Re: Logic Pro 9
selamlar,
aynı problemi ben de yaşadım. çok çok çok fazla araştırma yapıp herşeyi denedim. problem esasında sadece 7200 rpm harddisklerin fazlaca sarsıntı yapıp mac'lerdeki sudden motion sensor'ü tetiklemesi ve diskin durdurulması VE AYNI ZAMANDA 7200 rpm harddisklerin kullandığı enerji profili ile de alakalı.
daha önce 5400 rpm harddiskimde hiç problem yaşamamıştım, aynı sistemi image olarak yeni 7200 rpm harddiskime aktardığımda bu problemle karşılaştım.
sırayla yaptığım herşeyi ekşisözlük'teki logic 9 pro başlığımdan paste ediyorum:
dikkat dikkat dikkat: eğer bir şekilde kayıt yaparken "disk too slow" gibi bir hata alıp delirirseniz problem %95 ihtimalle harddisk'inizin 7200 rpm olmasından kaynaklanıyordur. aynı sistemi image olarak eski 5400 rpm harddiskimden backuplayıp yeni aldığım 7200 rpm harddisk'e restore etmeme rağmen bu hatayı bolca aldım. biraz araştırmayla 7200 rpm disklerde journalling açık olursa logic'in aklının uçtuğunu öğrendim.
harddiskinizi formatlamadan journalling'i kapatmak için şunları yapınız:
1- eğer benim gibi ikinci bir partition da ikinci bir osx'iniz kurulu ise onu boot ediniz, böyle bir imkanınız yoksa mac os x installation dvd'nizi takıp makinanızı restart edip açılışta c'ye basarak ondan boot edebilirsiniz.
2- ikinci bir sisteminiz varsa applications/utilities'den terminal açınız. dvd'den boot ediyorsanız yukarıdaki menüde utilities kısmı altında terminal vardır.
3- terminal'e "diskutil list" yazarak partition'larınızın listesini görün. logic'i kullandığınız sistemin id'sini bulun (mesela disk0s2 olsun)
4- "diskutil disablejournal" komutunu da vererek o partition'ın journalling'ini kapatınız.
yıkarıdakileri yemezse;
5- ayrıca bir başka problem de 7200 rpm harddiskten çıkan fazla titreşimin "sudden motion sensor" tarafından sarsıntı gibi algılanması. ben terminalden "sudo pmset -a sms 0" komutuyla sudden motion sensor'ü kapattıktan sonra bu içinde trilian ve kafadan 5-6 gitar gitar amp plugini olan bi projede 1 veya 2 kez bu problemi yaşadım. normalde şarkıyı baştan sona dinleyene kadar en az 30 kere olmalıydı. ekstra bir bilgi olarak, internette araştırdığıma göre bu problemi en çok seagate 7200 rpm diskler ve wd scorpio model 7200 rpm diskler yaşatıyormuş. şu an durum biraz daha iyi ama tam olarak yok olmuş değil, araştırmaya devam edeceğim.
bu da olmazsa;
6- benim problemimi bu yöntem çözdü!!! bu sanırsam kesin çözüm fakat snow leopard desteklemiyor.
http://www.macyourself.com/2009/08/12/f ... s-freezes/ adresinde anlatıldığı şekilde hdapm isimli programcığı indirip kurmalısınız. bu program harddiskin energy saving ayarlarını düzenlemeye yarıyor. yalnız ne yazıkki bu snow leopard'da işlemiyor. ben müzik programlarımın olduğu sistemi leopard bıraktığım için deneyebildim. yukarıdakilerin hiç biri işe yaramadı. veyahut belki de yuakrıda yazdığım herşeyi ve üstüne bu hamleyi yapmam gerekiyordu bilmiyorum. en son hdapm kurup terminalden "hdapm disk0 max" dedikten sonra henüz hiç "disk too slow" uyarısı almadım. bu komut harddiskin energy saving olayını komple kapatıp max performans kullanmaya force ediyor, bu sayede harddisk hiç yavaşlamadığı için bu hatayı almıyorsunuz. şu an üşenmeden bu problemin sorulduğu her foruma bunu yazıcam galiba, sevaptır.
edit: sanırsam sadece "sudden motion sensor'ü kapatmak" ve "hdapm ile energy saving'i kapatmak" yöntemlerini kullanmak bu işi çözer, diğer yazanları yapmanıza gerek bile kalmamalı.