[Eski] Kayıtla ilgili bir soru

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

CALLIOGLU

Yeni üye
Arkadaşlar Akordiyon kaydında tuşe sesleri kayda girdi ( akordiyon çok iyi olmadığı için sanırım ) bunu aza indirgemek için bilinen bir yol var mıdır? mesela filtre koymak yada ne bilim gate falan gibi bir plug in.. teşekkür ederim

Synthesizer'larda nüans vs sebeplerle bu tip kirlilikler, gitar gıcırtısı/takırtısı vs eklenmeye çalışılırken, çalgının orijinalinden gelen bu gürültülerin silinmeye çalışılması ironik... Seminerlerden birinde katılımcı bir tonmaister, 'insanlar eskiden sesi temizlemek için para verirdi, şimdi kirletmemizi istiyorlar' şeklinde homurdanıyordu.

Aslında gitarda gliss yaparken telden çıkan sesin güzel bir hava kattığına bende inanıyorum.. fakat bariz aşırı seslerin minimuma indirgenmesini kastederek sordum ben. kayıtta bir iki yerde olabilir belki ama.. hızlı bir pasajın tamamında o tuşe sesi rahatsızlık verebiliyor. o yüzden soruyu sorma gereği duydum.

Bir dinamik, bir de kondenser mikrofonla iki ayrı kanala gitar kaydı yapıyorum. Gitarda istenmeyen sesleri daha yakında durduğu için genellikle dinamik mikrofon kapıyor. Reaper'da sesin bulunduğu bölgeye iyice fokuslayıp orayı seçiyorum. Çok kısa bir yeri seçmek yeterli çünkü silmek istediğin kanalın üstüne ters klik yayıp "cut selected area of selected items" komutu verdiğin zaman kesilen yerdeki seviye dengeli bir şekilde azalıp tekrar yükseliyor. Ayrıca condenser kanalında "istenmeyen ses" zaten durduğu için akışta ya da doğallıkta bir bozulma olmuyor. Tabi bu söylediğimi sadece mecbur kaldığım için, sesin patladığı noktalara uyguluyorum. Bunlar da bir parçada ikiyi, üçü geçmiyor.

Akordiyon,Kanun,Klarnet gibi mekanik aksamlari kayita yansiyan enstrümanlari mesafeli kayit ediyorum.

1m. gibi bir mesafe iyi sonuc veriyor.

Aletin cikardigi müzikal tini o tus,mandal seslerinden daha baskin oldugu icin,istenmeyen o yan sesler kayita fazla yansimiyor.

Akordiyonun tuş seslerine bir çare yok callıoglu.
Tek sorun üst frekanslar olsaydı "lowpass yap, enstrüman biraz bulanık olur ama kurtarırsın" derdim ama, sorun o değil.
Ya o halini kullanacaksın ya da kaydı yenileyeceksin.

Geri