[Eski] Export sonrası cızırtılar

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

racerorbie

Yeni üye
Arkadaşlar merhaba, uzun süredir forumu takip ediyorum ve çok faydalanıyorum.Öncelikle emeği geçen herkeze teşekkürler.:)

Kendi çapımda küçük ve amatörce bir stüdyo oluşturdum.Yamaha n8 ile birlikte gelen cubase al4 ile yapıyorum kayıtları, 44.000khz ve 24 bit'de alıyorum.Cubase içerisinde kayıtlarımı dinlerken herşey çok güzel, pırıl pırıl geliyor sesler.Fakat export ettiğimde ise cubase'dekine göre cızırtılar geliyor.Örneğin kaydın başına küçük cızırtılar ekleniyor ve kayıttaki sesler izli geliyor.Export ayarlarının tüm kombinasyonlarını denedim fakat sorunum çözülmedi.Forumdaki ilgili birçok başlığı da okudum fakat çözüm bulamadım arkadaşlar.Yardımlarınız bekliyorum...

Çalıştığın bilgisayarın özellikeri neler ?

Projenin bitişinde master Out da peak görüyor musun ?

Projende midi mi , audio mu , yoksa her ikisi birden ağırlıklı mı çalışıyorsun ?

Genellikle projelerin kaç kanal oluyor ?

Export bilgilerin neler ?

Yani çıtırtı - pıtırtı gibi bir sorunun bir sürü sebebi olabilir. Daha açıklayıcı bilgiler vermen gerekiyor gerek çalışma sisteminle ilgili , gerekse proje ile ilgili.

Kullandığın herhangi bir pluginden kaynaklanıyor olabilir mi ? Bypass edip efektleri dene başka Cubasede ses kartının Asiosu seçili mi ? Onboard ses kartlarında olur o sorun, çok tuhaf ama sesler projede iyi diyorsun onboard olsa iyi gelmezdi sesler, Erdoğan abinin dediği real time exportu dene birde. Başkada birşey gelmiyor aklıma. :?

ahmetvuralkaya' Alıntı:
Çalıştığın bilgisayarın özellikeri neler ?

Projenin bitişinde master Out da peak görüyor musun ?

Projende midi mi , audio mu , yoksa her ikisi birden ağırlıklı mı çalışıyorsun ?

Genellikle projelerin kaç kanal oluyor ?

Export bilgilerin neler ?

Yani çıtırtı - pıtırtı gibi bir sorunun bir sürü sebebi olabilir. Daha açıklayıcı bilgiler vermen gerekiyor gerek çalışma sisteminle ilgili , gerekse proje ile ilgili.

Bilgisayarım :core i5 2.80 ve 4 gb ram

Master out da peak yok, aksine ne kadar indirsemde yine cızırtı var.

projelerim audio ve tek kanalda bile oluyor bu sorun.

Export ederken 44,100 ve 16 bit de wave olarak export ediyorum.output olarak n8-L/R streo seçili durumda.

Jokerr' Alıntı:
Kullandığın herhangi bir pluginden kaynaklanıyor olabilir mi ? Bypass edip efektleri dene başka Cubasede ses kartının Asiosu seçili mi ? Onboard ses kartlarında olur o sorun, çok tuhaf ama sesler projede iyi diyorsun onboard olsa iyi gelmezdi sesler, Erdoğan abinin dediği real time exportu dene birde. Başkada birşey gelmiyor aklıma. :?

Cubase'de ses kartım seçili durumda.Bu arada ses kartı olarak yamaha n8 mixer seçili durumda.Realtime export'u bulamadım arkadaşlar, kusuruma bakmayın acemilik işte.:)

Bir de şu var, yaklaşık 2 aydır mixle uğraşıyorum.İlk zamanlar aldığım exportlarda hiçbir sorun yoktu.2 haftadır ne olduysa cızırtılı geliyor exportlar.Cubase'i tekrar kurdum fakat sonuç aynı.:(

Ses varsa "peak" de var.
Peak yanlış bir şey değil, sesin doğasında var.
Peak'siz ses olmaz.

Sizin demek istediğiniz şey "clipping".
Dijital sınırın aşılması ve aşılan seviyenin üstündeki seslerin kötü bir şekilde kesilmesi ve bozulması durumu.

Düzeltiniz, düzelttiriniz :)

ilterocktive' Alıntı:
Ses varsa "peak" de var.
Peak yanlış bir şey değil, sesin doğasında var.
Peak'siz ses olmaz.

Sizin demek istediğiniz şey "clipping".
Dijital sınırın aşılması ve aşılan seviyenin üstündeki seslerin kötü bir şekilde kesilmesi ve bozulması durumu.

Düzeltiniz, düzelttiriniz :)

:):)

Kusura bakmayın ilter bey, yanlış biliyormuşum.:)

Bu arada hala sorunu çözebilmiş değilim.Başka bir başlıkta okudum gibi acaba windowsla ilgili bir sorun olabilirmi?Veya kullanmadığım on board ses kartı bu soruna neden olmuş olabilirmi arkadaşlar?

Arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum..Birşey daha var ki, export ettiğim kayıtları tekrar import ettiğimde hiçbir problem yok.Kaydı 2-3 player da denedim sonuç aynı. :cry: :cry:

Şöyle bir test yapalım.

Bir proje aç. 16 bit, 44.1 kHz olsun.

Bu dosyayı aç o projede ve diğer playerlarda. Export da et. Neticeyi bildir.

Şimdi hatırladım şöyle bir olasılıkta var... Eğer Ses kartın M Audio ise, bazı yeni driver updatelerini yaptınca bunun gibi bir sorunu bende yaşıyordum zamanında, şuan driverları ne durumdadır M Audio'nun bilmiyorum ama, bahsettiğim sorunu ben yeni driverı kaldırıp, ses kartıyla gelen driver cd'sinden yükleme yaparak aşmıştım. Ne kadar yararı olur bilmiyorum ama, driver kaldırp yüklemekle birşey kaybetmezsin bir dene bence.

Nurkan bey ilginiz için çok teşekkür ederim.Her türlü player'ı denedim ve sonuç hepsinde aynı.Fakat şöyle birşeyi de farkettim ki media playerda export ettiğim şarkıyı dinlerken, sesi kıssam da sonuna kadar açsam da cızırtıların ses şiddeti aynı.Ben de hemen mlan ile ilgili her türlü driverları silip yeniden kurdum.Ve nihayet sorunum çözüldü.Aldığım exportlar aynı cubase'deki gibi..Herkese teşekkür ederim.:)

Jokerr' Alıntı:
Şimdi hatırladım şöyle bir olasılıkta var... Eğer Ses kartın M Audio ise, bazı yeni driver updatelerini yaptınca bunun gibi bir sorunu bende yaşıyordum zamanında, şuan driverları ne durumdadır M Audio'nun bilmiyorum ama, bahsettiğim sorunu ben yeni driverı kaldırıp, ses kartıyla gelen driver cd'sinden yükleme yaparak aşmıştım. Ne kadar yararı olur bilmiyorum ama, driver kaldırp yüklemekle birşey kaybetmezsin bir dene bence.

Ses kartım maudio değil, yamahanın.Aynen dediğiniz gibi driverları kaldırıp tekrar yükleyince sorun çözüldü.Sorunu haftalarca cubase'de aradım ama sorun windows'un dengesizliği.:)

Arkadaşlar yanılmışım, driverları kaldırıp tekrar yüklemekte çözmemiş.Ve sorunun sadece yaptığım kayıtlardan değil, herhangi bir kaydın sonunda da olduğunu farkettim.Sorun büyük ihtimal ses kartıyla veya windowstaki ayarlarıyla alakalı...

ben yamaha n8 i xp ile kullanıyorum. eğer w7 ile kullanıyorsanız sorun olabilir. çünki bir arkadaş w7 sürücüsünde sorun olduğunu , xp yi yükledikten sonra sorun kalmadığını söylemişti.

Başka bir pc de. dene, sorunun kesinlikle ses kartından kaynaklandığından emin olduktan sonra, aldığın yere götür bence kartı.

Geri