Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir
grego' Alıntı:Dikkatimi cekti de her seferinde "yabanci gruplar" diye ornek veriyorsunuz. Yabanci gruplar hep dogruyu mi biliyorlar? Bir cok yabanci grup gordum. Turkiye'de gordukleri ekipman karsisinda agizlari bir karis acik kaliyordu. Hatta rider'da istemis olduklari seylerin ne oldugundan haberleri bile yok.
Yasanmis bir diyalog:
-Bakar misiniz, bu mikrofon neyin nesi?(Solist mikrofonunu isaret ederek)
-Neumann KMS 105?? Gondermis oldugunuz rider'da oyle yaziyordu? Yanlis mi koymusuz?
-Hmm, bakalim nasilmis sesi...
-:shock:
5 dakika bir soundcheck denemesi sonrasi:
-Pardon, yok mu soyle SM58 filan case de?
-Var tabi ki, hayirdir?
-Degistirir misiniz su siyah mikrofonu? :!:
-Ama sizin rider...
-Degistirirseniz sevinirim
-Peki
(Gectigimiz yaz Istanbul'da unlu bir yabanci sanatcinin konseri oncesi, ses muhendisi ile aramda gecen diyalogdur.Sanatci ismi ozellikle belirtilmemistir, yoneticilerden talep gelirse belirtilebilir.)
grego' Alıntı:Avrupalilar Sennheiser bilirler, Amerikanlar ShureSozum meclisten disari, bizim muzisyenlerimiz biraz fazla biliyor, sorun orada
Adamlar muzik yapiyorlar, teknik ekipmanlarla ilgilenmiyorlar.Cunku muzisyenin isi degil bunlar, ses muhendisinin bilmesi ve grup icin takip etmesi gereken seyler. Herkes kendi isinin en iyisini yaparsa isler duzgun yurur. Yoksa muzisyen bu mikrofon olmaz bu olur diye baslarsa, ses muhendisine gerek yok.Benim yukaridaki ornekte verdigim yabanci grubun "ses muhendisi" ile aramda gecen konusmaydi.
sesci' Alıntı:şuana kadar çalıştığım hiçbir yabancı grup yazdığını bana değiştirtmedi ayrıcada söledikleriniz saçma bizim ülkemizde bu işi yapan nekadar alaylı varsa yurtdışında tam tersi çoğu eğitimli bilmedikleri birşeyi zaten kullanmazlar benim bahsettiğim yabancı gruplar öle türkiyeye gelen herkes değil buarada isimle ve tanınmış gruplar
grego' Alıntı:sesci' Alıntı:şuana kadar çalıştığım hiçbir yabancı grup yazdığını bana değiştirtmedi ayrıcada söledikleriniz saçma bizim ülkemizde bu işi yapan nekadar alaylı varsa yurtdışında tam tersi çoğu eğitimli bilmedikleri birşeyi zaten kullanmazlar benim bahsettiğim yabancı gruplar öle türkiyeye gelen herkes değil buarada isimle ve tanınmış gruplar
Turkiye'deki ses muhendislerinin(egitim almamis, alayli olanlarin) yapabildikleri ve bildikleri karsisinda Avrupali ve Amerikan ses muhendisleri afalliyorlar. Egitimi bu isin yok. Teorik bilgisi var sadece, uzerine tecrube. Turkiye'de insanlar deneyerek ogrenmisler zamaninda, yeni nesil de deneyerek, abilerinin tecrubelerinden faydalanarak ogreniyor.
Avustralya'dayim bu isin egitimini almak icin buradayim. Gunde 3 saat ders var, haftada 4 gun. Geri kalan bos zamaninda devamli studyolarda gecirmen gerekiyor ki tecrube kazanabilesin. Sana hoca okulda, su mikrofonu su enstrumanin surasina koyacaksin diye tek tek gostermiyor. Mikrofonlari anlatiyor, sonra bu mikrofonlarimiz var, bu grubumuz var ogleden sonra sen su studyodasin, sen bu studyodasin dagitiyor ogrencileri ikili gruplar halinde. Biri kontrol odasinda, digeri studyoda. Mikrofonlari senin yerlestirmeni, yerini degistirdiginde nelerin degistigini tecrube etmeni sagliyorlar.
Bunun Staras'ta bana Serkan Payim'in ya da Ilker Cilli'nin ya da daha ismini sayamadigim bir cok abimin gosterdiginden ne farki var? Tamam buradaki hocalarda da yillarin tecrubesi var, ama sonucta degisecek tek sey bir kagit parcasi alacagim burayi bitirince. Ama bilgi seviyesi neredeyse ayni. Geri kalan teorik bilgiyi gerek Muziktek'ten, gerek kendi imkanlarinla bazi kitaplardan(Ufuk Onen'in kitabi Turkce kaynak, Yamaha Sound Reinforcement Handbook Rev. 2 Ingilizce kaynaklara ornek) ogrenebilirsin.Ha bu kitaplarda hersey yaziyor mu yazmiyor, teknolojiyi takip ederek bilgini taze tutman gerekiyor.
Bu sekilde yabancilar bu sektorde herseyin iyisini bilir seklinde bir yaklasima girdiginiz zaman savunmaya gecerim. Bu abilerim beni bugune getirdiler burada uc bes eksik birseyim varsa bunlari tamamlamaya calisiyorum. Ve evet, bu bahsettigim olayda da adam gercekten cuvalladi. PM5D-RH mikser vardi, tamamen bihaberdi masadan, sadece Ispanyolca biliyordu, ingilizce uc bes konusabiliyordu ve yardim taleplerimizi her seferinde geri cevirdi. Bu mikrofon konusundan sonra 3-4 saate yakin bir soundcheck alma girisiminde(!) bulundu ve en sonunda, produksiyon tarafindan bu isi kivaramayacaklarine kanaat getirildi ve Ilker abi gecti mikserin basina. 10-15(!) dakika suren bir soundcheck sonrasinda gece sorunsuz olarak gecti.![]()
Yani bu yabancilari gozunuzde buyutmeyin sirf okumuslar diye. Evet okulda herseyi duzgun takip edip, saatlerini vermis, kendini studyolarda paspas yaparak paralamis, buyuk ustalarin pesinde cay tasimis olanlar var, onlarin onunde saygiyla egiliyorum ama bircogu bizim en kotu muhendisimiz kadar etmez.
sesci'ye not: Bizim nasil yazdigimiza biraz dikkat ederseniz, imla ve noktalama acisindan, ve yazinizin okunabilirligi acisindan daha iyi olacak
sesci' Alıntı:sen sanırım bu işi Türkiye'de birtek hakan telciler cem atikler yapıyor sanıosun yanlış düşünüyorsun bence