[Eski] iMac Fan Problemi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

mr badguy

Yeni üye
Merhabalar,

Kullandığım 21.5 inc model iMac'in zaman zaman fanları son sürat çalışmaya başlıyor ve bir daha susmuyor.Son hızda çalışan fanların sesi de oldukça rahatsız edici oluyor.Bu problem ilk defa arkadaşımın macbook'unu bilgisayara bağladıktan sonra başladı ve zaman zaman tekrar etmeye başladı(her gün,iki günde bir).Problemi forumlardan,apple support sayfalarından,vb. yerlerden araştırdım.Gördüğüm kadarıyla snow leopard kullananlarda ve yeni nesil imac kullananlar da bu problem oldukça yaygın.Bilgisayarlarını götürüp yenisiyle değiştirseler bile aynı problem yine başlamış.

Çözüm için bir kaç şey yazılmış;
1-SMC reset (bilgisayarı kapatıp tüm priz ve bağlantıları çıkarıp power butonuna 5sn basılı tutup yeniden çalıştırma)
2-Bu problemi genellikle flash kullanan siteler ve full hd filmler tetikliyor (ve benim kendi fikrim power supply ile çalışan bilgisayara bağlanan herhangi bir şey).Flash özellikle çok belirtilmiş.Bunun için "clicktoflash" diye bir plugin var,bu plugin internet sayfalarındaki flashları engelliyor ve isteğe bağlı olarak açıyor.
3-Bilgisayarı bağladığımız güç kablosunun(çoklu priz,priz) elektiriği dengeleyip dengelememesi,yani güç dengeleyici priz alınması.

Bunlardan ilk ikisini de yaptım.ClicktoFlash 'ı yükledikten sonra 4-5 gün sorunsuz çalıştı ancak sonra yine tekrarladı.Ama eskisine oranla daha nadir.Bu zamanlarda da SMC reset uygulayıp sorunu çözdüm.Ancak bu sabah (bilgisayarın bulunduğu yer güneş alıyor ve güneşten aliminyum kasa bayağı ısınmıştı belki bu yüzden) fanlar yine kontrolden çıktı ve ne yaparsam yapıyım sorunu çözemedim.SMC'yi defalarca denedim ama sorun çözülmüyor.

Bu sorunu yaşayan veya konu hakkında bilgi sahibi olanlar varsa bilgilendirirlerse sevinirim.Biraz can sıkıcı bir problem,özellikle Apple'a geçince tüm problemlerden kurtulacağıma inanan ben için hayal kırıklığına sebep oldu :?
Cevaplarınızı bekliyorum.

Gerçekten insanın moralini bozan bir durum.

Cihazı TR'den mi aldın? Yok mu garantisi,tamircisi falan?

Ben de imac veya yeni MBP almayı düşünüyorum, ama böyle haberler canımı sıkıyor.Vazgeçeceğim neredeyse.

sibiryali' Alıntı:
Gerçekten insanın moralini bozan bir durum.

Cihazı TR'den mi aldın? Yok mu garantisi,tamircisi falan?

Ben de imac veya yeni MBP almayı düşünüyorum, ama böyle haberler canımı sıkıyor.Vazgeçeceğim neredeyse.

TR'den aldım evet.Garantiye göstermedim henüz çünkü onunla uğraşmak istemedim açıkçası,çünkü garanti muhtemelen 1 ay boyunca bilgisayarsız kalacağım anlamına geliyor.Aslında tabi garantiye vermek lazım diye düşünüyor insan ama ben sorunun software ile alakası olduğunu düşünüyorum.Okuduğum ve gördüğüm kadarıyla,snow leopard kullananlarda sıkça rastlanıyor dediğim gibi.Problemi yaşayıp garantiye götürüp sonuç alamayan,hatta ürünü yenisiyle değiştirmelerine rağmen aynı sorunu yaşadığını söyleyen o kadar çok insan var ki,garantiye vermenin bir işe yarayacağını şu an için düşünmüyorum,hala software update bekliyorum,ya da çözümü varsa başka bir çözüm.Tabi eğer düzelmezse garantiye götüreceğim.

Bunun dışında,ürünü alırsan pişman olacağını sanmıyorum,bu sorun dışında en ufak şikayetim olmadı.Ama tabi bu sorun da çok küçümsenecek bir şey değil,özellikle kayıt alıyorsan fan sesi kesinlikle kayıda yansıyor.

Başlığı açtıktan sonra servise gitmemekte hata yaptığımı farkettim ve bilgisayarı servise götürdüm.

Sorun, bilgisayarın sensörlerinin kafasının karışmasıymış anladığım kadarıyla. Şöyle ki; elektrik akımındaki dalgalanmalar ana kartta elektrik birikmesine sebep olmuş ve bu da sensörlere sürekli sinyal yollayarak fanları çıldırtmış. Serviste ana kartı resetlemişler ve sorun çözülmüş. Servisten aldıktan sonra, aldığım surge power'a taktım prizi ve yaklaşık 1 haftadır sorunsuz çalışıyor. Yani sorun elektrik hatlarının sorunundan kaynaklanıyor.

Sorunun kaynağını ve çözümünü de paylaşmak istedim, en azından konu havada kalmamış olur ve sorunu yaşayanlara katkısı olur belki.

İmac'i servisten aldıktan yaklaşık 3 hafta sonra sorunu tekrar yaşadım.Fanlar son sürat ile çalışıyorlar yine,tekrar servise götürdüm ve hiçbir şey bulamadıklarını söylediler ve evin toprak hattında sorun olabileceğini söylediler.Elektrikçiler evin bütün elektrik sistemini tarayıp kontrol etti ve toprak hattıyla ilgili hiç bir problem bulamadı.

Yapabileceğim her şeyi yaptım açıkçası,servisten bilgisayarı aldığımdan beri hiçbir usb/firewire cihaz bağlamadım test edebilmek için,sürekli gözlemledim ama fanlar hiç bir sebep yokken sistem boştayken çalışmaya başladılar.Sorun bilgisayarın ısınmasıyla da alakalı değil çünkü kontrol ettiğimde ısı dereceleri normal görünüyor,arkada çalışan herhangi bir program da yok.En son format atmayı denedim o da bir işe yaramadı.

Apple support sayfalarında yüzlerce kişi yeni nesil 21.5 imac'ler ile bu problemi yaşadıklarını ve tüm çözüm önerilerine rağmen şu ana kadar çözüm bulunamadığını belirtmişler.27 inc modellerde de aynı problem yaşanmış ve bir güncellemeyle çözülmüş ancak uzun zamandır 21.5 modellere ne bir güncelleme yapılmış ne de apple yetkilileri bir açıklama yapmamış.

Tavsiyem imac almayı düşünenler şu an için kesinlikle 21.5 modele yanaşmasınlar,çok sorunlu bir model.

Türkçe kaynaklarda bu probleme ilişkin hiç bir şey bulamadığım için gelişmeleri buradan paylaşmayı istedim.

Fan ile ilgili bu tarz problem yaşayan imac kullanıcıları varsa buraya yazmalarını ve çözüm buldularsa paylaşmalarını rica ediyorum. :idea:

selamlar,
bizimde 1 adet 21 inch imac imiz var, ofis internet filan olaylarinda kullandigimiz aile bilgisayarimiz.
zaman zaman internetten dizi filan izlemek icin icin kullaniyoruz bir sefer, I mac i, ters taraftan elim yetismedigi icin var gucum uzun sure basmistim, o zaman bu cilgin fan calisma hadisesi olmustu kapatip actim, duzelmisti... power supply ile ilgili cozulmeyecek bir ariza gibi duruyor, bu yuzden hafta sonu ise siklikla acip kapama yerine uyku moduna aliyorum.acma kapama isini sinirladim...
Toprak hatti, ve duzensiz cereyan ile ilgili degil sanirim, bizim oturdugumuz evdeki toprak sistemi oldukca duzgundur burdaki cereyanda oldukca stabildir.

selamlar geçen hafta sıfır bir imac 21.5" aldım türkiyeden ve geçen gün power a bastığımda açılmadı bir kaç kez daha bastığımda açıldı, fakat dün durup dururken fanlar çıldırdı yani sizinki ile aynı sorun!! bu arada fanlar düne kadar aşırı sessiz çalışıyordu hatta çalışmadığıdan şüphe ediyordum, çünkü cihaz inanılmaz ısınıyordu üst kısmına el değmiyordu! heatsink 2 ise 80 üzerine çıkıyordu... fanlar çıldırdığında biraz bekledim ve değişen bir şey olmadığını gördükten sonra SMC reset yaptım düzeldi bakalım bir daha ne zaman yapacak...
bu sorunu yaşayan 21.5" kullanıcısı çok fazla olmasına rağmen apple ın sayfasında bununla ilgili 3-5 öneri dışında bir şey bulamadım.. bu arada hiç böyle şeyler yapmayan 21.5 ler de var. Bir arkadaşımın 21.5'i ne ısınıyor ne de fanlarından tek bir ses geliyor, fakat sanırım onunki C2D...belki de "i" serisi işlemcilerde ortaya çıkmış bir sorun olabilir diye düşündüm.
ne yapmak gerek bilmiyorum sorunun kronikleşmesinden korkuyorum...

denizlaterna' Alıntı:
belki de "i" serisi işlemcilerde ortaya çıkmış bir sorun olabilir diye düşündüm.
ne yapmak gerek bilmiyorum sorunun kronikleşmesinden korkuyorum...

Sorunun "i" serisiyle alakalı olduğunu sanmıyorum, bende ki model 10,1 ve bu sorunu yaşadım ve daha öncekilerde de yaşandığını okudum. Sorun her şey olabilir.. Eğer çok sık tekrar ederse servise götürmenizde yarar olacağını düşünüyorum.

Benim duruma gelecek olursak (daha önce bilgilendirme için yazmam gerekirdi aslında, geç olsa da yazmakta rarar var), durum içerideki sensör kablolarından bir tanesinin tam monte edilememiş olmasından kaynaklanıyormuş, o yüzden hiç bir ana sebep olmadan kablo teması yitirince fanlar çıldırıyordu. Bu durumu İstanbuldaki iMac uzmanlık merkezinden Kazım bey farketti (ilgisi, iş ahlakı ve sorunu çözmeye olan inancıyla da ayrıca kendisine tekrar teşekkür ediyorum- Ankaradaki servis gibi sadece fişe takıp fan çalışmadığı için 2 günde geri al da diyebilirdi).

Bendeki durum hardware problemi olduğu, kablodaki temassızlıktan kaynaklandığı için Apple hardware test sadece fanlar çalışırken hata kodu veriyor, fanlar normaldeyken hata vermiyordu bu da servislere: "bende hata kodu veriyor" diye yakarmalarımı kale almamalarına sebep olmuştu- çünkü servis fanlar normalde çalışırken test yapıp hata kodu bulamamışlardı (yine de elimdeki hata kodunu uyduracak halim yok niçin dikkate alıp ilgilenmezler anlayamıyorum). Eğer bu fan olayı sürekli tekrar ederse, fanların çıldırdığı zaman Apple hardware testi (kitapçıktan nasıl yapılacağına bakabilirsiniz) yapmanızı tavsiye ederim, eğer hata kodu verirse donanım problemi vardır. Umarım bu tarz sıkıcı bir problem değildir ve bir daha tekrarlamaz sizinkisi.. :wink:

Fan çıkışınızı kapatacak birşeyler varsa fan yeterli soğutmayı yapabilmek için daha yüksek devirle dönecektir ve bu gürültüyü arttıracaktır. Bilgisayarın diğer nesnelerden biraz açıkta durması ve hava giriş çıkış noktalarının önünün hiçbir şekilde kapanmaması gerekir.

Son olarak işlemci fanınız ya da sisteminizdeki herhangi bir fan bozuk olabilir ve ses yapıyor olabilir. Çok cüzi bir maliyetle değiştirebilirsiniz. Serviste ne olur bilmiyorum. :)

İnsanın sinirini bozan ve hevesini kaçıran küçük belalar bunlar. Geçmiş olsun, umarım hallolur.

Geri