[Eski] Davul / Davulcu / Ekipmanı Hakkında

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

davulzade' Alıntı:
Ziller istediğim gibi yankılanmıyor.Yani garip tınlıyor.Aksam iyi ziller de iyi olduğuna göre hata bende.Keçeleri hangi şekilde yerleştirmekten tutun da zillerin vidalarını ne kadar sıkacağıma kadar gerekli bilgileri nasıl öğrenirimBununla ilgili bildiğiniz siteler var mı.Burada tarifle anlatmak çok zor olacak çünki.

Öncelikle merabalar...

Öyle sanıyorum ki zillerin satın alırken tınılarını çok sevmişsin ve bunu evinde(çalışma ortamın) aynısını yakalayaman canını sıkmış...
Bu arada dost tavsiyesi zilleri alırken çekinmeden kontrol et defalarca hatta ekle ertesi gün git aynu zillere tekrar bak sonradan pişman alacağın bi zili almak insanın fazlasıyla midesini bulanırıyor..
Şunu söyliyim davul da dünya standardı vidalar böyle sıkılacak, şu kalınlıkta keçe kullanacaksın açıları şu olacak die bişey yoktur.. Ancak üstadların yıllar süren deneyimleri sonucu kazandığı az efor ile daha iyi tını daha az kas gücü teknikleri vardır :) Bunları zaten onlardan görüyoruz öğreniyoruz.

Zilleri daha fazla sıkıştırman sesin kısa sürede yüksek frekanslara cıkmasıdemek... gevsek bırakman ise tersi ( gözlemim bu)
herzil için 1-1,5 santim genişliğinde keçelerin kafi geleceği düşüncesindeyim...
Ama sorun davulunu kurduğun odayla ilgili de olabilir (doğal reverb mesala :D )
tavsiyem 2-3 tabaka strafor alman( ortalama tabakası 3-4 milyon galiba) ve bunları davulun iki yanına 150 cm mesafeyle birz öne doğru dikey olarak yerleştirmen ... ben çok faydasını gördüm.. işne yarayacaktır..
tavsiye alabileceğin kaynaklara gelince: bende çok aradım yıllarca ufak tefek de olsa birşeyler buldum ama kendi fikrim bu işler en iyi bu işin üstadlarıyla (hocalar) yüzyüze görüşerek öğreniliyor.
eğer istanbulda isen böyle insanlara ulaşman çok çok kolay....

kolay gelsin..

lefter' Alıntı:
O kadar konserde bulundum o kadar teknik olarak ilerde! davulcu tanıdım ama hiç bir zaman davul akordu nasıl yapılır bunu bilenini görmedim. Bu işle ilgili "bilenlerin" çoğu da kulağına hoş gelen tonları yakalayabilen nispeten duyma yeteneği gelişmiş arkadaşlar oluyor gözlemlediğim kadarı ile. Peki bu işin bir ilimi olmadı bir tekniği yokmudur. Bu işle ilgili kapsamlı bir kitap olmadı bir makale yazılmamışmıdır. Merak içindeyim.

tekrar merhabalar...
Davul üzerine makale, yazı vs. bende çok aradım ama kişisel kanaatim davulun diğer enstrumanlardan biraz farklı bir statüde olduğu(şimdi açıklıyorum :) )
1- çaldığın davul maple olabilir yada birch... kumlu deri tercih edebilirsin yada daha uzun ömürlü iki atmanlı sert bir model.... tonladığın tom un derinliği 6 inç de olabilir 11 inçde .. böyle uzayıp giden bir liste.. butün bunlar hatta bunlar gibi onlarcası bagetinin deriye değmesi ile oluşan sesi doğrudan etkileyen faktörler... işte bu yüzdendirki kaba tabirle '' çoğu da kulağına hoş gelen tonları ''(senin lafın ben birşey katmadım :D ) anlaşılır tavul tonlaması...
bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi istersen bu konuda kendi çapımda öğrendiğim deneyim edindiğim şeyleri seninle paylaşırım..
2-kitap konusuna gelince türkiyede çok değerli davulcular var her nekadar isimlerini bilmesekte... (hatta dünyada önemli kariyerleri olanlarda )
gerçelten birinin çıkıpta birkaç ay uğraşıp böyle birşey yapmaması benim içinde soru işareti..

çok seviğim bir söz var.. Bilgi paylaşınca güzeldir.. Biligini paylaştıkça hep daha fazlasını öğrenirsin
Saygılar..

valla ben okadar kaliteli olmadığını bildiğim halde (fiyatı uygun olduğu için)pearl target serisi kullanıyorum ve gayette memnunum yalnız snareyi degistiricem

yeni başlayan arkadaşlara bir önerim olucak şahsen ben şu anda öyle yapıyorum(daha önce ders aldım ama kendi kafandakileri uygulaman zor oluyor istediğin tarza tam olrak eğilemiyorsun derslerde) alın bir metod kitabı (mesela :ilhan özdeniz'in ki gayet güzel...inşallah doğru yazmışımdır :lol: ) ve o kitabı resmen yiyin harcayın onu hatim indirin kitaba...

ben başladığımdan beri double storke çalışıyorum ve çok ta seviyorum boş kaldığım zamanlarda da sürekli double storke çalışırım...
sizin söylediğiniz buzz ne hiç bilmiyorum valla

şunuda söyliyeyim kitapta storke roll ile ilgili bölümün sayfasını açmaya korkuyorum :twisted:

hellscream' Alıntı:
yeni başlayan arkadaşlara bir önerim olucak şahsen ben şu anda öyle yapıyorum(daha önce ders aldım ama kendi kafandakileri uygulaman zor oluyor istediğin tarza tam olrak eğilemiyorsun derslerde) alın bir metod kitabı (mesela :ilhan özdeniz'in ki gayet güzel...inşallah doğru yazmışımdır :lol: ) ve o kitabı resmen yiyin harcayın onu hatim indirin kitaba...

şunuda söyliyeyim kitapta storke roll ile ilgili bölümün sayfasını açmaya korkuyorum :twisted:

Sevdiğim bir laf var
Amerikayı bir daha keşfetmenin bir anlamı yok 8)
hellscream ın bakıs acısına hak verebiliyorum ama bizim türk milleti olarak sabırsızlık kanımızda var.
bir kaba tabirle '' bir tarza eğilecek insanın '' öncelikle belirli bir altyapısı olması gerekir

Bir hocanın öncelikli faydası interaktif bir davul metodu olmasıdır ayrıca.
Yaptığın hataları yaptığın anda farkeder ve düzeltir.
Daha disiplinli ve düzenli calısma zeminidir.
Sahnede kazandığı deneyimleri seninle paylaşır.
Davul akorundan temizliğine, yerleştirilmesinden etrafındaki akustiğin nasıl olması gerektiğine kadar daha bir konuda etrafta davulcu diye dolaşan cok insanın bilmediği püf noktaları bilirsin
hocan vasıtasıyla deneyimlerinden faydalanabilceğin baska değerli insanlar tanırsın.

Acaba bugün Türkiyede doğru düzgün kariyer yapan kaç davulcu en az 1 hocadan el almadan bu kadar yükselebildi :?: ben okadar düşündüm bir tane çıkaramadım.

bu enstrumanın tarihi nerdyse 100 yıllık; o yüzden üzerindeki hakimiyetini artırmanın hangi yoldan gectiği ortada... bu yolda millet son sürat giderken yaya kalmak hatta yolu sasırmak kimse istemez. herhalde :)

Bu ülkede halen birşeyler yapmaya çalışan hocalarımız, üstadlarımız, abilerimiz biz genç nesil için çok önemli .. onların yakalarına yapışalım, rahat bırakmayalım :D deneyimlerini , bilgilerini bizlerle paylaşsınlar. Bence onlar çok değerli insanlar

Ayrıca bu konunun dışında daha 8, 9 roll lar konusunda şüpheler varken bir tarz derdine düşmek te başka bir çelişki tabi...

Örneğin bir bir hocadan jazz dersi alırken sana swing den bile önce öğreteceği şey şüphesiz ayaklarına ve ellerine daha hakim olabilmeni sağlayacak etüdlerdir

tek yol tabiki bu demiyorum ama insana fazlasıyla zaman ve para kazandırdığı bir gerçek.

kadiköyde taksimde 10 adamdan biri davulcuyum diyor. Bence bukadar davulcunun ( :!: ) arasında bazı gençler çıkıp bu enstrumanın hakkını varmesi gerekir diye düşünüyorum

Umarım kusra bakmassın bu da benim düşüncelerim
Saygılar

emni olki kusura bakmadım...hatta çok teşekkür ederim :D

ben bilirim o "ben davulcuyum" diye dolaşanları...onalar bu işi kolay sanıyor ve sözüm ona dandik bir iki ritm yaptıklarında kendilerini davulcu zannediyorlar...ama gerçek ; enstrumanın başına sıra ile geçtğimizde ortaya çıkıyor...sonra sus pus oluyorlar :evil:

ben nereden geldiğimi , neler yaparak geldiğimi ve ne eziyetler çektiğimi , bu iş için aileme rest çekişimi unutnadım unutamam...ama hiç bir zaman bana birşeyler söylemek isteyen insanlara karşı çıkmadım onları engellemedim...

davulcu olmak ritm atmak değildir ; davulcu olmak en basit ritmi bile mükemmel şekilde süsleyebilmektir :D

tabiki bu benim görüşüm...

Saygılarımla...

BUZZ vs ROLL

bildiğim kadarıyla buzz ve roll'un ayrı yerleri var bir davulcunun hayatında.birbirinin alternatifi değiller.verilmek istenen duyguya göre değişir.Buzz stroke'la geniş zamana yayılmış kraşendo roll yapmak imkansız.ama buzz'ın yüksekten alçağa (genellikle) karakteri kısa roll'lar için etkili oluyor.ZATEN İYİ ROLL YAPAMIYORSAN İYİ BUZZ YAPABİLECEĞİNİ SANMIYORUM.ÇOK ÇALIŞMAYA DEVAM.Akort konusuna gelince her müzik türüne ve kişisel tekniğe göre değişir örneğin:gevşek veya gergin akort.AMA bence değişmeyen birşey var oda alt ve üst derinin salınımları mutlaka uyumlu olmalı ve kontrol dışı düzensiz salınımlara dikkat edilmeli.Bence her zevke göre doğru bir akort yapılabilir.Son bir şey;genellikle Türk davulcuların yaptığı hata; trampet ve tomları birlikte düşünmeden akort yapılıyor ve hangi türü çalarlarsa çalsınlar trampeti gergin FUNK tarzında akortluyorlar

hellscream' Alıntı:
davulcu olmak ritm atmak deðildir ; davulcu olmak en basit ritmi bile mükemmel þekilde süsleyebilmektir :D

tabiki bu benim görüþüm...

Saygýlarýmla...

Davulcu demek sarkinin temeli demektir. Yani senin deyiminle bence davulcu olmak oncellikle mukemmel bir sekilde "ritm atmak" demektir. Sarkiyi davulla suslemezsin, davul melodik bir enstruman degildir cikartabilecegin ses, verebilecegin duygu, bir gitardan ,bir vokalden ya da klavyeden cok daha sinirlidir. Once ritmi duzgun calarsin sonra saga sola yine bu gitar, vokale veya klavyeye gore belki ufak tefek suslemeler yaparsin. Olay budur. Bass ile zaten birbirini tamamlarsin. Onu yazmaya gerek bile duymuyorum. Dikkat et, ticari olarak basarili olmus sarkilarin hemen hemen hepsinde davullar basittir.

davul melodik bir enstruman degildir

Bunu söylersen Jack DeJohnette ,Elvin Jones'a ayıp edersin.Aslında davulu melodik çalma diye bir stil var.
Neyse sticcontrol kitabından sonra acilen bir Syncopation kitabı edinmelisin.İyi bir hoca bulup bu kitapdaki notaların milyon yorumlarını çalış.Kendi başına yorumlamak sana çok şey kazandırmaz.En azından bu seviye için.Ayrıca lezzetinden yenmez ritimler için(ve ritm hissi için) "Future Sound" isimli Garibaldi'nin kitabını bul ve çalış.Oradaki lineer egzersizler senin okadar işne yarayacakki inan bana insanlar sana uzaylı gibi bakmaya başlayacak.Sana tavsiyem sırasıyla Selami Sevinç(teknik),Cengiz Baysal(tarz stil,teknik) ve Şenol Küçükyıldırım'dan(fikirler.stiller) dersler alman.Eğer Kadıköy civarındaysan kesinlikle ilkönce Selami Sevinç'e gitmelisin.Kendisi ile ciddi ve sistemli çalıştıktan sonra göreceksin tekniğinin nasıl tavana vurduğunu bir senede.Bu insanlara google dan aratarak ulaşabilirsin.
Hepsinden önemlisi günde en az 4-5 saatini çalışmaya ayırmazsan yukardakilerin hiçbiri bir işine yaramayacak.Eğer en az iki sene 5-6 saat çalışırsan bunları (ama inanılmaz bir disiplin ve bir gün bile aksatmadan.bayram,tatil cenaze vs. dahil) iki senenin sonunda adını duymaya başlarız.Bol şanslar.

jackdied' Alıntı:
davul melodik bir enstruman degildir

Bunu söylersen Jack DeJohnette ,Elvin Jones'a ayýp edersin.Aslýnda davulu melodik çalma diye bir stil var.
Neyse sticcontrol kitabýndan sonra acilen bir Syncopation kitabý edinmelisin.Ýyi bir hoca bulup bu kitapdaki notalarýn milyon yorumlarýný çalýþ.Kendi baþýna yorumlamak sana çok þey kazandýrmaz.En azýndan bu seviye için.Ayrýca lezzetinden yenmez ritimler için(ve ritm hissi için) "Future Sound" isimli Garibaldi'nin kitabýný bul ve çalýþ.Oradaki lineer egzersizler senin okadar iþne yarayacakki inan bana insanlar sana uzaylý gibi bakmaya baþlayacak.Sana tavsiyem sýrasýyla Selami Sevinç(teknik),Cengiz Baysal(tarz stil,teknik) ve Þenol Küçükyýldýrým'dan(fikirler.stiller) dersler alman.Eðer Kadýköy civarýndaysan kesinlikle ilkönce Selami Sevinç'e gitmelisin.Kendisi ile ciddi ve sistemli çalýþtýktan sonra göreceksin tekniðinin nasýl tavana vurduðunu bir senede.Bu insanlara google dan aratarak ulaþabilirsin.
Hepsinden önemlisi günde en az 4-5 saatini çalýþmaya ayýrmazsan yukardakilerin hiçbiri bir iþine yaramayacak.Eðer en az iki sene 5-6 saat çalýþýrsan bunlarý (ama inanýlmaz bir disiplin ve bir gün bile aksatmadan.bayram,tatil cenaze vs. dahil) iki senenin sonunda adýný duymaya baþlarýz.Bol þanslar.

Arkadasim, bu anlattiklarinin hepsini zaten biliyorum ve hemen hemen 15 senedir davul caliyorum. Alacagim dersleri calisacagim seyleri de calisiyorum zaten. Bunun icin herhalde en son senin yardimina ihtiyac duyarim. Eger o cumlenin devamini okusaydin ya da kopyalasaydin belki daha anlamli olurdu yazdigim....

Syncopation'i 7 sene once calismaya basladim. Melodi ile de bir ilgisi yok syncopation'in.

Bir de gunde en az 2 saat calisma yaparim haftada da en az 3 gun studyodayim. Caldigim konserleri falan saymiyorum. Bu calisma temposunu 5 senedir surduruyorum. Belki biraz daha fikir verir bu sana ne yaptigim hakkinda....

Ha demiyorum ki harika bir davulcuyum, orasi elbette tartisilir. :lol:

Not: Bir de benim derdim davulculugumla milletin dibini dusurmek degil. Olimpiyatlara katilmiyoruz ne de olsa. Herkesin enstrumanini calis sebebi ayri sanirim....

Soyle ornek vermem gerekirse. Elvin Jones'un kim oldugunu, nasil bir davulcu oldugunu falan yuzlerce roportajinda okudum. Davulcu olarakta cok begenirim. Ama Coltrane disinda dinlemem adami. Cunku Coltrane muzigini severim ve o muzik disinda pek hosuma gitmez tarzi adamin (Elvin Jones Jazz Machine mesela, cunku davul agirliklidir). Ornegin ben davul sololarindan hoslanmayan bir davulcuyum. Mesela bence en kotu led zeppelin parcasi moby dick''tir ne kadar john bonham'in uzerine davulcu tanimasam da. Yani herkesin muzikte aradigi veya ifade etmek istedigi seyler farkli...

Tonguc, abicim yanlız ben bunları senin için soylemedimki :D :D :D
Hay allah tamamen benim hatam. orcun_okm' nin ilk mesajını "yeni davul çalmaya başlıyorum" şeklinde anladığım için ona yazmıştım bunları.Senin biliyorum zaten prof. olduğunu.Avatardan belli zaten :wink:
Onun dışında soylediklerinin çoğuna katılıyorum.Sende baya giydirmişsin bana hani :) Gerçi bende olsam yazardım öyle.Yav ne dikkatsiz adamım kusura bakma.Senin için değildi onlar. :oops:

Esas ben ozur dilerim. Hiyarlik yapmisim. Ama giydirmeye calismadim pek. Profesyonellikten de epey uzak bir adamim ben. Ne zamanki vergi kagitlarimi muzisyen olarak doldururum o zaman pro oldum iste derim. 8) Ama tabi pro olmusum olmamisim cok ta umurumda degil. Oyle bir hirsim yok yani. Sen de quote olayina girseydin belki daha iyi olurdu.... :lol:

Selamlar,tecrübelerinizden faydalanıp davulu akort etmek konusunda bilgilenmek istiyorum.Hemen sorulara geçeyim isterseniz... :roll:

Davul nasıl akort edilir ?Yani her parçayı bir notaya göre akort etmek istersek,standart bir davul nasıl akortlanır? Veya müzik türüne göre akort değişebilir mi?
Alt deri ile üst derinin aynı notada olması mı gerekir?
Akort hangi aletlerle pratik olarak yapılabilir/kontrol edilebilir?
Şimdilik bu kadar,cevaplayan herkese teşekkürler...

polski' Alıntı:
Davul nasıl akort edilir ?Yani her parçayı bir notaya göre akort etmek istersek,standart bir davul nasıl akortlanır? Veya müzik türüne göre akort değişebilir mi?

Her davulun fundamental rezonasyon frekansi vardir, ve bu frekansa yakin biryerlerde akortladiginda muthis bir sustain yakalarsin. Mesela DW Collector's serisinin altolarin shell'in icinde hangi nota oldugu yazar, ve butun davul (yanlis hatirlamiyorsam major 1-3-5) belli bir intervale gore toplanmistir. Mesela Floor tom DO ise ikinci Tom MI hi Tom ise SOL tonlanir. Her sarkida ayri tonlama yapmak icin ise birden fazla davul setine ihtiyacin olacak. Davul setinin tonlamasiyla zirt pirt oynanmaz ki deriler ton tutsun.
Davulunu Major 1-3-5 e gore tonlarsan sirtin yere gelmez. Kros ve trampet ise Muzigin turune gore gevsek ya da siki olabilir. Mesela Jazz krosu siki olur ki fundamental duyulsun muzikal olsun. Boyle olunca obur tomlara uygun tonlarsin. Ama çiki çiki kros tonlari istiyorsan gevseteceksin ki yukari harmonikleri duyasin.
polski' Alıntı:
Alt deri ile üst derinin aynı notada olması mı gerekir?
Boyle bir kural yok. Ayni yaparsan cok fazla rezonasyon alirsin. Davul iyi tinlar ama susmaz. Alt deriyi biraz gevsek yaparsan ilk vurustan sonra alacagin kisa "tail" daha "Heavy" gelir Rock muzige yakisir. Alt deri daha gerginse pop tarzi tonlar alirsin

Mundox' Alıntı:
Her davulun fundamental rezonasyon frekansi vardir, ve bu frekansa yakin biryerlerde akortladiginda muthis bir sustain yakalarsin. Mesela DW Collector's serisinin altolarin shell'in icinde hangi nota oldugu yazar, ve butun davul (yanlis hatirlamiyorsam major 1-3-5) belli bir intervale gore toplanmistir. Mesela Floor tom DO ise ikinci Tom MI hi Tom ise SOL tonlanir. Her sarkida ayri tonlama yapmak icin ise birden fazla davul setine ihtiyacin olacak. Davul setinin tonlamasiyla zirt pirt oynanmaz ki deriler ton tutsun.
Davulunu Major 1-3-5 e gore tonlarsan sirtin yere gelmez. Kros ve trampet ise Muzigin turune gore gevsek ya da siki olabilir. Mesela Jazz krosu siki olur ki fundamental duyulsun muzikal olsun. Boyle olunca obur tomlara uygun tonlarsin. Ama çiki çiki kros tonlari istiyorsan gevseteceksin ki yukari harmonikleri duyasin.

Bildigim kadari ile her DW bu sekilde uretilir. Diger markalarda ise yuksek modellerde bunu bulmak mumkun. Fakat diger entry level ya da mid range davullarda bunu bulmak mumkun degil. Hatta fundamental rezonasyon frekansina yakin bir yerler bulamayacagin davullari bulmak bile mumkun. Bunun disinda soyledigin her seye ben de katiliyorum. Ama davul akordlamasi da son derece kisisel bir olay bunu da belirtmeden gecemeyecegim. Bir davulda kullandigin teknik digerinde ayni sonucu vermez. Bunun kendi basina bir baslikta tartisilmasi cok daha dogru olur bence. Epey detayli bir konu cunku davul akordu. Bir de akordu tutturursun bu sefer de derilerden aldigin his seni rahatsiz eder mesela. Cok uzun is cok....

Kick ile ilgili olarak şunuda sorayım:

Kayıt stüdyolarında falan görüyorum, kick içine piramit sünger yerleştiriyorlar. Bu tam olarak ne işe yarıyor ? Yani sadece kayıt amaçlı mı yapılıyor, mesela prova için kullanılır mı ?
Ben kick içine mutlaka perde merde birşeyler koyuyorum. İçi boş oldumu garip oluyor sesi. Acaba akordu yanlış mı yapıyorum. Siz nasıl ve neler kullanıyorsunuz ?

en iyisi size bu konuda öncelerden yaptığım bi araştırmayı gösteriyim

Davul Akord Etme Önerileri
John Riley' den

Her tip müziğin kendi soundu vardır. Müzik tarihi, stil ve akustik ihtiyaçları bize iyi bir sound şekilllendirmemizde yarımcı olur. Davul akordlamanın tek ve doğrudan tartışılmaz bir gerçeği vardırki buda " Davullar sadece birbirleri ve tek olarak armonili bir şekilde akord edildiklerinde güzel duyulur.

Davul akordlamanın ilk adımı şöyledir. İlk önce davulu standından çıkartıp düz bir masa veya yere koyun. Bu şekilde akord ediceğiniz deri herşeyden izole bir hale gelir. Davul shell ine deri koymadan önce shell kısmını ve kasnakların deriye temas ettikleri herkeyi bir bez ile silin. Bundan sonra deriyi yerleştirip üstüne kasnağı koyun. Deri ve kasnağın çok iyi ortalanmış olmasına çok dikkat edin. Elinizle tüm vidaları sıkabildiğiniz kadar sıkın. Bundan sonra Davul anahtarınızla sıkmaya başlayın. En iyi sıkma karşılıklı vidaların sıkılmasıyla olur. Tüm vidaları sıktıktan sonra hepsinde teker teker derinin ortasına bastırırsanız bu yaptığınız akordun oturmasına yardımcı olacaktır. Bu işlemi davulun sesinin istediğiniz inceliğe gelene kadar tekrarlayın.

Şimdi ince ayar başlıyor. Bu aşamada parmağınızla veya bir bagetle her vida nın yaklaşık 1 inch kadar uzağından deriye vurun. Kafanızdan davuldan çıkan en ince ve en kalın sesleri ortalama olarak belirleyin. Belirlediğiniz bu kafanızdaki hayali sese göre kalın notaları inceltip inceleri de kalınlaştırarak bu sese yaklaşmaya çalışın. Bunu bitirdikten sonra derinin ortasına doğru sıkıca bastırın. Bundan sonra bir kere daha aynı ilemi tekrarlayın. Çünkü bazı vidalar hala bunu gerektiriyor olabilir. Bu işlemleri tüm vidalardaki ses aynı olana kadar tekrarlayın. İşlem bittikten sonra aynı şekilde alt deriyede uygulayın.

Çok çeşitli türleri barındıran genel olarak 3 çeşit akordlama yöntemi vardır. Bunların genel olarak özellikleri alt ve üst deri arasındaki ton farklılıklarından oluşur. En uzun ses veren ve en açık ses veren stil alt ve üst derilerin aynı tonda akordlanmasıdır. Bu tipik bir jazz akordudur. Ortalama davulların ses inceliği çok kişisel olmasına rağmen genelde jazz davulcuları ince bir tonda akord ederler.

Daha çok pop, funk türü çalanlar için ise al deriyi üst derider Minör 3lüsünden daha kalın sese göre akord edilir. Bu davula daha derin bir ton verir. Daha hızlı ses dağalır.

Üçüncü tip akord da ise alt deri üst deriden Minör 3 lüsü kadar inceden akordlanır. Bu tip akordun amacı ise sesin daha az uzaması ve sesi davulcuya veya mikrofona daha çok vermektir.

Trampet akordu çok kişisel bir tarzda olur. Ama iyi bir başlangıç noktası arıyorsanız gene alt ve üst deriyi akordladıktan sonra alt deriyi üst deriye göre 4lüsü( Perfect Fourth ) kadar kalından akordlamalısınız. Eski tarzdakiler ve orkestra müzisyenleri genelde trampetlerini Si ( B ) sesine göre akord ederler.

Kros akordu şüphesiz en değişken akord stillerine sahiptir. Jazz davulcuları genelde tom benzeri açık ve rezonanslı tonlar almak isterler ve ince seslerden akordlarlar. Pop ve funk davulcuları ise genelde kalın sesden akordlanmış tek kat derili atak seviyesi yüksek ama kısa sürede kesik ses almak isterler. Bunu daha etkili yapmak için ise susturucu ir malzeme iç deriye değecek şekilde davulun içine koyulur.

Ben bir big band le çalarken kros u nispeten kalın bir sese akordlarım ve susturucu kullanmam. Küçük gruplar için ise 2"x2" boyutlarında bir kağıt, havluyu derinin dışına yapıştırarak susturmayı tercih ederim. Genelde gruplarda basçı ile ahenk oluşturacak bir şekilde akord ederim. Akustik bir bass gitarla kalın sesten akord edilmiş rezonanslı bir tonun daha iyi olduğunu gördüm. Elektrik bass gitarda ise ses daha odaklı ve sert olduğu için bende krosumu buna göre ayarlayarak susturucu kullanıp ona benzer odaklı ve kesik bir ses almak isterim.

Kişi herzaman davulun çalınacağı mekana odaya göre düşünüp davulunu buna göre akord etmelidir. Ben eğer davulumun sahnede bana ve seyirciye iyi duyulmasını istiyorsam biraz daha kalın seste akord ederim ama eğer evde çalıyorsam sahneye oranla daha ince bir tonda akord ederim.

Son olarak kullandığınız derilerin çeşidine göre ( çift kat, tek kat, kumlu, şeffaf, yağlı ) kendinize has bir sound elde edebilirsiniz. Akord etme üzerine zaman harcayın . Daha çok deneme ile sevdiğiniz soundu elde edebilirsiniz.

Selamlar,

Bazı setuplarda kicklerin önüne, ince ama aynı inçde bir kick daha takılıyor. Sebebi nedir bilen var mı ?

buna bass drum woofer deniyor. sanırım çalışma mantığı kocaman kros inçinde bir trampet gibi veya kord telsiz sadece krosun tonuyla melodik olarak akordlanmış bol rezonansa giren ince bir davul daha koyularak daha kuvvetli bir sound almak.

ama şahsi görüşüme göre terry bozzio nun bu teşkilatı kullanmasına rağmen ondan daha güzel ve kuvvetli kros soundları duydum. ama bu sorun silverchair de yok gibi pek ( onlarda kullanıyolardı sanırım bi ara)

ama diyosanız hiç vurdunmu öle bi krosa cevabım hayır olur.

umarım yardımcı olmuştur

Geri