[Eski] iMac ile "dinleme sistemi" oluşturmak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Berkay Bey, yanıtınız için teşekkür ederim.

Yeterli gelmeyeceği kısım alt frekanslar mı olur size göre? Yoksa genel olarak "dinleme keyfi" mi?

İkinci el olarak ne kadar güvenebilirim bilmiyorum (çok anlamıyorum çünkü) fakat en azından biraz araştırmam faydalı olacak sanırım. En çok anfinin yaratacağı kalabalıktan çekiniyorum aslında, bir de dediğim 2. el durumundan..

Sanırım anfiyi de, hoparlörleri de sıfır almak imkansız olacak bu bütçe ile. Ben Hi-Fi sistem kullanan birkaç arkadaşıma da sorayım en iyisi..

Her ikisi de. Hem alt frekans cevabı bir dinleme sistemi için yetersiz ve basık, hem de dinleme keyfi veren bir monitor değil.

Tannoy 501 ve 601 modellerine bakabilirsiniz.

Berkay Bey, ben de Adam madam dusunuyorum monitor upgrade olarak :) . Bir de gecen gun Tool ve NIN orjinal albumlerini alip Akaretlerdeki Can Hi-Fi'a gittim, dinleme odalarinda hazir kurulu olan iki speaker'i dinledim. 29.000 euro'ymus ikisi. Param da vardi, alicaktim aslinda ama berbatlardi cidden. Dedim orda calisan arkadasa, cidden ozellikle de boyle akustigi "duzenlenmis' odada cenemin yere dusmesini bekliyordum ama hic etkilenemedim aletlerden :) Sonra cikarken dedim ki HS in the mix :)

Tekrar merhaba,

Berkay Bey: Alt frekansların yetersiz olması en istemediğim şey, şu andaki "bilgisayar hoparlörlerim" iki adet 2" midrange driver (!) ve 3/4" bir tweeter'e sahip ve alt frekans diye birşey mevcut değil tahmin edebileceğiniz üzere. 800-900 TL verip alacağım yeni sistemimden komşuların eşyalarını sallatmak gibi bir beklentim (veya isteğim) yok fakat alt frekansların mevcut olmasını isterim.

Tannoy 601 bütçemin dışında fakat 501 mümkün, yalnız Compel'de stokta yok görünüyor. İnternette biraz araştırayım, incelemelerine bakayım, sonra Compel'den ne zaman geleceğini öğrenirim. Bu sistem de 5" sürücülü fakat alt frekanslarda daha başarılı sanırım Yahama HS50M'ye göre?

Kendimi odaklamıştım HS50M'lere, şimdi daha iyi seçenekler çıkınca biraz araştırmak istiyorum..

Başar Bey: Yamaha HS'lerle mix'lendiği için mi beklentilerinizi karşılayamadı albümler? :? Giriş seviyesi olduğunu biliyordum fakat açıkçası kötü bir ünü olduğunu bilmiyordum HS'lerin..

Hi-Fi konusuna girmiş birkaç arkadaş ile o seçeneği de değerlendiriyorum ama hem ikinci el olacak olması (1.000 TL altında sıfır sistem kurmak imkansız sanırım), hem masamın üzerinde amfiye yer olmaması yüzünden sıfır aktif hoparlörlere daha yakın duruyorum açıkçası.

Teşekkür ederim yanıtlarınız için..

Yok yok, acikcasi konu HS'lerde dolandigi icin ve oradaki ucuk fiyatli ama o kadar da iyi olmayan hi-fi speakerlari test ettikten sonra, vay be 700 tl'lik HS-50M duyumu, 29.000 euroluk olan o speakerlardan hic de altta kalmiyormus. Hatta daha iyi demistim cikinca. :D Kaldi ki o ucuk fiyatli aletleri akustigine ucuk paralar harcandigini tahmin ettigim bir dinleme odasinda test ettirdiler. Hikaye ironik :)

Tannoy'lar hakkinda ben de cok sey duyuyorum son zamanlarda. Hatta okuldaki hoca yillardir Tannoy kullaniyor ve degistirme ihtiyaci duymadi hala. Kolayliklar gele.

HS50M'ler internetten okuduğum kadarıyla gayet güzel hoparlörler, HS80M'ler de güzeldi.. Fakat yine yorumlara baktığımda HS50M alan pek çok kişi subwoofer da almayı düşündüğünü söylemiş, bir de üst frekansların "sert" olduğunu söylemişler biraz. Buradaki yorumlara da baktığımda HS50M'lerden vazgeçtim diyebilirim.

Öte yandan, bu arayışı biraz fazla uzattığımı düşünüyorum, hele amfi + pasif hoparlörü de işin içine kattığımdan beri iyice çorba oldu. Bilgisayar masamda kullanmak için amfi + pasif hoparlör işine (üstelik 2. el olması gerekecek) girmeyeceğim, belki ileride kendi evimde salona müzik sistemi kurmak istersem düşünürüm.

Forumlarda en sık tavsiye edilen sistem Audioengine 5 oldu şimdiye kadar, "müzik dinleme" amacıyla üretildiği için dinleme keyfi ve uzun süreli dinlemede yorgunluk yaratmama konusunda düş kırıklığı yaratmayacağını da düşünüyorum. Arayışı sonlandırıp Mavi'de dinlemeyi ve hoşuma giderse alıp çıkmayı düşünüyorum artık; şimdilik iMac'in kendi çıkışı ile kullanırım, gerek duyarsam ileride ses kartı / DAC olarak birşeyler bakarım.

Ama Tannoy 501A'ları hala merak ediyorum. Şöyle bir durum var yalnız; Yamaha'ların Amerika fiyatı 400 $, Tannoy'lar 360 $. Fakat Türkiye'de Yamaha 860 TL, Tannoy 1.050 TL. Audioengine de Amerika'da Yamaha'dan ucuz ama Türkiye'de fiyat aynı.

Son sorumu sorayım: "Müzik dinleme" amacı için Audioengine A5'in (850 TL) üzerine 200 TL koyup Tannoy 501A almaya değer mi? Gidip dinlemek isterim fakat Compel'de (distribütörü o sanırım?) stokta yok yazıyor, dinleme için bir set koyduklarını da pek zannetmiyorum. Bas portunun önde olması avantaj, detaylarda da daha iyi olacaktır, ama emin değilim işte.

Yanıtlarınıza göre Audioengine veya Tannoy'lardan birisini alacağım; 3 haftadır araştırıyorum, bir sonuca ulaşsın artık. :? Şimdiye kadarki yorumlarınız için çok teşekkür ederim, pek çok şey öğrenmiş oldum hoparlörler, ses kartları ve genel olarak müzik teknolojileri hakkında..

Ben dun Compel'e gittim dostum, ses kartimdaki bir problem nedeniyle. Gitmisken alici gozuyle Tannoy 501 ve 601'leri dinledim. Stoklarinda yok ama dinleme odasinda ikisinden de birer cift var. Yakin zamanda gelir dediler zaten.

Ben monitor testi icin gitmedigimden yanimda CD vs. goturmedim ama orada Jamiroquai calarak dinlettiler. 501'ler gayet gayet iyiydi, 601'lerden de baya etkilendim acikcasi. Ama cok uzun sure dinlemedim ikisini de. Yine de pek basarili olduklarini kestirebildim.

Mutlaka gidip dinle, sonra istedigin karara gelebileceksindir. ;)

Merhaba,

Son durumu buraya yazmamıştım, biraz gecikmeli olsa da aktarayım.

Compel'e giderek Tannoy 501A ve 601A'yı denedim; detaylar çok iyiydi fakat 501A biraz "ince" ses veriyordu, 601A daha gövdeli bir ses veriyordu fakat bütçemin üzerindeydi. Müzik "dinlemek" için (vereceğim fiyata göre) çok uygun gelmediler.

Mavi'ye giderek Audioengine A5'leri denedim ve beğendim, satın aldım. Yaklaşık 1 haftadır kullanıyorum, çok memnunum. 1-2 ay içinde ses kartı ve DAC alarak sistemi tamamlamayı planlıyorum.

Yorum yazan, fikir veren herkese çok teşekkür ederim.. Arayışım esnasında pek çok şey öğrendim müzik ile ilgili. Son olarak, sistemin bir fotoğrafını vereyim:

022d1d_iMac_2.jpg

Griffon' Alıntı:
Merhaba,

Son durumu buraya yazmamıştım, biraz gecikmeli olsa da aktarayım.

Compel'e giderek Tannoy 501A ve 601A'yı denedim; detaylar çok iyiydi fakat 501A biraz "ince" ses veriyordu, 601A daha gövdeli bir ses veriyordu fakat bütçemin üzerindeydi. Müzik "dinlemek" için (vereceğim fiyata göre) çok uygun gelmediler.

Mavi'ye giderek Audioengine A5'leri denedim ve beğendim, satın aldım. Yaklaşık 1 haftadır kullanıyorum, çok memnunum. 1-2 ay içinde ses kartı ve DAC alarak sistemi tamamlamayı planlıyorum.

Hayırlı olsun. Hoparlörlerini, tiz sürücüleri kulak hizasına gelecek şekilde yükseltirsen daha iyi verim alırsın. Altlarına olabildiğince yoğun malzemeden yükselti koymanı tavsiye ederim. İçi kum dolu mermer blok aklıma gelen en kolay çözüm.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri