[Eski] Davulda Zillerin Temizliği Bakımı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Eski yada yeni farketmez. Zillerin bulaşık makinesinde geçirdiği bir seans, ziller için eşsiz parlamalarla sonuçlanıyor. Hiç korkmayın. Zili çizecek yada dokusunu yıpratacak bir hareketi yok bulaşık makinesinin. Sadece ısısını çok yüksek tutmayın o kadar.
Kolay gelsin.
İyi çalın, mutlu kalın...
Sevgiler.

:lol: Gülüyorum yahu. Böyle bir konu yok, olmadı, yaşanmadı zaten :lol:
İki liraya zilleri temizliyoruz. Geriye de sadece hoş kokular kalıyor.
Harika ilaçlar, tuz ruhları, limonlar, amonyaklar, kaviller, kocanalbur ilaçları :lol:
Çok güzel arkadaşlar. İşte ekonomik ve yaratıcı çözümler.
Herhalde bu tarz bir muhabbete Yurt dışında her hangi bir sitede rast gelmek...; söz konusu olamaz
Sevgiler

kryptonite' Alıntı:
Selam arkadaşlar ben kendimce şöyle bir yöntem uyguladım
elimde çok eski ziller vardı ve durumları pek iyi değildi

eski kotlardan matkap ucuna keçe yaptım 4-5 kat ve bildiğimiz zil temizleme "metal-par" macununu zile sürdüm matkap ı tezgaha yan yatırarak sabitledim kendi elimde zilleri çok kastırmadan yavaşça yüksek devirde temizledim sonuç gerçekten çok iyidi oksitlenmiş 30 40 senelik zildjian zillerim pırıl pırıl oldu tabi bu iş çok zahmetli ama zillerimin ömrünü uzatmış oldum :) dipnot : "bu yöntemi evde denemeyiniz ! :)"

bende denemiştim o yöntemi üst baş metpar oldu sonrasında :) bulaşılk makinasida güzel yöntem onu denemek lazım kesinlikle hem zil yeride var makinanın düşünülmüş sıvı detarjan daha mantıklı olabilir ama bulaşık makinasında :D

polski' Alıntı:
...Mesala hiç zillerini kalay yaptıran oldu mu? Kalaylanma nasıl yapılır bilmiyorum ama işin içinde tuz ruhu var.Tuz ruhunu deneyen var mı? Zilleri genel olarak kirden,lekeden nasıl koruyabiliriz? Son olarak bir zilin temizlenip/parlatılması,o zilin tonuna ne kadar etki eder?...
Selam. Lise yıllarımda, kaçıncı el olduğu belirsiz zillerimi direkt olarak (fabrikada buluş yapan bilimadamı edasıyla) banyo küvetinde tuz ruhuna maruz bırakırdım -en iyi yöntemmiş gibi-. Hoş; zilin kimyası değişmemişti, aksine pasparlak olmuştu ve sesi daha da parladı "gibi gelmişti" bana.

Ancak ve ancak yıllar boyunca, şaşkınlık yaratacak düzeyde kirli ziller temizlenince sesinde ufak bir değişiklik, özellikle sustain'inde farklılık olacağı kanâatindeyim. O yüzden sesi güzelleşiyor sanısıyla temizleyip durdum o zilleri...

Günümüzde, herkesin hemfikir olduğu gibi edindiğim değerli zilleri tabi ki limonla bile temizlemem. Bilmiyorum bu konuda sabitim; firmanın kendi temizleme sıvıları yeterince işi görüyor zaten. Paiste'nin ürününü çok övdüler. Sabian'ın özellikle son çıkardığı ürün de gayet etkili, tavsiye ederim.

Ziller oksijen ve ışıkla temas ettikçe sararır. Bar ortamları, sigara dumanı bu işi daha da hızlandırır. Son olarak şunu söylemek isterim ki uzun zaman dilimleri arasınra bol kimyasallarla zilleri temizlemektense daha kısa aralıklarda ve "az kimyasallarla" temizlik yapmanın, artı, sıksık da nemli bezle (üzerinde su zerreleri kalmayacak kadar kuru) zilleri silmenin çok faydasını gördüm.

Kolay gelsin herkese...

Benim gibi hafif temizlik manyağıysanız, her kullanışınızdan sonra önce nemli bezle güzelce temizler sonra kuru bezle kurularsınız böylece ziller yeniymiş gibi kalır. Mehmet Tamdeğer' in bana tavsiyesi buydu, işe yarıyor.

GEREK YOK!

bence bunların hiçbirine gerek yok, zil davulun üstünde parlasa ne olur parlamasa ne olur.. hem bence zilin daha iyi tınlaması için eskimesi gerekir, tam zil eskimeye başlarken görsellik adına neden geri alasınız ki silerek yada ovarak yada v.s v.s

işimiz müzik arkadaşlar bence bırakalım görselliği müziğe bakalım..

Re: GEREK YOK!

plastich' Alıntı:
işimiz müzik arkadaşlar bence bırakalım görselliği müziğe bakalım..

Sahneye çıkan müzisyenin öncelikli işi tabiki müziktir fakat insanlar sahnedekileri sadece duymak için orada bulunmazlar, bunu göz önünde bulundurarak görselliği bırakamayız.

zaten konu zil temizliği. bakım gibi birşey yani. her zil üreticisi de zillerin düzenli temizliğinin zilin ömrünü uzattığı konusunda kullanıcıyı bilgilendirir. zilin alındığı halini koruması buna bağlıdır. her konser kayıtta yeni bir zil takımı kullanamayan bizim gibi kullanıcılar içinde bu önemlidir.

burdada tartışıldığı gibi eskimiş ziller de tercih edilebilir. ama zil firmalarının günümüzde bildiğiniz gibi lathing işlemi uygulanmamış serileride vardır. bunlarda nispeten daha koyu karanlık karakterli zillerdir. bunlara yönelmek de bi çözüm olabilir.

kısaca zilin kullanımında meydana gelen parmak izi ve ter buna bağlı olarak da meydana gelen oksitlenme zilin tabiki düşmanıdır. bu tip vintage ziller alınıp onları temiz bi şekilde kullanmak hem eskimesi için beklememek hemde zilin soundunun korunması konusunda daha mantıklıdır.

ekstrem bi çözüm aramaktansa eğer çok önemliyse her performanstan sonra zillerin nemli bezle silinmesi yeterlidir zamanı ve sabırı olanlara öneririm.

Kolay gelsin öncelikle bütün davulcu arkadaşlara :)
Antalya'da yaşıyor bu işi burada yapıyorum haliyle çok fazla nem e maruz kalıyor zillerim...Son zamanlarda bütün zillerimin üzerinde yeşil yeşil benekler oluşmaya başladı ki son derece bakmaya çalışıyorum zillerime hiçbir zaman nemli bırakmıyor kuruluyor çantasına öyle yerleştiriyorum..Silmeye çalıştım çıkıyor ama izi kalıyor..Bir bilgisi olan veya geçirmek için bir önerisi olan var mı acaba?
Sevgiler.

Limon... İkiye bölmece, zilin üzerinde gezdirmece. :lol:

Bulaşık süngerinin sert kısmıyla da o yeşillikleri çıkartırsın. Yanlız fazla bastırma da çizilmesin. Onun için zilin arkasında dene önce, gör bir nasıl oluyor. Belkide zil ile limon suyu tepkimeye girecek ve booomm... Belli olmaz bu işler... :lol:

Limonu biraz beklet ki etki etsin.

Geri