[Eski] davul derisine bant yapıştırmak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

rizla

Yeni üye
Bana göre yanlış.Dennis Chambers'ın bir kliniğine katılmıştım ve o da aynı şeyi söylemişti.Kick'in ön derisindeki deliklerinde gereksizliğinden bahsetti.
Davulu tonlamak için bant kullanmak yanlış hatta özellikle kayıtlarda.
Delik olmadığından ön deriyi çıkarmam için rica eden tonmaisterler oldu. :?: Kırmak zorunda kaldım.

Dennis Chambers kayit yaparken istedigi kadar studyo zamanini davul tonlamaya ayirabilir, ama kisitli surede davul tonlamanin en kullanisli metodu bantlamaktir. Evet once davulu adam gibi tonlamak gerekiyor ama davulcunun duymadigi "tinlama"lari mikrofonlar aliyor ve bazen bunun onune gecmek icin en uygun yere iki uc santimlik bir bant sifa gibi geliyor. Tabi bazi arkadaslar butun davulu mumya gibi bantlar, bu yanlis.

Bence çok işe yarıyor. Kayıtlarda bile kullanıyoruz, gerektiği kadar. Susturucu görevi olması için illa ki pahalı malzeme kullanmaya gerek yok. Önemli olan sonuç.

Ben de Dennis Chambers olsam öyle derdim. Ancak bir başka bakış açısı daha var: Kayıt etmek durumunda olduğun herkes Dennis Chambers gibi bir davulcu olsaydı, o zaman da Dennis Chambers'ın dediğinin kimse için bir değeri olmazdı.

Bazan öyle bir durum olur ki, Atalay'ın dediği gibi istediğini alabilmek için bantlaman gerekir, bantlarsın ve istediğini alırsın. Bantlamanıza gerek kalmayacak kadar geniş bir davul kiti/aksamı koleksiyonunuz varsa o zaman sorun yok.

Davul tonlanması konusunda bildiklerimi davul kayıt bölümünde aktarmıştım.
Hakikaten özellikle barlarda bazen çok kötü davullarla çalmak zorunda kalıyoruz.Bakıyorum davul derilerinin hepsi bantlı.Ben bantları tek tek çıkarıp tonluyorum ve daha iyi sonuç aldığındığını görüyorum.Bu bazen yarım saat sürüyor.Ayrıca bantlar deriye zarar veriyor.Gerçi bir sonraki hafta aynı işlemi tekrar yapıyorum,olsun.
Bantlamak yada susturmak aslında tamamen ton tercihidir.sonuçta biliyorsun ki bantlarsan ses uzamadan kesilecek.Ve eğer istediğin buysa problem yok(Steve Gaddish sound ki çokta severim).ama sorun istenmeyen rezonanslarsa bunu sadece davulcu yada teknisyen akortlamayla çözmeli. İyi bir davulun kasnak (shell) ve deri sesini tam olarak almak istiyorsanız her türlü banttan uzak durun diyorum.
Yaptığınız kayıtlardan memnunsanız zaten tamamdır.

iyi akortlar.

bence susturmaktan çok ring falan kullanmak daha kullanışlı. böylece derinin gerçek sesini overtone suz alabiliriz. ama susturmak la derinin sound unu da kaybedebiliriz

Bir hayli zaman geçmiş konu geçeli ama yazayım dedim...

Delikliz ön kick derilerini ve dolayısıyla tonlarını sevmiyorum şahsen. Belki o yüzden D.Chambers'ın kick tonunu sevmiyorumdur. Diğer davullarda, tom'larda hadi neyse ama kick başka ve bir miktar hava çıkışının hızlı olması için 6" bile olsa delik olması tercihimdir.

Kick'te, Remo'nun muffle'ını kullanıyorum ki bir ton yastık örtü tıkmaktan iyidir. Tom'larda hiçbir susturucu araç gereç kullanmazken kayıt veya sahne işlerinde sadece 14 ve 16" tom'lar için birer Moongel gerekebiliyor.

Ayrıca, D.Weckl ve D.Chambers gibi adamlar özellikle kayıtlarda (pek çok kayıt ekipmanıyla beraber) Gate Processor veya -ne bileyim- Compressor gibi bilumum aletler kullanıyorlar. Susturucusuz tam ses kalitesini alıyorlar. Az mı cebelleştik tonmaisterle...

Ama yine de iyi bir tonmaister mikrofon pozisyonlarıyla ve mixer ayarlarıyla oynayarak istemediği sustain'i kesmeyi başarır. Sahnede davulu çok susturursunuz. Oysa ki karşıya kötü ve kapalı gider ses. Artı siz onca desibel içinde boğuk duyarsınız davulu. Hayır! Tınlasın davul. Tüm orkestra içinde zaten bir miktar absorbe olacaktır davulun sesi ama temiz olacaktır genel ses ve iç sahne sound'u...

saygılar efendim

Ben Sonor Force 1005 ve Remo deri kullanıyorum birincisi derinin kalitesi ton açısından çok önemli nitekim eski zamanlarda (eski set-up'larımda) uğraşmadan bantlayıp geçiyordum ama baktım ki sound böyle alınmıyor. İkikncisi, bir arkadaşın dediği üzere "Ring" asıl kullanılması gereken ekipman olmalı bence. Üçüncüsü "uğraşın arkadaslar doğru teknikle istediğiniz soundu alana kadar tonlayın; olmuyor mu? ya tonlamayı bilmiyor yada kendinize uygun deri - set-up açısından yalnıs seçim yapıyorsunuz .

ring çok susturuyor deriyi malesef. açık bıraktığındada çok overtone varsa. moongel gibi çözümler denenmeli belkide. tabiki buna para vermek istenmezse bant yapıştırılabilir. tam ayarında susturma için işte deneme yanılma yöntemiyle sonuca ulaşmaya çalışılabilir.

sonuçta ne daha iyi tınlıyorsa en doğru seçim herzaman odur . bazen ring bazen bant bazen moongel falan filan. duruma göre akorda göre derye göre bagete göre .... değişir.

Bantın altına şööle peçeteyi katlayıp da koyacaksın, tadından yenmez o ton. Bant da kahverengi paket bantı olsun lütfen. İstemem öyle kağıttan bant.

Ne lazımsa onu yapmalı. Olmaz diye birşey yok bu işte.

En güzeli de bant oluverir bir anda. Denis der ki ben bantladım, biz de salyalar aka aka aha Denis bantlamış davulu der devam ederiz.

Kulak halleder konuyu.

Konu açılmışken sorayım, kick' in ön derisine delik nasıl açılır ? Yani çapı ne kadar olmalı, kenardan uzaklığı kaç cm olmalı ?

Bir de prova stüdyosunda delikli halde kullanan var mı, ve ton/ses bakımından ne kaybederiz yada ne kazanırız ?

4 6 9 ve 12 inç ler kullanılıyor daha çok. en muntazamıda genelde o çapta bulunan bardak tabak çanak gibi şeyleri ateşte kızdırıp deriyi ek yeri olmadan delmek diyorlar. gerçi yeni bi ön deri aldığında yanında yamuk kesmelere karşı delik yırtılmasın diye yuvarlak bi bant gibi bişey veriyolar. yani içinden çıkıyor. eğer maket bıçağıyla falan girişirsen ve tırtıklı bi kesim olursa onu yapıştırıyosun o muntazam bi hale geitiryor.

12" lerde genelde tam ortasına delik oluyor diğerlerinde daha kasnaklara yakın delikler yapılıyor. eğer içine susturucu kullanıyosan içindeki malzeme delikten çıkmıycak bi yükseklikte yapman yeterli. ki mikrofonlandırırkende sıkıntı olmasın

Teşkür. :p

Peki seste kayıp çok olur mu ? Kayıtda işe yarayacağı malum da, prova korkutuyor beni... Çünkü kickimiz herşeyimiz. :)

yok abi hiçbişey olmaz sadece biraz daha tokmak sesi artar ki oda çok çok az yani fark edilmez bile kocaman bi delik açmadığın sürece. sıkıntı yok yani

Kick'te delik olmasını bazı davulcular istemiyor. Hemen "neden tom'ların alt derileri delik değil o zaman?" gibi bir soru soruyorlar ki eskiden tom'larda alt deri kullanmayan davulcuların da sayısı az değildi ona bakarsak...

Bence tom'lar delikli alt deriyi tolere edemezler, saçma da olur zaten. Ama kick, ölçüleri itibariyle tolere ediyorlar ve bence fazlasını da yapıyorlar. Her davulda hava kaçışı için delikler vardır, kick derisindeki bu deliği öyle bir amaç için kullanıyorlar zaten.

Kulaklardaki kick sound'una göre şekilleniyor herşey. Klasik cazcılar, tom'ların devamı niteliğindeki kick tonunu sevdiklerinden deliksiz ve sustain'li kullanırlar. Öte yandan modern davul sound'una göre kick'te, tom'lardan "bir miktar" farklı bir ses dizimi sonu daha tercih ediliyor. O yüzden delikli kickler, daha tok, daha net, daha sustain'siz bir ses verebiliyor.

Eğer hem deliksiz kullanılacak hem de kısa ve net bir ton isteniyorsa kick'i iyice susturmak gerek. Ne gerek? Ben davullarımda delikli kullanıyorum. Arka deri (beater) son derece gevşektir. Maple'da sadece Remo kick-muffle aparatı var. Recording'te ise hiç birşey yok...

Ben, kick'te ön deriyi "oldukça" gergin kullanıyorum. Bu, zamanında ön derinin "uğultusunu" kesmek amacıylaydı. Sonraları susturma görevi için çeşitli çözümlerim oldu (sünger, paspas vs.). Bu yüzden çok germez oldum ama o zaman da arka deriden istediğim bazı renkleri alamaz oldum. Yani ön deriyi sırf uğuldamasın diye gererken iyi ediyormuşum; bu tabi benim sound anlayışıma göre, kendi kulağıma göre.

Kick'te öyle gümbür bir bas sevmediğimden (her ne kadar 22x16 ila 22x18 kullansam da) ön deriyi oldukça geriyorum. Hem arka derinin tepkisi artsın diye hem de kontrollü bir sustain elde edebileyim diye...

Geri