[Eski] Hangi kompresör?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Shakti

Yeni üye
Herkese selamlar,

Ustalara kompresörler hakkında bir sorum olacaktı.
Ben cubase'de şu an en çok "clean comp" kullanıyorum bazende duruma göre "multiband comp" kullanıyorum.

Sorum şu; cubase'in kendi pluginleri olan bu vst lerden daha kullanışlı ve/veya profesyonel plug in'ler var mıdır? Tabiki olmalı, sizler hangi kompresörleri kullanıyorsunuz? Vokal, enstruman vs. olarak her amaç için ve her tip kompresörün simulasyonunu yapan tek bir kompresör varmı (plug in olarak), yoksa bu iş kişiye göremi değişiyor? Örneğin Cubase kullanan profesyonel bir tonmaister hangi kompresörü tercih eder? Farklı amaç için farklı tip kompresörlermi kulanmak gerekir, gibi sorularıma uzman arkadaşlardan görüşler alabilirsem çok sevineceğim.
Bağlantılı diğer sorum ise şu, ben multiband comp'ün preset'lerinden çok randıman alamıyorum, eğer kullanırsan kendim kurcalıyarak daha iyi oluyor. Burada hata bendemi yoksa plug in'mi yetersiz?

Şimdiden teşekkürler.

Shakti' Alıntı:
ben multiband comp'ün preset'lerinden çok randıman alamıyorum, eğer kullanırsan kendim kurcalıyarak daha iyi oluyor

Burada sorun yok. Bu tip plugin'ler için hazırlanmış bir preset her duruma uyamaz. İyi yapıyorsun yani.

Diğer soruların için 1000 tane plugin vardır derim. Hatta bedava yazılımlar başlığından bayağı birşey çıkar. İndirip dene, hoşuna gideni kullan.

Presetler aynen kullanmak için değilde sana bir kısa yol oluşturmak için bulunurlar. Ayrı satın alabileceğin plug-inlerde çok fazla parametre olabiliyor ve presetler sayesinde her seferinde aynı şeyi baştan ayarlamak dert olmuyor.

Aslında belki en çok ilk anda bir plug-in'i kullanmayı öğrenirken tanıtım gibi işe yarayabilirler ama sonra kendi presetlerini yavaş yavaş oluşturabilirsin veya hiç kullanmazsın.

ücretsiz plug-inlerin bulunduğu bir başlık var, orada bedava veya ucuz plug-inler hakkında bilgi edinebilirsin.

Değerli cevaplarınız için çok teşekür ediyorum, oldukça faydalıydı. Mahcem arkadaşın makalesi de oldukça aydınlatıcı ve detaylıydı, onada ayrıca teşekkür ediyorum.
Ben maalesef forumda ardadığımı bulma özürlüyüm sanırım, birde sebebini bilmediğim bir nedenden dolayı internet bağlantım oldukça yavaş o yüzden bir şeyi arayıp bulana kadar ya bir tarafım uyuşuyor ya da uykum geliyor :) Neyse uzatmadan söylemek istediğim şu kısaca, şu "bedava yazılımlar" başlığını bulamadım, acaba "bedava müzik programları" başlığı olabilirmi?

Bir sorumda şu olacaktı, limiter ile compressor arasındaki fark nedir? Bir limiter compressor olarak çalışabilirmi?

Birde adminlere bir sorum olacaktı, Muziktek'in arayüzünün değiştiğini bliyorum, bir çok eski forum içinde geçen, bir konuya referans amacıyla veya başka bir nedenle konmuş linkler maalesef çalışmıyor çünkü bu linkler eski arayüzün linkleri sanırım vede tabi oradan o linke ulaşamıyoruz, bu konuda webmaster ların yapabileceği bir iyileştirme olabilirmi yoksa bir çaresi yokmu?

Shakti' Alıntı:
limiter ile compressor arasındaki fark nedir?

Kompresör, sinyal belirlenen seviyeyi(threshold) aştığında belirlenen bir çarpan oranında(compression ratio), belirlenen hızda(attack time) sesi kısar ve belirlenen zaman sonunda(release time) sesi eski seviyesine getirir. Burada "sesi kısmak" ile "fader'ı aşağı çekmek" fiilini kastediyorum.

Limiter ise sinyal belirlenen seviyeyi aştığında, kendi yapısının elverdiği en kısa sürede(bazılarında bu ayarlanabilirdir) sesi, o belirlediğin seviyeye getirir.

Yani mesela threshold -3dBFS ise(plug-in'ler ve dijital limiter'lar için geçerlidir bu dBFS birimi), limiter'a girdiğin -2dBFS'lik sinyal -3dBFS olarak çıkar. Ancak kompresör kullanıyorsan, diyelim ki ratio'n 2:1 olsun, o zaman -2dBFS'lik sinyal -2.5dBFS olarak çıkar.

Bir limiter compressor olarak çalışabilirmi?
Haliyle, çalışamaz. Ancak kullandığın kompresörün ratio'sunu :1 (yani sonsuz:1) seviyesine getirebiliyorsan o kompresörü limiter olarak kullanabilirsin.

Bende birkaç yabancı forumu araştırdım, alperz'den de anladığıma göre limiterin ratiosu ayarlanamıyor, veya öyle bir ayar yok, sadece 0 ratio var, ve benim fikrime göre küçük clipler değilde büyük volumler limite edilmek istenirse keskin bir kırılma efekti verebilir, mi acaba? Yani bir sesi kompresöre sokmak istemez isek vede soft clipleri yok etmek istersek limiter daha amaca uygun olur, doğru anlamışmıyım?

Shakti' Alıntı:
Bende birkaç yabancı forumu araştırdım, alperz'den de anladığıma göre limiterin ratiosu ayarlanamıyor, veya öyle bir ayar yok, sadece 0 ratio var, ve benim fikrime göre küçük clipler değilde büyük volumler limite edilmek istenirse keskin bir kırılma efekti verebilir, mi acaba? Yani bir sesi kompresöre sokmak istemez isek vede soft clipleri yok etmek istersek limiter daha amaca uygun olur, doğru anlamışmıyım?

Sanırım soft clip'i yanlış anlamışsın. Soft clip dijital sistemlerde olmaz. Dijitalde gördüğün soft clip, soft klip taklididir.

Limiter'ı kullanmanın en önemli amacı, sinyalin genelinde bulunmayan, ancak headroom'u aşabilecek clipleri yok etmektir. Sinyalin karakterine ve genel yapısına etki etmek istiyorsan kompresör kullanmalısın. Limiter bu iş fazla "sert"tir.

Elbette limiter'ı kompresör gibi kullanmanın da yeri vardır. Yok değil. Mesela kick kaydederken kayıt zincirine isteğine uygun karakterde bir limiter eklemek daha sıkı bir kick elde etmene yol açabilir.

Shakti' Alıntı:
... Yani bir sesi kompresöre sokmak istemez isek vede soft clipleri yok etmek istersek limiter daha amaca uygun olur, doğru anlamışmıyım?
Orada "soft clip"le acaba "peak"i mi kastediyorsun? Seslere ait amplitude'un tepe noktası yani.
Limiter'lar "peak"leri sınırlamada/kesmede kullanılır.

"Soft clip" genelde analog donanımlarda veya analog taklidi yazılım plugin'lerde olabilecek bir şey... ve ancak bazı limiter plugin'lerde bu özelliği görebilirsin. Ama "soft clipping" de genelde yazılım limiter'ların sorumluluğu altında değil.

Evet ilterocktive, dediğin doğru, ben sanırım yanlış terim kullandım, "soft clip" derken "peak" demek istemiştim.
Herkese paylaşımlarınız için teşekürler, oldukça faydalıydı.

nomad factory blue tech
nugen audio bu 2 kompressorda tatlı yumuşak ben beğenerek kullanıyorum.
ve tabiki waves SSL 4000 serisi...

alperz' Alıntı:
Sinyalin karakterine ve genel yapısına etki etmek istiyorsan kompresör kullanmalısın.

Yok böyle birşey... Eğer doğru bir eşik seviyesi belirlenirse comp. sinyalin genel yapısına değil sadece devreye girmesi gereken yerde devreye girer ki,çoğu zaman olması gerekende budur zaten.Yani bu senin comp. nasıl bir karakterde kullandığına bağlı, bir ayar yaparsın sadece o noktalarda devreye girer, bambaşka bir ayar yaparsın dediğin gibi sinyalin tamamına etki eder, bu sana bağlıdır genel de böyle olacak diye bir durum yok, yani comp.ü bu şekilde anlatmak gelecekte bu çocuğun comp. tam kavramasını kötü yönde etkiler.

alperz' Alıntı:
Elbette limiter'ı kompresör gibi kullanmanın da yeri vardır. Yok değil. Mesela kick kaydederken kayıt zincirine isteğine uygun karakterde bir limiter eklemek daha sıkı bir kick elde etmene yol açabilir.

Buda tamamen hurafe, bu dediğin yapıldığında limiter tüm sesleri belli bir alt ve üst eşik arasına sıkıştıracağından sıkı değil dinamikleri çok kontrollü ezik naturelliğini kaybetmiş ve bence hiçte hoş olmayan bir ses elde edersin,''limiter nedir ?'' diyen bir kişiye bu şekilde limiter açıklarsan o adamın anladığı şu olur..!
''demekki limiter kick tonlarken çok lazım birşey'' öğretiler genelden özele gider, limiter nedir ? diyen adama böyle ekstrem bir örnek sunmak, onu karmaşalar içine sürükler bunu senle ben oturup tartışabiliriz sen bunu yapıyorsundur savunursun, bende hoşlanmıyorum o soundtan derim, ama ikimizinde geleceği açısından bir fark olmaz fakat, sıfır bilgiyle gelen adama böle bir örnek verirsen algılayacağı şey dediğim gibi bu sinyal işlemcinin amacı budur olur. Teccübelerimle sabit kimsenin tabi ki benim istediğim gibi konuşmasını istemiyorum, yanlış anlama ama dediğim gibi bu gibi kişisel tercih meseleleri örnek olarak verilmemeli örnekler basit olmalı zaten sinyal işlemciyi kavradıktan sonra kendi zevkine uygun yerlerde kendi denemelerini yapar zamanla, kısacası limiter dediğimiz nane mastering dışında pek az yerde kullanılır. Lİmiter'ün genel kullanımdaki görevi sesi bizim belirlediğimiz en alt ve en üst eşik seviyelerinde kararlı bir şekilde tutmaktır.
Bunu yaparkende enüst seviyeyi geçen sesleri keser en alt seviyeye ulaşmayan sesleri yükselterek belirlediğimiz seviyeye getirir.Bu sayede de elde ettiğimiz ses daha kararlı dinamiklere ve volüm seviyelerine sahip olur.
Gerisi senin hayalgücüne kalmış ister kicke tak ister trampete, tamamen senin kulak zevkin ve yaratıcılığına kalmış birşey.

Joker, itiraz ettiğin ilk cümlemi dikkatle okursan senle aynı şeyi söylediğimi farkedeceksin. Fark edemezsen söyle, açıklayayım.

İkinci cümle içinse, anahtar kelime "açabilir".

Bir de, ortada kişisel tercih yok. Ben "güzel kick" demedim. "Sıkı kick" dedim. Bir de, tekrar edeyim, "yol açar" değil "yol açabilir" dedim. Nasıl bir kick'te nasıl limiter kullandığına göre herşey değişebilir. Sümük gibi bir kick de elde edebilirsin elbette.

Yahu seninle anlaşamadığımız konu o değil, bu dediklerinin zaten farkındayım, dogruda söylüyorsun...
Daha net olayım o zaman Shakti isimli arkadaşımızın senin örneğinden sonra hemen her projesinde kick kanalında limiter olacağından eminim, yeni başlayanların kendilerinden daha iyi olduklarını düşündükleri kişinin bir örneğini kural sanması olayı sıkça karşılaşılır taaki bunun bir kural olmadığını yine kendinden iyi olduğunu düşündüğü birinden önerenene dek...Düzeltmelerim bu yüzdendi, bunların -ebilir olduğuna dikkat etmesi gerektiğinin, kural olmadığını farketmesi amaçlı idi.Bu yüzden bunları seninle ben tartışabiliriz ama onun için uygun değil dedim, onun önceliği o sinyal işlemciyi kavraması artistik kısmı için henüz çok erken demek istedim özünde.

Zaten bu yüzdendir ki konuyla ilgili kitap makale vs... yazanlar örnek vermekten kaçınır, yada çok zorunda kaldıklarında basit, yada çok genel örnekler verirler. Senin verdiğin örnek ustalık gerektirir o limiteri kullanırsa artısı ne olur, eksisi ne olur ,yada onu oraya ne elde etmek için koydu amacı ne ? bunu bilmediğinden bu tarz öreneklerden kaçınmanın daha dogru olacağını,ezberci bir zihniyetle öğrenmesindense step step ilerlemesinin onun menfaatine olacağı idi. Hee ama tabikide bu senin uslübundur buna karışamayacağımı söyledim ben. Hatta daha da açıklayıcı olayım, ilkkez araba sürmeyi öğrenecek bir insan sana gaz pedalı ne işe yarar ? diye sorduğunda ona arabaya patinaj çektirerek aragaz vererek bak bunu da yap(abilirsin) diyerek mi göstermek akla uygundur ? yada basitçe öğretip bunları daha sonra kavramasını mı sağlamak mı ? Aslında mesajım onaydı, sen de bende bunların kural olmadığının farkındayız zaten aynı şeyi söylüyoruz...
Şundan eminim sen her kicke limiter koymazsın, ama şundan da eminim ben bu uyarıyı yapmasam bu arkadaş her kickte enazından belli bir süre senin o (ebilirlerini) görmeyip bunu kural gibi yapacaktı,(yani en azından yüzde doksanı butarz vakaalarda böyle yapıyor) amacım şimdi anlaşılmıştır umarım, saygılarımla.

Jokerr, son mesajında hassasiyet gösterdiğin noktayı anladım.

Fakat yine de okuduğunu yanlış anlayanın yapacağı hataları düşünerek yazmaya başlarsak, burada pek çoğumuz rahat rahat yazamaz hale gelir.

O kadar da mükemmeliyetçi olmamak gerek burada bence.
Zira Alper kitap yazmanın gerektirdiği sorumluluğu alsa, oturup kitap yazardı zaten.
(Kitap yazmak için konunun her ayrıntısını ezbere biliyor olmak gerekmiyor ayrıca)

Bu forum bu gibi durumlar için var. Ben bir şey yazacağım, sen düzeltme ya da ekleme yapacaksın... böyle böyle ilerleyeceğiz.

Forumda yazılan her şeyi kelimesi kelimesine almamak gerek. Aklında soru beliren, ya da yanlış bir şeyler olduğunu düşünen soru sorsun. Soru sorana kimse kızmaz.

Forumda yazılan her şeyi kelimesi kelimesine almamak gerek.
Heh..! Bu anlaşıldıysa sorun yok benim için.

Bu arada İlter abi..! FF400 ve MR816 karşılaştırması başlığını gördün mü ?
8 ay geçikmeli lafına geldim. :)

Sen bahsedince şimdi, arayıp buldum o başlığı.

İki aletin tasarım ve üretim tarihi arasında nereden baksan bir beş yıl var.
Yenisinin üstün olması doğaldır bu durumda.
Bir de Steinberg'ün, önceki aletlerin bir hayli üzerinde bir kalitede ürün çıkartması gerek ki, kendisi için yeni olan bu klasmanda tutunabilsin.
Piyasada güçlü markalar vardı zaten. Yazılım üreticisi Steinberg donanım işine girecekse, RME'den daha üstün ürünler çıkartmak zorunda olduğunu bilir.

Bir de Steinberg, '90'ların sonunda Nuendo için daha önce RME ile ortaklığa gitmişti. Steinberg markalı RME donanımları vardı, Nuendo ile entegre edilmiş. Bu iki firma birbirini önceden bilir.

ilterocktive' Alıntı:
Bir de Steinberg, '90'ların sonunda Nuendo için daha önce RME ile ortaklığa gitmişti. Steinberg markalı RME donanımları vardı, Nuendo ile entegre edilmiş. Bu iki firma birbirini önceden bilir.

O yıllarda tetris oynuyordum sanırım... :D

Geri