[Eski] Mac Pro (2006) ön fan arızası ve fan temizliği

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Bugün smcfancontrol programımda cpu fanının (mac pro ön alt fan) çalışmadığını farkettim. 000 rpm gösterdiği için hemen sıcaklık monitörünü açıp kontrol ettim. Durum iyi değildi, ilgili dökümanları bulana kadar 3 fanı 1600 devire yükseltip sıcaklıkları kontrol altına almaya çalıştım.

Önce Mac Pro'nun servis kitapçığına baktım, fanlara ulaşmam için önce ram kutusu sonra işlemci dış kutusunu sökmem gerekiyordu. Uzun iki vidayı sökmek ram kutusunu kurtarmadı. Diğer vidalara da uygun bir L tornavidam olmadığı için ulaşamadım.

Daha sonra anandtech'in

http://www.anandtech.com/mac/showdoc.aspx?i=2816&p=7

bu sayfasını okuyunca biraz kanırtmaktan zarar olmaz diye giriştim ve işlemci panelininin dışını çıkarttım.

3 senedir bende duran bu makinanın bu kısımlarına ulaşamadığım için 3 senelik toz beni bekliyordu. Önce işlemci heatsinklerini temizledim. Daha sonra ön fanları tutan vidayı aldım ve çıkardım. Ön fanlar tozdan renk değiştirmişti.

Güzel bir temizlikten sonra kablolardan birinin tam oturmadığını gördüm ve geri taktım. Aynı şekilde makinayı toparladıktan sonra tekrar çalıştırdım ve her şey eskisi gibi yoluna girdi.

Ram lerde (ki bütün slotlar dolu) 10 işlemcilerde 15 derece ısı düşüşü sağlamış oldum. Bundan sonra her ay temizleyeceğim.

Diğer Mac Pro kullanıcılarına da orayı söküp işlemci heatsink ve ön fanları ayda bir temizlemelerini öneriyorum. :D Normalde işlemcilerin üstü plasik bir kapakla örtülü, onu sökmedikçe bütün toz orada birikiyor. Sadece pci express ve ram leri temizleyerek oralar hallolmuyor aman dikkat edin.

Bende geçenlerde aynı şeyi yaşadım. Benimde ekran kartım çok düzensiz fan dönüşüne sahip. O yüzden açtım çıkardım temizledim. Birazcık düzeldi ama yinede hızlı scroll filan yapıldığı zaman fan epey hızlanıyor.

SMC ile arada bir fanları tamamiyle yükseltiyorum, sanıyorum biraz temizleniyor öyle olunca, nitekim etraf epey toz oluyor.

Ama sanırım benimde temizleme vaktim gelmiş. Eskiden 28-29 derece civarı dolanıyordu, artık 35-39 civarında dolanıyor. Hoş kış geldi ve kaloriferin yanında duruyor belki o yüzdendir.

Bir şeyleri çıkartırken bozmaktan korkuyorum açıkçası.

Geri