[Eski] Dvd writer ile audio cd yazılırsa ne olur?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

bora_arpinar

Yeni üye
Sevgili dostlar bu konuyu açmaktaki amacım elimde cd , divx , xvid vs.vs yazmakta kullandığım cefakar dostum plextor 48/24/48 artık su koydu. Okumakta problem çıkarıyor. Elimde banq dvd writer var. Dün bir deneme yaptım. Ancak dvd writer 12x in altında yazmıyor. 12x de cdyi kaydettim sonra teste soktum. Testte cd gayet güzel çıktı. Dinlerkende bişey anlamadım. Ancak kafama takılmakta çünki bazı bilgiler en düşük hızla yazmak yönünde zaten plextorla da 4x de okutup 4x dede yazıyordum. şimdi konu şu 12x de ve dvd writer da yazılan bir cd nin kalitesi nasıl olur. Kötü olursa bu dvd writer üreten firmalar bunun farkında değillermi? Neden 12x ve 16x cd yazan dvd yazıcılar çıkarıyorlar? Bana tavsiye edebileceğiniz güzel bir yazıcı varmı. Bu iş zevk amaçlı olduğu için para mühim değil. Plextor önereceksiniz çok aradım hatta ithalatçısı ile konuştum ama 1 seneden beri cd writer çıkarmıyormuş. Yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarımla.

Bence bu başlığın bilgisayar/sistem ve donanım forumuna açılması gerek, ama ben yine de tercihimi söyliyim; ASUS, bir kere bile sorun yaşamadım kendisiyle...

BluesMe' Alıntı:
Bence bu başlığın bilgisayar/sistem ve donanım forumuna açılması gerek, ama ben yine de tercihimi söyliyim; ASUS, bir kere bile sorun yaşamadım kendisiyle...

BluesMe Asus un nesi? cd writer mı dvd writer mı? yazma hızın ne? test yapttınmı? vs.vs. mesela asus dvd writer 1608 çok problemli bir cihazdı.

O yazıcı Benq olmasın?

Yazıcılar genellikle firmware update'inden sonra tüm yazma hızlarını desteklemeye başlar (Maksimum hızdan aşağısı için tabii. Üst limit sabit olmak üzere). Nedeni de sadece yazıcının kendisinin sınırı olmasından değil, yazılacak CD'nin ya da DVD'nin yazıcı tarafından doğru tanınmamasından da kaynaklanır.

Eğer bu yazıcıyı aldıysan, ve bunu kullanmak zorundaysan:

Yazıcının şu anki firmware numarasını, BIOS'taki boot ekranından okuman mümkün. Model numarasına ek olarak, bir boşluk sonra bazı rakamlar vardır. "0.5", "1.01" ya da "1.2" gibi. Bunlar drive'ın firmware numaralarıdır. Eğer kullanılmakta olan firmware eskiyse, yeni tip yazılabilir CD/DVD'leri sistem tanıyamaz, ve her yazdırma hızını sana seçilebilir bir menüde göstermez.

Yazıcının model numarasını tam olarak yazabilirsen, yeni firmware'ler için araştırma yapabiliriz.
Ama BIOS'ta şu anda sistemce kullanılan firmware numarasını da bul tabii. Ya da fiziksel olarak yazıcının üstündeki etikete bakman mümkünse, o bilgileri ordan da bulabilirsin.

Bu bilgileri elde ettikten sonra, Google'ı aç, yazıcının doğru adını ve model numarasını arama kutusuna yaz, daha sonra da " firmware update " kelimesini ekleyip arama yaptır.
Çıkan sonuçlarda, Benq'in web sitesi olacaktır. Firmware update'i yapacak olursan, üreticinin sağladığı yeni firmware'ini indirmeye bak.

Tüm bu işlemler komplike gelebilir. Gerekirse bir arkadaşından yardım al.
Firmware update'i yaptığımız sıradan kurma işlerine benzemez.

Ben NEC DVD-RW'leri öneririm.

Bende bir NEC ND-3520A var, 2 yıldır sorunsuz çalışıyor.

Bendeki Asus DVD-Writer 40x ama modelini bilmiyorum ama bakarım, evde değilim şu an, valla 1 yıl oldu alalı, hala tıkır tıkır çalışıyor... Ben Audio cd yazarken zaten 2x-4x gibi hızlarla yazarım her zaman, veri kaybı olmasın diye, 5 dakika geç yazsın ama adam gibi yazsın mantığı ile çalışıyorum...

Benim DVD-RW 1x, 2x, 4x, 8x, 16x... destekliyor.

Ama firmware update yaptım. Flaşladım, zapladım.

Mundox' Alıntı:
Bildiğim kadarıyla düşü hızda CD yazma devirleri artık gerilerde kaldı.
Vedat,
Aslında dediğin çok doğru ama ben güvenemiyorum açıkçası. Cdde bir sorun olur, PCde bir sorun olur, atlama yapar vs. o yüzden yoksa teknolojiyi dibine kadar kullanmak lazım tabi hiç koşulsuz...

Bende de alışkanlıktır müzikle alakalı bir Cd yazdığımda mutlaka hızı düşürürüm. Batıl inanç gibi oldu bu, merdiven altından geçiyorum ama bunu yapamıyorum :D ...

Evet arkadaşların yazılarını okudum çoğumuz bende dahil data , xvid , divx türü şeyleri yazdırırken 16x ve 20x lerden rahatsızlık duymazken ne gibi bişey kanımıza işlediyse müzik cd sini 2x 4x lerle yazdırmaya çalışıyoruz.

Benim cd yazıcım plextor arıza yapınca banq dvd writer ile ( alt cd yazma sınırı 12x ) deneme amaçlı müzik cd si yazdırdım. Bunu testede şoktum orjinali ile birebir dinledimde hiç fark alamadım. Ama yinede ne hikmetse 12x yazmaktan rahatsızlık duyuyorum. Sonra kafamdan işin değişik yönünü düşündüm.

Bendeki dvd writer la 8x de dvd yazdığımda 4.7 gblık dvd diski tamamı ile yazdıracaksam 8 dakikada yazıyor. Oysaki 700 mb lık bir cd yi 12x de yazması 6 dakika sürmekte bunu oranlamaya sokarsak bir standart cd 700mb alan kaplamakta bir dvd 4.7 gb alan kaplamakta dvd nin cd ye oranı 4,7 gb / 700 mb = 6,7 cd gibi falan yapmakta dvd writer 700 mb lık cd yi 12x hızda 6 dakikada yazıyor , 4,7 gb lık dvd yi 8x hızda 8 dakikada yazmakta ( dvd testindede çok güzel sonuçlar veriyor ne görsel ne işitsel hata göremedim)

Bu hesaba göre dvd nin cd ye oranı 6.7 cd yapar. 1 cd yi 12 x de yazma süremiz 6 dakika ikisini çarparsak dvd alanı kadar cd yi 40.2 dakikada yazdığımız ortaya çıkar veya ters mantıkla gidersek dvd yi yazdığımız 8 x deki alanı ve sürati cd ye uygularsak bir cd yi 1,19 dakikada yazmış gibi oluruz.

Şimdi bu düşünce ışığında dvd yi cd den çok daha hızlı yazıp hatasız dvd elde ederken özellikle audio cd yazmaktaki çok düşük hız aramamız. (aslında zaten dvd ye göre çok düşük hızda yazıyoruz) Acaba bilgisizliktenmi kaynaklanmakta yoksa benimde bilmediğim farklı bir uygulama veya başka bişeymi var. Ayrıca dvd yazan laser ünitesi cd deki laser ünitesi kadar başarılımı? Teşekkürler.

ilterocktive' Alıntı:
Benim DVD-RW 1x, 2x, 4x, 8x, 16x... destekliyor.

Ama firmware update yaptım. Flaşladım, zapladım.

İlterocktive bu başlığı açmadan forumda bayağı arama yaptım önceki yazılarda senin ve diğer arkadaşların bu konularda güzel yazılarını buldum. Update yapmak dediğin gibi karmaşık bir olay. Senmi yazmışsın başka bir arkadaşmı yazmış diğer konularda tam hatırlamıyorum ama bazen sistemi bile yeniden kurmaya götürebiliyor.

Bu arada şimdiki yazındaki update yapma olaylarınıda takip ediyorum zaten sondan bir önceki firmware yüklü tabi bu banq nun resmi sitesinde yer alan. Nec 3540 da kullandım def edene kadar çok başım ağrıdı 2 defa değişim yaptılar. Necte kullandığın 3520 nec in en iyilerinden biridir ama bulamadığım için 3540 ı almak zorunda kalmıştım. Şimdi benim dvd writer ne yapasam 12x in altına inmiyor. Sen burda bir profesyonel olarak mesela 2x de ve 12x de veya 8x de yazdığın cd ler arasında bir fark görüyormusun.

Ayrıca dvd writer lensi ile cd yazmakla cd writer lensi ile cd yazmak arasında herhangibi bir fark alabiliyormuyuz. Teşekkürler.

DVD-RW, CD-RW'nin yapabildiği herşeyi yapar.
CD yazmak için CD-RW kullanmamız şart olsaydı komik olurdu.

CD-DA yazdırırken yazma hızları konusunda gürdüğüm en büyük fark şu,
isimsiz ve ucuz bir CD-R'a hızlı metodla (16x) yazdırdığımda hatalı çaldırma oranı artıyor. 5 CD'den en az 2sinde atlamalar-zıplamalar oluyor, müzik sistemlerinde dinlendiğinde.
Tipik CD çalarların çoğu, ufak hataları affetmiyor.

CD-R kaliteliyse, 8x, 12x, 16x vesaire, sorun yaratmaz genelde.
CD-DA (Audio CD) olması için üretilmiş kaliteli CD-R'larda pek sorun çıkmaz.

Yalnız DVD video yazdırırken de yavaş hızları öneriyorlar. Playback sırasında ya da yavaş oynatma anında daha hassas sonuç alınıyormuş.

Desteklemeyen medyaya düþük hýzla yazmak, yüksek hýzla yazmaktan daha riskli bunu da unutmamak gerek.

Eðer medya yeterince kaliteli deðilse laserý bir bölgede destekleyeceðinden daha uzun süre tutmak yine zarar verici olacaktýr.

Her zaman yavaþ = güvenli demek deðil.

Eðer çok çok kaliteli medya kullanmýyorsanýz belirtilen alt ve üst limitlerin birer üst ve altýný kullanmakta fayda var.

Bu arada yazýlan verinin dijital olduðunu da unutmayalým. Yani video da yazsanýz, ses de yazsanýz veri de yazsanýz, yazýlan veri BÝREBÝR olarak orada bulunmak zorundadýr, yoksa zaten hata alýrsýnýz.

Esas sorun okuma zamanýnda baþlýyor. Video oynatýmý o kadar realtime bir iþlem deðil, bilgisayarýn buffer'ý var veriyi okuyup bufferýna alýyor gerekirse hýzýný yavaþlatýp hýzlandýrabiliyor hassas okumalar için.

Fakat Audio CD öyle deðil. Bilgisayar içinde bir sorun olmasa da(birebir aynýsýný geri extract edebilseniz de), sonuçta bir CD player o veriyi eþzamanlý olarak okuyacaktýr, sorun orada hata yapma ihtimalinin ne kadar olduðunda aslýnda.

Yani hýz deðiþince ses deðiþir gibi bir þey yok. Zira oradaki dijital veri. Sadece hata yapma ihtimalinin yüksekliði azlýðý var.

Hata yaparsa da duyarsýnýz, çýt eder, pýt eder, skip eder, takýlýr kalýr, bir þeyler olur.

Böyle sorunlar yaþamýyorsanýz kafaya takmanýza gerek yok bence.

Doğrudur Batuhan.

Yalnız Audio CD dışındaki yedeklemelerde kaydın sorunsuz birşekilde bitmiş olması, yazılan bilginin orijinalinin birebir aynısı olacağını garantilemiyor. Nedeni de yazılan bilginin, bazen medyadan kaynaklanan bir sebeple okunamaması (read error).

Bu yüzden ben Audio CD seçenekleri dışında yedeklemelerde yazılımdan "Kaydettikten sonra Verify (orijinal data ile karşılaştırma işlemi)" seçeneğini seçiyorum. Eğer dosya medyadan okunamıyorsa, bu safhadan sonra hata veriyor yazılım (Örneğin Nero).
Bu kontrolde de "yanlış alarm" durumları olabiliyor, ama olsun.

Data yedeklemesi yaptığınız zaman "Verify" ettirin derim.

Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
Desteklemeyen medyaya düşük hızla yazmak, yüksek hızla yazmaktan daha riskli bunu da unutmamak gerek.

Eğer medya yeterince kaliteli değilse laserı bir bölgede destekleyeceğinden daha uzun süre tutmak yine zarar verici olacaktır.

Her zaman yavaş = güvenli demek değil.
Evet çok doğru.
Hata yaparsa da duyarsınız, çıt eder, pıt eder, skip eder, takılır kalır, bir şeyler olur.

Böyle sorunlar yaşamıyorsanız kafaya takmanıza gerek yok bence.

Batuhan eğer çok hatalı bir CD yazılmışsa bu illa çit pıt diye duyulmaz. Ama CD'nin sesi bozulur biraz. Kararır, kurur.
Error correction'in düzeltemediği hatalar cit pit olur.

Doğrudur Batuhan.

Yalnız Audio CD dışındaki yedeklemelerde kaydın sorunsuz birşekilde bitmiş olması, yazılan bilginin orijinalinin birebir aynısı olacağını garantilemiyor. Nedeni de yazılan bilginin, bazen medyadan kaynaklanan bir sebeple okunamaması (read error).

İlterocktive kayıt sorunsuz bitirildiğinde okunmayan cd veya dvd olayına çok kötü medya kullanmadıktan sonra rastlamadım. Ondada kayıt genelde yarım kalıyor. Kullandığım cd vd dvd medyalar verbatim , tdk bu medyalarda şimdiye kadar yaşadığım tek sorun bazen firmware güncellemesi yaptıktan sonra yakma yapabiliyor ama buda windows tan kaynaklanan durum. Pc Yeniden kurulduğundada sorun kalmıyor.

Bu yüzden ben Audio CD seçenekleri dışında yedeklemelerde yazılımdan "Kaydettikten sonra Verify (orijinal data ile karşılaştırma işlemi)" seçeneğini seçiyorum. Eğer dosya medyadan okunamıyorsa, bu safhadan sonra hata veriyor yazılım (Örneğin Nero).
Bu kontrolde de "yanlış alarm" durumları olabiliyor, ama olsun.

Data yedeklemesi yaptığınız zaman "Verify" ettirin derim.

Bunu nasıl yaptığını açarmısın biraz ben medyayı yazdıktan sonra kalite testine sokuyorum. Bu yazdığınız olay nasıl yapılıyor. Kendi dvd nizde mesela 8 x de audio veya data testi yaptığınızda daha düşük hızlara göre sonuç ne oldu? Teşekkürler.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri