[Eski] Efektin Dönüşünü Tonlayamamak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Merhabalar. Windows 7 64 bit Server Pack1 sistemli, M-Audio Profire 2626 ses kartımla Protools M-Powered 7.4 cs3 program kullanıyorum.

Elimde bir adet stereo, kendi içinde mixlenmiş davul kanalı var. Ham sesle ilgili bir sorunum yok dengelerden ve tonlardan memnunum. Bu davul kanalını stereo track açıp projeye ekliyorum. (Proje içinde sadece bu kanal var). Insert olarak bir adet IK Multimedia Classik Compressor kullanıyorum.

Bir adet Aux Track açıyorum. Sonra davul kanalının 1 numaralı send slotuna bus 1/2'yi açıyorum. Aux track'in input kısmından da bus 1/2'yi seçip davulu aux'a gönderiyorum.

Sonra aux kanalının insert'üne bir adet IK Multimedia Classic Studio Reverb Hall açıyorum. İstediğim reverb ayarlarını yaptıktan sonra dinliyorum, herhangi bir sorun yok.

Ancak aux kanalının ikinci insert slotuna bir adet Eq açıp reverb'ü biraz tonlamak istediğim zaman çok fena faz çakışması olup tam bir flanger efekti ortaya çıkıyor. Bunu bir türlü aşamadım. Açtığım eq yine IK Multimedia Classik Eq.

Sonra aynı sistemde, aynı davul kanalını ve aynı efektlerin aynı presetlerini kullanarak, aynı mantıkla (aux send) bir Cubase projesi oluşturuyorum. Burda hiç bir sıkıntı olmadan istediğim hareketi yapabiliyor ve reverb'ü tonlayabiliyorum.

Dün gece kafayı yiyip de internette araştırırken Pro Tools'da "Automatic Delay Compensation" özelliğinin olmadığını gördüm. Acaba benim sorunumun kaynağı bu özelliğin olmaması mıdır yoksa başka bir şey midir? Zira Cubase Essential 5 kullanmaktayım ve bu özelliğin olduğunu okudum.

Eğer problem buysa nasıl aşabilirim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Kolay gelsin.

Kanalın volume gösteren yerine altla beraber bastığında kanalın ne kadar geciktiğini gösterir, ona göre delay plug ini ile diğer kanalların gecikmesini ayarlayabilirsin.

Mahcem' Alıntı:
Ya da ver biraz daha para PT9'a crossgrade al, delay melay filan uğraşma.

M.

Eğer sorun buysa tabi ki ilerleyen zaman, maddi olanak bulduğum anda yaparım. Yapmam da gerekiyor zaten. Sadece olay bundan kaynaklı mı yoksa benim atladığım başka bir sorun mu var onu anlamak istemiştim. Teşekkür ediyorum sizlere.

Berkay' Alıntı:
Kanalın volume gösteren yerine altla beraber bastığında kanalın ne kadar geciktiğini gösterir, ona göre delay plug ini ile diğer kanalların gecikmesini ayarlayabilirsin.

Berkay, dediğin gibi orda delay kısmına gelince gördüm. Ham davul kanalında 63 yazıyor, reverb kanalında 167. Bu sayılar milisaniye cinsinden midir?

Ayrıca ben manuel olarak reverb kanalının delayini nasıl düşüreceğim, yada reverb kanalını nasıl geriye alacağım?

O degerler sample cinsinden.

Hicbir kanali geriye alamazsin. Geride kalan kanallari ileriye alabilirsin. Delay'lerin icinde sample bazli delay veren bir plug-in var.

Geri