorum, duymadim.
Bazi telli enstrumanlara takilan ve kisaca "manyetik" olarak adlandirabilecegim seyler var. Bu alet, her telden ayri bir sinyal alir, bunlari icindeki islemciyle midi'ye cevirir, ve ses modulunden de, icinde ne kadar abuk-sabuk ses varsa onu calarsin.
Bu ozel esik alti manyetikler sayesinde, YA DA gitarin (enstrumanin) icine yerlestirilen islemcilerle yapilabilir. Variax ve Gibson'in bi yeni modelinde bu "built-in" olarak var.
Gitarist Murat, muhtemelen guitar synth kullaniyordur.
Tabii bu Murat sahneye super pahali bir Lap-top, firewire ses karti, ve bilmem kacbin Dolarlik (benim bile bilmedigim bir) audio-midi converter yazilimiyla cikmiyorsa....

Not. Line inden, aninda midiye ceviriyorduysa zaten o pro alet, kaydedilmis olan sese de ayni seyi yapabilir.
Audio-Midi converter yazilimi merak eden varsa, bu linki takip edebilir (Ingilizce):
http://audioto.com/eng/aud2midi.htm
Gerci baska bir thread'de de ayni konuda da yazdim ama, buraya da yazayim. Zira konu burda bitiyor: Super bir audio-midi donusumu beklemeyin bu yazilimdan da. Ancak bu kadari yapilabiliyor henuz.

Re: sevgili ilterocktive ...

black_dj' Alıntı:
sevgili ilteroctive... Oncelikle foruma hosgeldin ! Sanirim birbirimizi farklı anladik. Tabi boyle seylerde cok normaldir.Insanlar; bazı anlarda iletisime kapalı olabiliyor. Ayrica benden ozur dilemek gibi bir buyukluk gosterdigin icin saygi duydum. Kendimden yola cıkarak konuyu ozetlemek istiyorum. Cubase, Reason, Acid ve steinberg wawelabel programlariyla daha yeni tanistim. Muzik konusunda size gore bilgim sifir. Fakat icimde muzik yapma istegi var. Baglama dersleri aldim ve birazda gitar caliyorum. Bu forumdan bircok sey ogrendim ve hatta bu forumla tanismadan once kendi forumumda nekadar eksik bir icerige sahip oldugumuda gordum. Bunun yaninda teknik bilgim hic yoktu. Yinede azimle muziktek forumda yazilanlari okumaya calistim ve bugune kadar okudugum bircok yazidan essiz bilgiler elde ettim. Enazindan aklimda ufak fikirler olustu. Sordugum sorularin size cok basit gelmesini anlayabiliyorum fakat aciklamalarinizi hic bilmeyen birine anlatirmis gibi yaparsaniz sevinirim. Konu hakkındaki bilgilerinizi paylastıgınız icin tesekkurler.

yapacağın tek bişey var...Sanırım sampleların varlığından haberin yoktu...Sorduğun soruyuda anlıyorum...Ben bu işlere başladığımda ne gibi saçmalaıklar yaptığımı anlatamama..mesela Samplelardan haberim yoktu ve klavyede istediğim bi ses vardı...Mikrofonu dayadım klavyenin hoporlorune ordan kayıt aldım :D :D :D ama sonra sampleları keşfettim.. :D

Anladığım kadarı ile bağlama ile çaldırmışsın şarkını...Ve bir gitarist olmadığından ya da gitariste para veremeyeceğinden dolayı o sesi gitara çevirmeye çalıştın...Ama gerek yok işte samplelar sayesinde...

Beşiktaştan ya da internetten orjinal olarak sample cd leri al...Mesela akai sampleları işini görür...O cd lerden 5-10 tane al...birinin içinde gitar sesi flut sesi bağlama sesi keman sewsi vardır...Birinin içinde davul loopları vardır...Birinin içinde efektler vardır vs vs vs....

onları aldıktan sonra cd xtract programı kur...Ve onunla o cd leri aç...İçindeki bütün sesleri özellikle enstruman seslerini SF. formatında çıkart...

Fl studio yu kur...eğer herhangi bir programı kullanmıyorsan...Kullanıyorsan da ona sf formatında çıkartığın sampleları at...Mesela fl studio da sf adı altında bir başlık var...Oraya atabiliyorsun.sağda o sampleı kanala koyup piano rolle basıp istediğin notayı elinle ( VEYA KLAVYE İLE ) yazıp istediğin enstrumana çaldırabilirsin....

boylece bağlamayı gitara çevirmene de gerek kalmaz...Zaten kötü olur...

gayet güzel :D hiç haberim yoktu hemen dinliyorum demolarý.

Edit: Dinledim ve gayet baþarýlý buldum þimdi demo sürümünü indirip birde kendim deniycem :)

çok güzel söylemiþsin baran.. :lol:

wav to midi yazýnca bir sürü buna benzer týrýþkadan program bulunur internet üzerinde. yýllardýr var bu olay ama kim kullanýr anlamam. o programa para verip alan kiþinin zaten bi sistem kurmuþ olmasý lazým. zaten kiþi bu programa kaldýysa da tez zamanda gazete ilanlarýna filan bakýp iþ aramaya baþlamasý lazým :lol: düþünsene programa para ver al, sonra tek kanal bulacaðýn ya da kaydedeceðin sadece monofonik wav dosyasýný programa çaðýr, sonra midi'ye çevirsin (o da çevirirse diye konuþuyorum yanlýþ anlamayýn). o midi'yi al sequencer'a import et filan. o kadar büyük fedakarlýklara deyiyosa güle güle kullanýn, biz de güle güle dinleriz :lol: bunu yapamayan armoniyi neyle yazar o da merak konusudur.. niye sinirlendim bilmem ki, o da merak konusudur.. e tabi sen böyle programlarý kullanýrsan almazlar tabi Avrupa Birliði'ne seni :twisted:

baglama sesi uygun bir plug in varsa flut sesine donebilir aslinda da niye ki? :p O zaman vst'lerden guzel bir flut secersin daha iyi..ama benim sesimi bile kaydedince gitar sesine donuk bi sese cevirebiliyorum ben de rockAMP diye bir plug in var:D

Seninki gitar sesi deðil de sadece distorsionlu bir ses oluyor tahminimce.

Ve tahminimce sen ikisini ayýrt edemiyorsun.bu daha kötü :)

tamamen gitar sesi demedik herhalde..hah..gercek gitarin sesini gitar vst'leri bile vermiyor.. ben sadece takıldım arkadasa.. baglama ne kadar flute ya da flut ne kadar bağlamaya doner onu anlatmaya calıştım..

Geri