[Eski] i7 işlemci 27 inç iMac - tavsiyeleriniz, fikirleriniz?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Lucreitus

Yeni üye
Teknolojik aletleri araştırmayı oldum olası hiç sevmedim. Araştırdıkça kafanız karışır, o parça bu parça derken hepsi birbirine girer hep. Şimdi de aynen öyle oldu, yaklaşık dört-beş aydır vakit buldukça araştırıyordum yeni sistem için en uygun platform ne olur diye, yine kafamda bintürlü soruyla kaldım. Sonunda iMac'te karar kılmış gibi hissetsemde kendimi son kez burada sizlere bir danışmak istedim.

Logic kurulu almayı planlıyorum, genel olarak kullanım müzik kayıtlarına doğru ama 3D Max render işleride yapacak bu makina (makine mi makina mı bi öğrenemedim şunu :) ) alınca ilk zamanlarda bir iki tane de oyun atarım içine yalan yok. Şu anda laptop kullanıyorum ve 8. senesine girdi, demek istediğim senede bir alet değiştirmem, araştırmasını bile düşününce sıkıntı basıyor, uzun süreli kullanım için en iyisi olsun istiyorum fiyatından çok fazla kaçınmam.

Öncelikle bu aleti bilenler, tavsiye eder misiniz? Yakın geçmişte üretilen belli dönem imaclerde sorunlar olduğunu duymuştum, yeni üretilenlerde de böyle donanımsal sorunlar var mı? Onun dışında kullanım sırasında zırt pırt sorun çıkartır mı, stabil bir alet midir? Nedir ne değildir?

Genelde macbook pro kullanımı çok yaygın, iMac yerine tercih edilmesinin nedeni standart nedenleri mi? (laptop işte götür istediğin yere, gibi..)

Kullanılan i7 işlemci hangisidir çözebilmiş değilim. Laptoplar için kullanılan işlemci mi kullanıyor yoksa masaüstü olanlardan mı? Masaüstülere bakarsak, bazı yerlerde 2,80 ghz olarak geçiyor ve i7'lerin en düşüğü olan i7-860'a denk geliyor. Bazı yerlerde ise 2,93 ghz olarak geçiyor (şu anda amerika satış sitesinde de bu şekilde) ve i7-940'a denk geliyor. Çıkamadım içinden..

Firewire chipseti Texas Instrument olması forumda okuduklarımdan anladığım kadarıyla bayağı önem arz ediyor. Apple ürünlerinde standart sanırım TI chipset. Bu da sahip mi? (Yine de bi sorayım dedim)

Harddisk olarak hangisi seçilmeli? En üst seçenek olan 250 SSD + 2 TB Serial Ata olanı düşünüyorum.

8GB 1333MHz DDR3 SDRAM - 2x4GB ram için nasıl 16GB'a gerek var mı?

Usb 3.0 olmaması çok önemli mi ve diğer bağlantıları yeterli mi?

Taşınılabilitesi nedir? Arkadaşlarım "kendi çantası var atar içine götürürsün" gibi yaklaşımlarda bulunsada birincil kullanıcıdan yorum alabilirsem çok sevinirim.

Aklıma geldikçe soruları buradan sormaya devam ederim. Sağolun varolun

Kullanıcısı değilim, ama bildiğim kadarını ve kendi düşüncemi yazayım dedim.
Zira ben de zaman zaman bu seçenekleri değerlendiriyorum.

Lucreitus' Alıntı:
...Logic kurulu almayı planlıyorum, genel olarak kullanım müzik kayıtlarına doğru ama 3D Max render işleride yapacak bu makina (makine mi makina mı bi öğrenemedim şunu :) )
Doğrusu "makine" bildiğim kadarıyla ama, "makina" şeklinde yazılırsa da ciddi bir yanlış yapılmış olunmaz. Zira o da geniş bir şekilde kullanımda.

Lucreitus' Alıntı:
...Genelde macbook pro kullanımı çok yaygın, iMac yerine tercih edilmesinin nedeni standart nedenleri mi? (laptop işte götür istediğin yere, gibi..)
iMac şık, ve az yer kaplıyor.
Ama "ikisi bir yerde" tasarımların her zaman can sıkıcı var: Ekran kartına ya da ekranın kendisine bir şey olur, tüm alet kullanılmaz hale düşer.
Tamiri ve servisi de masaüstü tasarımlara göre pahalıdır.

Yalnız bildiğim kadarıyla Apple, iMac işine son verecek yakın gelecekte. Onun yerine Mac Mini/iPad/Macbook arası yeni nesil bir tasarım/donanım planları var. Ayrıca her şeyi dokunmatik yapma gibi bir hayalleri de var. O yüzden alacağın iMac, neslinin son örneği olabilir - bu bir dezavantaj olmayabilir tabii.

Taşınılabilitesi nedir? Arkadaşlarım "kendi çantası var atar içine götürürsün" gibi yaklaşımlarda bulunsada birincil kullanıcıdan yorum alabilirsem çok sevinirim.
"Taşınılabilitesi" diye bir zarf yok Türkçe'de. :)
Bence 27 inch iMac, ancak ev taşırken pratik olur. :mrgreen:
Birini yakından gördün mü?
Ben 17 inch'lik dizüstünü bile taşımak istemiyorum bazen.

iMac'le müzik ve video işleri rahat rahat yapılır, yapanlar çok, fakat bence sen eğer bir moda evi ya da "butik" dükkân işletmiyorsan; işlevselliği ön planda tutup ya Macbook Pro, ya da Mac Pro almalısın. Madem fiyatı o kadar önemli değil, al 12 çekirdeklisini ve uçuşa geç.

Fikrini değiştirmek istermişim gibi bir mesaj oldu bu ama, tavsiye ve fikir sormuşsun. Şimdi yine biri: "Bu nasıl tavsiye, iMac isteyene Mac Pro tavsiye edilmez, ne yanıltıcı ve amatör bir davranış!" falan der, eğleniriz işimiz gücümüz yokmuşcasına...

Merhaba arkadaşlar.

Yeni bir konu acmak istemedim, zannediyorum sorunu buradan da ifade edebilirim.

Hemen hemen 4 senedir amatör olarak evimde ses kaydi almaktayım. Elektro/perdesiz/akustik gitar çalıyorum, ve kalan enstrumanları VST'ler vasıtasıyla yazıyorum. Sistemimdeki elemanlar ise şöyle; TC electronic konnekt 8 ses kartı, behringer compressor/limiter, marshall amfi, shure sm57 mikrofon, krk rokit5 monitörler.

Geçen ay laptopumun anakartı ve harddiski yandı, dolayısıyla ben de yeni bir arayış içerisindeyim. Hazır böyle bir fırsatı bulmuş iken, daha önce hiç Mac kullanmamış biri olarak, Mac' e geçiş yapma konusunda kararsızım. Edindiğim izlenime göre Mac'ler Windows tabanlı sistemlere göre, benim durumum açısından bakıldığında (ses kayıt) daha uygun. İlk sorum; sizce Mac'e geçiş yapmalı mıyım? Sistemimi sadece kayıtlar için değil, günlük işlerim için de kullanacağım. Fan sorunlarina dair birkac yazi okudum bu forumda. Mac ile kayit alan arkadaslar bu konuda sikinti yasiyorlar mi?

İkinci sorum, eğer Mac alınacak ise, nasıl bir model/çözümün daha uygun olacağı. Aslında iMac 21.5 benim açımdan çok ideal, ama alacağım sistemi mobil olarak da kullanabilmek istiyorum, çünkü kayıtlarımı aldığım yer evimden biraz uzak. Dolayısıyla bilgisayarımı arada bir taşıma durumum olacak.

Fiyat konusu tabii ki önemli ama oncelikli degil. Tecrube ve fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim

Madem bütçe de sorun değil...

Macbook Pro alabilirsin.
Macbook düşünme.

Aldığın Macbook Pro 2009 modelden eski olmasın.
Isınma sorunu değil de, verimsizliği var Unibody olmayan eski Macbook Pro'ların.

Windows tabanlı yazılım geliştirmiyorsan ya da sadece Windows PC'lerle çalışan özel ve vazgeçilemez bir yazılımın/donanımın yoksa, çekinilecek bir şey yok.

ilterocktive cevabın için teşekkür ediyorum.

Taşınabilme özelliği aramış olduğum için mi MacBook Pro tavsiye ettin? Yoksa iMac'ler ile kıyaslandığında MacBook Pro'ların daha performanslı olmasından ötürü mü?

Bir de MacBook Pro 15'' modellerinde sabit disk hızı 5400-rpm, bu iyileştirilmesi gereken bir özellik midir, yoksa bu şekilde de kayıtları sorunsuzca alabilir miyim?

Hasan Merhaba,

7200 rpm olan 15 inch Macbookpro'lar da mevcut. Benimki öyle mesela...
(i7 işlemci 2010 model)
Hardisk'i 7200 rpm seçmende a kayıt/mix performansı açısından büyük fayda var.

hasanhessi' Alıntı:
Taşınabilme özelliği aramış olduğum için mi MacBook Pro tavsiye ettin? Yoksa iMac'ler ile kıyaslandığında MacBook Pro'ların daha performanslı olmasından ötürü mü?
Benzer özelliklere sahip bir iMac ile Macbook Pro benzer performans verir.
Bir de ikisinin de, içinde bir donanım arıza yapacak olursa, alet serviste rehin olacak doğal olarak.

"Normal" masaüstü bilgisayarlarda ise herhangi bir aksamda aksaklık çıkması durumunda, sorun geçici olarak alternatif donanımlarla çabucak çözülebilir.

Örneğin grafik kartı bu iki alette de sorun çıkarttı diyelim. iMac'te de, Macbook'ta da bunlar anakarta yapışık. "Hemen şunla devam edeyim, işim aksamasın" deme şansın yok.

hasanhessi' Alıntı:
Bir de MacBook Pro 15'' modellerinde sabit disk hızı 5400-rpm, bu iyileştirilmesi gereken bir özellik midir, yoksa bu şekilde de kayıtları sorunsuzca alabilir miyim?
5400 rpm sabit disk, aynı anda (aşağı yukarı) 8 kanal ses kaydı yapmana, yapılmış (aşağı yukarı) 48 kanallık kaydı da mikslemene yetecek kadar giriş-çıkış hızı/performansı sağlar.
Aynı anda 16 kanal kaydedip, 64 (ses) kanallı bir projenin miksini yapmaya başladığında yetersiz kalabilir. O zaman 7200 rpm upgrade düşünebilirsin.
Ya da bilgisayarını satın almadan önce öyle bir seçeneğin varsa, en baştan 7200 rpm'li alırsın, sonrasını düşünmene gerek kalmaz.

Yeni bir makina alacaksan yeni Macbook pro ları incelemeni öneririm.Quad core i7 2.3 GHz birde buna Turbo Boost özelliğini ekleyince 3.4 GHz gibi bir performans elde ediyorsun. Bu ciddi bir güç. Bana kalırsa bir notebook olarak adlandırılamayacak bir güç bu. Çantada ciddi bir produksiyon stüdyosu taşımak yanlış bir tanım olmaz bence. Yeni Macbook pro larda varolan Thunderbolt i-o su Firewire 800 ün neredeyse 12 katı bir alışveriş hızı sağlıyorki,bu bence yeni nesil audio video hardware lerinin başka bir boyuta taşınmasını sağlayacak yakın zamanda. Bu özelliklerin sebep olacağı yakın zamanlı audio production formatlarında ana makinanın taşınabilir olması çok büyük avantajlar sağlayacaktır bana göre.
Yarın bilkom bu bahsettiğim makinayı yollayacak bana sınırlarını test etmem için. 6 nisan Çarşamba günüde basın tanıtımını yapacağım. Bu birkaç gün içinde sınırları hakkında daha somut rakamlara ulaşmış olurum.Tanıtımın videosunu paylaşırım buradan elime geçince.

Şuanda Bahsettiğimiz Makinanın Kullanıcısıyım ve Gayet İşimi Görüyor Fakat ISINMA konusunda Çok Başarılı evde Doğalgaz Yerine Kullanabilirsin :) Şaka Bi Yana Video Post Production haricindeki Tüm İhtiyaclarımı Karşılıyor Video Olaylarında Zaten Mac Pro İhtiyacı Duyuyorsun Geri Kalan Her Olay için Çok Rahat Şekilde Kullanıyorum.

Lucreitus' Alıntı:
Logic kurulu almayı planlıyorum, genel olarak kullanım müzik kayıtlarına doğru ama 3D Max render işleride yapacak bu makina

Render yapacaksan, CAM aleminde durumlar nasıl bilmiyorum ama o işlerle ilgilenirken tek frame için olmasa bile animasyon için bilgisayarıma günlerce dokunamadığımı biliyorum. Ancak iMac için böyle birşeyi unut. Aleti 24 saat kesintisiz çalıştırman çok sağlıksız. Arkasına vantilatör falan koymayacaksan başka.

Eğer yoğun kullanılacaksa adam akıllı soğutması olan Mac Pro almak daha mantıklı, hem 4 disk (+ 2 sata portu daha var) hem bellek genişlemesi (32 gb yapanlar yok değil) hem de masaüstü ekran kartı ve pci-e köprüleri daha faydalı olacaktır.

Naçizhane bir soru da benden gelecek izninizle ;
Ben de daha amatör kayıt ve miks amaçlı, biraz photoshop ve biraz da video montaj ve edit işleri için bir macbook pro satın almak fikrindeyim.Ama fiyatlara bakınca gönül ister ki direkt 17 inch alayım ama maalesef 13 inchleri bile düşünmek durumunda kalıyorum.Isınma ve performans anlamında 13 inchler beni yarı yolda bırakabilir mi yoksa quad core i5 veya i7 gibi işlemcilerle ve de 4-8 GB ramlerle sorunsuz bu işi halledebilir miyim.Duyumlarınızı, tavsiyelerinizi, fikirlerinizi heyecanla bekliyorum...
İyi bayramlar :)

Gezdikçe ve araştırdıkça bi de Hard Disk için i7'lerden tam verim alabilmek için SSD kullanmak gerktiği aksi takdirde Core 2 Duo dan çok da farklı (Yeni nesillerde 2-3 kata varan farklar vaad ediliyor) bir performans elde edilemeyeciği gibi yazılar buluyorum ama Macbook Pro modellerinde Hard Disk in yanında SSD(Solid-State-Drive)gibi bir ifadeye rastlayamadım.Bir de bu konuda fikirlerinizi,görüşlerinizi, yorumlarınızı rica edecektim :)

SSD işletim sistemi çalıştırmak için müthiş, ses kaydı için ise henüz çok yeni.

Eski nesil Macbook Pro'ları tercih etme. İşlemci i5 ya da i7 olsun. SSD konusunda ilk cümleme tekrar bakabilirsin.

SSD hala seçime bağlı. Özel bir model seçmedikçe ya da online zımbırtılarda kendine has bir alet oluşturmadıkça gelen disk, SATA disk olacaktır.

13 inch'lik alete external monitör takmadıkça, onunla herhangi bir edit/kayıt işi yapmayı unut.
O ekran çok küçük gelecek. Habire external monitörle çalışacaksan, neden dizüstü alıyorsun, değil mi?

15 inch, i5 ya da i7, minimum 4 GB RAM oldukça iş görür.

17 inch büyük bir yükmüş gibi gelebilir, insanına bağlı. Ben onlardan değilim.

Merhabalar,

Bende acaip kararsız kaldım yardımcı olurmusunuz ?

Bir Macbook Pro almak istiyorum ama; karar veremedim bir türlü :roll:
Elimde iki seçenek var hangisini almalıyım?

Gerçi elimde iMac var onunla bütün işlerimi hallediyorum ama;tatilde falan müzik namına birşeyler yapmak için lazım oluyor...

Hemen yazıyorum seçeneklerimi :

1.seçeneyim = $970

MacBook Pro 15" (18 aylık bir makine)

Processor: 2.53 GHz Intel Core i5

Memory: 4 GB 1067 MHz DDR3

Graphics: NVIDIA GeForce GT 330M 256 MB

Harddrive: 320 GB (5400-rpm SATA)

Operating System: Mac OSX Snow Leopard

2.seçeneyim = $1050

Macbook Pro 13" (2011 Model) ikinci el

Processor: 2.3GHz dual-core Intel Core i5

Memory: 4GB 1333MHz

Graphics: Intel HD Graphics 3000

Harddrive: 320GB Serial ATA Drive @ 5400 rpm

Operating System: Mac OSX Lion

Sizce hangisi daha mantıklı ?

:)

Bence 1. seçenek mantıklı.
Monitör boyutu en büyük faktör benim için. Diğer özellikler de zaten başa baş.

O kelime de "seçeneğim" şeklinde çekilir.

Banada birinci seçenek yakın görünüyordu fakat satan kişiden ses soluk çıkmayınca bende öbürünü aldım. :p

Bu arada "düzeltme" için teşekkürler. :roll:

Geri